Erling Haaland werd matchwinner in het duel met Brentford.

Haaland verpest avond vlekkeloze Flekken en voltooit Premier League-verzameling

Manchester City heeft een zwaarbevochten overwinning geboekt op Brentford. Lang leek de regerend kampioen van Engeland zich stuk te lopen op het defensieve Brentford, maar twintig minuten voor tijd zorgde Erling Haaland voor opluchting: 1-0.

Door de zege komt City op één punt van koploper Liverpool, dat woensdag in actie komt tegen Luton Town. Arsenal volgt met één punt minder op de derde plaats.

De stand in de Premier League

Vlak voor kerst rekende Manchester City in Saudi-Arabië met liefst 4-0 af met Zuid-Amerikaans kampioen Fluminense bij het WK voor clubs en vloog het naar huis met de vijfde prijs van 2023.

Het Premier League-duel met Brentford moest daardoor worden uitgesteld. En zo troffen beide ploegen elkaar voor de tweede keer in amper twee weken.

Vijftien dagen geleden gaf uitgerekend doelman Mark Flekken de assist op de 1-0 van Brentford, maar door een loepzuivere hattrick van Phil Foden ging City toch met de winst aan de haal.

Koeman op de tribune

De Nederlandse doelman was voor bondscoach Ronald Koeman wellicht reden om op deze Champions League-avond vol Oranje-internationals af te reizen naar het regenachtige Manchester. Hij zag een vrijwel vlekkeloze wedstrijd van Flekken, maar kreeg Nathan Aké niet te zien.

De verdediger van Oranje kreeg net als spelmaker Kevin De Bruyne rust van trainer Pep Guardiola.

Kevin De Bruyne en Nathan Aké vermaken zich op de bank van Manchester City.

Brentford was gekomen om tegen te houden, zakte ver terug en liet het balbezit aan City. De eerste grote kans was echter voor de bezoekers.

Frank Onyeika kwam bij een snelle uitbraak alleen op doelman Ederson af, maar zijn inzet was veel te zwak om de Braziliaanse goalie te verschalken. Ivan Toney, die vorig jaar met twee goals verantwoordelijk was voor de 2-1 stuntzege van Brentford in Manchester, had daar waarschijnlijk wel raad mee geweten.

De spits, die acht maanden was geschorst vanwege gokken op wedstrijden in de eigen competitie, maakte sinds hij terug is in vijf duels al vier treffers. Zijn kans kwam uit een vrije trap, die hij een half metertje over schoot.

Schiettent

City combineerde er weer lustig op los, maar wist geen bres te slaan in de rood-witte defensie. Verder dan een handvol losse flodders van Julian Alvarez kwam de titelverdediger echter niet.

Tien minuten voor rust moest Flekken zich strekken op een schot van Manuel Akanji, hield hij met een knappe reflex Rúben Dias van een treffer en zag hij vervolgens hoe Ben Mee (specialist op dit gebied) op spectaculaire wijze de inzet van basisdebutant Bobb van de lijn haalde.

Brentford-doelman Mark Flekken heeft het aan de stok met Erling Haaland.

Na rust oogde City steeds machtelozer, maar twintig minuten voor tijd profiteerde de tot dan onzichtbare Haaland toch van een slippertje van zijn landgenoot Kristoffer Ajer. De Noor schoof de bal koeltjes langs Flekken in het doel.

Daarmee voorkwam Haaland dat hij sinds zijn blessure in zeven van de acht duels droog bleef staan. Bovendien was Brentford de enige Premier League-club waartegen hij nog niet gescoord had.

Tien minuten later kopte Haaland ook zijn tweede binnen, op aangeven van Kyle Walker. Die treffer werd echter geannuleerd: Walker stond nipt buitenspel voor hij de bal voor het doel kopte.

In blessuretijd dacht Foden ook nog zijn vijfde treffer in de laatste twee duels met Brentford te maken, maar Flekken liet zich niet passeren.

In de laatste seconden kreeg de mee naar voren gekomen Limburgse doelman zelfs nog een kans op eeuwige roem, maar in plaats van de bal raakte hij de benen van Dias.