In de Pakistaanse provincie Beloetsjistan zijn er extra veiligheidscontroles sinds de Iraanse aanval op dinsdagavond
NOS Nieuws

Pakistan voert luchtaanvallen uit op Iran, zeker 7 doden

Pakistan heeft luchtaanvallen uitgevoerd op buurland Iran. Volgens het land zijn doelen van een terroristische organisatie in Iran aangevallen.

Een Iraanse functionaris zegt tegen een Iraans persbureau dat er raketten neerkwamen bij de stad Saravan, op zo'n 50 kilometer van de grens met Pakistan. Daarbij zijn drie vrouwen en vier kinderen omgekomen die allemaal niet de Iraanse nationaliteit hadden. Volgens persbureau Reuters werden de aanvallen uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen, die na de aanval terugkeerden naar Pakistan.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring gezegd dat het om een vergeldingsactie gaat met als doelwit terroristische schuilplekken in Iran. Het is een reactie op de luchtaanval van Iran op de Pakistaanse grensprovincie Beloetsjistan van dinsdagavond. Daarbij kwamen volgens Pakistan twee kinderen om het leven. Volgens Iran was toen de soennitische militie Jaish al-Adl het doelwit.

De separatistische bewegingen waar de aanvallen van beide landen op zijn gericht zijn actief in grensgebieden in zowel het zuidoosten van Iran als het zuidwesten van Pakistan. Het is in Pakistan een erg achtergesteld gebied, waar een etnische minderheid woont. Die minderheid strijdt voor meer autonomie of onafhankelijkheid. Datzelfde gebeurt in het grensgebied in Iran en dat gaat soms wederzijds de grens over.

Er heerst veel achterdocht tussen de bewegingen. De groep die Iran dinsdag aanviel heeft een basis in Pakistan, maar voeren aanvallen uit in Iran. Andersom komt dat ook voor. De groepen zeggen van elkaar dat ze niet voldoende doen om de onrust te stoppen en dat ze de militante troepen toestaan om een basis in het andere land te onderhouden.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde de Iraanse aanval dinsdag een grove schending van de Pakistaanse soevereiniteit. Een woordvoeder van het ministerie waarschuwde toen voor "ernstige gevolgen" en zei dat Pakistan "het recht heeft om op deze illegale daad te reageren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl