Anderhalve week voor duel met PSV bezorgt Malen Dortmund simpele zege

Donyell Malen heeft Borussia Dortmund vrijdagavond drie punten bezorgd in de thuiswedstrijd tegen SC Freiburg: 3-0. De Nederlandse aanvaller maakte de eerste twee doelpunten.

Dortmund, over elf dagen tegenstander van PSV in de Champions League, komt door de zege in punten gelijk met nummer drie VfB Stuttgart, dat zondag in actie komt tegen Mainz 05.

Stand in de Bundesliga

Malen was vrijdagavond de grote uitblinker bij Dortmund, al stierf zijn eerste doelpoging met een omhaal nog in schoonheid.

Het hoogtepunt was zijn eerste treffer na zestien minuten in de wedstrijd. Op aangeven van Niclas Füllkrug maakte Malen zich vrij tussen meerdere verdedigers en schoot onverbiddelijk raak in de bovenhoek, 1-0.

Tijdens de lange blessuretijd voor rust kwam de assist wederom van Füllkrug en schoot Malen laag in de verre hoek.

Tennisballen en chocolademunten

Er werd veel tijd bijgeteld omdat het duel tien minuten stil had gelegen toen supporters protesteerden tegen de toetreding van een investeerder in de DFL, de organisator van de twee hoogste divisies. Naast het tonen van spandoeken gooiden fans tennisballen en chocolademunten op het veld.

De Duitse fans protesteren al maanden tegen een plan van de DFL, waarbij een investeerder een miljard euro betaalt in ruil voor ongeveer acht procent van de inkomsten uit de marketingrechten, met een looptijd van 20 jaar.

De supporters vrezen dat hiermee "het unieke karakter van het Duitse voetbal overboord wordt gegooid".

Protesten van Dortmund-supporters
  • EPA
    Stewards ruimen op het veld gegooide tennisballen en chocolademunten op.

In de tweede helft kreeg Dortmund genoeg kansen om de score verder op te krikken.

Malen gaf een perfecte voorzet op Marco Reus, maar de kopbal van de Duitser werd katachtig uit de kruising gedoken door Freiburg-keeper Noah Atubolu. Even later raakte Ian Maatsen de buitenkant van de paal.

Uiteindelijk viel de 3-0 drie minuten voor tijd. Füllkrug luisterde zijn 31ste verjaardag op met een doelpunt uit een voorzet van Maatsen.