NOS Voetbal

Nog acht speelronden in de eredivisie: juicht Ajax straks voor Feyenoord?

Morgen begint het laatste blok van dit eredivisieseizoen. Niet meer gehinderd door interlandonderbrekingen dendert de vaderlandse voetbalcompetitie in hoog tempo richting de apotheose. Er resten nog acht speelrondes, die deels midweeks worden afgewerkt en alleen kort worden onderbroken door de bekerfinale op 21 april.

De kampioen lijkt vast te staan: PSV verloor dit seizoen nog geen competitieduel en staat tien punten voor op achtervolger Feyenoord. Is de spanning daarmee verdwenen uit de eredivisie? Zeker niet. Er valt op diverse terreinen nog van alles te winnen en verliezen.

Dit is het programma van aankomend weekend.

Het gebeurde sinds 2018 al niet meer: een kampioenschap voor PSV. De Eindhovenaren moesten lijdzaam toezien hoe Ajax (drie keer) en Feyenoord (een keer) sindsdien de landstitels grepen. Dit seizoen lijkt daar verandering in te komen, op een imposante manier.

PSV is nog in de race voor enkele illustere records. Het meest in het oog springt het all-time puntenrecord in een eredivisiejaargang. Dat staat, omgerekend naar drie punten voor een zege, op 93 en werd behaald door Ajax in de jaargang 1971/72.

Mochten de Eindhovenaren de rest van hun eredivisiewedstrijden winnen, dan eindigen ze dit seizoen op 96 punten. Ze kunnen zich dus zelfs nog een gelijkspel veroorloven om het puntenrecord te grijpen.

Bosz heeft geen last van kampioenskoorts: 'Wij zijn bezig met NEC'

Verder kan dit PSV het tweede team ooit worden dat een heel seizoen ongeslagen blijft, na het Ajax van Louis van Gaal in 1994/95. Daarnaast stonden de Eindhovenaren pas 85 minuten op achterstand in het hele seizoen. Het record? 105 minuten, gevestigd door Ajax in 1982/83.

Razend spannende topscorerstrijd

Wie mag zich voegen in een rijtje met Marco van Basten, Romário en Luis Suárez? De topscorerstrijd ligt nog helemaal open met drie spitsen die nek-aan-nek gaan. Vangelis Pavlidis (AZ, 23 goals), Luuk de Jong (PSV, 22) en Santiago Gimenez (Feyenoord, 21) zijn allen nog grote kanshebbers.

Pavlidis en Gimenez schoten dit seizoen behoorlijk uit de startblokken, maar zijn de laatste maanden minder regelmatig gaan scoren. De Jong heeft het tempo juist opgevoerd en zich tussen de twee andere topschutters genesteld. Wat vertellen de cijfers van statistiekenbureau Opta?

Daaruit blijkt dat De Jong de meeste Expected Goals heeft, een statistiek die aangeeft hoeveel goals de schoten van een speler hadden moeten opleveren volgens een geavanceerd en veelgebruikt algoritme.

De hoogste schotconversie behoort toe aan Vangelis Pavlidis, die ook zijn Expected Goals-totaal het meest overschrijdt met zijn 'echte' goals.

Betekent dat wellicht dat de AZ-spits, mocht hij de juiste kansen krijgen, de grootste kanshebber is voor de topscorerstitel? De laatste acht speelronden zullen het uitwijzen.

Strijd om lijfsbehoud

De eredivisie neemt tegenwoordig afscheid van de clubs die op de onderste twee plekken eindigen: die degraderen direct naar de eerste divisie. Het team dat als zestiende eindigt, mag zich proberen te handhaven via play-offs.

Hoe zijn de kansen van de ploegen onderin? Opta liet zijn algoritmes erop los: de eredivisie werd duizend keer gesimuleerd en op basis daarvan is van elke club bepaald hoe groot de procentuele kans is dat die op een bepaalde plaats eindigt. Wat blijkt: FC Volendam (82,2%) en Vitesse (70,8%) lijken veroordeeld tot de plekken waarop ze nu staan.

Verder interessant: de strijd om plaats zestien. Op dit moment maakt RKC Waalwijk meer aanspraak op directe handhaving dan Excelsior, dat een kans van 50 procent krijgt toebedeeld om als zestiende te eindigen. Terwijl beide clubs momenteel evenveel punten hebben.

Juicht Ajax straks voor Feyenoord?

Niet alleen de plekken in de play-offs om degradatie moeten nog worden verdeeld, er wordt net zo goed gespeeld voor de play-offs om Europees voetbal. Daar doet zich een nogal curieuze situatie voor.

Ajax staat momenteel vijfde, een plek die de Amsterdammers zou veroordelen tot deze play-offs. Een tegenvaller voor de Amsterdammers, die zich doorgaans direct plaatsen voor Europese toernooien. Dat kan nog steeds, al is hulp van Feyenoord daarbij welkom.

Ajax is dit seizoen wellicht afhankelijk van Feyenoord, de aartrivaal

Feyenoord speelt namelijk op 21 april de bekerfinale tegen NEC. De winnaar van die wedstrijd krijgt een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Alleen, Feyenoord krijgt zeer waarschijnlijk al een Europees ticket door de eindklassering in de eredivisie.

Wint Feyenoord de bekerfinale, dan schuift het Europese ticket door naar de nummer vijf op de eredivisie-ranglijst. En dat is momenteel Ajax. De Amsterdammers moeten wat dat betreft dus hopen dat de aartsrivaal dit jaar de beker wint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl