Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

De EU legt zes mensen sancties op vanwege banden met Hamas

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de situatie in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

'VS tegen een staakt-het-vuren'

De Amerikaanse president Biden gelooft nog in de mogelijkheid van een tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Dat zei Witte Huis-woordvoerder Kirby vandaag.

De VS is nog altijd tegen een staakt-het-vuren, zegt Kirby. "We steunen humanitaire pauzes, om te proberen gijzelaars uit Gaza te krijgen, maar we steunen op dit moment geen staakt-het-vuren."

Meel naar Gaza

Biden omarmt het besluit van Israël om transport van meel naar Gaza toe te staan, zei Kirby. Volgens de VN en hulporganisaties verkeert de gehele bevolking van Gaza in voedselnood. De voedselhulp die Gaza binnenkomt is slechts 10 procent van de hoeveelheid voedsel die voor de oorlog werd aangevoerd, meldt het Wereldvoedselprogramma van de VN.

Er worden weer "grote partijen meel naar Gaza toegestaan via de Israëlische haven in Ashdod", zegt Kirby. Israël heeft het meeltransport naar Gaza niet zelf bekendgemaakt, vermoedelijk omdat het een impopulair besluit is onder een groot deel van de bevolking, meldt The Times of Israel.

De EU legt zes mensen sancties op vanwege banden met Hamas

De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan zes personen omdat zij volgens de EU banden hebben met Hamas. De sancties moeten voorkomen dat financiers van de terreurorganisatie geld kunnen doorsluizen.

EU-chef Borrell zegt dat de EU met deze maatregelen laten zien dat ze "bereid is beslissende stappen te zetten om te reageren op de brutaliteit die terroristen op 7 oktober hebben getoond".

Volgens de EU zouden deze zes personen Hamas aan tientallen miljoenen euro's hebben geholpen. Met dit geld kon de militante groepering wapens kopen.

De EU legt het zestal een reisverbod binnen de EU op, bevriest hun Europese tegoeden en verbiedt Europese bedrijven en burgers om zaken met hen te doen. De sancties gelden in eerste instantie voor een jaar.

Houthi-rebellen: 'We willen niet dat de escalatie zich verder uitbreidt'

De Houthi's uit Jemen zijn niet van plan hun aanvallen op de zeevaart in en bij de Rode Zee uit te breiden. Dat zei Mohammed Abdulsalam, de woordvoerder van de Houthi-rebellen tegen persbureau Reuters.

"We willen niet dat de escalatie zich verder uitbreidt. Dat is niet onze eis. We hebben regels opgelegd waarbij geen enkele druppel bloed werd vergoten of grote materiële verliezen werden geleden", zegt Abdulsalam.

Sinds eind november vallen Houthi-rebellen herhaaldelijk schepen aan in de Rode Zee die mogelijk een connectie met Israël hebben. Ze waarschuwden dat ze schepen zouden blijven aanvallen uit solidariteit met de Palestijnen, en dat ze hard terug zouden slaan na Amerikaanse en Britse tegen aanvallen op doelen in Jemen.

Vorige week bombardeerden de VS en Groot-Brittannië tientallen Houthi-doelen. "We werken nog steeds aan non-escalatie, maar de beslissing is aan de Amerikanen, zolang ze blijven aanvallen", zegt Abdulsalam.

Door de Houthi-aanvallen werden internationale rederijen gedwongen de handel tussen Europa en Azië om te leiden rond Afrika.

Houthi's doen militaire training op 11 januari

EU-chef Borrell: ‘Israël heeft oprichting Hamas gefinancierd’

EU-buitenlandchef Borrell beweerde vandaag dat Israël de oprichting van Hamas heeft gefinancierd. Dit deed Israël om de invloed van de Palestijnse Autoriteit te beperken, zei Borrell in een toespraak op de Universiteit van Valladolid in Spanje.

"Ja, Hamas werd gefinancierd door de regering van Israël in een poging om de Palestijnse Autoriteit onder leiding van Fatah te verzwakken."

Daarnaast zei Borrell vandaag dat de enige weg naar vrede het oprichten van een Palestijnse staat is. "Wij geloven alleen dat een tweestatenoplossing, opgelegd van buitenaf, vrede zou brengen, ook al blijft Israël vasthouden aan negativiteit", zei hij.

De Israëlische premier Netanyahu is eerder beschuldigd van het financieren van Hamas, door media wereldwijd en tegenstanders in Israël. Netanyahu heeft altijd ontkend.

Josep Borrell op een persconferentie in Guatemala op 13 januari 2024

Pakistan gaat diplomatieke relatie met Iran herstellen

Pakistan wil de diplomatieke relaties met Iran herstellen. Dat is bekendgemaakt na een telefoongesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Jalil Abbas Jilani en Hossein Amir-Abdollahian.

Iran heeft nog niets over het herstel van de betrekkingen gezegd.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft op X dat minister Jilani in dit gesprek zei dat Pakistan bereid is met Iran samen te werken "bij alle kwesties op basis van een wederzijds vertrouwen en samenwerking."

Spoedvergadering

Vandaag hield Pakistans waarnemend premier Anwaar-ul-Haq Kakar een spoedbijeenkomst met de leger- en inlichtingenchefs. In de nacht van woensdag op donderdag voerde Pakistan luchtaanvallen uit in Iran, naar eigen zeggen op twee militante organisaties. Daar zouden drie vrouwen en vier kinderen bij zijn omgekomen.

Het was een reactie op de aanvallen die Iran dinsdag uitvoerde op Pakistaans grondgebied, waar twee kinderen om het leven kwamen. Iran zei dat het aanvallen had uitgevoerd op een militie in Pakistan.

De twee landen verwijten elkaar onderdak te bieden aan militante bewegingen. Volgens het Pakistaanse leger waren de aanvallen gericht op terroristische schuilplaatsen op Iraans grondgebied.

België stuurt fregat naar Rode Zee

België gaat meedoen aan de Europese missie op de Rode Zee tegen de Houthi-rebellen in Jemen. Het stuurt één militair schip naar de regio, zo melden Belgische media. Het schip, de Louise-Marie, is een voormalig schip van de Nederlandse marine.

Eerder deze week spraken de Europese landen over een eigen missie om schepen te beschermen tegen aanvallen van de Houthi's. Waarschijnlijk kan die missie pas eind februari beginnen.

Rutte: geweldsniveau Israël moet drastisch omlaag

Israël moet het geweldsniveau "drastisch omlaag" brengen, heeft demissionair premier Rutte gezegd in een "indringend" gesprek met de Israëlische premier Netanyahu. Volgens Rutte vallen er door de aanvallen te veel onschuldige burgerslachtoffers.

Rutte vindt verder dat het aan Hamas is om alle gegijzelden zo snel mogelijk vrij te laten en hij wil ook dat Israël fors meer en sneller hulpgoederen binnenlaat. "We hebben gesproken over concrete maatregelen hiervoor. Een onmiddellijke humanitaire pauze is nu nodig", schrijft hij op X. Rutte heeft eerder soortgelijke oproepen gedaan aan Israël, maar de nu gebruikte woorden zijn steviger.

Premier Rutte (archief)

Kritiek VN op behandeling Palestijnse gevangenen

Een mensenrechtenfunctionaris van de Verenigde Naties heeft Israël bekritiseerd vanwege de omgang met Palestijnen die in de Gazastrook gevangen zijn genomen. Volgens mensenrechtenfunctionaris Ajith Sunghay werden er mannen door Israël 30 tot 55 dagen vastgehouden op onbekende locaties, en werden ze soms vrijgelaten met alleen een luier aan, ondanks de kou.

Verschillende gevangenen hebben tegen Sunghay gezegd dat ze geslagen, vernederd en mishandeld werden, zo zegt de mensenrechtenfunctionaris in een verklaring. Een man zei tegen de mensenrechtenfunctionaris dat hij in 55 dagen tijd maar één keer heeft mogen douchen.

Gevangenen meldden ook dat ze geblinddoekt werden, soms voor meerdere dagen, aldus de VN-functionaris. Ook hadden velen geen contact met familieleden of advocaten. De VN-functionaris weet niet hoeveel mensen Israël sinds 7 oktober heeft opgepakt in Gaza.

Volgens de VN-mensenrechtenfunctionaris moet Israël de mannen met respect behandelen, en moeten ze óf aangeklaagd worden, of worden vrijgelaten. In het verleden heeft Israël gezegd dat het land gevangenen behandelt volgens de internationale wetten en regels, en dat mensen hun kleding moesten inleveren om te controleren of ze geen explosieven bij zich hadden.

VN-functionaris Ajith Sunghay

Minister Bruins Slot: 'Iraanse buitenlandminister om opheldering gevraagd'

In een reactie na de ministerraad laat demissionair minister Bruins Slot weten dat er bij de Iraanse aanval, waar een Nederlands kind om het leven kwam, ook twee Nederlanders gewond zijn geraakt. Dit zijn familieleden van de omgekomen baby.

De minister laat ook weten contact te hebben gehad met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. "Ik heb gezegd dat we deze aanval sterk veroordelen en ik heb om opheldering gevraagd. We hebben daar antwoord op gekregen, maar ik vind dat antwoord vooralsnog onvoldoende."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheid om de Iraanse Revolutionaire Garde op een terreurlijst te zetten.

Nederlands kind omgekomen bij aanval Iran op Irak

Bij een luchtaanval eerder deze week van Iran op Irak is een Nederlands kind van nog geen jaar oud omgekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Demissionair minister Bruins Slot heeft de Iraanse ambassadeur in Den Haag laten ontbieden.

Begin deze week voerde de Iraanse Revolutionaire Garde meerdere raketaanvallen uit op doelen in Irak en Syrië. Zo ook bij de Koerdische stad Erbil. Er zouden vier burgers zijn gedood en zes gewonden zijn. Volgens de Revolutionaire Garde was onder meer een spionagecentrum van de Israëlische geheime dienst Mossad het doelwit.

'Gazastrook gevaarlijkste plek voor kinderen ter wereld'

Unicef omschrijft de Gazastrook als de gevaarlijkste plek ter wereld voor kinderen. Plaatsvervangend directeur Ted Chaiban heeft dat gezegd na een driedaags bezoek aan de regio.

Chaiban zegt dat hij gesproken heeft met kinderen en familieleden "die leven in de meest gruwelijke omstandigheden die ik ooit heb gezien". Volgens Chaiban is de oorlog in Gaza ook een oorlog tegen kinderen.

Volgens Unicef zijn er sinds het begin van de oorlog bijna 25.000 mensen omgekomen. 70 procent daarvan zijn vrouwen en kinderen.

'Zeker 12 doden na luchtaanvallen Gaza-Stad'

Volgens Palestijnse media zijn er zeker 12 mensen omgekomen bij een luchtaanval in Gaza-Stad, in het noorden van de Gazastrook. De aanval zou op een woongebouw zijn vlakbij het al-Shifa-ziekenhuis.

Het Israëlische leger viel het ziekenhuis eind oktober binnen omdat Hamas volgens de Israëliërs er een commandocentrum zou hebben.

Ook in de zuidelijke stad Khan Younis zouden luchtaanvallen zijn uitgevoerd, waarbij zeker vijf mensen om het leven zijn gekomen. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de aanvallen.

Pakistan houdt spoedvergadering na aanvallen Iran

De minister-president van Pakistan zal vandaag een spoedvergadering houden met de inlichtingendiensten en verschillende legerhoofden naar aanleiding van de recente spanningen met buurland Iran. Dat meldt persbureau AFP.

Iran voerde eerder deze week luchtaanvallen uit op doelen in Pakistan, iets wat het nog nooit eerder gedaan had. Doelwit was de soennitische militie Jaish al-Adl. Bij de aanval kwamen twee kinderen om het leven. Pakistan reageerde gisteren door op zijn beurt luchtaanvallen uit te voeren op Iran, ook naar eigen zeggen op doelen van een terroristische organisatie. Daar zouden drie vrouwen en vier kinderen bij zijn omgekomen.

De VN en de VS hebben opgeroepen tot terughoudendheid. China heeft aangeboden om te bemiddelen.

WHO: Hepatitis A verspreidt zich onder bevolking Gaza

Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen over het aantal gevallen van hepatitis A in de Gazastrook. Ook zijn er veel gevallen van geelzucht ontdekt. Vooral de leefomstandigheden maken mogelijk dat het virus zich snel kan verspreiden onder de bevolking.

Veel mensen in Gaza hebben nauwelijks toegang tot schoon water, schone toiletten en mogelijkheden om hun leefomgeving schoon te houden. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, noemt op sociale media de gezondheidscrisis in Gaza en de kans op verspreiding van ziekten "explosief".

Hepatitis A is een ontsteking van de lever. Geelzucht (geel oogwit) kan een van de klachten zijn van het virus. Hepatitis A is meestal mild, maar kan af en toe een ernstige ziekte veroorzaken, zo zegt de WHO.

Populaire Israëlische satireshow gaat viraal met sketches over buitenlandse politiek

Een populaire Israëlische satirische show vertaalt het gevoel van veel Israëliërs dat ze oneerlijk behandeld voelen vanwege de kritiek op de oorlog met Hamas. In een aantal Engelstalige sketches laten de makers zien hoe Israëliërs naar de rest van de wereld kijken in deze tijd van oorlog. En vooral ook hoe zij denken dat de wereld naar Israël en Hamas kijkt. Verschillende sketches gaan viral.

Lees hier meer over het programma en bekijk daar ook de sketches:

Houthi-functionaris: 'Veilige doorgang Russische en Chinese schepen'

Een hoge functionaris van de Houthi's heeft gezegd dat Russische en Chinese schepen veilig over de Rode Zee kunnen varen. In een interview met een Russische krant benadrukt hij dat de wateren rond Jemen veilig zijn zolang schepen niet verbonden zijn met bepaalde landen, met name Israël.

De functionaris zegt dat de aanvallen op schepen "die op enigerlei wijze verband houden met Israël" doorgaan. "Ons doel is om de economische kosten voor de Joodse staat te verhogen om het bloedbad in Gaza te stoppen."

Nieuwe raketaanval Houthi's op Amerikaans schip

De Jemenitische Houthi-militie heeft twee raketten afgevuurd op een Amerikaans koopvaardijschip, zo meldt het Amerikaanse leger op sociale media. De ballistische raketten, die via een hoge boog op hun doel afgevuurd worden en moeilijk te onderscheppen zijn, misten hun doel en plonsden in het water, zo vertelt personeel van het schip.

Het gaat om het tankschip M/V Chem Ranger, dat eigendom is van Amerikanen. Het schip vaart onder de vlag van de Marshall-eilanden, en wordt door een Grieks bedrijf gerund. Na de aanval kon het schip zijn oorspronkelijke route voortzetten, onbekend is waarheen. Er was geen schade en er vielen geen gewonden.

Leider Abdul-Malik al Houthi zei gisteren al tijdens een toespraak op tv dat zijn militie gewoon zou doorgaan met de aanvallen op schepen die banden hebben met Israël of westerse landen.

Houthi-leider Abdul-Malik al-Houthi tijdens een toespraak op donderdag

VS: oprichten Palestijnse staat enige oplossing

Het oprichten van een Palestijnse staat is de enige manier om de problemen tussen Israël en Hamas op te lossen, zegt woordvoerder Miller van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij deed die uitspraak kort nadat de Israëlische premier Netanyahu een persconferentie had gegeven over de toekomst van Israël.

Die maakte bezwaar tegen een Palestijnse staat die de veiligheid van Israël niet kan garanderen. Daarom wil Netanyahu dat Israël veiligheidscontroles kan uitvoeren in het hele gebied ten westen van de rivier de Jordaan; wat hem betreft een noodzakelijke voorwaarde.

Tijdens het bezoek van de Amerikaanse buitenlandminister Blinken begin deze maand is al met Israëlische leiders gesproken over de mogelijke oprichting van een Palestijnse staat. Blinken zei toen dat een aantal Arabische landen openstaat voor toenadering tot Israël, maar alleen als er een Palestijnse staat komt.

Nederlandse fysiotherapeut in Gaza: 'Het is één grote ellende'

De Nederlandse Guido Versloot werkt voor het Rode Kruis in de Gazastrook. Als fysiotherapeut helpt hij slachtoffers van de oorlog, onder wie kinderen die weer moeten leren lopen. In deze video vertelt hij over de situatie in Gaza:

Nederlandse fysiotherapeut in Gaza: 'Het is één grote ellende'

Netanyahu ziet niks in tweestatenoplossing

De Israëlische premier Netanyahu heeft zich openlijk uitgesproken tegen plannen om na de oorlog een Palestijnse staat op te richten. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is dit de enige manier om de problemen tussen Israël en Hamas op te lossen, maar Netanyahu bestrijdt dat.

"De premier van Israël moet 'nee' kunnen zeggen wanneer dat nodig is, zelfs tegen onze beste vrienden", zei Netanyahu. Volgens hem moet Israël zeggenschap houden over het hele gebied tussen de Jordaan en de Middellandse Zee om de eigen veiligheid te kunnen garanderen. Dat zou Palestijnse soevereiniteit voor een eigen staat in de afzienbare toekomst onmogelijk maken.

De premier benadrukte op de nationale televisie nog maar eens het offensief niet te stoppen tot zijn doelstellingen zijn bereikt.

Welkom

Welkom in het liveblog van vrijdag 19 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.