Ravage na de Iraanse aanval in Irak
NOS Nieuws

Nederlandse baby omgekomen bij Iraanse aanval in Irak

Bij een luchtaanval eerder deze week van Iran op Irak is een Nederlands kind van nog geen jaar oud omgekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Demissionair minister Bruins Slot heeft haar Iraanse collega om opheldering gevraagd. Ook is de Iraanse ambassadeur in Den Haag ontboden. Verdere details over het kind zijn nog niet bekendgemaakt.

Volgens Koerdische media gaat het om een meisje van 11 maanden. Haar vader Peshraw Dizayee, een steenrijke Koerdische zakenman, kwam ook bij de aanval om het leven. De moeder en het broertje van het kind raakten bij de aanval gewond, ook zij zouden een Nederlands paspoort hebben.

Bruins Slot bevestigt tegenover de NOS dat er nog twee Nederlanders gewond zijn geraakt bij de aanval en dat dat familieleden zijn van de omgekomen baby. Ook laat ze weten antwoorden te hebben gekregen van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, maar vindt ze die "vooralsnog onvoldoende".

Begin deze week voerde de Iraanse Revolutionaire Garde meerdere raketaanvallen uit op doelen in Irak en Syrië. Zo ook bij de Koerdische stad Erbil. Er zouden in totaal vier burgers zijn gedood en zes gewonden zijn.

Volgens de Revolutionaire Garde was onder meer een spionagecentrum van de Israëlische geheime dienst Mossad het doelwit.

De Filipijnse huishoudster van het opgeblazen huis beschreef eerder bij de Koerdische zender Rudaw hoe ze gewond raakte. "Ik zat in de keuken van de villa toen er iets ontplofte. Na een minuut ging er nog een explosie af en verloor ik het bewustzijn."

De vrouw was erg aangedaan dat er slachtoffers waren gevallen. "Hij was zo'n aardige man, ik wil er niet aan denken wat er met hem gebeurd is", zei ze geëmotioneerd tegen Rudaw over het verlies van haar baas Dizayee. Zelf had ze enkele botbreuken en veel schrammen en blauwe plekken opgelopen.

Ook Syrië en Pakistan

In het Midden-Oosten zijn de spanningen hoog opgelopen. De aanvallen van Iran op Irak, Syrië en onlangs ook op Pakistan zijn hoogstwaarschijnlijk reacties op de grote aanslag in de Iraanse stad Kerman. Daar kwamen bij een herdenkingsceremonie voor de Iraanse generaal Qassem Soleimani bijna honderd mensen om het leven.

Ook werd eind december vorig jaar een belangrijke generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood bij een Israëlische luchtaanval op de Syrische hoofdstad Damascus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl