CL-blog
NOS VoetbalAangepast

PSV speelt thuis gelijk tegen Dortmund • Arnautovic bezorgt Inter zege op Atlético

Twee duels vanavond in de achtste finales van de Champions League:

liveblog gesloten

Morgen weer Champions League

Dat was het voetbal voor vanavond. Morgen is de Champions League terug met twee wedstrijden in de achtste finales: Porto - Arsenal en Napoli - Barcelona. Ook dan houden we je weer op de hoogte in een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog!

Returns over drie weken

De terugwedstrijden van de duels van vanavond zijn op woensdag 13 maart. Dan zullen in Dortmund ruim 80.000 toeschouwers getuige zijn van het beslissende duel. Nico Schlotterbeck is er dan niet bij. De linksback van Dortmund kreeg een gele kaart en is geschorst voor de return.

PSV-DOR | 90+7' Afgelopen: 1-1

De eerste wedstrijd tussen PSV en Borussia Dortmund eindigt in 1-1. Uitgerekend ex-PSV'er Donyell Malen zette de bezoekers op voorsprong, maar vanaf de strafschopstip zorgde Luuk de Jong voor gerechtigheid voor een bij vlagen sterk PSV.

De Jong is door dat doelpunt nu topscorer aller tijden van PSV in de Champions League. Hij ging met zijn negende CL-treffer voorbij Ruud van Nistelrooij.

Ook bij Inter - Atlético Madrid is afgefloten. De Italianen hebben met 1-0 gewonnen door een doelpunt van Marko Arnautovic.

PSV-DOR | 90' Blessure Boscagli

Gedwongen wissel bij PSV. Boscagli geeft aan dat hij niet verder kan, het lijkt een hamstringprobleem. Obispo komt in de ploeg voor de laatste minuten.

Er komen zes minuten bij in Eindhoven, waar het tempo al even uit de wedstrijd is.

PSV-Borussia Dortmund 1-1

PSV-DOR | 81' Dest uit moeilijke hoek

Gevaarlijke aanval van PSV over de linkerflank, waar Dest langs collega-back Ryerson danst, voor lijkt te gaan geven maar dan besluit te schieten. Uit moeilijke hoek knalt hij de bal tegen de vuisten van keeper Meyer.

Ook een wissel bij PSV: Saibari gaat, met pijn aan de knie, naar de kant en wordt vervangen door Mauro.

PSV-Borussia Dortmund 1-1

Sergino Dest gaat voorbij Ryerson

INT-ATL | 79' GOAL Inter

Arnautovic brengt Inter op voorsprong tegen Atlético. Hij staat op de juiste plek om de rebound na een schot van Martinez binnen te schieten.

Internazionale-Atlético Madrid 1-0

PSV-DOR | 75' Pepi valt in

De eerste wissel van PSV. Pepi vervangt Lozano, die in de openingsfase zeer actief was, maar daarna niet veel meer in het spel voor kwam.

Het is een kalme fase in de wedstrijd. Misschien bereidt PSV met de Amerikaanse aanvaller een slotoffensief voor om toch nog een goede uitgangspositie af te dwingen voor de return.

PSV-Borussia Dortmund 1-1

PSV-DOR | 72' PSV ontsnapt

Via via, bijna raak. PSV komt heel goed weg als een van richting veranderde vrije trap van Maatsen tegen de paal belandt.

PSV-Borussia Dortmund 1-1

INT-ATL | 69' Daar is Dumfries

De eerste Nederlander komt van de bank bij Inter, waar De Vrij in de basis stond. Dumfries komt in de ploeg voor Darmian. Kan hij de aanvallende impuls brengen die Inter nodig heeft tegen Atlético?

Internazionale-Atlético Madrid 0-0

Haaland leidt City naar zege

Ook in de Premier League wordt vanavond gevoetbald. Manchester City heeft met 1-0 gewonnen van Brentford.

De goal kwam -weinig verrassend- van Erling Haaland, die nu een fraaie statistiek kan overleggen. De Noor scoorde tegen alle clubs waar hij in de Premier League tegen heeft gespeeld.

INT-ATL | 64' Arnautovic net over

De beste kans van Inter tot nu toe in deze wedstrijd is voor invaller Arnautovic. De oud-speler van FC Twente schiet na een goede aanval van dichtbij net over de lat.

Internazionale-Atlético Madrid 0-0

PSV-DOR | 60' Acrobaat Malen

Van dichtbij probeert Malen het met een soort omhaal, maar zijn acrobatische poging eindigt op het dak van het doel. Als de Nederlander opstaat, lijkt hij last te hebben van zijn enkel.

Dortmund voert even later een wissel door, maar Malen blijkt door te kunnen. Reus wordt vervangen door Brandt.

PSV-Borussia Dortmund 1-1

PSV-DOR | 56' GOAL PSV

Luuk de Jong

Luuk de Jong verzilvert de strafschop: 1-1! De spits van PSV schiet strak in de linkerhoek, Meyer duikt die kant op, maar kan niet meer bij de bal.

PSV-Borussia Dortmund 1-1

PSV-DOR | 54' Penalty PSV?

Tillman gaat naar de grond, Hummels zegt de bal te hebben gespeeld. De scheids wijst naar de stip, wat doet de VAR?

Na het bekijken van de beelden blijft de strafschop staan. De Jong gaat achter de bal staan.

PSV-Borussia Dortmund 0-1

PSV-DOR | 46' Daar gaan we weer

Geen wissels in de rust, PSV en Borussia Dortmund beginnen met dezelfde spelers aan de tweede helft. Lukt het de Eindhovenaren nu wel om het overwicht om te zetten in een doelpunt?

PSV-Borussia Dortmund 0-1

Rust in Eindhoven en Milaan

De eerste helft zit erop. PSV leek in het grootste gedeelte van de eerste helft sterker, maar Dortmund leidt: 0-1. Tillman, Bakayoko en Saibari misten flinke kansen voor de Eindhovenaren, aan de andere kant scoorde Malen wel.

Ook bij Inter - Atlético is het rust, daar staat het nog altijd 0-0.

Malik Tillman

PSV-DOR | 45' Ook geel voor Schlotterbeck

Schlotterbeck mist de return in Dortmund. Hij krijgt geel voor een charge op PSV'er Tillman en is geschorst voor de volgende Champions League-wedstrijd.

Ook zijn ploeggenoot Maatsen kreeg al geel, voor een overtreding op Bakayoko.

PSV-Borussia Dortmund 0-1

PSV-DOR | 36' Bakayoko ook niet

Weer een kans voor PSV, weer geen doelpunt. Bakayoko komt goed inlopen bij een voorzet van Lozano, maar raakt de bal vervolgens volledig verkeerd en ziet 'm over de achterlijn stuiteren.

PSV-Borussia Dortmund 0-1

PSV-DOR | 28' Tillman net niet, Veerman van ver

Buitenspel, maar dat leek een flinke kans op de gelijkmaker. Tillman kopt de bal uit een vrije trap maar net langs de verkeerde kant van de paal.

Veerman probeert het even later vanaf een plek waar buitenspel niet eens mogelijk is. Hij probeert de keeper van Dortmund vanaf eigen helft te verrassen, maar schiet over.

PSV-Borussia Dortmund 0-1

INT-ATL | 25' Weinig actie in Milaan

Waar de wedstrijd in Eindhoven al sinds de eerste minuut op volle toeren draait, gebeurt er bij Inter - Atlético nog niet veel. De Italianen zijn beter begonnen, maar zijn op hun hoede voor uitbraken van Atlético.

Internazionale-Atlético Madrid 0-0

PSV-DOR | 24' GOAL Dortmund

0-1! Malen scoort voor Dortmund. Hij schiet, via het been van Dest, uit moeilijke hoek raak in de korte kruising. Hij viert zijn doelpunt tegen zijn oude club nauwelijks.

PSV-Borussia Dortmund 0-1

Donyell Malen

PSV-DOR | 22' Lozano geel

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor PSV'er Lozano. Hij haalt Ryerson onderuit. De backs van Dortmund -Ryerson en Maatsen- laten zich veel zien in de openingsfase. Zij komen regelmatig over de vleugelspelers heen en zorgen voor dreiging.

PSV-Borussia Dortmund 0-0

PSV-DOR | 16' Twee keer Tillman

Weer zit PSV er goed tussen als de opbouw van Dortmund even niet strak verloopt. Maatsen verliest de bal, Tillman versnelt. Zijn lage voorzet belandt via verdediger Schlotterbeck in de handen van keeper Meyer.

Even later is het opnieuw Tillman in de hoofdrol bij een kans voor PSV. Hij probeert het met een lage schuiver maar schiet rakelings naast.

Tussendoor was er ook een gevaarlijk moment van Dortmund, het schot van Malen werd gepakt door PSV-keeper Benitez.

PSV-Borussia Dortmund 0-0

PSV-DOR | 7' Hoog tempo, kans PSV

Mooi begin van de wedstrijd, waarin beide ploegen het tempo meteen opvoeren. Het golft heen en weer, het eerste echte gevaar komt van PSV.

Lozano pikt de bal op en is snel weg over de linkerflank. Hij heeft De Jong met zich mee, tegen twee Duitse verdedigers. De Mexicaan probeert De Jong te bedienen, maar Hummels werkt de bal over de achterlijn. Uit de corner lukt het PSV niet om gevaarlijk te worden.

PSV-Borussia Dortmund 0-0

PSV-DOR | 3' Füllkrug heeft pijn

Nog meer pech voor Dortmund? Vlak voor de wedstrijd haakte keeper Kobel af, na enkele minuten ligt Füllkrug op de grond. De Duitse spits gaat naar de kant voor verzorging, Dortmund dus even met een man minder, maar Füllkrug lijkt wel terug te keren.

PSV-DOR | 1' Aftrap

Dortmund trapt af, de wedstrijd in Eindhoven is begonnen.

Iets later, na een applaus voor de overleden voormalig Inter-speler Andreas Brehme, is er ook in Milaan afgetrapt bij het duel tussen Inter en Atlético.

PSV-Borussia Dortmund 0-0
Internazionale-Atlético Madrid 0-0

Dortmund-keeper geblesseerd

Late wijziging in de opstelling van Borussia Dortmund. Keeper Gregor Kobel is tijdens de warming-up geblesseerd afgehaakt.

Reservedoelman Alex Meyer staat daarom onder de lat.

Alex Meyer

Warming-up in volle gang

  • Pro Shots
  • Pro Shots

Joep, kom er maar in!

'Er liggen kansen voor PSV tegen Dortmund, met prestige en poen op het spel'

INT-ATL | Opstellingen

Stefan de Vrij staat in de basis van Internazionale. Ploeggenoten Denzel Dumfries en Davy Klaassen zitten op de bank, net als Atlético-aanvaller Memphis Depay.

Dumfries was vrijdag tijdens de gewonnen competitiewedstrijd tegen Salernitana (4-0) een keer trefzeker. Depay maakte een dag later het vijfde doelpunt van de nummer 4 van Spanje tegen Las Palmas (5-0).

Opstelling Borussia Dortmund

Nederlanders Donyell Malen en Ian Maatsen staan in de basis bij Borussia Dortmund tegen PSV.

De opstelling van Dortmund tegen PSV

Opstelling PSV

Jerdy Schouten speelt vanavond in het hart van de verdediging van PSV tegen Borussia Dortmund. Hij krijgt van Peter Bosz de voorkeur boven Ramalho.

Johan Bakayoko is na een korte ziekteperiode weer fit, hij start op de rechterflank. Hirving Lozano schuift weer naar links.

De elf van PSV tegen Dortmund

Chelsea zonder Fishel tegen Ajax

Chelsea, tegenstander van Ajax in de kwarfinales van de Champions League voor vrouwen, moet het de komende maanden doen zonder aanvalster Mia Fishel. De 22-jarige Amerikaanse heeft bij haar nationale elftal een blessure aan de voorste kruisband van haar rechterknie opgelopen, meldde de koploper van Engeland.

De voetbalsters van Ajax en Chelsea treffen elkaar op 19 maart om 18.45 uur in Amsterdam en op 27 maart om 21.00 uur in Londen.

Kruisbandblessures komen veel voor in het vrouwenvoetbal. Bekijk hier een sportexplainer over hoe het komt dat zoveel voetbalsters kampen met dezelfde blessure.

'Dean Huijsen kiest voor Spanje'

Slecht nieuws voor wie hoopte Dean Huijsen in de toekomst in Oranje te zien. Volgens De Telegraaf en de Spaanse sportkrant Marca gaat Huijsen in op een uitnodiging van de Spaanse bond, waar hij voor Jong Spanje zal gaan spelen.

Daarmee lijken interlands voor het Nederlands elftal (voorlopig) van de baan. Eerder speelde Huijsen wel jeugdelftallen van Oranje, tot en met de Onder 19. De 18-jarige verdediger beleeft een stormachtige doorbraak bij AS Roma, dat hem tot het eind van het seizoen huurt van Juventus.

Huijsen werd geboren in Amsterdam, voor hij op 5-jarige leeftijd naar Spanje verhuisde. Daar zette Huijsen de eerste stappen in het voetbal.

Dean Huijsen scoorde zondag tegen Frosinone

Bijna 22 jaar geleden...

In oktober 2002 speelden PSV en Borussia Dortmund voor het laatst tegen elkaar in Eindhoven, toen in de groepsfase van de Champions League. De Duitsers wonnen (1-3) door doelpunten van Jan Koller, Tomas Rosicky en Marcio Amoroso. Maar de mooiste treffer van die avond kwam van PSV'er Remco van der Schaaf, die met een ziedend afstandsschot de spanning terugbracht.

In de terugwedstrijd speelde PSV in Dortmund gelijk (1-1), wat na een overwinning op Auxerre en 0-0 bij Arsenal niet genoeg bleek: PSV eindigde onderaan in de groep. Dan ziet het Europese avontuur van de Eindhovenaren er dit jaar toch een stuk beter uit.

Teze zet stappen onder Bosz en heeft zin in weerzien met Malen

Terug naar PSV dan, waar iedereen zich dit seizoen op zijn plaats lijkt te voelen onder trainer Peter Bosz. Dat geldt ook verdediger Jordan Teze. Meer dan ooit is de viervoudig Oranje-international dit jaar een stabiele factor bij PSV.

Onder Bosz heeft de 24-jarige Teze een grote stap gezet. Hoe zijn trainer dat allemaal voor elkaar krijgt, wil Teze niet verklappen, grapt hij. "Zijn geheimen kan ik niet prijsgeven, anders gaat het straks bij iedereen zo goed. Maar wat ik wel kan zeggen: hij is duidelijk en iedereen staat achter zijn speelstijl."

Samen met Armando Obispo is Teze de speler die het langst bij de selectie van PSV zit. Hij speelde nog samen met Donyell Malen, die hij vanavond tegen Dortmund mogelijk zal tegenkomen. Onlangs reed Teze nog naar Amsterdam, om een avondje te gamen. En Malen zag hem voor het eerst met zijn dochtertje. "Ik hoopte al dat we tegen elkaar zouden spelen. Het is voor het eerst dat we tegen elkaar spelen, daar heb ik heel veel zin in."

Lees hier het volledige interview met Jordan Teze:

Simeone tegen zijn geliefde Inter

Het andere Champions League-duel betekent de terugkeer van Atlético-trainer Diego Simeone in het San Siro in Milaan. De Argentijn, al dertien jaar coach in Madrid, speelde eind jaren negentig in het shirt van zijn tegenstander van vanavond.

Bij Internazionale beleefde Simeone Europees succes. In 1999 won hij de UEFA Cup, voorloper van de Europa League, in een team met onder anderen drie spelers die we in Nederland goed kennen: Aron Winter, Nwankwo Kanu en Ronaldo.

  • AFP
    Diego Simeone juicht, met op de achtergrond Ronaldo
  • AFP
    Diego Simeone viert de UEFA Cup-winst in 1998

Over een daadwerkelijke terugkeer van de trainer Simeone bij Inter is de afgelopen jaren veel gespeculeerd. De 53-jarige Argentijn heeft van zijn liefde voor de club nooit een geheim gemaakt, en zijn zus wist het jaren geleden al zeker: "Vroeg of laat keert hij terug bij Inter", zei Natalia Simeone destijds in La Gazzetta dello Sport. "Hij houdt van de club, de sfeer en het leven in Milaan. Hij wil daar heel graag trainer worden."

De huidige trainer van Inter, Simone Inzaghi, is ook een bekende van Simeone. De twee speelden van 1999 tot 2003 samen bij Lazio.

Maatsen en Malen in de spelersbus

Ian Maatsen en Donyell Malen in de spelersbus

Twee Dortmund-spelers op weg naar bekend terrein. Donyell Malen, op tijd fit voor de wedstrijd tegen PSV, brak vijf jaar geleden door bij de Eindhovenaren. Hij scoorde 55 keer in 116 officiële duels, voor hij in 2021 naar Dortmund vertrok.

Zijn maatje in de bus, linksback Ian Maatsen, verliet Eindhoven al voor Malens doorbraak. Na de jeugd van Feyenoord en Sparta kwam Maatsen in 2015 in de jeugd van PSV terecht. Op 16-jarige leeftijd kon hij de lokroep van Chelsea niet weerstaan. De Londenaren lieten hem ervaring opdoen op lagere Engelse niveaus, tot hij dit seizoen voor zijn doorbraak in de Premier League ging.

Na vijftien wedstrijden in het eerste van Chelsea werd hij in de winterstop toch weer verhuurd: aan PSV-tegenstander Borussia Dortmund dus.

Van Hanegem vandaag 80 jaar!

Tussen de voorbeschouwende woorden door een leestip op de verjaardag van Willem van Hanegem, vandaag 80 jaar geworden.

De oud-voetballer van onder meer Feyenoord werd geboren in Breskens, een plaats in Zeeland die op 11 september 1944 hard werd getroffen door bombardementen bedoeld voor Duitse militairen.

Lees hier het het hele verhaal:

En nog twee verhalen over 'De Kromme', inclusief een portret van Andere Tijden Sport, volledig opgebouwd uit archiefmateriaal.

Balbezit of counterploeg?

Edin Terzic, coach van Borussia Dortmund, beantwoordde in aanloop naar het treffen met PSV vragen of hij werkt met een counterploeg, of denkt uit balbezit.

Zijn simpele antwoord: "We hebben het allebei nodig."

"Met name in balbezit ben ik een grote optimist", voegde de Kroatische Duitser toe. "En in balbezit van de tegenstander ben ik een pessimist, want dan moet je de andere ploeg afstoppen. We zijn sterk in balbezit, maar hebben ook al negen doelpunten uit counters gemaakt. Het eerste doelpunt wordt vaak uit balbezit gemaakt, de tweede uit de counter."

De in Menden, op zo'n dertig kilometer van Dortmund, geboren coach sprak met veel respect over PSV: "Ze doen het dit seizoen uitstekend, in de competitie en in de Champions League. Ze zijn technisch zeer goed, heel snel, sterk in de dribbel, scoren makkelijk en incasseren weinig."

Bosz goed voorbereid op Dortmund

PSV-trainer Peter Bosz bekeek zijn oude club intensief in voorbereiding op de eerste knock-outwedstrijd in de Champions League in zijn trainerscarrière.

"Ze kunnen goed counteren, maar hebben ook de spelers om goed positiespel te spelen. Wat ze gaan doen, ligt aan de situatie waar je ze in brengt. Maar tegen die omschakeling moeten we ons zeker wapenen", aldus Bosz, die in 2017 de overstap van Ajax naar BVB maakte. Na de uitschakeling in de groepsfase van de Champions League werd Bosz in december van zijn eerste seizoen al ontslagen.

Ook op de radio

De wedstrijden van vanavond, met natuurlijk de focus op het duel van PSV, zijn vanavond ook te volgen in Langs de Lijn en Omstreken op Radio 1.

Op televisie zenden we in het late Journaal (23.55 uur) een samenvatting uit.

Welkom!

De achtste finales van de Champions League gaan vanavond verder, en hoe! De enige Nederlandse club die overwinterde op het hoogste Europese niveau komt in actie. PSV neemt het in het Phillips Stadion op tegen Borussia Dortmund.

Ook om 21.00 uur: de heenwedstrijd tussen Internazionale en Atlético Madrid. De returns van beide duels zijn op woensdag 13 maart.

Welkom bij het liveblog!