Straatbeeld van Panjgur, een plaats in het Pakistaanse Beloetsjistan
NOS Nieuws

Spanningen tussen Iran en Pakistan: een overzicht van wat we nu weten

Pakistan heeft vannacht luchtaanvallen uitgevoerd op buurland Iran, waarbij meerdere doden zijn gevallen. Een overzicht van wat we nu weten.

Wat is er gebeurd?

Het Pakistaanse leger heeft vannacht luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van twee militante organisaties in buurland Iran. Volgens Iraanse media hebben verschillende raketten een dorp geraakt in de provincie Sistan en Beloetsjistan, die grenst aan Pakistan. Er zijn negen doden gevallen, melden de Iraanse autoriteiten. Pakistan zegt dat er onder meer drones en raketten zijn ingezet bij de aanval.

Waarom deze aanvallen?

De twee landen verwijten elkaar onderdak te bieden aan militante bewegingen. Volgens het Pakistaanse leger waren de aanvallen gericht op terroristische schuilplaatsen op Iraans grondgebied. De actie kan niet los worden gezien van de aanvallen die Iran dinsdag uitvoerde op Pakistaans grondgebied. Toen zei het Iraanse regime dat het aanvallen had uitgevoerd op een militie in Pakistan.

Vanochtend zei Pakistan in een verklaring dat het Iran al meermaals geïnformeerd heeft over de aanwezigheid van terroristen. "Pakistan heeft concreet bewijs aangeleverd van de aanwezigheid en activiteiten van deze terroristen", zegt het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Pakistanen zeggen dat Iran er echter niets tegen heeft gedaan. Overigens klinken soortgelijke verwijten ook uit Iran.

"De regering en het leger stonden onder enorme druk", zegt Abdullah Khan, een analist bij het Pakistan Institute for Conflict and Security Studies, tegen persbureau AP. "De Iraanse aanvallen werden in de media gevierd en het beeld bij Pakistanen van een sterk leger is niet meer zoals het was. Er moest wel gereageerd worden."

De aanval kreeg van Pakistan de naam 'Marg bar Sarmachar'. 'Marg bar' betekent in het Farsi 'dood aan' en 'sarmachar' betekent in het Beloetsji 'guerrilla'.

Speelt dit conflict al langer?

Al meer dan twintig jaar zijn er opstandelingen actief in de grensregio tussen Pakistan en Iran. Het gaat echter om verschillende groeperingen. Iran voerde dinsdag aanvallen uit op twee bases van de soennitische separatistische groep Jaish al-Adl, een groep die voortkomt uit de voormalige radicaal-islamitische groepering Jundallah.

En aan de andere kant zijn daar het Beloetsjistan Bevrijdingsleger en het Beloetsjistan Bevrijdingsfront, waar de Pakistaanse aanvallen zich vandaag op hebben gericht. Die groep zou vanuit Iran opereren.

De groep heeft geen religieuze achtergrond, maar strijdt voor de afscheiding van de regio Beloetsjistan. Het bevrijdingsleger wordt door onder meer Pakistan, de VS en de EU gezien als terroristische organisatie.

"Pakistan zal hier een prijs voor betalen", waarschuwde de groep vandaag. "We zullen niet zwijgen."

Wat is de grensregio voor gebied?

Iran en Pakistan delen een grens van zo'n 900 kilometer. Het is een grotendeels wetteloos en achtergesteld gebied. Smokkelaars en militanten kunnen er zonder grote problemen de grens oversteken. Het is ook een gebied dat een grote rol speelt in de wereldwijde handel in opium, afkomstig vanuit Afghanistan.

Wat zijn de reacties?

De Pakistanen zeggen in een verklaring dat het de territoriale integriteit en soevereiniteit van Iran "volledig onderschrijft" en dat het enige doel van deze aanval was om de nationale veiligheid en belangen van Pakistan veilig te stellen.

Vanuit de Iraanse hoofdstad Teheran klinken boze geluiden. De aanval van Pakistan wordt door de Iraniërs veroordeeld en Iran eist ook direct opheldering van Pakistan. China, dat goede banden heeft met Iran en Pakistan, heeft beide landen gevraagd de rust te bewaren. Turkije sprak vanochtend met Iran en Pakistan, en zegt dat de partijen niet uit zijn op escalatie in een gebied dat toch al wordt gekenmerkt door onrust.

Het Pakistaanse leger zegt in "zeer hoge paraatheid" te staan en waarschuwt dat iedere nieuwe actie van Iraanse zijde zal worden beantwoord. Beide landen worstelen bovendien met hun eigen interne problemen: zo werd Iran onlangs nog getroffen door een aanslag met zo'n honderd doden tot gevolg. In Pakistan zijn volgende maand verkiezingen en ook zijn er economische problemen.

Tegelijkertijd is de spanning niet uit de lucht: Iran begint vandaag met grote geplande militaire oefening.

De woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat de pers te woord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl