Hamasleider Saleh al-Arouri tijdens een ceremonie in 2017 in Caïro
NOS NieuwsAangepast

Hooggeplaatste Hamasleider gedood bij explosie in Beiroet

Bij een explosie in een woonwijk in het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet zijn zeker vier mensen gedood, onder wie Hamas-leider Saleh al-Arouri. Dat melden Libanese staatsmedia, het nieuws is bevestigd door Hamas. Hamas meldt ook de dood van twee andere Hamasleiders. Elf anderen raakten gewond. Het gaat om een Israëlische drone-aanval op een Hamaskantoor, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

Israël heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval niet opgeëist en zegt alleen dat het duidelijk geen aanval was gericht tegen de Libanese staat.

Arouri was een van de oprichters van de Qassambrigades, de militante tak van Hamas, en plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van Hamas. Hij leidde de facto de Qassambrigades op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Arouri leefde al jaren in ballingschap in Libanon. Sinds de terreuraanval van Hamas op Israël trad hij meerdere keren op als woordvoerder van Hamas. Zo liet hij vorige maand weten aan nieuwszender Al Jazeera dat Hamas niet van plan is meer gijzelaars vrij te laten voordat er sprake was van een "uitgebreid en definitief" staakt-het-vuren.

Dit zijn beelden van de plek waar de aanval plaatsvond:

Hamaskopstuk gedood bij aanval in Beiroet

Ook Hezbollah heeft de dood van Arouri bevestigd. Het zuiden van Beiroet geldt als een bolwerk van Hezbollah, de militante Libanese groepering die wordt gesteund door Iran en een belangrijke bondgenoot is van Hamas.

De Libanese premier Mikati heeft de aanval een "nieuwe Israëlische misdaad" genoemd. Volgens hem is de aanval bedoeld om Libanon "in een nieuwe fase van confrontatie te betrekken". De Libanese regering laat weten in een verklaring een klacht in te dienen bij de VN-Veiligheidsraad tegen de aanval in Beiroet.

Hamasleider Haniyeh noemde de aanval in een televisietoespraak een terroristische daad en een schending van de soevereiniteit van Libanon.

Een adviseur van de Israëlische premier Netanyahu zei in een interview met de Amerikaanse nieuwszender MSNBC dat "wie dit ook heeft gedaan, het moet duidelijk zijn dat dit niet een aanval was op de staat Libanon." Volgens de adviseur moet de aanval worden gezien als een precisieaanval op Hamas-kopstukken.

In een persconferentie van het Israëlische leger wil woordvoerder Hagari niet ingaan op de aanval in Beiroet. "Het belangrijkste om vanavond te zeggen is dat we gefocust zijn en blijven op de strijd tegen Hamas", citeert The Times of Israel de woordvoerder. Israël heeft gezworen Hamas te vernietigen. Het land zegt vastberaden te zijn "op elke plaats in de wereld" Hamasleiders te doden, zei het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël, Shin Bet, vorige maand.

Ook Iran, dat Hezbollah en Hamas steunt, heeft gereageerd op de dood van Arouri. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de aanval het verzet tegen Israël verder zal aanwakkeren, schrijven Iraanse staatsmedia.

Israëlische media melden dat aan Israëlische ministers is gevraagd niet te spreken over de aanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl