NOS Voetbal

Geertruida voor eerst op camera over stotteren: 'Wil graag laten zien wie ik écht ben'

Lutsharel Geertruida speelde inmiddels zeven interlands voor Oranje en droeg geregeld de aanvoerdersband van Feyenoord. Toch heeft de televisiekijker hem nog nooit horen praten. Geertruida geeft namelijk geen interviews, omdat hij stottert.

Deze week kwam daar verandering in. Ter promotie van 'Kind van Zuid', een 47 minuten durende documentaire over de 23-jarige voetballer, gaf Geertruida zijn eerste interview op camera.

Geertruida leerde stotteren af met training: 'Hij werd echt een kwebbelaar'

In trage zinnen, zonder te stotteren, zegt de verdediger: "In deze documentaire wilde ik graag laten zien wie ik écht ben en waar ik écht vandaan kom. Dat is wel gelukt, denk ik."

Voorbeeld

Geertruida overwon zijn spraakprobleem met hulp van stottercoach Ingrid del Ferro. "Hij kan een voorbeeld zijn voor jongens en meisjes die ook stotteren", zegt Del Ferro.

"De methode is gebaseerd op training van de middenrifspier. Dat is onze ademhalingsspier, die bij stotteraars een haperende beweging maakt. Door de training gaat de spier vloeiender bewegen."

In het veld is Geertruida met zijn fysieke kracht een imponerende verschijning, maar daarbuiten is hij een timide persoon. Medespelers, coaches en staf van Feyenoord zagen Geertruida de laatste tijd veranderen. "Hij was op een gegeven moment echt een kwebbelaar", lacht fysiektrainer Jasper van Kempen in de documentaire.

Geertruida in actie als aanvoerder van Feyenoord

Ook Feyenoord-coach Arne Slot ziet de stappen die zijn verdediger heeft gezet: "Dit is een mooie ontwikkeling voor hem als persoon. Hij wordt steeds comfortabeler, als voetballer maar ook in zijn ontwikkeling als mens."

Ook in privésferen veranderde Geertruida. "Als je hem vroeger een vraag stelde, dan gaf hij geen antwoord, of maakten wij zijn zinnen af", vertelt zus Luthgarmine Geertruida. "Nu zie je dat hij de oefeningen uit de training gebruikt en steeds meer met ons en ook andere mensen gaat praten."

Net als bij veel andere stotteraars speelde het spraakprobleem bij Geertruida vooral op in gewone gesprekjes. Of als vele ogen op hem gericht waren, bijvoorbeeld bij een interview.

Rappen

Maar muziek maakt alles anders. Net zoals bijvoorbeeld zangeres Miss Montreal probleemloos kan zingen zonder te stotteren, is Geertruida een verdienstelijk rapper.

En toen Feyenoord vorig seizoen kampioen werd, was Geertruida bij de huldiging op de Coolsingel de eerste die de microfoon greep, om met honderdduizend fans een supporterslied te zingen.

Geertruida en doelman Justin Bijlow zingen door de microfoon bij de huldiging van Feyenoord vorig seizoen

Bij de Rotterdamse rapformatie Broederliefde wordt Geertruida 'het zesde lid' genoemd. "Als hij aan het rappen is, dan denkt hij niet na als hij even moet stotteren", vertelt Edson Cesar van Broederliefde. "Er stotteren er bij ons wel meer. Stotter maar lekker door."

Maar tijdens het rappen stottert de voetballer nauwelijks. "Bij het rappen gaat het eigenlijk vanzelf. Je weet al wat je gaat zeggen", vertelt Cesar.

Kleine woorden

Ook in de kleedkamer van Feyenoord durft Geertruida zijn stem te laten horen. "Daar is hij meer op zijn gemak, dan merk je er eigenlijk niet zoveel van", zegt teamgenoot Calvin Stengs.

"In de groep geeft hij echt wel zijn mening. Dat doet hij niet met heel veel woorden, maar met kleine woorden begrijp je ook wat hij bedoelt."

Hoewel Geertruida de afgelopen periode veel stappen heeft gezet, hoef je zondag na de wedstrijd tegen FC Utrecht (aftrap 14.30 uur in De Kuip) nog geen interviews van de Feyenoord-verdediger te verwachten.

"Tijdens de documentaire gaf ik mijn eerste interview. Met de tijd en wanneer ik er klaar voor ben, zullen het er meer worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl