Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Blinken: te veel burgerslachtoffers in Gaza • Weer Hezbollah-commandant gedood

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Blinken: te veel burgerslachtoffers in Gaza

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft Israël gevraagd het aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook te beperken. Hij deed dat op een persconferentie in Tel Aviv, een van zijn stops op zijn rondreis door het Midden-Oosten. Blinken noemde het aantal burgerslachtoffers nu "veel te hoog".

Blinken zei ook dat de verdreven en gevluchte Palestijnen naar huis moeten kunnen terugkeren, zodra de omstandigheden dat toelaten. Hij zei dat de Verenigde Staten tegenstander zijn van plannen om de Gazanen buiten de Gazastrook te huisvesten.

Volgens Blinken zijn veel landen in het Midden-Oosten bereid in de toekomst van Gaza te investeren, maar dat er wel een garantie voor een eigen Palestijnse staat moet zijn.

Blinken in Tel Aviv

Corruptie in Gazastrook: 'duizenden euro's betalen om op vertreklijst te komen'

In de Gazastrook zijn corrupte handelaren actief die grof geld verdienen aan wanhopige Palestijnen die weg willen. Deze fixers vragen duizenden euro's om mensen op een lijst te plaatsen om via Rafah vanuit de Gazastrook naar Egypte te kunnen reizen.

De NOS sprak een Palestijnse man die in Nederland woont. Hij probeert familieleden uit het gebied te krijgen en kreeg ook met de fixers te maken. Lees hier het hele verhaal:

Rode Kruis vraagt Israël om Iraanse diesel tot Gaza toe te laten

Iran heeft 10 miljoen liter diesel beschikbaar gesteld voor noodhulp in de Gazastrook. De brandstof is naar Gaza gegaan via de Iraakse Rode Halve Maan, zegt het Nederlandse Rode Kruis in een verklaring. De lading staat nu nog bij de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook.

Ziekenhuizen in Gaza zouden met de diesel tot wel honderd dagen van energie kunnen worden voorzien. Het Rode Kruis roept Israël op om de levering zo snel mogelijk het Palestijnse gebied in te laten. Alle noodhulp die over die grens Gaza binnengaat, moet eerst langs Israëlische controleposten. Voor het conflict in Gaza reden er 450 vrachtwagens met hulp het Palestijnse gebied binnen. Nu zijn dat er gemiddeld zo'n zestig per dag.

Zeker 126 doden gemeld in Gaza, Israël: negen militairen gesneuveld

De afgelopen 24 uur is zwaar gevochten in Gaza. Daarbij zijn volgens het door Hamas gerunde ministerie van Volksgezondheid zeker 126 Palestijnen gedood. Het Israëlische leger meldt de dood van negen militairen.

Onder meer in de zuidelijke stad Khan Younis worden vuurgevechten gemeld. Volgens een verslaggever van Al Jazeera worden burgers bij een ziekenhuis beschoten door Israëlische drones. Israël zei eerder vandaag dat het in Khan Younis tientallen Hamas-strijders heeft gedood.

In een dag tijd zijn 27 Israëlische militairen gewond geraakt. Het totale aantal Israëlische gewonden staat volgens de vrijgegeven statistieken op 2465. In totaal 519 militairen van het Israëlische leger zijn gedood sinds het begin van de oorlog.

In de Gazastrook ligt het gemelde dodental inmiddels boven de 23.000. In de door Hamas vrijgegeven statistieken wordt geen onderscheid gemaakt hoe of door wie de slachtoffers om het leven zijn gekomen. Bij de Israëlische luchtaanvallen op Gaza zijn naar verhouding meer burgers dan Hamas-strijders gedood. Volgens een Israëlische studie uit december was zeker 61 procent van de dodelijke slachtoffers burger.

Israël: geen schade aan legerbasis na drone-aanval uit Libanon

In het noorden van Israël heeft Hezbollah vanuit Libanon een Israëlische legerbasis aangevallen met drones. Volgens Israël is er geen schade aan het regionale hoofdkwartier van het leger. Ook vandaag waren er beschietingen over en weer tussen de buurlanden.

De drone-aanval op de legerbasis was volgens Hezbollah een vergelding voor de dood van een Hamas-leider in de Libanese hoofdstad Beiroet, vorige week. Die dood, waar Israël hoogstwaarschijnlijk achter zat, heeft de spanningen tussen Hezbollah en Israël verder doen oplopen. Vandaag kwam ook een hoge Hezbollah-commandant om het leven bij een Israëlische aanval, melden Israëlische media.

Ondanks de lucht- en drone-aanvallen was er ook een teken van mogelijke toenadering. De premier van Libanon zegt in een verklaring dat hij bereid is tot onderhandelingen met Israël over de hooggespannen situatie aan de grens. "We willen permanente stabiliteit en roepen tot een vreedzame oplossing, maar krijgen oorlogsdreigementen als reactie."

Opnieuw hoge Hezbollah-commandant gedood in Libanon

Een hoge Hezbollah-commandant die verantwoordelijk zou zijn voor tientallen drone-aanvallen op het noorden van Israël, is gedood bij een luchtaanval. Dat meldt The Times of Israel. Ali Hussein Barji werd geraakt toen hij in een auto zat in de stad Khirbet Selm, in het zuiden van Libanon.

De aanval was niet ver van de plek waar Wissam al-Tawil werd begraven. Deze Hezbollah-commandant werd gisteren gedood. De aanval van vandaag is vermoedelijk ook het werk van Israël.

De begrafenis van de gedode commandant Wissam Hassan Tawil vandaag

Hamas: gijzelaars pas terug als alle Palestijnse gevangenen vrij zijn

De politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh, heeft nog eens gezegd dat Hamas de resterende gijzelaars pas laat gaan als Israël alle Palestijnse gevangenen vrijlaat. Dat meldt CNN. Haniyeh zei op een congres van moslim geleerden in Qatar dat Israël niet in staat is ook maar één gijzelaar zelf terug te halen. Daarvoor waren ruilafspraken nodig en een gevechtspauze, zei Haniyeh.

Israël zegt echter dat het leger een van de op 7 oktober gekidnapte militairen een paar weken later heeft bevrijd. Dat was voor er een eerste gevechtspauze was.

Van 24 november tot 1 december liet Hamas in totaal 105 mensen gaan. In ruil daarvoor liet Israël 240 Palestijnen vrij uit de gevangenis, vooral vrouwen en minderjarigen. Veel van hen waren nooit vervolgd of veroordeeld.

Israël vermoedt dat 25 gijzelaars niet meer in leven zijn en dat hun lichamen nog in Gaza zijn. 107 gijzelaars zouden nog levend worden vastgehouden.

WHO: veel amputaties door gebrekkige voorzieningen Gaza

De medische noodsituatie leidt in Gaza tot veel amputaties van ledematen die eigenlijk gespaard hadden kunnen worden. Dat zeggen de WHO-gezant voor de Palestijnse gebieden, Rik Peeperkorn, en de coördinator van het medische noodteam, Sean Casey tegen verschillende media.

Vaak komen gewonden te laat bij het ziekenhuis om een amputatie te voorkomen. In de ziekenhuizen is een tekort aan specialisten, met name chirurgen, om operaties uit te voeren. Ook zijn de nog functionerende ziekenhuizen overvol. "Ik heb nog nooit zoveel amputaties gezien, ook veel bij kinderen", zei Peeperkorn. Slechts 15 van de 36 ziekenhuizen zijn nog gedeeltelijk operationeel.

Volgens Casey, die in de grensplaats Rafah werkt, bedelen mensen na de operatie vanuit hun bed om eten en drinken. De bevoorrading is niet goed genoeg om iedereen van basisbehoeften te voorzien. Dat geldt nog sterker in het noorden van Gaza. "Daar heeft iedereen honger", zegt hij.

De WHO vraagt al weken om een gevechtspauze om gewonden beter te kunnen verzorgen. Volgens de organisatie zijn meer dan 50.000 mensen in Gaza gewond geraakt, van wie een deel zwaargewond is.

De WHO maakt zich grote zorgen over het mogelijke instorten van de gezondheidszorg in Gaza. Honderden patiënten en medisch personeel van ziekenhuizen in het midden van de Gazastrook zijn de afgelopen dagen op de vlucht geslagen voor het geweld. Door de verhevigde strijd in het zuiden en midden van de Gazastrook staan de overgebleven ziekenhuizen extra onder druk.

Israël: oorlog met Hamas afmaken

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz heeft in het gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Blinken gezegd dat Israël de oorlog met Hamas tot het einde toe moet voeren om de Israëlische gijzelaars terug te krijgen en een veilige situatie voor de Israëlische bevolking te creëren.

Over de situatie in het noorden van het land aan de grens met Libanon zei Katz dat de mensen die zijn gevlucht uit hun steden en dorpen nog niet terug naar huis kunnen. Ze zijn niet veilig zolang er aanvallen over en weer zijn tussen Israël en Hezbollah.

Hij zei dat er een diplomatieke manier moet worden gevonden om druk te zetten op Iran en Hezbollah om zich terug te trekken. Het is volgens Katz nodig om nu druk te zetten om oorlog in de toekomst te voorkomen. Een oorlog met Hezbollah zou leiden tot "vernietiging van Libanon" en dat moet koste wat kost worden voorkomen, zei hij.

Blinken: andere en betere toekomst is mogelijk

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft in gesprek met Israëlische leiders gezegd dat er nog steeds kans is op toenadering van hun Arabische buren, maar dan moet wel de weg open zijn voor een levensvatbare Palestijnse staat. Hij brengt die boodschap over namens de Arabische landen die hij eerder op zijn huidige rondreis door het Midden-Oosten bezocht: Jordanië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië. Die zeggen dat toenadering tot Israël alleen mogelijk is als er een weg wordt uitgestippeld naar een Palestijnse staat.

Blinken zei dat de Arabische buurlanden en Turkije hebben beloofd te helpen bij de wederopbouw van Gaza na de oorlog en dat ze willen dat er snel een eind komt aan de gevechten.

De standpunten van Israël en de VS over de toekomst van Gaza liggen ver uiteen. Israëls premier Netanyahu heeft herhaaldelijk laten weten dat hij een Palestijnse staat naast Israël niet zal dulden. Ook wijst hij het idee van de VS af dat de Palestijnse Autoriteit, die nu een deel van de Westoever regeert, in Gaza aan de macht komt. Israël heeft nog geen concrete plannen gepresenteerd die verder reiken dan de militaire controle over Gaza.

Bij de Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn sinds 7 oktober zo'n 23.000 mensen omgekomen en is het grootste deel van de bevolking van 2,3 miljoen mensen zijn huis ontvlucht. Dat leidt tot steeds verder verslechterende leefomstandigheden.

Blinken had van tevoren al aangekondigd dat hij druk zou uitoefenen op de regering-Netanyahu om meer te doen om de burgers in Gaza te beschermen en humanitaire hulp toe te laten. President Biden zei afgelopen nacht dat Washington er bij Israël op aandringt om te beginnen met het terugtrekken van zijn troepen uit de Gazastrook.

Tegelijkertijd probeert Blinken te voorkomen dat er een oorlog uitbreekt tussen Israël en Hezbollah aan de grens met Libanon. Het aantal aanvallen over en weer neemt daar toe.

Oproep demonstranten tot deal over gijzelaars

Israëliërs demonstreren voor het vrijlaten van gijzelaars bij het gebouw waar Blinken en Herzog met elkaar praten

Bij het gebouw in Tel Aviv waar de Amerikaanse minister Blinken overleg voert met president Herzog van Israël wordt gedemonstreerd voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars in Gaza. Volgens het Israëlische leger houdt Hamas nog 132 Israëliërs gegijzeld.

Op spandoeken staat dat alleen de Amerikaanse president Biden de gijzelaars vrij kan krijgen. Ze roepen op een deal te sluiten over de vrijlating.

Opnieuw Hezbollah-leden gedood in Libanon

In het zuiden van Libanon zijn drie Hezbollah-leden gedood bij een gerichte aanval met een drone op hun voertuig, melden bronnen rond de militante sjiitische beweging die aan Iran is gelieerd. Wie de slachtoffers zijn, is nog niet bekendgemaakt. Het Israëlische leger heeft er niets over bekendgemaakt.

Gisteren doodde Israël een Hezobollah-commandant, eveneens in Zuid-Libanon, in reactie op aanvallen op Israël. Sinds de dodelijke aanval van Hamas op Israël op 7 oktober zijn er bijna dagelijks aanvallen vanuit Libanon op Israël.

Vanochtend ging in het noorden van Israël opnieuw het luchtalarm af, als waarschuwing voor raketten of drone-aanvallen. Later werd gemeld dat Hezbollah drones heeft afgeschoten op een Israëlische legerbasis, als vergelding voor de dood van de drie Hezbollah-leden en Hamas-leider Arouri vorige week in Beiroet.

Duitsland, Egypte: Gaza en Westoever zijn Palestijns gebied

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft bij een bezoek aan Caïro gezegd dat Duitsland en Egypte het erover eens zijn dat Gaza en de Westelijke Jordaanoever Palestijns gebied zijn. Baerbock zei dat het lijden van de Palestijnen in Gaza moet stoppen en dat er maatregelen genomen moeten worden om de Palestijnen te verzekeren van hulp. Ook zei ze dat Hamas de wapens moet neerleggen.

Volgens Baerbock heeft de internationale gemeenschap de verplichting om zorg te dragen voor veiligheid in Gaza na de oorlog. Een aangepaste Palestijnse Autoriteit moet in de toekomst een grote rol spelen, zei de Duitse minister.

President Herzog noemt aanklacht bij gerechtshof belachelijk

De Israëlische president Isaac Herzog zegt dat er "niets wreders en belachelijkers" bestaat dan de aanklacht tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof. Daarin wordt Israël beschuldigd van genocide op Palestijnen in de Gaza-oorlog. Herzog sprak zijn afkeuring uit over Zuid-Afrika, dat de aanklacht heeft ingediend op 29 december.

De aanklacht wordt gesteund door Jordanië, Turkije, Bolivia, Maleisië en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking. Guatemala verzet zich tegen de aanklacht. Het land beroept zich in een verklaring op "het recht van Israël om zich te verdedigen tegen de aanvallen van de terroristische Hamas-beweging" en zegt dat "het doel van Israël altijd is geweest om de voortdurende aanvallen die de bevolking angst aanjagen af te weren".

Herzog deed zijn uitspraak in een gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die in het Midden-Oosten is om te praten over de oorlog tussen Israël en Hamas en de gevolgen voor de regio.

Het is het vierde bezoek van Blinken aan het Midden-Oosten in drie maanden. Zijn belangrijkste missie is om te voorkomen dat het conflict zich verder over de regio verspreidt. Daarbij gaat het niet alleen over het conflict van Israël met Hamas en Hezbollah, maar ook over de aanvallen van Houthi-rebellen op schepen in de Rode Zee.

Israëlische leger: 40 Palestijnen gedood in Khan Younis

Het Israëlische leger zegt dat het zo'n 40 Palestijnse strijders heeft gedood in het zuiden van de Gazastrook. Ook zijn een militair complex en tunnelschachten aangevallen. Dat gebeurde bij grote operaties in de stad Khan Younis.

Vliegtuigen zouden Hamas-strijders in Al-Maghazi in het midden van Gaza hebben getroffen. Ook daarbij zijn doden gevallen. Sinds Israël zaterdag verklaarde dat het de infrastructuur van Hamas in het noorden heeft ontmanteld, richt het offensief zich op het midden en zuiden.

Het Israëlische leger maakte ook bekend dat er gisteren vier militairen zijn omgekomen in Gaza. Het totaal komt daarmee op 182.

Journalisten krijgen rondleiding door 'wapenfabriek Hamas' in midden van Gazastrook

Grootste wapenfabriek van Hamas ontdekt, volgens Israël

Israël: grootste wapenfabriek van Hamas tot nu toe gevonden

Het Israëlische leger zegt de grootste wapenfabriek van Hamas tot nu toe te hebben ontdekt in Bureij, een nederzetting in het midden van de Gazastrook. Bij een perstrip van het leger kregen onder meer de persbureaus Reuters en AFP de productie- en opslagplaatsen te zien, waar volgens Israël onder meer raketten en mortiergranaten werden gemaakt. Via een tunnelsysteem werden deze vervoerd naar andere plekken in Gaza, waar ze werden afgevuurd. Volgens het leger werden in de werkplaats onder meer lange-afstandsraketten gemaakt, die ook doelen in Noord-Israël konden raken, ver weg van Gaza.

Israël beweert dat Hamas werkplaatsen als deze vaak bouwt in een omgeving omringd door burgers, iets dat Hamas ontkent.

Een Israëlische militair laat een deel van een mortiergranaat zien in Bureij

'Israëlische delegatie in Caïro om te praten over vrijlaten gegijzelden'

In Caïro is een Israëlische delegatie aangekomen om de onderhandelingen over het vrijlaten van gegijzelden te hervatten. Dat meldt de in Londen gevestigde krant Al-Araby Al-Jadeed, die eigendom is van Qatar. Het zou gaan om een aantal Israëlische veiligheidsfunctionarissen.

De onderhandelingen lagen stil sinds de dood van een hooggeplaatste Hamasleider bij een explosie in Beiroet. Het ging om een Israëlische drone-aanval op een Hamaskantoor, zeiden bronnen tegen persbureau Reuters.

Blinken: leiders in Midden-Oosten vastberaden om verdere escalatie te voorkomen

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zijn de leiders in het Midden-Oosten vastbesloten om te voorkomen dat de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza verder escaleert. Blinken is een week lang in de regio en bezoekt verschillende landen.

Op basis van zijn ontmoetingen tot nu toe, denkt hij dat alle leiders beseffen dat het een grote uitdaging is.

Vandaag staat er een ontmoeting met de leiders van Israël op de planning. Hij zegt dat hij met hen zal delen wat hij tijdens zijn reis heeft gehoord. Een escalatie van dit conflict is voor niemand goed, zegt hij, niet voor Israël, Libanon en Hezbollah.

Blinken ontmoette vandaag o.a. sjeik Mohammed bin Zayed, de president van de Verenigde Arabische Emiraten

Welkom

Welkom in het liveblog van dinsdag 9 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.