Feyenoord komt goed weg na blunder Heerenveen-verdediger Van Ottele

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - Feyenoord

Feyenoord is op bezoek bij sc Heerenveen ontsnapt aan puntenverlies. De Rotterdammers versloegen de Friezen dankzij een goal van Ayase Ueda in de 88ste minuut, waar een kapitale fout van Heerenveen-verdediger Syb van Ottele aan voorafging: 2-3.

Van Ottele kreeg de bal na een scheidsrechtersbal en struikelde over zijn eigen benen. Ueda pakte de bal af en schoot de winnende treffer binnen. Het was pas de tweede competitietreffer van de Japanner, die afgelopen zomer voor 8 miljoen euro werd binnengehaald.

Goede sfeer

Trainer Arne Slot toonde vlak voor aanvang van de wedstrijd dat het met de sfeer bij Feyenoord wel goed zit. Hij stond bij televisiezender ESPN met een glimlach nog even stil bij het steen-papier-schaar-akkefietje van vorige week en nam daarna ook even de tijd voor wat handen schudden en een selfie met fans.

Feyenoord begon nog prima in het Abe Lenstra-stadion. Lutsharel Geertruida dacht snel in de wedstrijd de 1-0 binnen te koppen uit een corner, maar de videoscheidsrechter constateerde later dat de verdediger buitenspel had gestaan.

Feyenoord-trainer Arne Slot was voorafgaand aan het duel met Heerenveen nog in opperbeste stemming

Het was wachten op een Rotterdamse goal, maar na zeventien minuten nam Heerenveen pardoes een voorsprong. Mats Köhlert kon scoren toen David Hancko en Luka Ivanusec naar elkaar stonden te kijken en verzuimden om een voorzet van Ché Nunnely onschadelijk te maken.

Laatkomer Sahraoui op de bank

Nunnely maakte zich op deze manier meteen belangrijk bij Heerenveen, nadat hij van trainer Kees van Wonderen verrassend de voorkeur in de basis had gekregen boven Osame Sahraoui. De Noor was door Van Wonderen op de bank gezet omdat hij zich eerder deze week, en niet voor de eerste keer, te laat op de club had gemeld.

Heerenveen was vervolgens via Patrick Wålemark nog gevaarlijk, maar de Zweedse Feyenoord-huurling stond buitenspel.

Feyenoord werd weer beter en kwam uiteindelijk langszij dankzij Mats Wieffer. De middenvelder was zijn bewakers te slim af en tikte de bal na een scherpe voorzet van Ivanusec langs doelman Mickey van der Hart.

De tweede helft ging verder zoals de eerste was geëindigd met een naar goals zoekend Feyenoord. Quilindschy Hartman schoot een vrije trap (dit keer zonder steen, papier, schaar) tegen de bovenkant van de muur.

Feyenoord drukt, Heerenveen scoort

De Rotterdammers bleven drukken, maar hadden moeite om de Friese muur te breken. Sterker, de goal viel aan de andere kant. Heerenveen sloeg namelijk bij een uitbraak opnieuw toe.

De na rust ingevallen Sahraoui maakte in de 64ste minuut zijn eerder genoemde slippertje een beetje goed door een voorzet op de doorgelopen Köhlert te geven. De Duitser schoot vervolgens met een fraaie boog over doelman Timon Wellenreuther de 2-1 binnen.

Feyenoord had het even moeilijk, maar invaller Igor Paixão kopte in minuut 74 de gelijkmaker binnen na een voorzet op maat van Yankuba Minteh.

De ploeg van trainer Slot leek zich desondanks te moeten verzoenen met een gelijkspel, totdat Ueda in de slotfase kon toeslaan. Met dank aan invaller Van Ottele, die aan Friese zijde de schlemiel werd.