Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Degradatiestrijd: RKC pakt kostbaar punt • Nieuwe tik voor Excelsior en Vitesse

liveblog gesloten

Tot morgen!

Zondag staan er nog vier duels op het programma met onder meer PEC Zwolle-Ajax, Feyenoord-FC Utrecht en de derby FC Twente-Heracles. We sluiten dit liveblog af met misschien wel de vrolijkste man van deze avond.

Doelman Jasper Cillessen bezorgde koploper PSV namelijk de eerste nederlaag dit seizoen. En de man, die bij het WK van 2014 nog plaats moest maken tegen Costa Rica, omdat hij geen penaltyspecialist zou zijn, stopte een strafschop van Luuk de Jong.

Dan mag je best van genieten. Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

Cillessen denkt stiekem nog aan EK met Oranje: 'Zolang ik speel, ben ik beschikbaar'

Alle samenvattingen op een rij

Uitslagen en programma

Uitslagen en programma in de eredivisie.

De stand in de eredivisie na vanavond

De stand in de eredivisie.

AZ-VIT | Afgelopen

Het zit erop in Alkmaar. AZ boekt een verdiende zege zonder franje tegen een zeer matig Vitesse. Alleen de grootste Arnhemse optimisten geloven nog in handhaving, met vijf punten achterstand op nummer 16 RKC en een loodzwaar programma voor de boeg.

AZ blijft stevig op de vierde plaats en mag blijven hopen op plek drie.

Eindstand: AZ-Vitesse 2-0

AZ-VIT | 90'+3 Supporter op het veld

In de blessuretijd van dit duel waagt een supporter het nog om het veld op te rennen. Het lijkt onschuldig, maar hij moet het wel bekopen met een spijkerharde tackle. En waarschijnlijk een fikse boete en een stevig stadionverbod.

Of dat het waard was?

AZ-Vitesse 2-0

AZ-VIT | 85' Berusting bij Vitesse

Voor AZ hoeft het niet zo erg meer en Vitesse is niet in staat een vuist te maken. En zo sleept deze wedstrijd zich naar het einde.

AZ-Vitesse 2-0

Berusting bij Anis Hadj Moussa in het duel met AZ.

AZ-VIT | 74' Aaronson heeft pech

Zoals zo vaak deze tweede seizoenshelft is Paxten Aaronson - naast de vandaag onzichtbare Hadj Moussa - een van de lichtpuntjes bij het worstelende Vitesse. Nu haalt hij een keer uit, maar zijn vlammende schot wordt onbedoeld door ploeggenoot Andy Visser aangeraakt, voordat de bal rakelings naast het doel verdwijnt.

Niet eens een corner dus, maar wel een aardige actie.

AZ-Vitesse 2-0

AZ-VIT | 65' GOAL AZ

Topscorer Vangelis Pavlidis maakt zijn 24ste van het seizoen en de 2-0 van AZ. Hij snoept zelf de bal af van Arcus op de middellijn, geeft mee aan Van Brederode en glijdt vervolgens diens voorzet in het doel.

Het kost hem wel een pijnlijke kuit door de botsing met Hendriks bij het binnen glijden, maar echt een probleem lijkt dat niet.

AZ-Vitesse 2-0

Vangelis Pavlidis na de 2-0 tegen Vitesse, zijn 24ste treffer dit seizoen.

AZ-VIT | 53' GOAL AZ

En dan ligt hij er eindelijk in. Dani de Wit kopt een hoekschop knap achter Room. Ook een eervolle vermelding voor Wouter Goes, die met een slim block voorkomt dat Isimat-Mirin met zijn tegenstander De Wit kan meelopen.

Het is de negende van het seizoen voor De Wit, trouwens.

AZ-Vitesse 1-0

Dani de Wit viert de 1-0 tegen Vitesse.

AZ-VIT | 51' Kans Vitesse

Helemaal eerlijk is het niet gezien het veelvoud aan kansen van AZ die we niet beschreven hebben. Maar zojuist noteren we wel de eerste kans voor Vitesse. Thomas Buitink ontsnapt aan de aandacht van de AZ-verdediging en schiet door de benen van oud-ploeggenoot Riechedly Bazoer hard op de vuisten van doelman Mathew Ryan.

AZ-Vitesse 0-0

AZ-VIT | Tweede helft

De wedstrijd is hervat in Alkmaar bij AZ-Vitesse. En de stormloop op het doel van Vitesse-doelman Room ook.

AZ-Vitesse 0-0

GAE-EXC | Afgelopen

Ook in Deventer is het klaar. Excelsior doet slechte zaken met de 3-0 nederlaag tegen Go Ahead Eagles.

RKC-HEE | Afgelopen

Het zit erop in Waalwijk. RKC pakt een kostbaar punt in eigen huis tegen sc Heerenveen.

Eindstand: RKC-sc Heerenveen 1-1

AZ-VIT | Rust

De mannen van Edward Sturing hebben de eerste helft overleefd, maar vraag niet hoe. Dit kan niet goed gaan, zou je zeggen.

Maar je weet nooit hoe een koe een (paas)haas vangt. De bal is rond.

AZ-Vitesse 0-0

Paxten Aaronson lijkt vertwijfeld in het duel met AZ.

GAE-EXC | 81' GOAL GO AHEAD

De druiven worden nog wat zuurder voor de Kralingers, want vlak na die afgekeurde goal maakt Go Ahead 3-0. Evert Linthorst haalt dit keer de trekker over.

Go Ahead Eagles-Excelsior 3-0

GAE-EXC | 79' Goal Excelsior afgekeurd

Met de huidige tussenstanden zou Excelsior weleens de verliezer van het weekend kunnen worden in de strijd tegen degradatie. En dan helpt het ook niet als een treffer van Lance Duijvestijn wordt afgekeurd. Buitenspel.

Go Ahead Eagles-Excelsior 2-0

AZ-VIT | 40' Eenrichtingsverkeer in Alkmaar

In Alkmaar zit de eerste helft er bijna op. Het is al 40 minuten eenrichtingsverkeer richting het doel van Eloy Room, maar die weet wonder boven wonder nog altijd zijn doel schoon te houden.

Op die vroege goal van De Wit na dan, maar die werd afgekeurd. Vitesse stelt er aanvallend niets tegenover voorlopig. Maar dat viel misschien ook wel te verwachten.

AZ-Vitesse 0-0

GAE-EXC | 71' GOAL GO AHEAD

Gerrit Nauber denkt zijn eerste eredivisietreffer gemaakt te hebben en daarmee Go Ahead Eagles op 2-0 te hebben gezet. Maar ook hier moet eerst goed gekeken worden door de VAR.

Maar die ziet geen bezwaar: Go Ahead komt op 2-0 tegen Excelsior. "Nauber in Oranje", zingt het publiek. Dat wordt lastig, want deze Gerrit is toch echt een Duitser.

Go Ahead Eagles-Excelsior 2-0

Go Ahead viert de 2-0 van Gerrit Nauber

RKC-HEE | 69' GOAL RKC

Kevin Felida schiet RKC op gelijke hoogte tegen Heerenveen. Hij haalt van afstand uit en ziet zijn schot via Thom Haye achter doelman Mickey van der Hart in het doel belanden: 1-1.

RKC-sc Heerenveen 1-1

RKC viert de goal van Kevin Felida

GAE-EXC | 60' Rook opgetrokken, spel hervat

De pauze heeft uiteindelijk maar vijf minuten geduurd. De rook is opgetrokken en het spel is hervat in Deventer

Go Ahead Eagles-Excelsior 1-0

GAE-EXC | 59' Duel stilgelegd wegens vuurwerkrook

Uit het niets wordt de wedstrijd in Deventer opeens stilgelegd, want supporters van Go Ahead hebben plotseling en massaal fakkels afgestoken. De rook blijft hangen boven het veld en dus moeten de spelers naar de kleedkamer.

Go Ahead Eagles-Excelsior 1-0

 • NOS
  Arbiter Dennis Higler sommeert de spelers om even naar binnen te gaan vanwege de rook in De Adelaarshorst.
 • NOS
  De rook ontstond nadat Eagles-fans fakkels hadden afgestoken.

GAE-EXC | 55' Wat een redding van Van Gassel!

In Deventer is het nog steeds 1-0 voor de thuisclub en dat heeft Excelsior te danken aan doelman Van Gassel. Eagles-aanvoerde Bas Kuipers dolt namelijk twee tegenstanders in de zestien van Excelsior en haalt dan uit, maar Van Gassel krijgt er op miraculeuze wijze nog zijn voet tegen. De bal belandt daardoor op de lat.

Die mag in de highlights-video, Stijn!

Go Ahead Eagles-Excelsior 1-0

RKC-HEE | 54' GOAL HEERENVEEN

In Waalwijk is Heerenveen op 0-1 gekomen. Sahraoui begint op links aan een dribbel, komt helemaal rechts in het strafschopgebied uit en geeft dan de voorzet die door Pelle van Amesrfoort wordt ingekopt.

RKC-sc Heerenveen 0-1

AZ-VIT | 8' Goal blijft afgekeurd

Nee hoor, het blijft 0-0 in Alkmaar. Het vermoeden rijst dat de VAR wellicht geen duidelijk beeld hebben kunnen vormen om de beslissing op het veld terug te draaien.

Too close to call, laten we maar zeggen.

AZ-Vitesse 0-0

 • NOS
  Het moment waarop de beslissing om bij het buitenspeloordeel te blijven gebaseerd is.
 • NOS
  Dani de Wit voelt de bui al hangen vlak na zijn treffer.

AZ-VIT | 6' Afgekeurde goal AZ

Dani de Wit denkt AZ op 1-0 te hebben gezet, maar dan ziet hij de vlag van de grensrechter omhooggaan. Maar, de VAR kijkt er toch ook maar even naar. En dat zou weleens een ander oordeel kunnen opleveren, want Pavlidis stond in aanloop naar de goal op het randje van buitenspel.

Erop of erover, we horen het zo!

AZ-Vitesse 0-0

NEC-PSV | PSV likt de wonden na eerste nederlaag dit seizoen

Een bijzonder fraaie mijlpaal stond op het spel in de laatste acht wedstrijden van het seizoen, maar tegen NEC ging het zaterdagmiddag mis voor PSV. Door een 3-1 nederlaag tegen NEC kan PSV niet meer ongeslagen kampioen worden. "Dit doet heel veel pijn", zegt aanvoerder Luuk de Jong.

Joey Veerman keek eens goed om zich heen na het laatste fluitsignaal. Zijn gezicht stond op onweer en het besef begon in te dalen. PSV verliest voor het eerst dit seizoen. "We zijn de ongeslagen status kwijt, dat doet heel veel pijn. Het was ook totaal niet nodig", zegt de middenvelder. "Iedereen baalt natuurlijk."

AZ-VIT | Aftrap

De bal rolt ook bij de laatste wedstrijd van deze avond, AZ-Vitesse. En in Deventer en Waalwijk is begonnen aan de tweede helft.

AZ-VIT | Opstellingen

Om 21.00 uur begint in Alkmaar het duel tussen AZ en Vitesse. De Arnhemmers zullen niets minder dan een stunt nodig hebben, zeker nu de geruchten van toekomstige puntenaftrek wegens misstanden in het verre en recente verleden steeds luider worden.

Maar of dat lukt? Dit zijn de opstellingen.

De opstelling van AZ voor het duel met Vitesse.
De opstelling van Vitesse voor het duel met AZ.

GAE-EXC | Rust

Het is rust aan de Vetkampstraat. Go Ahead leidt met 1-0 na een late treffer van Willumsson. Ook in Waalwijk zit de eerste helft erop. Daar is het gebleven bij 0-0.

SPA-FOR | Wedstrijdverslag

Sparta heeft in een directe strijd met Fortuna Sittard om de negende plek in de eredivisie effectief toegeslagen. In eigen huis werd het mede dankzij twee late treffers 4-0 voor de Rotterdammers.

Dankzij de zege hebben beide ploegen nu 34 punten na 27 duels. Sparta heeft echter een veel beter doelsaldo (-1 om -15).

GAE-EXC | 42' GOAL GO AHEAD

En jawel, net als eerder vanmiddag worden onze woorden meteen gelogenstraft. Willumson schiet namelijk van dichtbij de 1-0 in het doel, na een scrimmage en een afgeweken schot van Adekanye.

Dezelfde Adekanye kreeg net trouwens even een standje van arbiter Higler vanwege een opstootje met Driouech. Maar daar zal hij nu vast niet meer aan denken.

Go Ahead Eagles-Excelsior 1-0

GAE-EXC | 40' Nog niet veel gebeurd

Wellicht vraag je je af waarom we zo weinig melden vanuit Deventer en Waalwijk. Nou, dat komt omdat er niet heel veel gebeurt. In Waalwijk kreeg vooral Heerenveen wat kansen in de eerste vijf minuten, maar daar bleef het ook bij.

En in Deventer is het al niet veel beter, al is Go Ahead Eagles wel sterker.

SPA-FOR | Afgelopen

Het is ook meteen afgelopen in Spangen. Sparta wint met 4-0 van Fortuna Sittard en komt in de stand op gelijke hoogte met de Limburgers. Sparta is de nummer negen, Fortuna de nummer tien.

Eindstand: Sparta-Fortuna Sittard 4-0

SPA-FOR | 90'+2 GOAL SPARTA

Het wordt zelfs nog 4-0 op Het Kasteel, want invaller Camiel Neghli schiet de bal op aangeven van Lauritsen via Verrips in de korte hoek.

Sparta-Fortuna Sittard 4-0

SPA-FOR | 88' GOAL SPARTA

Vlak voor tijd komt Sparta op 3-0 tegen Fortuna. Rodrigo Guth vergeet een bal van Özyakup vlak voor het eigen doel aan te nemen en Lauritsen is er als de kippen bij om zijn tweede van de avond te maken.

Sparta-Fortuna Sittard 3-0

SPA-FOR | Dringen aan de zijlijn

Het was dringen geblazen aan de zijlijn rond de 65ste minuut. Fortuna-coach Danny Buijs wil het helemaal omgooien en brengt in een klap vier nieuwe krachten in. Smaakmaker Halilovic, Peterson, Rosier en Voet komen allemaal in de ploeg, Oratmangoen en Lonwijk mogen hun shirt nu echt achterlaten. Zij gaan naar de kant, net als Siovas en Cordoba.

Bij Sparta is Vriends tegelijk naar de kant gegaan trouwens. Niet gek na ruim vier weken inactiviteit.

Sparta-Fortuna Sittard 2-0

Drukte aan de zijlijn als Fortuna vier wissels in een keer doorvoert.

RKC-HEE en GAE-EXC | Aftrap

De bal rolt inmiddels ook in Deventer bij Go Ahead Eagles - Excelsior en in Waalwijk bij RKC - sc Heerenveen.

SPA-FOR | 58' GOAL SPARTA

Sierhuis was net heel dicht bij de gelijkmaker, maar het is Sparta dat op 2-0 komt. Tobias Lauritsen maakt op aangeven van Djevencio van der Kust zijn achtste van het seizoen, zijn eerste sinds 17 februari.

Sparta-Fortuna Sittard 2-0

SPA-FOR | Curieus: Oratmangoen draagt shirt van Lonwijk

Een geestig voorval op Het Kasteel, waar Ragnar Oratmangoen even naar de kant wordt gestuurd om van shirt te wisselen. Hij heeft in de rust namelijk het shirt met nummer 21 en de naam Lonwijk aangetrokken.

En twee - dezelfde - Lonwijks op het veld, dat kan natuurlijk niet.

Sparta-Fortuna Sittard 1-0

Ragnar Oratmangoen heeft het shirt van Justin Lonwijk aan en moet van shirt wisselen.

RKC-HEE | Opstellingen

Vanavond gaat de blik ook naar de onderkant van de ranglijst, want behalve Excelsior (15de) komen ook RKC Waalwijk (16de) en Vitesse (17de) in actie.

RKC neemt het in Waalwijk om 20.00 uur op tegen Heerenveen. Dit zijn de opstellingen.

De opstelling van RKC Waalwijk voor het duel met sc Heerenveen.
De opstelling van sc Heerenveen voor het duel met RKC Waalwijk.

SPA-FOR | 49' Sierhuis laat zich zien

De bal rolt weer op het Kasteel. En al snel zien we een gevaarlijke kopbal van Kaj Sierhuis. De spits, die in de laatste vier duels liefst zes doelpunten maakte, was voor rust compleet onzichtbaar. Nu toont hij zich, maar een treffer levert dat nog niet op.

Sparta-Fortuna Sittard 1-0

SPA-FOR | Rust

De eerste helft zit erop in Spangen. Sparta leidt verdiend met 1-0, al kun je ook niet zeggen dat het kansen regende. Kort voor rust werd een kopbal van Verschueren uit opnieuw een corner nog wel van de lijn gehaald door Cordoba. Maar dat was het ook wel.

Fortuna oogt behoorlijk bleekjes deze eerste helft. Maar coach Danny Buijs is er een meester in zijn ploeg op scherp te zetten voor de tweede helft. We zullen zien.

Sparta-Fortuna Sittard 1-0

GAE-EXC | Opstellingen

Om 20.00 uur beginnen twee eredivisieduels. In het sfeervolle theater in Deventer neemt Go Ahead Eagles het op tegen Excelsior. Dit zijn de opstellingen.

De opstelling van Go Ahead Eagles voor het duel met Excelsior.
De opstelling van Excelsior voor het duel met Go Ahead Eagles.

SPA-FOR | Hapje en drankje

Het is 19.08 uur, de zon is onder en dat betekent dat spelers die aan de ramadan doen even naar de kant kunnen om wat te eten. Scheidrechter Martin van de Kerkhof legt de wedstrijd er even voor stil. Said Bakari, deze week nog op pad met de Comoren, is een van hen. Ook voor assistent Nourdin Boukhari ligt wat eten klaar.

Saïd Bakari, die meedoet aan de ramadan, krijgt de gelegenheid om even iets te eten en te drinken.

SPA-FOR | 28' GOAL SPARTA

Sneller dan gedacht hebben we iets te melden. Wat heet: Arno Verschueren kopt Sparta uit een hoekschop op 1-0 tegen Fortuna!

Sparta-Fortuna Sittard 1-0

SPA-FOR | 25' Kabbelend

Het ondergaande voorjaarszonnetje zorgt voor mooie kleuren boven Spangen, maar op het veld gebeurt niet veel. De eerste helft is over de helft en eigenlijk hebben we nog niet veel te melden. We komen bij je terug als dat wel zo is.

Sparta-Fortuna Sittard 0-0

Ondertussen in Duitsland: Leverkusen op de valreep langs Hoffenheim

 • Pro Shots
  Patrik Schick heeft Leverkusen in blessuretijd langs Hoffenheim geholpen.
 • AFP
  Patrik Schick na zijn winnende doelpunt in de 97se minuut tegen Qarabag in de Europa League.

Bayer Leverkusen heeft ternauwernood zijn eerste nederlaag van het seizoen weten te voorkomen. In een zinderende slotfase lukte het de koploper in de Bundesliga alsnog met 2-1 van Hoffenheim te winnen, waardoor de eerste landstitel in de clubhistorie weer wat dichterbij komt.

Lang leek Hoffenheim op weg naar een sensationele zege op de ploeg die dit seizoen in de Bundesliga en Europees verband nog niet had verloren. Maar nadat Robert Andrich in de 88ste minuut Leverkussen langszij had gebracht, maakte Patrik Schick drie minuten later alsnog het winnende doelpunt.

Specialist Schick

Dat uitgerekend de Tsjech Schick in blessuretijd toesloeg is geen toeval. In de achtste finales van de Europa League tegen de Azerbeidzjaanse kampioen FK Qarabag Agdam deed hij dat ook al. Sterker, in Bakoe zorgde Schick in de 92ste minuut voor 2-2. En in Leverkusen, waar de Duitsers opnieuw terugkwamen van een 2-0 achterstand, maakte hij in de 93ste en de 97ste minuut 2-2 en 3-2.

Ondertussen in Engeland: sensationele zege Newcastle United

Chong juicht na zijn treffer

Newcastle United heeft in de Premier League op sensationele wijze een 3-1 achterstand omgebogen in een 4-3 overwinning op West Ham United. Voormalige Willem II-speler Alexander Isak had met twee benutte strafschoppen een belangrijk aandeel in de zege.

Degradatiekandidaat Luton Town leek tegen nummer vier Tottenham Hotspur lange tijd op weg naar een stunt. De Nederlander Tahith Chong zette Luton al in de derde minuut op 0-1. Nadat het zes minuten na rust door een eigen doelpunt van Issa Kaboré gelijk was geworden, zag Luton door een doelpunt van Son Heung-Min in de 86ste minuut de zege toch nog door de vingers glippen.

Chelsea en Burnley speelden met 2-2 gelijk.

NEC-PSV | Wedstrijdverslag en samenvatting

Bekijk de samenvatting van NEC - PSV

Ongeslagen kampioen worden, daar droomden ze bij PSV lange tijd van. Het gaat alleen niet meer gebeuren na de nederlaag bij NEC zaterdagmiddag. In de Goffert sloeg de Nijmeegse ploeg toe met een 3-1 overwinning.

Na 42 eredivisiewedstrijden zonder nederlaag blijkt het onverslaanbare PSV niet langer onverslaanbaar.

SPA-FOR | 5' Sparta in de aanval

De bal rolt alweer even op Het Kasteel en we zien Sparta in de aanval. Dat leverde ook al bijna de 1-0 op na een goede actie van Matinho, maar na een heuse flipperkast voor het doel van Fortuna-doelman Verrips blijft het toch 0-0.

Sparta-Fortuna Sittard 0-0

Ragnar Oratmangoen aan de bal namens Fortuna in het duel met Sparta.

SPA-FOR | Opstelling Sparta

De reacties op NEC-PSV komen later. Wij gaan snel door naar Spangen, waar daar begint om 18.45 uur het duel tussen Sparta en Fortuna Sittard. Aanvoerder Bart Vriends is weer terug bij Sparta, na vier duels afwezigheid.

Fortuna Sittard begint met exact dezelfde elf als voor de interlandbreak tegen PEC Zwolle (3-1 winst).

De opstelling van Sparta voor het duel met Fortuna Sittard.
De opstelling van Fortuna Sittard voor het duel met Sparta.

NEC-PSV | Einde aan de reeks

Voor PSV eindigt een reeks van 42 eredivisieduels zonder nederlaag. Een reeks die begon ná een 0-1 nederlaag bij FC Emmen op 24 januari 2023.

Langste ongeslagen reeksen in de eredivisie:

52 - Ajax (augustus 1994 - december 1995)
42 - PSV (januari 2023 - maart 2024)
41 - Feyenoord (januari 1978 - december 1979)
35 - PSV (augustus 2000 - augustus 2001)
35 - PSV (augustus 1985 - augustus 1986)
35 - PSV (april 1977 - april 1978)

NEC-PSV | Afgelopen: NEC brengt PSV eerste nederlaag toe!

Het is zover! NEC is de ploeg die een einde maakt aan de ongeslagen reeks van PSV. Na 42 duels is de Eindhovense club geklopt: 3-1!

Eindstand: NEC-PSV 3-1

NEC-PSV | 97' Sow struikelt op de doellijn

Een minuut voor tijd mag Sow helemaal alleen op Benitez af (na wel een duw in de rug van Boscagli). Hij heeft alle tijd van de wereld, tikt de bal langs de doelman, struikelt en ziet de bal over de achterlijn rollen.

Maar ach, wat zou het. Het is feest in Nijmegen!

NEC-PSV 3-1

NEC-PSV | 90' 'Dans je de hele nacht met mij?'

Na de plagende liedjes richting Arnhem is het nu tijd voor 'Dans je de hele nacht met mij'. Dat nummer, dat door de Nijmeegse band De Sjonnies populair werd gemaakt, wordt uit volle borst meegezongen.

En eerlijk gezegd, het klinkt best lekker. De reguliere speeltijd zit erop, maar er komen minimaal acht minuten bij.

Jasper Cillessen is de held van NEC na de gestopte strafschop tegen PSV.

NEC-PSV | 81' Cillessen stopt strafschop!

Jasper Cillessen - toch niet bekendstaand als specialist - stopt de strafschop van Luuk de Jong! En dat viert hij uitbundig. Niet gek, als je bedenkt dat hij eerder dit seizoen ook een strafschop stopte in Waalwijk, maar toen werd teruggefloten door de VAR.

En belangrijker: hij zorgt ervoor dat het 3-1 blijft in Nijmegen!

NEC-PSV 3-1

Jasper Cillessen stopt de strafschop van Luuk de Jong.

NEC-PSV | 78' Strafschop PSV

Weer gaat VAR Alex Bos kijken naar een incident in de zestien. En dit keer gaat het om een mogelijke penalty voor PSV. Dest wordt door invaller Pereira namelijk aangetikt, al gaat hij theatraal naar de grond.

Nijhuis gaat weer kijken naar het scherm en besluit: strafschop!

NEC-PSV | 75' De Jong kopt op de lat

Die eerste nederlaag van PSV zit er echt aan te komen, hoor. PSV slaagt er op de eerste minuten van deze tweede helft na namelijk amper in een kans te creëren. Maar een toevalstreffer kan alles veranderen natuurlijk.

Zoals zojuist, toen Luuk de Jong een hoekschop van Veerman die heel lang onderweg was toch nog met een boogje op de lat van NEC kopte.

NEC-PSV 3-1

NEC-PSV | 65' Zorgen voor Bosz

Een zorgelijke blik bij PSV-coach Peter Bosz die de ongeslagen reeks nu toch echt in gevaar ziet komen. Voor de 3-1 van Sow greep Bosz trouwens al in met Mauro Junior voor Ramalho en Ricardo Pepi voor Til.

Schouten is daardoor centrale verdediger geworden. En dat ging net in duel met Sow niet helemaal goed...

NEC-PSV 3-1

 • Pro Shots
  Een zorgelijke blik bij PSV-coach Peter Bosz na de 3-1 van NEC.
 • ANP
  Malik Tillman, Joey Veerman en Walter Benitez moeten de teleurstelling van de 3-1 wegslikken.

NEC-PSV | 63' GOAL NEC

Het wordt nog mooier voor NEC! Sylla Sow schiet zijn jeugdliefde op 3-1! Hij duikt op voor Schouten bij de eerste paal en schiet de bal achter Benitez!

NEC-PSV 3-1

Doelpuntenmaker Sylla Sow viert de 3-1 van NEC tegen PSV.

NEC-PSV | 52' Nummer een van Gelderland

'De nummer een van Gelderland' en 'Wie niet springt is voor Vites' en zelfs 'Nooit meer naar Arnhem' schalt van de tribunes in De Goffert. Maar NEC hoeft dit seizoen helemaal niet naar de gehate buur te kijken. Sterker, de Nijmegenaren zijn een serieuze gegadigde voor de topvijf. Bij een zege gaan ze Ajax voorbij.

Maar het is nog niet voorbij, want PSV zet weer aan en krijgt een goede kans voor Veerman, maar die ziet de bal naast verdwijnen. Brayann Pereira is net bij NEC trouwens in de ploeg gekomen voor de geblesseerde Bart van Rooij.

NEC-PSV 2-1

NEC-PSV | 49' GOAL NEC

NEC komt op voorsprong tegen PSV: 2-1! Verdonk trekt de bal terug naar de zestien, Benitez kan de inzet van Hoedemakers nog keren, maar dan staat daar Sano die de rebound in het doel schiet.

NEC-PSV 2-1

Kodai Sano viert de 2-1 tegen PSV.

NEC-PSV | Tweede helft

De tweede helft bij NEC-PSV is begonnen met een wissel aan PSV-kant: Malik Tillman vervangt Hirving Lozano. En meteen krijgt Tillman een grote kans, maar hij raakt de bal niet lekker en dus hobbelt de bal naast.

NEC-PSV 1-1

NEC-PSV | Rust

Het is rust in Nijmegen. NEC en PSV gaan met een stand van 1-1 aan de thee.

NEC-PSV 1-1

De spelers van NEC vieren de 1-1 tegen PSV.

NEC-PSV | 43' GOAL NEC

Lasse Schöne gaat achter de bal staan en maakt zijn eerste treffer van het seizoen! Het is 1-1 in Nijmegen! Kersvers Argentijns international Walter Benitez is kansloos op de inzet.

NEC-PSV 1-1

Lasse Schöne schiet NEC vanaf elf meter naast PSV.

NEC-PSV | 40' Strafschop NEC!

Wat een enorme kans voor NEC, zeg! Joey Veerman gaat in de fout en speelt de bal zomaar in de voeten van Sow. Die wordt onderuit geschoffeld door Veerman, maar de bal rolt vervolgens voor de voeten van Hoedemakers die de bal naast mikt.

Toch gaat arbiter Nijhuis, op aandringen van de VAR kijken naar de overtreding van Veerman op Sow. En de conclusie: strafschop! Veerman krijgt bovendien een gele kaart. De tweede al voor PSV, na de prent voor Ramalho in de openingsfase.

Joey Veerman probeert zijn fout te herstellen, maar schoffelt daarbij Sylla Sow onderuit.

NEC-PSV | 38' Eenrichtingsverkeer

Na de 1-0 is het eenrichtingsverkeer richting het doel van NEC. Zo moest Cillessen redding brengen op een schot van Dest en zojuist op een knappe kopbal van Lozano. De thuisploeg begon zo goed aan deze wedstrijd, maar zal nu vooral moeten proberen geen grotere achterstand op te lopen,

NEC-PSV 0-1

NEC-PSV | 25' Schouten hapt naar adem

De hoofdrolspeler van net moet nu even naar adem happen. Jerdy Schouten wordt op het middenveld opgevangen door Lasse Schöne, die daarbij zijn elleboog gebruikt. Dat zag er pijnlijk uit, maar de Oranje-international kan verder.

NEC-PSV 0-1

NEC-PSV | 20' GOAL PSV

PSV komt op 1-0 via Johan Bakayoko. Schouten zet Sano van de bal, combineert met De Jong en zet dan Lozano voor doelman Cillessen. Die keert de inzet van de Mexicaan, maar op de Belgische rebound heeft hij geen antwoord.

NEC-PSV 0-1

Johan Bakayoko heeft PSV op 1-0 geschoten tegen NEC.

NEC-PSV | 15' NEC begint sterk

Het is best een fijn eerste kwartier in Nijmegen, waar NEC brutaal de aanval zoekt tegen de koploper. Van de kant van PSV hebben we eigenlijk alleen hoogstandjes gezien van de man-in-vorm (en kersvers Nations League-winnaar van Noord-en Midden-Amerika) Sergiño Dest.

Het mooiste moment was toen hij met een hakje door de benen van Bart van Rooij zich een weg naar voren baande. En net zagen we een gevaarlijke voorzet van zijn voet, die door Til net niet kon worden ingekopt.

NEC-PSV | Supporters niet blij

Vrijdag kwam het bericht dat er geen uitsupporters worden toegelaten bij de Gelderse derby tussen Vitesse en NEC op 7 april. De Nijmeegse fans zijn daar niet blij mee en laten dat weten ook.

Of hun club dit advies zal volgen, valt overigens te betwijfelen.

De supporters van NEC uiten hun ongenoegen over het besluit dat uitsupporters niet welkom zijn bij Vitesse-NEC.

NEC-PSV | Komt een reeks ten einde?

PSV is al 42 eredivisiewedstrijden ongeslagen, sinds een 1-0 nederlaag bij Emmen op 24 januari 2023. Alleen Ajax (52, 1994-1995) was ooit ook minstens zoveel eredivisieduels op rij ongeslagen.

NEC won de laatste zeven thuiswedstrijden allemaal.

NEC-PSV | Aftrap

De bal rolt in Nijmegen. Smaakmaker Tjaronn Chery zit tegen PSV op de tribune vanwege hamstringklachten. Ook Koki Ogawa zit trouwens op de tribune.

NEC-PSV 0-0

Tjaronn Chery zit tegen PSV op de tribune vanwege hamstringklachten.

NEC-PSV | Ajax kijkt mee

Koploper PSV treft met NEC de nummer zes van de eredivisie. De Nijmegenaren staan slechts twee punten achter nummer vijf Ajax en kunnen de Amsterdammers dus voorbij als ze PSV de eerste competitienederlaag dit seizoen weten toe te brengen.

In Amsterdam zullen ze met argusogen meekijken, want de weg naar Europees voetbal van Ajax loopt dit jaar via Nijmegen. NEC kan Ajax op twee manieren de voet dwars zetten: als het de bekerfinale tegen Feyenoord wint, maar ook als het Ajax passeert op de ranglijst.

Opstelling PSV: geen verrassingen

Om 16.30 uur zal het eerste fluitsignaal klinken in Nijmegen. PSV-trainer Peter Bosz stuurt tegen NEC precies dezelfde elf spelers het veld in als twee weken geleden in het laatste eredivisieduel, met FC Twente.

Bij NEC ontbreekt Koki Ogawa, die ziek is teruggekeerd uit Japan. Zijn vervanger is Sylla Sow.

De opstelling van PSV
De opstelling van NEC

'Feyenoord dicht bij aantrekken Hadj-Moussa'

Feyenoord is volgens diverse media dicht bij het aantrekken van Anis Hadj-Moussa, de 22-jarige buitenspeler van Vitesse. De club uit Arnhem huurt de Algerijn dit seizoen van het Belgische Patro Eisden.

Hadj-Moussa was dit seizoen in acht duels goed voor twee goals bij het kwakkelende Vitesse en viel vooral op door zijn individuele acties. Feyenoord-trainer Arne Slot heeft al een paar keer aangegeven dat zijn ploeg behoefte heeft aan een speler die met dergelijke acties het verschil kan maken.

Anis Hadj-Moussa

Ondertussen in Madrid ...

Real Madrid-trainer Carlo Ancelotti kan zondag in het competitieduel met Athletic na zeven maanden weer een beroep doen op Éder Militão. De Braziliaanse verdediger liep in augustus een zware knieblessure op.

De 26-jarige Militão scheurde in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, toevalligerwijs ook tegen Athletic, de voorste kruisband van zijn linkerknie af. Mede door de blessure van verdediger David Alaba is zijn rentree welkom, zeker met het oog op het eerste duel uit de kwartfinales van de Champions League met Manchester City op 9 april.

Real Madrid moet het zondag tegen de nummer 4 van La Liga doen zonder de geschorste aanvaller Vinícius Júnior. Topscorer Jude Bellingham keert juist terug na een schorsing.

Trainer Van Gastel vertrekt na het seizoen bij NAC

Jean-Paul van Gastel vertrekt na dit seizoen bij NAC Breda. De trainer heeft zijn zinnen gezet op een buitenlands avontuur.

In de winterstop wilde Van Gastel als assistent van Giovanni van Bronckhorst al mee naar Besiktas, maar daar stak NAC toen nog een stokje voor.

De 51-jarige Van Gastel trad in september aan als vervanger van Peter Hyballa. In de eerste divisie staat NAC Breda zevende.

NAC-trainer Jean-Paul van Gastel vertrekt na dit seizoen uit Breda

FIFA schenkt Japan reglementaire 3-0-zege op Noord-Korea

Japan heeft de geannuleerde uitwedstrijd in de WK-kwalificatie tegen Noord-Korea met 3-0 gewonnen. De FIFA heeft er een reglementaire zege van gemaakt, meldt de Japanse voetbalbond. Door de winst is Japan al zeker van een plek in de laatste fase van de Aziatische kwalificatie voor het WK van 2026.

Het duel zou op 26 maart in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang worden gespeeld, maar vijf dagen voor aanvang verklaarden de Noord-Koreaanse autoriteiten dat de wedstrijd geen doorgang kon vinden, zonder opgaaf van reden. Volgens persbureau Kyodo zou er angst bestaan voor het overbrengen van besmettelijke ziektes.

Aangezien Noord-Korea op korte termijn geen alternatieve speellocatie kon vinden en er geen ruimte was op de overvolle speelkalender besloot de FIFA de wedstrijd helemaal te schrappen.

Japan staat door de 3-0 zege op vier overwinningen in vier wedstrijden en is zeker van een plek bij de eerste twee in de groep, die recht geeft op deelname aan de laatste kwalificatieronde.

Het duel in Tokio tussen Japan en Noord-Korea ging wel door, met enthousiaste Noord-Koreaanse fans op de tribune

Bosz heeft geen last van kampioenskoorts: 'Wij zijn bezig met NEC'

Met een voorsprong van tien punten op nummer twee Feyenoord kan PSV de landstitel al aan de horizon zien gloren en kunnen de banden van platte kar - die sinds 2018 ongebruikt in de schuur staat - alvast worden opgepompt.

Maar PSV-trainer Peter Bosz is daar allemaal nog helemaal niet mee bezig, zegt hij. "Wij zijn bezig met NEC", aldus Bosz over de tegenstander van 16.30 uur.

Bosz heeft geen last van kampioenskoorts: 'Wij zijn bezig met NEC'

Geblesseerde Malen ontbreekt bij Dortmund in 'Klassiker' tegen Bayern München

Borussia Dortmund moet het straks om 18.30 uur in de topper tegen Bayern München stellen zonder Donyell Malen. De Oranje-international heeft volgens de club een bovenbeenblessure opgelopen in de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Duitsland van dinsdag.

Het duel tussen Bayern München en Borussia Dortmund staat bekend als 'Der Klassiker', maar beide ploegen hebben dit seizoen een ruime achterstand op het ongenaakbare en ongeslagen Bayer Leverkusen.

Donyell Malen is zaterdag niet van de partij tegen Bayern München

Geertruida voor eerst op camera over stotteren: 'Wil graag laten zien wie ik écht ben'

Lutsharel Geertruida speelde inmiddels zeven interlands voor Oranje en droeg geregeld de aanvoerdersband van Feyenoord. Toch heeft de televisiekijker hem nog nooit horen praten. Geertruida geeft namelijk geen interviews, omdat hij stottert.

Deze week kwam daar verandering in.

Geertruida leerde stotteren af met training: 'Hij werd echt een kwebbelaar'

Na Turkse sabotage twijfelt crypto-influencer Babel: blijven voetballen of stoppen?

Hij maakte een rapalbum over zijn leven, scoorde een top 10-hit, verhuurde appartementen in Amsterdam en investeerde in cryptomunten. Toch is Ryan Babel vooral bekend als voetballer. Maar voor hoelang nog?

"Nee, nou, ja, ehm Ik ben het nog aan het uitpuzzelen", antwoordt de Amsterdammer op de vraag of hij al klaar is met zijn voetbalcarrière.

Einde profcarrière voor clubloze Babel? 'Ik ben het nog aan het uitpuzzelen'

Nog acht speelronden in de eredivisie: juicht Ajax straks voor Feyenoord?

We zijn er bijna met de eredivisie, maar nog niet helemaal. Er resten nog acht speelrondes, die deels midweeks worden afgewerkt en alleen kort worden onderbroken door de bekerfinale op 21 april.

Welke records kan PSV nog verbeteren, waarom moet Ajax straks misschien juichen voor Feyenoord en wie wordt de topscorer?

Enkele hoofdrolspelers in het slot van het eredivisieseizoen

Welkom bij de eredivisiezaterdag!

Na een onderbreking van twee weken vanwege het interlandvoetbal wordt dit weekeinde de eredivisie hervat. PSV, de vermoedelijk aanstaande landkampioen, opent vanmiddag om 16.30 uur het bal met een uitwedstrijd bij de verrassende nummer zes, NEC.

Daarna volgen nog vier wedstrijden, die allemaal te volgen zijn via dit liveblog.