Rellen AZ
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Cel- en taakstraffen en locatieverbod voor rellen in AZ-stadion

Zeven mannen die in mei deelnamen aan de rellen na de verloren Conference League-wedstrijd van AZ tegen West Ham United zijn veroordeeld tot celstraffen. De meeste verdachten komen vrij omdat ze hun straf al hebben uitgezeten. Daarnaast zijn ook stadionverboden en taakstraffen opgelegd.

De rellen in het AZ-stadion waren op 18 mei. Relschoppers van AZ bestormden na de uitschakeling van hun club de hoofdtribune. Daar zaten supporters van de Londense club en vrienden en familieleden van de spelers.

De zeven verdachten die vandaag voor de politierechter verschenen, stonden terecht voor openlijke geweldpleging tegen stewards en toeschouwers. Een deel van hen is ook vervolgd voor het mishandelen van een politieagent.

AZ-supporters bestormen hoofdtribune

Een 38-jarige AZ-supporter, is veroordeeld tot acht dagen cel voor het mishandelen van een supporter van West Ham. Ook krijgt hij een taakstraf van 150 uur.

Op beelden was volgens het OM te zien dat de man een supporter van West Ham United in zijn rug trapt, meldt NH Nieuws. Ook sloeg en schopte hij de voetbalfan "met volle kracht", zegt justitie. Daarna sleurde hij de Engelse supporter aan zijn broek de trap af, waar een groep "hyena's stond te wachten".

Het slaan en schoppen ging daar volgens het OM door. "Nationaal en internationaal was de verontwaardiging over het geweld groot. Deze verdachte heeft zichzelf en zijn club volledig voor schut gezet", zei de officier van justitie. De veroordeelde man heeft verklaard veel spijt te hebben en zich dood te schamen.

Straffen voor mishandelen ME'er en West Ham-supporters

Drie andere mannen van 32, 29 en 45 jaar zijn veroordeeld wegens mishandeling van een ME'er. De drie hebben celstraffen gekregen tot 30 dagen, waarvan 15 dagen voorwaardelijk. Omdat de mannen hun straffen in voorarrest hebben uitgezeten, kwamen ze vandaag vrij.

Wel kregen ze een proeftijd van twee jaar en een stadionverbod van een jaar. Twee van hen kregen ook een taakstraf van 80 uur opgelegd. Een moet er een schadevergoeding betalen aan de ME-agent.

De vijfde verdachte, een 37-jarige man, is veroordeeld tot 14 dagen cel, de termijn van zijn voorarrest. Hij zou een supporter van de tegenpartij meerdere keren hard op zijn rug en achterhoofd te hebben geslagen. Daarbij krijgt hij een taakstraf van 80 uur. Ook mag hij het komende jaar niet in de buurt van het stadion komen.

Een 35-jarige man die insloeg op vijf supporters van West Ham kreeg een celstraf van een maand. Hij krijgt een taakstraf van 150 uur en een stadionverbod van een jaar.

"Geprovoceerd door tegenpartij"

De laatste verdachte, een 41-jarige man uit Obdam is een van de mannen die het hek tussen de tribunes omtrokken. Vervolgens heeft hij op West Ham-fans ingeslagen en meerdere mensen geschopt. Volgens de Obdammer werd hij geprovoceerd door fans van de tegenpartij. Hij is veroordeeld tot een maand cel, waarvan 16 dagen voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een taakstraf en een stadionverbod van een jaar.

Morgen staan er meer verdachten voor de snelrechter. In totaal zijn er 19 verdachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl