NOS Voetbal

Duits voetbalicoon Franz Beckenbauer (78) overleden

Het Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer is op 78-jarige leeftijd overleden. 'Der Kaiser' was al enige tijd ziek. Beckenbauer is zondag in het bijzijn van zijn familie gestorven.

Duitse voetballegende Franz Beckenbauer (78) overleden

Beckenbauer groeide uit tot de beste Duitse voetballer aller tijden. Zijn grootste prijs als speler won hij in 1974; als aanvoerder leidde hij het West-Duitse elftal naar de wereldtitel door in de WK-finale het Nederland van Johan Cruijff en co met 2-1 te verslaan.

Twee jaar eerder was 'Der Kaiser' met Duitsland ook al Europees kampioen geworden. 'De keizer' was een toepasselijke bijnaam voor de Duitse libero, die bekend stond om zijn dominantie, elegantie en spelinzicht.

Beckenbauer begon zijn profcarrière als 19-jarige bij Bayern München. Met die club uit zijn geboortestad won hij drie keer op rij de Europacup I en vierde hij vier landstitels.

Twee keer werd Beckenbauer verkozen tot beste Europese voetballer van het jaar, in 1972 en 1976. In de verkiezing van Europees voetballer van de eeuw eindigde hij als tweede, achter Johan Cruijff; het is slechts een greep uit de rijkgevulde prijzenkast van de Duitse voetbalheld, die in 1983 een punt achter zijn actieve loopbaan zette.

Als speler én trainer wereldkampioen

In 1984 werd Beckenbauer trainer van het Duitse nationale elftal. Onder Beckenbauer werd West-Duitsland verliezend finalist bij het WK in 1986 en strandde het in de halve finales van het EK in 1988.

Twee jaar later leidde Beckenbauer 'Die Mannschaft' in Italië naar de wereldtitel en was hij na de Braziliaan Mário Zagallo, die afgelopen zaterdag overleed, pas de tweede die als speler als trainer wereldkampioen werd. Later presteerde ook Didier Deschamps dat nog met Frankrijk.

Bondscoach Beckenbauer van West-Duitsland na de gewonnen WK-finale in 1990

Na het WK leidde hij Olympique Marseille voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de finale van de Europa Cup I. Dat was zijn laatste volledige seizoen als trainer.

Van 1994 tot 2009 was Beckenbauer president van Bayern München, waarmee hij in 1994 als interim-trainer nog wel even de Duitse landstitel won en in 1996 de UEFA Cup.

Verdacht als voorzitter

In 1998 werd 'Der Kaiser' ook vice-voorzitter van de Duitse voetbalbond. En hij was voorzitter van het organisatiecomité, dat het WK voetbal van 2006 naar Duitsland haalde.

Tien jaar na dato stelde het Zwitserse Openbaar Ministerie een onderzoek in naar Beckenbauer in verband met de toewijzing van dat WK, op verdenking van fraude en het witwassen van geld.

Beckenbauer werd niet aangeklaagd, "vanwege zijn slechte gezondheid".

Beckenbauer met de wereldbeker in 1974, na de finale tegen Oranje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl