Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

RKC wint voor het eerst sinds oktober • NEC verliest ongeslagen reeks

Gaat Santiago Gimenez eindelijk weer scoren? Kan NEC de opmars doorzetten en wie wint de IJsselderby? Er zijn genoeg vragen te beantwoorden in speelronde 21 van de eredivisie. Alles daarover (en ander voetbalnieuws) lees je dan ook in dit liveblog.

Updates ontvangen van dit liveblog? Druk dan op het belletje!

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hierbij sluiten we dit liveblog af. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Kijk hieronder nog naar de samenvatting en het interview met man van de wedstrijd David Min:

Anderhalve week voor duel met PSV bezorgt Malen Dortmund simpele zege

Donyell Malen heeft Borussia Dortmund vrijdagavond drie punten bezorgd in de thuiswedstrijd tegen SC Freiburg: 3-0. De Nederlandse aanvaller maakte beide doelpunten.

Dortmund, over elf dagen tegenstander van PSV in de Champions League, komt door de zege in punten gelijk met nummer drie VfB Stuttgart, dat zondag in actie komt tegen Mainz 05.

Lees hieronder het verslag:

Stand van zaken

RKC Waalwijk doet goede zaken in de stand. De Waalwijkers naderen Heracles.

  • NOS
    Stand eredivisie
  • NOS
    Programma speelronde 21

Willem II wint kraker in Doetinchem, Roda houdt aansluiting met zege op Dordrecht

Willem II heeft zijn koppositie in de eerste divisie verstevigd. De ploeg van Peter Maes won met 2-0 op bezoek bij nummer vier De Graafschap, dat voor de wedstrijd nog in feeststemming was vanwege het 70-jarig bestaan van de club,

ADO Den Haag, dat voorafgaand aan deze speelronde tweede stond, komt zondag in actie tegen FC Den Bosch.

Lees hieronder het verslag:

RKC-NEC | Klaar in Waalwijk

Voor het vijfde jaar op rij speelde RKC Waalwijk in het carnavalsweekend in een speciaal tenue. Voor het tweede jaar op rij en voor de derde keer van de vijf konden de Brabanders ook een overwinning vieren: 2-0 tegen NEC.

Lees hieronder het verslag:

RKC-NEC | 89' NEC dichtbij

Koki Ogawa is dicht bij de aansluitingstreffer van NEC, maar doelman Etienne Vaessen redt knap. De tijd dringt heel erg voor NEC.

RKC Waalwijk - NEC 2-0

Toptrainers sceptisch over blauwe kaart: 'Maakt het werk van arbiters nog lastiger'

Toptrainers sceptisch over blauwe kaart: 'Maakt het werk van arbiters nog lastiger'

Malen al twee keer trefzeker voor Borussia Dortmund

Het tot nu toe de avond van Donyell Malen in Dortmund. Hij scoort voor rust twee keer tegen SC Freiburg. Borussia Dortmund leidt met 2-0.

Donyell Malen viert de 1-0

RKC-NEC | 55 NEC verhoogt dreigingsniveau

De Nijmegenaren komen na rust vaker en dichter bij het doel van RKC. Nu is het invaller Rober González die vuurt. Het schot gaat een meter naast.

Vijf minuten later is NEC in de counter nog dreigender na een verre uitgooi van Cillessen. Etienne Vaessen redt op het schot van Tjaronn Chery, ook de rebound van Koki Ogawa gaat er niet in.

RKC Waalwijk - NEC 2-0

Meerveld vergoot voorsprong Willem II

In de 49ste minuut speelt Ringo Meerveld zichzelf knap vrij en haalt uit. Willem II leidt met 2-0 bij De Graafschap.

RKC-NEC | Tweede helft

De tweede helft in Waalwijk begint. Sylla Sow (voor Hansen) en Rober González (voor Hoedemakers) komen in de ploeg bij NEC.

RKC-fans vieren carnaval: 'Eerst naar het stadion en dan naar het caféke'

RKC-fans vieren carnaval: 'Eerst naar het stadion en dan naar het caféke'

Willem II leidt bij De Graafschap in Doetinchem

Willem II neemt in Doetinchem een vroege voorsprong tegen De Graafschap. Thijs Oosting scoort in de 9de minuut. Het is nu rust en nog steeds 0-1.

De Superboeren, de nummer vier van de eerste divisie, moeten de tweede helft alles uit de kast gooien om het tij te keren tegen de koploper.

Willem II viert de goal van Thijs Oosting

RKC-NEC | Rust

Het rustsignaal klinkt. Wat een start van de carnaval voor RKC. De Waalwijkers leiden door twee goals van David Min met 2-0 tegen NEC.

Carnaval bij RKC

RKC-NEC | 33' Chery gevaarlijk

Eigenlijk het eerste gevaar van NEC. Het komt uit de counter van Tjaronn Chery. Hij schiet in de korte hoek, maar Vaessen redt.

Chery kan de 3de NEC'er worden met een treffer in elk van zijn eerste 3 eredivisie-duels voor de club, na Gorgi Hristov (2000/2001) en Romano Denneboom (2004/2005). Dinsdag scoorde de winteraanwinst ook al tegen ADO in de KNVB-beker.

RKC-NEC | 22' DOELPUNT RKC!

Van den Buijs laat de bal nu aan Min en die schiet overtuigend binnen. Heel sneu voor Cillessen, die eindelijk een strafschop stopte.

In de eredivisie stopte Cillessen nog nooit een penalty. Alle 18 strafschoppen tegen hem gingen erin.

In zijn hele loopbaan kreeg Cillessen 54 keer een strafschop tegen. Daarvan gingen er 6 niet in.

RKC Waalwijk - NEC 2-0

RKC en David Min vieren de 1-0

RKC-NEC | 19' Cillessen stopt strafschop, maar die moet over

Dario van den Buijs gaat achter de bal staan, maar Jasper Cillessen duikt de bal knap uit de hoek. Helaas voor de doelman van NEC moet de penalty opnieuw vanwege te vroeg inlopen.

RKC Waalwijk - NEC 1-0

RKC-NEC | 15' Penaltymoment

RKC-spits Min gaat neer na contact met NEC-verdediger Philippe Sandler. VAR Serdar Gözübüyük checkt de beelden en arbiter Jeroen Manschot wordt naar de kant geroepen. Wat wordt het? Strafschop!

RKC-NEC | 7' DOELPUNT RKC!

Een indraaiende vrije trap van Aaron Meijers wordt door David Min, de vervanger de geblesseerde Kramer, bij de tweede paal binnengeschoten.

RKC Waalwijk - NEC 1-0

David Min scoort

RKC-NEC | Aftrap

De bal rolt in Waalwijk: RKC - NEC is begonnen, de 21ste speelronde is begonnen.

Opkomst RKC

Wisselend succes in speciaal carnavalstenue

RKC speelt voor het 5de opeenvolgende jaar tijdens carnaval in een speciaal tenue. De vorige 4 keer was er wisselend succes in de speciale outfit: twee keer verlies, twee keer winst.

Vorig jaar werd er tijdens carnaval thuis een 3-1 zege geboekt op Fortuna (eredivisie). RKC kan voor het eerst sinds de jaren 2008 en 2009 (zeges op HFC Haarlem in de eerste divisie) in opeenvolgende jaren zijn competitieduel tijdens carnaval winnen.

RKC viert de zege vorig jaar op Fortuna

Tomasson en assistent Reijnierse weg bij Blackburn Rovers

Hoofdtrainer Jon Dahl Tomasson en zijn Nederlandse assistent Remy Reijnierse zijn niet langer werkzaam voor Blackburn Rovers, de huidige nummer achttien van het Championship, het tweede Engelse niveau.

Ex-Feyenoorder Tomasson is volgens de verklaring van de club in onderling overleg vertrokken. Mogelijk wordt de Deen bondscoach van Zweden. Tomasson was in Nederland als (assistent-)trainer actief bij Excelsior, Roda JC en Vitesse.

Herstelde Mbappé sluit weer aan bij selectie van PSG

Kylian Mbappé maakt deel uit van de selectie van Paris Saint-Germain voor de thuiswedstrijd tegen Lille. De aanvaller is op tijd hersteld van een hielblessure die hij woensdag tijdens een gewonnen bekerduel met Brest (3-1) opliep. PSG is koploper van Ligue 1, met een voorsprong van 8 punten op OGC Nice.

Mbappé sloeg vrijdag de training nog over. "We wilden geen risico met hem nemen, maar hij kan weer spelen", zei trainer Luis Enrique op een persconferentie. Mogelijk geeft de coach zijn sterspeler toch rust. Want PSG speelt woensdag een thuisduel met Real Sociedad in de achtste finales van de Champions League.

Kylian Mbappé

Willem II voelt hete adem concurrenten, vanavond De Graafschap

In de eerste divisie staat vanavond de topper tussen koploper Willem II en nummer vier De Graafschap in Doetinchem op het programma. De Tricolores voelen na de winterstop met één overwinning en drie gelijke spelen de hete adem van de concurrenten in de nek. De Superboeren zijn juist in goede vorm, met drie zeges in de laatste vier duels.

Het verschil tussen beide teams op de ranglijst na 24 speelrondes is acht punten: Willem II heeft er 51, ADO 46, Roda JC 44 en De Graafschap 43.

Het worden weken van de waarheid voor Willem II. Na De Graafschap wachten voor de Tilburgers ADO Den Haag (thuis), Roda JC (thuis), FC Emmen (uit) en FC Eindhoven (thuis).

Teleurstelling bij Willem II na de 1-1 tegen Cambuur

RKC in carnavalsshirt: 'Als Kramer het niet mooi vindt, zitten we goed'

Voor het vijfde jaar op rij speelt RKC Waalwijk ter gelegenheid van carnaval, dat officieel zondag begint, in een speciaal carnavalsshirt. Commercieel directeur Rob de Groot legt uit dat bij het ontwerpen ook naar spelers wordt geluisterd. "Als Kramer het niet mooi vindt, zitten we goed", zegt De Groot.

RKC in carnavalsshirt: 'Als Kramer het niet mooi vindt, zitten we goed'

RKC mist Kramer en Seuntjens tegen NEC

RKC Waalwijk moet het vanavond doen zonder Mats Seuntjens en Michiel Kramer. De twee kampen met blessures. Vorige week tegen FC Twente (3-0 verlies) ontbrak Kramer vanwege een schorsing. Seuntjens deed toen wel mee.

Michiel Kramer

Barkas ontbreekt bij FC Utrecht tegen Fortuna Sittard

FC Utrecht moet het zondag tegen Fortuna Sittard zonder doelman Vasilis Barkas doen. De Griekse doelman is nog niet hersteld van een bovenbeenblessure, die hij opliep in de wedstrijd tegen FC Volendam.

Daarnaast mist trainer Ron Jans ook aanvaller Ole Romeny. "Hij heeft een teenblessure opgelopen tijdens de training, dus die haalt de wedstrijd ook niet."

Tegenover de afwezigheid van beide spelers staat wel de terugkeer van rechtsbuiten Marouan Azarkan. Hij is weer fit na een hoofdblessure.

Vasilis Barkas ontbreekt bij FC Utrecht

Beroep FC Barcelona om belastingaanslag afgewezen

FC Barcelona is zonder succes in beroep gegaan tegen een belastingaanslag van 23 miljoen euro. De club is nog niet van plan dat bedrag te betalen en kondigt nieuwe juridische stappen aan.

Barcelona zou onvoldoende belasting hebben betaald over vergoedingen die tussen 2012 en 2015 voor zaakwaarnemers leken bestemd. Volgens de belastingdienst kwamen die vergoedingen niet bij de zaakwaarnemers, maar juist bij spelers terecht. De belastingdienst ziet de vergoedingen daarom als salaris, waar belasting over betaald moet worden.

De kampioen van Spanje zet de juridische strijd voort, maar meldt dat de fikse aanslag wel in de jaarrekening is opgenomen.

Almere City haalt Bosnische middenvelder

Almere City heeft zich versterkt met Adi Nalić. Hij komt transfervrij over van het Zweedse Hammarby IF en tekent een contract voor 2,5 jaar. De aanvallende middenvelder speelde tot nu toe negen wedstrijden voor de nationale ploeg van Bosnië en Herzegovina, een van de tegenstanders van het Nederlands elftal in de nieuwe editie van de Nations League.

Met de 26-jarige Nalić hoopt Almere City wat creativiteit en ervaring in huis te halen. "Voor ons is het een buitenkans om deze speler aan te trekken", zegt technisch manager Johan Hansma. De middenvelder zegt dat hij graag in Nederland wilde spelen. "Omdat er mooi en aanvallend voetbal gespeeld wordt. Van de clubs die ik gesproken heb, stak Almere City er bovenuit als een jonge en ambitieuze club."

Adi Nalić (links) in een shirt van Malmo

Japan boven in Nijmegen

NEC heeft sinds dit seizoen twee Japanse spelers in de selectie: Koki Ogawa en Kodai Sano. Als ze presteren is dat voor de Nijmeegse club natuurlijk al hartstikke fijn, maar in het kielzog van deze twee spelers trekken ook Japanse fans naar Nijmegen om hun helden te bewonderen.

Hoewel NEC vandaag niet in de Goffert speelt, waren meerdere Japanse fans wel op bezoek bij het stadion vandaag. Dat leverde mooie plaatjes op.

Er is trouwens ook goed nieuws voor de Japanners. Ze hoeven niet meer naar Nederland te komen om hun helden te zien, vanaf de volgende speelronde zijn namelijk alle eredivisiewedstrijden ook in Japan te zien, zo maakt de eredivisie vrijdag bekend.

Onduidelijkheid over duur blessures Trauner en Timber

Het is nog niet duidelijk hoelang Gernot Trauner (hamstring) en Quinten Timber (hersenschudding) afwezig zijn bij Feyenoord, dat zegt de club op haar website. Eerder deze week werd wel duidelijk dat doelman Justin Bijlow acht weken aan de kant staat. De drie spelers zijn er sowieso niet bij in de stadsderby tegen Sparta Rotterdam, komende zondag.

Daar tegenover staat wel de terugkeer van Alireza Jahanbakhsh. De buitenspeler keert terug nadat hij met Iran werd uitgeschakeld op de Azië Cup.

Met Jahanbakhsh in de gelederen heeft Feyenoord wat goed te maken in de derby. Eerder dit seizoen eindigde het duel, op het Kasteel, in 2-2. "Wij kwamen daar goed weg, omdat we een kwartier voor tijd nog met 20 achter stonden", herinnert trainer Arne Slot zich.

"Alleen al in die wedstrijd werd voor mij duidelijk dat Sparta ook dit seizoen weer over goede spelers beschikt", vertelt de coach op de website van de club.

Feyenoord staat tweede in de Eredivisie, met een achterstand van tien punten op koploper PSV en een voorsprong van vijf punten op FC Twente.

Gernot Trauner is nog niet terug bij Feyenoord

Berghuis aanvoerder in Heerenveen

Ajax-trainer John van 't Schip bevestigt dat hij Steven Bergwijn een tijdje kwijt is. "Hoelang we hem gaan missen is afhankelijk van zijn herstel, maar ik denk dat we hem in ieder geval in februari missen en ook wel een gedeelte in maart." De coach laat op de site van Ajax weten dat Steven Berghuis de aanvoerdersband overneemt.

In Heerenveen kan de trainer ook niet beschikken over Devyne Rensche, die afgelopen weekend in de wedstrijd tegen PSV uitviel. "Devyne maakt goede progressie, maar is er zondag niet bij. We moeten bekijken in hoeverre hij donderdag haalt of het weekend erop. We bekijken het van dag tot dag."

Steven Berghuis met de aanvoerdersband

Kan FC Utrecht zondag een record vestigen tegen Fortuna Sittard?

FC Utrecht kan zondag een bijzonder record vestigen. Als de club tegen Fortuna Sittard niet verliest, dan is het dertien duels op rij ongeslagen. Dat lukte FC Utrecht 33 jaar geleden voor het laatst, dat was toen een clubrecord, zo meldt RTV Utrecht.

De bijzondere reeks begon op 22 oktober met een 4-3 thuiszege op Ajax, daarna volgden nog wel acht (!) gelijke spelen en drie overwinningen.

Het geheim van de ongeslagen reeks? "Dat is de ongeslagen reeks. Zo'n serie doet bij ieder wat met het vertrouwen. Als je goed voetbalt en verliest, dan geeft dat geen vertrouwen. Niet verliezen geeft dat wel", zeggen Robby Alfen en Herman Verrips, die 33 jaar geleden het record met FC Utrecht neer hebben gezet.

Bosz aan het carnaval? 'Ze zeiden tegen mij: Eindhoven de gekste'

PSV speelt zondag de uitwedstrijd bij Volendam, maar vandaag start in Brabant ook het carnaval. Gaat dat nog een beetje gevierd worden bij PSV?

"We gaan meteen vanavond al, met het hele elftal. En dan gaan we door tot morgenavond. Ze zeiden tegen mij: Eindhoven de gekste! Dus dat moet kunnen", zo sprak trainer Peter Bosz gekscherend op de persconferentie.

De trainer zei daar ook een fanatiek carnavalsvierder te zijn geweest. "Ik heb dat altijd gevierd, nou en of. Maar deze keer even niet."

Gaan PSV en Bosz carnaval vieren?

De laatste IJsselderby voor clubman Bram van Polen? 'Die kans is aanwezig'

38 jaar is hij inmiddels en in al zijn voetbaljaren speelde hij alleen voor PEC Zwolle. Daardoor speelde Bram van Polen ook al zestien IJsselderby's. Zoals de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles genoemd wordt. Maar misschien is de IJsselderby van zondag in Deventer wel zijn allerlaatste.

Hoe Van Polen de IJsselderby wil omschrijven? "Eigenlijk is het Ajax-Feyenoord in het klein, maar zeker niet minder intens." De vergelijking wil de back nog wel iets verder trekken. Als je kijkt naar het publiek in Deventer, dan is dat te vergelijken met De Kuip. Het Ajax-publiek is meer te vergelijken met het Zwolle-publiek. Over het algemeen zijn ze in Deventer in het hele stadion vrij fanatiek."

Fanatiek, dat is Van Polen op zijn leeftijd zelf ook. "Ik moet ervoor waken dat ik niet te emotioneel de wedstrijd in ga, want deze wedstrijd leeft enorm in en rondom Zwolle. Het zijn de mooiste potjes die je kan spelen en dat probeer ik wel over te brengen hier."

Zondag staat de zeventiende IJsselderby op het programma voor de rechtsachter. Uit die 17 edities haalt hij moeiteloos twee hele mooie momenten. "Ik weet nog dat ik ooit een penalty heb gescoord voor de harde kern, dat gaf echt een heel intens gevoel. Ook hebben we een keer in de eerste divisie tegen ze gespeeld en toen hebben we ze een uur lang helemaal weggespeeld. Het zou mooi zijn als we dat zondag ook weer op de mat kunnen leggen, we moeten zorgen dat we de boel zo snel mogelijk stil krijgen."

Wanneer dat lukt, neemt Van Polen mogelijk wel in stijl afscheid van de strijd tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. Mogelijk stopt hij aan het einde van het seizoen. "Die kans is aanwezig, maar het is ook afhankelijk van wat de club wil. Mijn lijf kan nog een jaar en het hoofd ook wel, maar ik moet er echt nog even goed over nadenken."

Laatste IJsselderby Van Polen? 'Ajax-Feyenoord in klein, maar even intens'

Bournemouth neemt Sinisterra definitief over

Bournemouth neemt oud-Feyenoorder Luis Sinisterra definitief over van Leeds United. De Colombiaanse aanvaller speelde al op huurbasis voor Bournemouth. Naar verluidt profiteert Feyenoord ook van de transfer.

De 24-jarige Sinisterra vertrok in de zomer van 2022 uit Rotterdam om bij Leeds United te gaan spelen. Na de degradatie van die club, verhuisde hij aan het begin van dit seizoen op huurbasis naar Bournemouth. Bij de nummer twaalf van de Premier League kwam hij in vijftien wedstrijden tot twee goals en twee assists.

Ziekenboeg stroomt leeg bij PSV, Til en Lang nog afwezig

De ziekenboeg bij PSV stroomt leger en leger. Waar PSV in de uitwedstrijd bij Ajax vorige week nog zes spelers miste, zijn er zondag nog drie spelers niet bij. Alleen Noa Lang, Guus Til en Armel Bella-Kotchap zijn niet beschikbaar voor de uitwedstrijd tegen FC Volendam. Ricardo Pepi, Joey Veerman en Malik Tillman zijn er wel weer bij.

Het is nog niet bekend wanneer Til en Lang terugkeren, over Bella-Kotchap is er beter nieuws. Hij speelt vrijdagavond mee in de wedstrijd van Jong PSV tegen FC Emmen. Van de week maakte hij ook al 30 minuten in een oefenwedstrijd tegen een elftal van FC Antwerp. "Zo proberen we hem dichter bij het eerste elftal te krijgen", zegt trainer Peter Bosz.

Ook over Jerdy Schouten was er goed nieuws. "Hij kampte de laatste weken met een luchtweginfectie, daar had hij last van. Daarom heb ik hem nu vaker na 60 à 70 minuten van het veld gehaald. Hij is er nu vanaf. Het gaat weer beter met hem."

Het zat niet echt mee voor de trainer van de koploper. Hoewel Bosz het vervelend vond dat er zoveel spelers afwezig waren vorige week, wilde hij er niet te paniekerig over doen. "Gemiddeld heb je gedurende het seizoen drie blessures. De ene keer is het er één de andere keer zijn het er vijf. Nu waren het er zes, dat was veel en viel op. We hebben met de technische staf en de medische staf natuurlijk zeker wel geëvalueerd wat we de afgelopen weken gedaan hebben. Maar er is geen reden om zaken anders te doen."

Aankomende zondag speelt PSV bij FC Volendam op een kunstgrasveld, maar bang dat zo'n veld nieuwe spierblessures oplevert, heeft Bosz niet. "Nee, ik heb niet het idee dat kunstgras schadelijk is voor de spieren. Het is niet de ondergrond die we gewend zijn, maar iedere grasmat is ook verschillend. Het is voor mij echt geen issue."

Bosz blij met teruggekeerde spelers: 'Zes blessures was veel, dat viel op'

Heracles verlengt met Laursen en haalt Leerdam

Heracles Almelo heeft goed nieuws te melden. De club uit Almelo heeft het contract van de Deen Nikolai Laursen verlengd tot en met 2025 en presenteert ook Kelvin Leerdam.

Laursen is op dit moment uit de roulatie met een zware knieblessure, maar kreeg dus wel positieve signalen vanuit zijn club. "Vanaf het moment dat ik in Marbella opnieuw geblesseerd raakte, voel ik de steun vanuit mijn club. Meteen nadat het was gebeurd, kwamen Nico-Jan Hoogma en Rob Toussaint bij mij op de kamer om aan te geven dat ze mij niet zouden laten vallen en mij wilden steunen tijdens mijn revalidatie", zei de spits.

De 33-jarige Leerdam werd transfervrij toegevoegd aan de selectie van Erwin van de Looi, hij zat zonder club nadat hij vertrok bij LA Galaxy.

Bijzonder feitje voor Baas

Een bijzonder feitje voor Excelsior-middenvelder Julian Baas. Hij moet voor het eerst in 38 wedstrijden een keer vanaf de tribune toekijken. Baas pakte in de verloren uitwedstrijd bij Almere City zijn vijfde gele kaart en is daardoor geschorst.

Dat betekent dat trainer Marinus Dijkhuizen zijn middenvelder moet missen in de thuiswedstrijd tegen FC Twente.

Ferdy Druijf rest van het seizoen uitgeschakeld

PEC Zwolle-spits Ferdy Druijf komt dit seizoen niet meer in actie. Na onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat de 25-jarige spits een knieblessure heeft opgelopen. Druijf, die dit seizoen wordt gehuurd van het Oostenrijkse Rapid Wien, kwam vijftien keer in actie. Daarin maakte hij vijf doelpunten en gaf hij twee assists.

Drie van die doelpunten maakte de spits als invaller in de wedstrijd tegen FC Volendam.

Ferdy Druijf ligt er de rest van het seizoen uit

Derijck terug naar ADO Den Haag

ADO Den Haag begroet een oude bekende. Timothy Derijck komt terug naar de nummer twee van de eerste divisie. De 36-jarige Belg heeft een contract getekend tot het einde van het seizoen. Eerder deze week werd zijn contract bij de Belgische club Zulte Waregem ontbonden.

Derijck speelde ook van 2009 tot 2011 en van 2014 tot 2016 bij ADO. Nu gaat hij dus op voor zijn derde periode in de hofstad.

"Met de komst van Timothy is ook de laatste linie waarvoor wij een versterking zochten ingevuld. Timothy kent de club, inmiddels, als geen ander en past om die reden goed bij onze selectie en de fase waarin wij nu zitten", aldus technisch directeur Joris Mathijsen in een verklaring van de club.

Timothy Derijck in duel met Ricky van Wolfswinkel in een eerdere periode bij ADO

'Bergwijn weken aan de kant'

Steven Bergwijn is weken uitgeschakeld met een hamstringblessure, dat meldt ESPN. De aanvaller zou die blessure hebben opgelopen tijdens een training van Ajax.

De aanvoerder van Ajax mist daardoor de wedstrijd tegen sc Heerenveen dit weekend en vermoedelijk ook de dubbele ontmoeting met Bodø/Glimt.

Twee weken gelden was Bergwijn ook al geblesseerd, toen kon hij niet in actie komen tegen Heracles Almelo. Trainer John van 't Schip liet toen Carlos Forbs starten.

Steven Bergwijn

Diego Costa gaat bij Grêmio spelen

De inmiddels 35-jarige Diego Costa gaat voor de Braziliaanse club Grêmio spelen. De aanvaller werd geboren in Brazilië, maar speelde zijn interlands voor Spanje. De spits gaat tot het einde van 2024 tekenen, zegt de club.

Costa speelde de afgelopen jaren voor Braziliaanse clubs als Atlético Mineiro en Botafogo, daarvoor maakte hij furore in Europa bij Atlético Madrid en Chelsea. Nu gaat hij aan de slag bij de ploeg die afgelopen seizoen tweede werd in Brazilië, achter Palmeiras.

Diego Costa in een shirt van Atlético Mineiro

Messi-fans krijgen toch deel van het geld terug

Woedend waren de voetbalfans in Hongkong nadat Lionel Messi vorige week, door een blessure, niet in actie kwam tijdens het oefenduel tussen Inter Miami en Hong Kong XI. Er klonk boegeroep, de duimpjes gingen omlaag en er werd geschreeuwd om teruggave van het geld, want tickets voor het duel kostten tussen de honderd en ruim zeshonderd dollar.

Nu krijgen de fans - deels - hun zin, de organisatoren van het duel bieden aan om 50 procent van de kaartprijs terug te betalen.

"Wij zullen onze verantwoordelijkheid als organisatoren niet ontlopen en daarom zullen we een terugbetaling aanbieden aan iedereen die via de officiële kanalen een wedstrijddagticket heeft gekocht", zo valt te lezen op de Facebookpagina van de organisator.

Lionel Messi

Nog even terugblikken

Nog heel even een blik op de bekerwedstrijden van afgelopen week, voordat we vooruit gaan kijken.

NEC plaatste zich als eerste voor de halve finales van het toernooi. ADO Den Haag werd met 3-0 aan de kant gezet in de eigen Goffert. Een dag later volgenden SC Cambuur en Feyenoord. De Leeuwarders versloegen Vitesse met 3-1 en Feyenoord was in eigen huis te sterk voor AZ.

Daardoor bleef er nog één plekje over in de halve finale. Die was voor FC Groningen of voor Fortuna Sittard. Na een matige wedstrijd volgde een spannende penaltyserie, waarin FC Groningen uiteindelijk aan het langste eind trok.

Doelman Hidde Jurjus werd de held:

Jurjus werd de bekerheld na strafschoppen: 'Deed veel op gevoel'

Goedemorgen!

Daar zijn we weer! Na drie dagen bekervoetbal gaan we ons nu weer bezighouden met de eredivisie. In speelronde 21 staan er toch wat leuke wedstrijden op het programma.

We trappen vandaag af met RKC Waalwijk - NEC, waar in een speciaal carnavalsshirt wordt gespeeld door de thuisploeg.

Later dit weekend zien we ook nog een echte degradatiekraker tussen Heracles Almelo en Vitesse en de IJsselderby in Deventer.

PSV, Ajax en Feyenoord komen zondag pas in actie, maar we blikken vandaag wel vooruit in Eindhoven.