NOS Voetbal

Andreas Brehme (63), maker winnende treffer in WK-finale 1990, overleden

De Duitse topvoetballer Andreas Brehme is op 63-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval.

De voormalige verdediger schoot het toenmalige West-Duitsland in de WK-finale van 1990 tegen Argentinië vanaf de penaltystip naar de wereldtitel.

De profcarrière van Brehme begon bij Saarbrücken en vervolgens speelde hij voor Kaiserslautern, Bayern München, Internazionale en Real Zaragoza, waarna hij terugkeerde naar Kaiserslautern om daar zijn loopbaan af te sluiten.

Supertrio bij Inter: 'Alsof een familielid is overleden'

Brehme vormde in zijn tijd bij Inter een Duits 'supertrio' met Lothar Matthäus en Jürgen Klinsmann, zoals Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard dat in die periode bij stadgenoot en rivaal AC Milan waren.

"Andi was onderdeel van onze familie", reageerde de 62-jarige Matthäus op de dood van zijn oud-teamgenoot. "We kenden elkaar 45 jaar en hebben veel meegemaakt samen."

"Bij het Duitse team en bij Inter sliepen we bij elkaar op de kamer", aldus Matthäus. "Vaak brachten we honderd nachten per jaar samen door. De vriendschap was ook na onze carrières niet voorbij. Het is echt alsof een familielid is overleden."

Scoren tegen Nederland

Ook bij wedstrijden tegen Nederland was Brehme vaak zichtbaar. Zo scoorde hij bij het door West-Duitsland gewonnen WK van 1990 in Italië in de achtste finales tegen Nederland. Die Mannschaft won dat duel, dat werd overschaduwd door het spuugincident tussen Rijkaard en Rudi Völler, met 2-1.

WK 1990: Brehme scoort tegen Nederland en maakt ook winnende goal in finale

De linksback, 86-voudig international, werd in zijn carrière meerdere keren landskampioen: met Bayern München, Inter en Kaiserslautern. Tijdens zijn Italiaanse avontuur bij Inter pakte Brehme ook de UEFA Cup.

Geen lange trainerscarrière

Nadat hij was gestopt als voetballer, probeerde Brehme het ook even als trainer, maar dat leverde hem weinig successen op. Zijn laatste trainersfunctie was bij VfB Stuttgart, waar hij assistent was in het seizoen 2005/2006.

De laatste jaren was Brehme ambassadeur namens de nationale voetbalbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl