Koploper PSV na 42 eredivisieduels zonder nederlaag onderuit tegen NEC

Bekijk de samenvatting van NEC - PSV

Ongeslagen kampioen worden, daar droomden ze bij PSV lange tijd van. Het gaat alleen niet meer gebeuren na de nederlaag bij NEC zaterdagmiddag. In de Goffert sloeg de Nijmeegse ploeg toe met een 3-1 overwinning.

Na 42 eredivisiewedstrijden zonder nederlaag blijkt het onverslaanbare PSV niet langer onverslaanbaar. De reeks van 52 ongeslagen opeenvolgende eredivisiewedstrijden van Ajax van augustus 1994 tot december 1995 blijft het record.

In Nijmegen hadden ze zaterdag vooraf al wel het geloof: de wedstrijd in De Goffert zou een einde kunnen maken aan de ongekende reeks van PSV. "Het leeft in de groep", zei trainer Rogier Meijer vooraf.

En dat was geen gebakken lucht. NEC had namelijk de laatste zeven thuiswedstrijden allemaal gewonnen.

Het duel ging dan ook redelijk gelijkop in de openingsfase, al kreeg de koploper al na drie minuten de kans op de 0-1. Johan Bakayoko kreeg een schietkans, maar mikte net naast het doel van Jasper Cillessen. Het bleek een waarschuwingsschot.

Bakayoko maakt openingstreffer

Want na een kleine twintig minuten spelen maakte de Belg wel de openingstreffer. Jerdy Schouten won een duel op het middenveld en kreeg na een combinatie met Luuk de Jong de kans om Hirving Lozano te lanceren. De Mexicaan schoot van dichtbij op Cillessen, die de bal niet vast kon houden. Bakayoko stond vervolgens klaar en tikte binnen.

Johan Bakayoko heeft PSV op 1-0 geschoten tegen NEC.

Daarna had PSV een goede fase. Sergiño Dest, Olivier Boscagli en Lozano kregen kansen op de 0-2, maar misten allemaal. PSV schoot zichzelf daarmee in de voet.

Penalty na ingrijpen VAR

Na een fout van Joey Veerman volgde de 1-1. De middenvelder werd ingespeeld door kersvers Argentinië-international Walter Benítez, maar kreeg de bal niet onder controle. Terwijl Veerman zijn fout wilde corrigeren, trapte hij Sylla Sow naar de grond.

Scheidsrechter Bas Nijhuis zag het niet gebeuren, maar de VAR wel. Een penalty volgde na het bekijken van de beelden alsnog. Lasse Schöne mocht, door afwezigheid van de zieke Koki Ogawa, achter de bal plaatsnemen en schoot overtuigend raak.

Schöne schiet de strafschop raak

Dat bleek de aanzet te zijn voor de eerste echte domper van het seizoen voor PSV. NEC drukte namelijk meteen na rust door.

Waar de ene Japanner ontbrak bij NEC, was de ander juist heel belangrijk. Kodai Sano tekende meteen na rust namelijk voor de voorsprong voor de Nijmeegse ploeg. Hoedemakers schoot vanaf randje strafschopgebied op doel en Benítez keerde zijn inzet maar half. De bal kwam vervolgens voor de voeten van Sano, die van dichtbij de 2-1 maakte.

Het werd nog mooier voor NEC. De ingevallen Brayann Pereira kon aan de rechterkant van het veld opstomen en de bal keurig voorgeven op Sow, die de bal in één keer tegen de touwen joeg: 3-1.

Weer een penalty

Het publiek in De Goffert was al uitzinnig, maar wist helemaal dat de overwinning zeker was toen Cillessen een strafschop wist te pakken.

Het kwam zover omdat Pereira even daarvoor de fout in was gegaan. Hij tikte Dest aan in het strafschopgebied. Nijhuis wilde wederom geen penalty geven, maar ook deze keer overtuigden de beelden hem.

Daar zal Cillessen achteraf blij mee zijn geweest. De doelman staat niet bepaald bekend als penaltykiller, maar de inzet van Luuk de Jong viste de Groesbeker uitstekend uit het doel.

'Cillessen mag rancuneus zijn, geen slechte eigenschap'

Het bleef dus bij 3-1. Daardoor kan Feyenoord zondag het gat met PSV verkleinen tot zeven punten. NEC kan met deze opsteker op zak als trotse nummer vijf van de eredivisie met een zeer goed gevoel afreizen naar Arnhem, waar de derby tegen Vitesse op het programma staat.