De bestorming van de hoofdtribune door AZ-supporters gisteravond
NOS Nieuws

Britten verontwaardigd en geschokt over 'awful scenes' in Alkmaar

  • Arjen van der Horst

    correspondent Verenigd Koninkrijk

  • Arjen van der Horst

    correspondent Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is verontwaardigd gereageerd op de bestorming van de hoofdtribune in Alkmaar door AZ-supporters tijdens de halve finale van de Conference League. In het supportersvak zaten veel familieleden en vrienden van West Ham United-spelers. Britse media beschreven hoe spelers probeerden in te grijpen om hun familieleden te beschermen tegen de agressie van de AZ-aanhang.

David Moyes, de coach van West Ham United, reageerde geschokt. Zijn vader zat in het gedeelte dat werd aangevallen door de AZ-hooligans. "Ik kan niet uitleggen waarom dit gebeurde. Een aantal van onze spelers greep in, omdat de aanval in het vak was waar hun familie en vrienden zaten. Het waren zeker niet de West Ham-fans die uit waren op problemen."

BBC-commentator Alistair Bruce-Ball beschreef tijdens de live uitzending de "awful scenes" vlak na het laatste fluitsignaal. "Sommige fans die gekleed zijn in zwarte jassen en capuchons rennen het lagere gedeelte van het stadionvak op om hun ongenoegen te uiten. Het loopt uit de hand. Vanaf een afstand kan ik zien dat er klappen worden uitgedeeld."

Luister hier zelf hoe op de BBC-radio verslag werd gedaan van de rellen:

Op sociale media en in de Britse kranten was er veel aandacht voor een West Ham-aanhanger met de bijnaam 'Knollsy'. Op videobeelden op Twitter is te zien hoe hij eigenhandig een horde AZ-fans tegenhield. Hij liep klappen op, maar kwam er met blauwe plekken en wat kleerscheuren vanaf. West Ham-fans hebben hem onthaald als een held.

Joe Cole, voormalig middenvelder van West Ham United en tegenwoordig sportcolumnist van de Daily Telegraph, was bij de wedstrijd aanwezig. "Het is absurd, volwassen mannen die de West Ham-fans aanvallen. Spelers probeerden ze nog uit elkaar te halen. AZ Alkmaar-fans die stoten uitdelen, het is belachelijk. Er waren gezinnen in het vak. Voetbal is voor iedereen. Dat dit nog gebeurt in het moderne spel is belachelijk."

Cole roept de UEFA op om hard in te grijpen. "Jarenlang verkeerde het Engelse voetbal in een diep dal door aanhoudend voetbalgeweld. Dat zien we tegenwoordig niet meer in Engeland. We hebben dit al lang niet meegemaakt in Engelse stadions. Wij hebben nog steeds een slechte reputatie, maar dit zien we nu vooral gebeuren in andere Europese landen."

AZ-supporters bestormden de hoofdtribune:

AZ-supporters bestormen hoofdtribune

Vooral in de jaren tachtig stonden voetbalgeweld en hooliganisme bekend als de "Engelse ziekte". Wedstrijden in de Engelse voetbalcompetitie gingen geregeld gepaard met ongeregeldheden en geweld. Ook in het buitenland hadden de Engelse fans een slechte reputatie. Een bezoek van een Engelse club aan een Europees land werd gevreesd, omdat Engelse hooligans vaak de confrontatie zochten met de politie en de aanhang van de tegenstander. Ook supporters van het Engelse nationale elftal waren herhaaldelijk betrokken bij rellen in het buitenland.

Heizeldrama in 1985

Dit kwam tot een climax bij het Heizeldrama in 1985. Liverpool speelde in de Europa Cupfinale tegen Juventus in het Heizelstadion in Brussel, dat tegenwoordig het Koning Boudewijnstadion heet. Tijdens de wedstrijd braken rellen uit waarbij Juventus-fans in de verdrukking kwamen. In totaal kwamen 39 mensen om het leven, onder wie 32 Italianen. Engelse clubs werden als straf voor vijf jaar uitgesloten van Europese voetbalcompetities.

Tegenwoordig gebeurt het nog maar zelden dat voetbalgeweld een wedstrijd in de Engelse competitie ontregelt. Engelse stadions zijn zelfs zo veilig dat toeschouwers dicht op het veld kunnen zitten zonder enige afscheiding.

Vanaf de jaren 90 namen de Britse autoriteiten in samenwerking met de clubs een reeks maatregelen om voetbalgeweld de kop in te drukken. Fans die zich misdroegen kregen zware straffen en lange stadionverboden opgelegd. Er kwam een alcoholverbod in stadions. Slimmere inzet van politie en stewards wierpen in combinatie met beveiligingscamera's zijn vruchten af. Engeland was eens een voorbeeld van hoe het niet moest, tegenwoordig zijn het Europese clubs die kunnen leren van de Engelse aanpak.

Advertentie via Ster.nl