Luuk de Jong schreeuwt het uit

PSV blijft in eerste ontmoeting met Dortmund steken op gelijkspel

De eerste wedstrijd tussen PSV en Borussia Dortmund in de achtste finales van de Champions League is in 1-1 geëindigd. Uitgerekend ex-PSV'er Donyell Malen zette de bezoekers op voorsprong, maar vanaf de strafschopstip zorgde Luuk de Jong voor gerechtigheid voor een bij vlagen sterk PSV.

Niet voor het eerst dit seizoen koos coach Peter Bosz in een topwedstrijd vanwege diens opbouwende kwaliteiten voor middenvelder Jerdy Schouten in het verdedigingscentrum, zoals ook in de wedstrijden tegen Rangers in de voorronde en de uitwedstrijden tegen Feyenoord en AZ in de eredivisie.

Daardoor zat André Ramalho op de bank en kon Bosz met het trio Joey Veerman, Ismael Saibari en Malik Tillman starten op het middenveld. Bij Dortmund stonden twee Nederlanders aan de aftrap: Malen, op tijd hersteld van een knieblessure, en Chelsea-huurling Ian Maatsen.

Malen tegen Dest

Voor Malen was het een weerzien met zijn oude club en een weerzien met directe tegenstander Sergiño Dest, met wie hij nog samenspeelde in de jeugd van Ajax. Het was vooraf de vraag wie achter wie aan zou moeten hollen: Dest achter Malen of Malen achter Dest.

In de eerste helft viel de strijd in het voordeel uit van de Oranje-international. Twee keer was Malen zijn tegenstander kwijt en kon hij met links en met rechts schoten lossen. Die waren geen probleem voor keeper Walter Benítez.

In de 24ste minuut was Malen weer weg. Hij zette zich handig af tegen Saibari, passeerde Dest en schoot de bal via het been van de PSV'er hard in de kruising. Uit respect voor zijn oude club vierde Malen de goal ingetogen.

Donyell Malen viert bescheiden zijn treffer tegen zijn oude club PSV

Gelukkig voor PSV was het meer dan een duel tussen Malen en Dest. De Eindhovenaren creëerden zelf voldoende kansen. Hirving Lozano kreeg een kans om uit te halen en Tillman kreeg na een vlotte aanval via Schouten en Luuk de Jong de grootste kans.

Wie anders dan Luuk de Jong

De Amerikaan schoot echter naast. Tillman kopte ook naast (al was dat buitenspel), Johan Bakayoko miste na een voorzet van Saibari, een schot van Saibari werd gered door doelman Alexander Meyer, die vlak voor de aftrap de geblesseerde Gregor Kobel had vervangen.

Genoeg mogelijkheden dus voor PSV om met vertrouwen te beginnen aan de tweede helft. Waar Dortmund-verdediger Mats Hummels met een knappe sliding eerst een goal van Luuk de Jong voorkwam, werd een sliding later op Tillman de Duitser fataal.

Scheidsrechter Srdan Jovanovic gaf een strafschop en de VAR zag tot groot ongenoegen van Hummels, die beweerde de bal te hebben gespeeld, geen reden die beslissing te herzien. Luuk de Jong schoot de strafschop in de 56ste minuut binnen.

Luuk de Jong

Wie anders dan De Jong scoorde voor PSV. De aanvoerder maakte zijn negende CL-doelpunt voor PSV en overtrof daarmee Ruud van Nistelrooij (8) als topscorer aller tijden van PSV in de Champions League.

Dortmund raakt de paal

Van erop en erover was helaas voor PSV geen sprake in de op en neergaande wedstrijd in het Philips-stadion. Van dichtbij probeerde Malen het met een soort omhaal, maar diens acrobatische poging eindigde op het dak van het doel. Bovendien raakte Dortmund-invaller Marius Wolf de paal.

Aan de andere kant produceerde Bakayoko een simpel schot in de handen van Meyer en kreeg PSV in de slotfase meer mogelijkheden om de zege te pakken. Een hard schot van Dest werd gekeerd door Meyer en Luuk de Jong liet de kans op een tweede treffer liggen.

Zo bleef het in evenwicht en bleef ook alles nog mogelijk voor de terugwedstrijd op 13 maart, als ruim 80.000 toeschouwers getuige zullen zijn van het beslissende duel. Nico Schlotterbeck is er dan niet bij. De linksback van Dortmund kreeg een gele kaart en is geschorst voor de return.