eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord laat punten liggen tegen NEC • PSV nu 12 punten los • Ajax overleeft storm in Deventer

liveblog gesloten

Ballenjongen van het jaar: Floris!

Voor meer reacties op de vandaag gespeelde wedstrijden en alle andere nieuwtjes verwijzen we je graag naar onze website. We besluiten dit liveblog met een opmerkelijke actie in Deventer.

Daar liet ballenjongen Floris zich namelijk voor de tweede keer dit seizoen van zijn slimste kant zien. Eerder leverde dat tegen Vitesse een doelpunt op, dit keer liet Go Ahead-aanvoerder Bas Kuipers de kans liggen tegen Ajax. Als die verkiezing zou bestaan, dan is Floris voor ons nu al de ballenjongen van het jaar.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot dinsdag, want dan zijn we alweer terug voor drie dagen bekervoetbal!

Alerte ballenjongen Floris valt opnieuw op bij Go Ahead Eagles

FEY-NEC | Wedstrijdverslag en samenvatting

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - NEC

Feyenoord is het nieuwe jaar met een teleurstelling begonnen. De ploeg van Arne Slot speelde tegen NEC in De Kuip een sterke eerste helft, kwam met 2-0 voor, maar zag de effectieve bezoekers terugkomen tot 2-2.

De stand in de eredivisie

Stand eredivisie

FEY-NEC | Afgelopen

Het ius afgelopen in De Kuip. Feyenoord verspeelt twee dure punten tegen NEC en beleeft zo weer een valse start bij de hervatting van de eredivisie. In de laatste twaalf jaar lukte het Feyenoord maar vijf keer om de eerste wedstrijd na de winterstop te winnen.

De Rotterdammers kijken nu al tegen een achterstand van twaalf punten aan ten opzichte van PSV. Bovendien moet Feyenoord nog alle zeilen bijzetten om de dure tweede plaats vast te houden. Nummer drie FC Twente staat maar twee punten achter.

EINDSTAND: Feyenoord - NEC 2-2

Quinten Timber en Justin Bijlow

FEY-NEC | 90'+3 Omsingeling

Je kunt het gerust een omsingeling noemen van het Nijmeegse strafschopgebied, maar binnen de zestien is NEC heer en meester. Er is een klein wonder nodig voor Feyenoord om deze wedstrijd nog te winnen.

Feyenoord - NEC 2-2

FEY-NEC | 90' Vijf minuten blessuretijd

Het publiek gaat er toch nog maar eens achter staan, want het zou niet voor het eerst zijn dat Feyenoord in extremis alsnog een overwinning uit het vuur sleept. In de laatste minuut van de reguliere tijd had de bevrijdende 3-2 al kunnen vallen, maar de inzet van Timber wordt enigszins gelukkig geblokt.

De blessuretijd bedraagt trouwens vijf minuten. Minimaal, uiteraard...

Feyenoord - NEC 2-2

FEY-NEC | 86' Moed zakt Feyenoorders in de schoenen

Steeds wanhopiger klinken de smeekbedes van de tribunes om een strafschop. En dat geeft vooral aan dat het al lang niet meer zo goed loopt bij Feyenoord als in de eerste helft. Sterker, Feyenoord lijkt het helemaal kwijt in deze slotfase.

Feyenoord - NEC 2-2

FEY-NEC | 80' Luxemburgse debutant bij NEC

Rogier Meijer brengt een opvallende debutant in het veld voor de slotfase. De 19-jarige Yvandro Borges Sanches, international van Luxemburg, werd deze winter gehuurd van Borussia Mönchengladbach. Hij lost Youri Baas af.

Ook Feyenoord wisselt nog een keer: Hartman gaat dan toch naar de kant, net als Stengs. Thomas van den Belt en Luka Ivanusec zijn hun vervangers.

Feyenoord - NEC 2-2

FEY-NEC | 71' Dilrosun naar de kant, Lingr erbij

Arne Slot brengt met Ondrej Lingr voor Javairo Dilrosun nog een verse kracht bij Feyenoord. Er is nog genoeg tijd, maar de echte overtuiging lijkt vandaag een beetje te ontbreken bij de Rotterdammers.

Feyenoord - NEC 2-2

FEY-NEC | 66' Feyenoord dringt aan

Feyenoord dringt aan en NEC plooit terug. Dat zal het komende half uur waarschijnlijk ook wel het beeld zijn in deze wedstrijd. Het is te merken dat het publiek in De Kuip toch wat zenuwachtig begint te worden, want Feyenoord creëert ook niet zo veel uitgespeelde kansen.

Wel was er net een harde schuiver van Mats Wieffer, maar zijn schot ging rakelings naast. Ter herinnering: de achterstand op de nog altijd foutloze koploper PSV is 13 punten, dus een zege is eigenlijk wel een vereiste om het nog een beetje spannend te houden.

Feyenoord - NEC 2-2

FEY-NEC | 63' Dubbele wissel Feyenoord

Helaas, ook vandaag zal Gernot Trauner niet zijn eerste treffer voor Feyenoord maken. Trainer Arne Slot ziet de noodzaak om iets anders te proberen en haalt zijn aanvoerder naar de kant, net als Igor Paixão trouwens. Bart Nieuwkoop en Leo Sauer zijn hun vervangers.

Feyenoord - NEC 2-2

FEY-NEC | 53' GOAL NEC

Hoe is het mogelijk? Ook de tweede kans van NEC levert een doelpunt. En dit keer zal doelman Justin Bijlow zich dat aanrekenen. Hij verkijkt zich op de stuit in een afstandsschot van Magnus Mattson en zo staat het opeens 2-2 in De Kuip.

Voor de Deen Mattson is het al zijn tiende treffer deze competitie.

Feyenoord - NEC 2-2

 • ANP
  Magnus Mattson wordt bejubeld na zijn 2-2 tegen Feyenoord.
 • ANP
  Feest in het uitvak van NEC tijdens het duel met Feyenoord.

FEY-NEC | 51' Hartman heeft vizier niet op scherp

Ook in de tweede helft is het spelbeeld hetzelfde: Feyenoord heeft totale controle, maar is slordig in de afronding. Zo kreeg Hartman net een aardige schietkans, maar hij schoot de bal wild naast het doel.

Feyenoord - NEC 2-1

FEY-NEC | Tweede helft

De bal rolt weer bij Feyenoord-NEC. Geen wissels in de rust. Dus ook Quilindschy Hartman begint gewoon aan de tweede helft. Na zijn botsing met Jordan Teze in het duel met PSV werd hij in de rust alsnog gewisseld, nu lijkt de schade dus mee te vallen.

Feyenoord - NEC 2-1

Ajax heeft beste papieren voor komst Henderson

Ajax heeft nog altijd de beste papieren om Jordan Henderson los te weken bij Al-Ettifaq, zo bevestigen bronnen rondom de transferdeal zondag aan de NOS. De gesprekken tussen de Amsterdammers en de 81-voudig Engels international lijken richting een persoonlijk akkoord te gaan, waarbij Henderson voor anderhalf jaar moet gaan tekenen.

FEY-NEC | Doelpunten nodig? Trauner bellen

Feyenoord kan in de tweede helft dus wel een doelpuntje gebruiken. Als iemand gebrand is om eindelijk eens te scoren dan is het Gernot Trauner wel. Trauner heeft nog steeds zijn eerste goal voor Feyenoord niet gemaakt. "Dat irriteert me wel een beetje. Het zou mooi zijn als ik dit seizoen in ieder geval één keer scoor..."

FEY-NEC | Rust

Het is rust in De Kuip bij Feyenoord-NEC. De thuisclub leidt zonder een centje pijn met 2-0 en kreeg nog genoeg kansen op meer. Maar vlak voor rust kreeg het toch het deksel op de neus.

Feyenoord - NEC 2-1

Feyenoord-trainer Arne Slot in de weer met zijn ploeg en zijn paraplu.

FEY-NEC | 45+2 GOAL NEC

Zojuist miste Quinten Timber een levensgrote kans op de 3-0 voor Feyenoord, maar hij maaide de bal hoog over. En dat kan weleens een dure misser blijken, want in blessuretijd van de eerste helft werkt Dirk Proper de eerste de beste kans van NEC in het doel.

Hij krijgt de bal na knap terugkoppen van Koki Ogawa en hoeft de bal alleen maar een duwtje te geven.

Feyenoord - NEC 2-1

Dirk Proper werkt de 2-1 binnen in blessuretijd van de eerste helft tegen Feyenoord.

VOL-ALM | Wedstrijdverslag en samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - Almere City

Deze eredivisiezondag begon met Volendam-Almere City. Door de 0-1 uitzege springt Almere voorlopig naar de twaalfde plek in de eredivisie, terwijl Volendam onderaan de ranglijst komt te staan. Bij de thuisploeg debuteerde Regilio Simons als hoofdtrainer.

VIT-UTR | Wedstrijdverslag en samenvatting

Bekijk de samenvatting van Vitesse - FC Utrecht

Vitesse en FC Utrecht zijn bij de herstart van de eredivisie niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel. Beide ploegen kregen voldoende kansen op de winst, dus was de puntendeling uiteindelijk een juiste afspiegeling van het spelbeeld: 0-0.

FEY-NEC | 28' GOAL FEYENOORD

Feyenoord heeft geen kind aan NEC en dus kan topscorer Santioago Gimenez niet achterblijven. Hij maakt op knappe wijze de 2-0. Het is al de 19de competitietreffer dit seizoen van de Mexicaanse goalgetter.

Feyenoord - NEC 2-0

 • Pro Shots
  Santiago Gimenez maakt 2-0 voor Feyenoord tegen NEC, zijn 19de treffer al dit seizoen.
 • Pro Shots
  Santiago Gimenez viert zijn treffer tegen NEC.

FEY-NEC | 24' Pijnlijke botsing Hartman en Van Rooij

Ai, dat zien we liever niet. Quilindschy Hartman komt opnieuw hard in botsing met een tegenstander. Hij botst met zijn hoofd tegen dat van Bart van Rooij, zoals dat ook al gebeurde in de topper tegen PSV met Jordan Teze.

Destijds speelde Hartman door, maar bleek later geen herinnering te hebben aan die wedstrijd. Ook nu gaat hij door. Van Rooij niet, Van Wermeskerken is zijn vervanger.

Feyenoord - NEC 1-0

Quilindschy Hartman wordt opgelapt na zijn botsing met Bart van Rooij.

FEY-NEC | 17' GOAL FEYENOORD

Javairo Dilrosun mag je gerust een specialist noemen als het gaat om scoren tegen NEC. Vorig jaar deed hij dat ook al en nu schiet hij Feyenoord met een prachtige krul in de verre kruising op 1-0.

Feyenoord - NEC 1-0

 • Pro Shots
  Javairo Dilrosun krijgt de complimenten na zijn prachtige openingstreffer tegen NEC.
 • Pro Shots
  Javairo Dilrosun mikt de bal met veel precisie in de rechterbovenhoek van het NEC-doel.

GAE-AJA | Wedstrijdverslag en samenvatting

Ajax is het nieuwe jaar begonnen met een welkome uitzege op Go Ahead Eagles. De Amsterdammers, die 2023 afsloten met een teleurstellende 2-2 tegen PEC Zwolle in de Arena en een beschamende bekeruitschakeling door de amateurs van het Utrechtse Hercules, wonnen in Deventer na een zeer vermakelijke wedstrijd met 3-2.

Het niettemin nog altijd wankel ogende Ajax sloeg met de winst de aanval van het moedig spelende Go Ahead op de vijfde plaats met succes af. Maar de mannen van trainer John van 't Schip, terug op de bank na zijn trip naar zijn zoon in Australië, hielden in de strijd om een ticket voor de voorronde van de Champions League bovendien FC Twente en AZ in het vizier. De achterstand op AZ, dat zaterdag van Twente verloor, is teruggebracht tot vijf punten.

FEY-NEC | 10' Feyenoord domineert

In de eerste tien minuten in De Kuip is het alleen Feyenoord dat de klok slaat. Echt grote kansen heeft dat offensief alleen nog niet opgeleverd, wel veel halve kansjes voor bijvoorbeeld Paixão en Hartman. De regen komt trouwens met bakken uit de lucht in Rotterdam-Zuid.

Feyenoord - NEC 0-0

Igor Paixão neemt de muur van NEC - met muurligger Dirk Proper - onder vuur.

FEY-NEC | Aftrap

De bal rolt in De Kuip bij Feyenoord-NEC. En dus hebben alle eredivisieclubs de competitie inmiddels hervat.

Feyenoord - NEC 0-0

FEY-NEC | Tavsan ontbreekt wegens 'transferperikelen'

Snel over naar De Kuip waar Feyenoord het opneemt tegen NEC. Bij de Nijmegenaren ontbreekt trouwens Elayis Tavsan, met een opvallende reden. "Er spelen wat transferperikelen en Elayis vindt het moeilijk om zich daarvan af te sluiten", vertelde trainer Rogier Meijer voor de camera van ESPN. "Ik baal daar wel van."

Ook de geblesseerde Lasse Schöne en de geschorste Mees Hoedemakers ontbreken bij NEC. Feyenoord-coach mist Zerrouki, Minteh (Afrika Cup), Jahanbakhsh en Ueda (Azië cup).

VIT-UTR | Afgelopen

Ook in Arnhem is het afgelopen. Het blijft 0-0 tussen Vitesse en FC Utrecht. Voor Vitesse zal dat een opsteker zijn, want door het punt draagt het de rode lantaarn over aan FC Volendam.

EINDSTAND: Vitesse - FC Utrecht 0-0

GAE-AJA | Afgelopen

Vlak voor tijd krijgt Akpom nog een grote kans, maar De Lange duikt de bal uit de hoek. En dan zit het erop in Deventer. Ajax wint in een heerlijk voetbalgevecht van Go Aherad Eagles, dat minimaal een punt had verdiend. Het eindigt in 3-2 voor de Amsterdammers.

EINDSTAND: Go Ahead Eagles - Ajax 2-3

GAE -AJA | 90' Ziedend schot Sow op de lat

Wat een waanzinnige uithaal van supersub Sylla Sow! De aanvaller haalt van een meter of twintig uit, maar zijn knal spat uiteen op de drijfnatte lat in Deventer. Pech voor Go Ahead Eagles, dat eigenlijk wel een punt verdiend vandaag.

Go Ahead Eagles - Ajax 2-3

GAE-AJA | 85' Debuut Ajax-verdediger Gooijer

Wellicht zit Kenneth Taylor er doorheen. Misschien wil Ajax verse krachten in de energieverslindende slotfase. Of misschien wil Van 't Schip het ritme van Go Ahead nog wat breken. Voor Tristan Gooijer is het in ieder geval een mooi moment: hij maakt zijn eredivisiedebuut voor de Amsterdammers.

Laten we hopen dat dit een beter debuut wordt, dan zijn debuut in het bekertoernooi tegen Hercules...

Go Ahead Eagles - Ajax 2-3

GAE-AJA | 80' Supersubs op het veld

Zowel Ajax als Go Ahead Eagles hebben inmiddels hun supersubs op het veld staan. Bij Ajax is dat Chuba Akpom (die Brobbey heeft afgelost), bij Go Ahead - uiteraard - Sylla Sow. Benieuwd of zij de slotfase nog kleur kunnen geven.

Ajax leidt met 3-2 en verdedigt die voorsprong met alle trucs uit het boekje. Zo neemt de uitblinkende doelman Ramaj maar weer eens alle tijd voor een uittrap. Het publiek in De Adelaarshorst ziet het neiet graag, maar ook dat is voetbal.

Go Ahead Eagles - Ajax 2-3

VIT-UTR | 76' Rentree Pröpper!

Na het uitstekende begin van Vitesse in de tweede helft, lijken de verhoudingen daarna weer op die in de eerste helft. FC Utrecht zoekt naar de goal, mar vindt die niet. De grootste kans kwam wellicht zojuist voor oud-NEC'er Ole Romeny, die vlak voor doelman Eloy Room het doel niet wist te vinden.

Vlak daarvoor betrad Davy Pröpper onder luid applaus het veld trouwens. Mooi moment voor de middenvelder, die maandenlang buitenspel stond met een knieblessure.

Vitesse - FC Utrecht 0-0

Na bijna een jaar revalidatie vanwege een gescheurde kruisband maakt Davy Pröpper zijn rentree bij Vitesse tegen FC Utrecht.

GAE-AJA | 72' GOAL AJAX

Ajax komt toch weer op voorsprong tegen Go Ahead Eagles! Devyne Rensch wordt in het strafschopgebied gevonden door Steven Berghuis en de rechsstback schiet kruiselings raak. De VAR had nog wel wat tijd nodig om te kijken of Rensch niet een fractie buitenspel had gestaan, maar het antwoord daarop is nee.

Het is 2-3 in Deventer, maar gespeeld is dit spektakelstuk allerminst!

Go Ahead Eagles - Ajax 2-3

Devyne Rensch schiet Ajax op 3-2 tegen Go Ahead Eagles.

FEY-NEC | Opstellingen

Er gebeurt zoveel in Deventer en - in mindere mate - Arnhem dat je bijna zou vergeten dat kampioen Feyenoord om 16.45 uur het seizoen hervat thuis tegen NEC. Dit zijn de opstellingen van beide ploegen. Bij Feyenoord is Dilrosunm de vervanger van Jahanbakhsh of Minteh, die de komende weken uitkomen op de Azië Cup en de Afrika Cup.

GAE-AJA | 68' Weer enorme kans voor Go Ahead!

Weer zien we een enorme kans voor Go Ahead Eagles. Victor Edvardsen geeft voor vanaf de achterlijn, maar Oliver Edvardsen kan de bal - mede door de inspanningen van Jorrel Hato - net niet binnenglijden.

Go Ahead Eagles - Ajax 2-2

GAE-AJA | 63' Ramaj redt Ajax

Vijf minuten na de 2-2 krijgt Go Ahead een levensgrote kans op de 3-2. Victor Edvardsen gaat alleen af op doelman Ramaj en heeft alle tijd om een hoek te kiezen, maar de Ajax-doelman werkt de bal knap over het doel. En vlak daarna krijgt Edvardsen nog een kans, maar wel wat lastiger. Glijdend schuift hij de bal naast het doel.

Het spel blijft op en neer golven en zo wordt het ook langzamerhand een slijtageslag in Deventer. Bij Ajax zijn Carlos Forbs en Jakov Medic inmiddels in de ploeg gekomen trouwens, voor Kristian Hlynsson en Josip Sutalo. Eagles-coach René Hake heeft brutaal een extra aanvaller gebracht met Jakob Breum voor Evert Linthorst.

Go Ahead Eagles - Ajax 2-2

Victor Edvardsen krijgt een enorme kans, maar stuit op de uitblinkende Ajax-doelman Diant Ramaj.

GAE-AJA | 58' GOAL GO AHEAD EAGLES

Go Ahead Eagles komt weer op gelijke hoogte met Ajax. De thuisclub krijgt een vrije trap, die door Willum Willumsson met de borst wordt verlengd en door verdediger Joris Kramer wordt binnen gewerkt. Het is 2-2!

Wat een heerlijke wedstrijd!

Go Ahead Eagles - Ajax 2-2

Go Ahead-verdediger Joris Kramer kopt de 2-2 binnen tegen Ajax.

VIT-UTR | 53' Kozlowski raakt de lat

In de eerste helft was Vitesse nergens, maar na een donderspeech van trainer Edward Sturing zijn de Arnhemmers heel anders uit de kleedkamer gekomen. En dat resulteert meteen in grote kansen: eerst raakt Kozlowski de lat met een knap afstandsschot, daarna ontsnapt Van Ginkel aan de aandacht, maar stuit van dichtbij op doelman Barkas.

Het is eindelijk een wedstrijd in Arnhem.

Vitesse - FC Utrecht 0-0

GAE-AJA | 51' Taylor raakt de paal

Het is nog steeds zeer vermakelijk in Deventer, waar Ajax nu weer begint te drukken. En dat resulteert in een harde knal van Kenneth Taylor op de paal naast Eagles-doelman De Lange.

Go Ahead Eagles - Ajax 1-2

VIT-UTR | Tweede helft

Ook in Arnhem is de tweede helft begonnen, voorlopig nog zonder Davy Pröpper. Vitesse en FC Utrecht zijn ongewijzigd, het staat nog 0-0.

Vitesse - FC Utrecht 0-0

GAE-AJA | Tweede helft

De bal rolt weer in Deventer. Laten we hopen dat de tweede helft van Go Ahead Eagles - Ajax net zo leuk wordt als de eerste. Het begint meteen goed, want Adekaniye bedient bijna Oliver Edvardsen, maar die kan de bal niet binnen de palen koppen.

Go Ahead Eagles - Ajax 1-2

VIT-UTR | Rust

Ook in Arnhem is het rust. De eerste helft was een eenzijdige bedoening, met een dominant FC Utrecht dat alleen vergat te scoren. Daarom is het nog altijd 0-0.

Langs de lijn zagen we wel Davy Pröpper warmlopen, wie weet zien we hem in de tweede helft.

Vitesse - FC Utrecht 0-0

 • Pro Shots
  Sam Lammers baalt van een van de gemiste kansen van FC Utrecht tegen Vitesse.
 • Pro Shots
  Davy Pröpper loopt warm namens Vitesse.

GAE-AJA | Rust

En dan gaan de spelers in Deventer aan de thee, na een zeer vermakelijke eerste helft. Ajax leidt met 2-1, maar Go Ahead Eagles is zeker niet de mindere.

Go Ahead Eagles - Ajax 1-2

GAE-AJA | 45'+4 GOAL AJAX

Ajax kon alleen maar verdedigen in de laatste twintig minuten voor rust, maar gaat toch met een voorsprong aan de thee. Tahirovic knalt een vrije trap van Steven Berghuis bij de tweede paal namelijk snoeihard binnen en zet Ajax zo toch 1-2.

Go Ahead Eagles - Ajax 1-2

Benjamin Tahirovic (links) heeft Ajax alsnog op 2-1 geschoten tegen Go Ahead Eagles.

GAE-AJA | 44' GOAL GO AHEAD EAGLES

Vlak voor rust is er toch de verdiende gelijkmaker van Go Ahead Eagles! De jarige Victor Edvardsen (28 is hij geworden) knalt de bal snoeihard in de kruising, nadat hij de bal in de loop had meegekregen via een prachtige hakbal van Kuipers.

Een prachtig sluitstuk van een buitengewoon sterke fase van de thuisclub. En meteen kolkt het in De Adelaarshorst.

Go Ahead Eagles - Ajax 1-1

De jarige doelpuntenmaker Victor Edvardsen (onder) viert zijn 1-1 tegen Ajax met naamgenoot Oliver Edvardsen.

GAE-AJA | 37' Drie kansen op rij voor Go Ahead!

Ajax is de betere in Deventer, maar laat achterin af en toe steekjes vallen. Bijna had aanvoerder Bas Kuipers geprofiteerd, maar zijn kopbal wordt door doelman Ramaj knap uit de korte hoek gewerkt. En vlak daarna krijgt Kuipers weer een enorme kans, dankzij een bekende truc dit keer.

Tegen Vitesse scoorde Go Ahead Eagles doordat een ballenjongen slim de bal aan Kuipers gaf, die daarop Willumsson in staat stelde te scoren. En nu is de ballenjongen weer de slimste en opnieuw wordt de tegenstander verrast: Ajax komt ermee weg, want Kuipers zelf schuift de bal rakelings voorlangs.

En daarna is er ook nog een enorme kans voor Oliver Edvardsen die dankzij een prachtige pass van Bobby Adekaniye alleen op doelman Ramaj af mag. Uiteindelijk is het toch de Ajax-keeper die wint.

Go Ahead Eagles - Ajax 0-1

GAE-AJA | 27' GOAL AJAX

Het kon niet uitblijven in Deventer, waar Ajax de openingstreffer maakt. Steven Bergwijn geeft een afgemeten voorzet bij de tweede paal, waar Brobbey en Berghuis elkaar nog bijna in de weg lopen. Maar het is Brobbey die de bal in het doel werkt.

Er wordt nog even gekeken of Bergwijn niet buitenspel stond, toen hij in de diepte werd weggestuurd, maar de VAR geeft zijn fiat: 0-1.

Go Ahead Eagles - Ajax 0-1

Brian Brobbey geeft de credits voor zijn treffer tegen Go Ahead Eagles aan aangever Steven Bergwijn.

GAE-AJA | 25' Leuke wedstrijd in Deventer

Ook in Deventer staat het nog 0-0, maar dat wil niet zeggen dat het geen leuk duel is. Sterker, het spel golft op en neer en beide ploegen krijgen kansen om de score te openen. Zo was Kenneth Taylor net dichtbij de 0-1, maar zag zijn fraaie knal rakelings naast de kruising gaan.

Vlak daarna neemt Mats Deijl het doel van Ajax onder vuur, maar doelman Diant Ramaj kan redden. En ook zijn collega Jeffrey de Lange onderscheidt zich door een schuiver van Steven Bergwijn atletisch uit de hoek te tikken. Het is wachten op de eerste treffer.

Go Ahead Eagles - Ajax 0-0

Brian Brobbey in duel met Jamal Omofa.

VIT-UTR | 20' Sturing niet tevreden

In Arnhem schudt Vitesse-trainer Edward Sturing intussen nadrukkelijk zijn hoofd, want hij ziet dat zijn ploeg voorlopig nog geen vuist kan maken tegen FC Utrecht. Niet dat de bezoekers al veel kansen hebben gehad trouwens, maar heer en meester zijn ze wel.

Vitesse - FC Utrecht 0-0

GAE-AJA | 15' Zorgen om Brobbey

Ajax is goed begonnen aan het duel met Go Ahead Eagles. Met name Brian Brobbey liet zich al een paar keer zien en met fraaie dribbels en was ook al een keer kansrijk. Des te groter de schrik toen Brobbey zojuist op het gras ging zitten nadat Jamal Amofa op zijn voet was gaan staan.

Brobbey verbijt de pijn en vervolgt de wedstrijd.

Go Ahead Eagles - Ajax 0-0

Brian Brobbey trekt de bal terug vanaf de achterlijn, maar zijn voorzet levert geen treffer op.

VIT-UTR | 5' Kansen voor Utrecht

In Arnhem is FC Utrecht het beste begonnen aan de wedstrijd tegen Vitesse. Zo smeekte trainer Ron Jans zojuist om een strafschop na een vermeende overtreding van Isimat-Mirin op Bozdogan, maar arbiter Martens en de VAR zagen slechts een onschuldige duikeling van de Utrechter.

Vlak daarna kreeg Lammers de bal uit opeens voor zijn voeten op een meter of twee van het doel, maar besloot met een schot in het zijnet. Alle hens aan dek voor Vitesse, maar dat komt er voorlopig zonder kleerscheuren uit.

Vitesse - FC Utrecht 0-0

GAE-AJA | Van 't Schip bevestigt interesse in Henderson

Voor de wedstrijd bevestigde Ajax-trainer John van 't Schip trouwens de interesse van zijn club in de Engelsman Jordan Henderson. "Dat is geen geheim", zei de Ajax-trainer voor de camera van ESPN. "Maar Henderson moet nog wel een paar zaken regelen in Saudi-Arabië."

Henderson staat nog onder contract bij het Saudische Al Ettifaq, maar wil daar graag vertrekken.

VIT-UTR | Aftrap

Ook in Arnhem rolt de bal inmiddels bij Vitesse - FC Utrecht.

Vitesse - FC Utrecht 0-0

GAE-AJA | Aftrap

De bal rolt in De Adelaarshorst bij Go Ahead Eagles-Ajax.

Go Ahead Eagles - Ajax 0-0

GAE-AJA | Berghuis-reünie

Over een kwartier begint in De Adelaarshorst het duel tussen Ajax en Go Ahead Eagles. En dat is natuurlijk ook de wedstrijd van de familie Berghuis. Steven Berghuis staat in de basis bij Ajax, broer Tristan is assistent-trainer bij Go Ahead Eagles en vader Frank speelt een rol in Deventer als talentencoach.

Geen wonder dat Steven Berghuis met een glimlach het veld verkende.

Steven Berghuis kijkt opgewekt bij het verkennen van het veld in Deventer.

VOL-ALM | Afgelopen

Het is afgelopen in Volendam. Almere City wint de Markermeerderby door het initiatief aan Volendam te laten. En dat bleek een zeer effectieve tactiek: Almere stijgt naar plek 12 en heeft nu acht punten meer dan Volendam en Vitesse.

EINDSTAND: FC Volendam - Almere City 0-1

VOL-ALM | 90' Tandenloos Volendam

De blessuretijd (3 minuten) is aangebroken in Volendam, na een tweede helft waarin vrijwel niets gebeurde. De enige kans voor de thuisclub op de gelijkmaker was een kopbal van 'Mister Almere City' Damon Mirani, maar ook dat feest ging niet door. Verder is het bar en boos en vooral tandenloos wat de thuisclub vandaag laat zien.

Maar het staat nog altijd maar 1-0 en dus kan Almere zich nog niet helemaal zeker wanen.

FC Volendam - Almere City 0-1

VOL-ALM | 77' Ruzietje

Niks lukt vandaag bij Volendam en dat frustreert George Cox, die zich een leukere verjaardag had voorgesteld. Hij is de aanstichter van een heus opstootje, waar ook Almere-aanvoerder Sherel Floranus zich mee komt bemoeien. Beide krijgen geel voor hun aandeel.

Bij Almere hebben we trouwens het debuut gezien van Jason van Duiven. Trainer Alex Pastoor stuurde hem - na eerst nog een stevige knuffel - het veld in voor Hansen. De 18-jarige topscorer van Jong PSV (waar hij 21 goals in 48 duels maakte) maakte op huurbasis deze winter de overstap. Van Duiven, afkomstig uit Almelo, is trouwens familie van Hendrie Krüzen maar dat terzijde.

FC Volendam - Almere City 0-1

 • Pro Shots
  Een opstootje in de slotfase van FC Volendam - Almere City.
 • Pro Shots
  Jason van Duiven (18) maakte tegen Volendam zijn eredivisiedebuut voor Almere City.

VOL-ALM | 63' Cynisch olé aan De Dijk

Het spelbeeld is hetzelfde als in de eerste helft in Volendam. De thuisclub heeft de bal, maar kan geen enkele vuist maken. Het thuispubliek is het zat en begeleidt elke obligate pass in de eigen defensie met een cynisch 'olé'.

Ook trainer Regillio Simons voelt dat hij moet ingrijpen en doet dat met liefst drie wissels: Plat, Le Roux en Zeefuik (Lequincio welteverstaan, de broer van Género en Deyovaisio) komen erin, Buur, Booth en Mühren (die amper aan de bal is geweest) maken plaats.

FC Volendam - Almere City 0-1

Almere-trainer Alex Pastoor en Volendam-coach Regillio Simons langs de lijn in Volendam.

VIT-UTR | Opstellingen

Ook de opstellingen van Vitesse en FC Utrecht zijn bekend. Davy Pröpper begint op de bank bij Vitesse, maatje Marco van Ginkel zal vermoedelijk weer aantreden als gelegenheidsspits.

In Arnhem kijken ze wellicht jaloers naar de opties bij de tegenstander, want bij FC Utrecht gaan we het debuut zien van Sam Lammers. De spits werd deze week op huurbasis overgenomen van het Schotse Rangers.

VOL-ALM | 50' Weer een kans voor Almere

Ook de tweede helft in een steeds onaangenamer en guurder Volendam begint met een kans voor de bezoekers. Rajiv van La Parra is gretiger dan zijn tegenstanders, zet goed door en zorgt er zo voor dat er een voorzet gegeven kan worden op Robinet, maar die werkt de bal met het hoofd net naast de paal.

Daar komt Volendam weer goed weg.

FC Volendam - Almere City 0-1

GAE-AJA | Opstellingen

Daar zijn de opstellingen van Go Ahead Eagles en Ajax. En eigenlijk zien we aan beide kanten geen verrassingen. Bij Ajax begint Kian Fitz-Jim, deze week teruggeroepen van een huurperiode bij Excelsior, op de bank.

VOL-ALM | Tweede helft

We zijn weer begonnen in Volendam. Almere heeft geen reden om meer initiatief te tonen aan de bal, want ze hebben tactisch de zaakjes prima op orde. Het zal van Volendam moeten komen dus.

FC Volendam - Almere City 0-1

VIT-UTR | Pröpper & Pröpper

Pröpper & Pröpper terug in eredivisie: 'Heb Davy nooit horen klagen tijdens revalidatie'

Ook om 14.30 uur gaat hekkensluiter Vitesse proberen om van die laatste plaats af te komen. Een spaarzaam lichtpuntje in een waardeloos seizoen van de Arnhemmers is de terugkeer van Davy Pröpper na een kruisbandblessure. Gisteren won broertje Robin Pröpper al met FC Twente in de topper tegen AZ.

Wij spraken de voetbalbroers eerder deze week.

GAE-AJA | Hoe staat Ajax ervoor?

John van 't Schip geeft Steven Bergwijn instructies

Om 14.30 uur hervat Ajax de eredivisie met de lastige uitwedstrijd in Deventer tegen Go Ahead Eagles.

Na misschien wel het meest dramatische jaar in de historie van de club wil Ajax in 2024 werken aan eerherstel. Bij de herstart van de competitie vandaag op bezoek bij nummer zes Go Ahead Eagles staat de ploeg van John van 't Schip gelijk voor een belangrijke test: kan Ajax verder omhoog kijken of is het strijden om de vijfde plaats het maximaal haalbare?

Lees hieronder een analyse van de problemen bij Ajax.

VOL-ALM | Rust

De eerste helft zit erop. Een helft waarin Volendam tegen wil en dank meer dan 60 procent balbezit had en daar geen enkele raad mee wist. Almere City wacht rustig af en had eigenlijk met meer dan 1-0 voor moeten staan.

Almere-coach Alex Pastoor - woonachtig in Schoorl - zal tevreden zijn. Dat geldt niet voor een paar van zijn dorpsgenoten.

FC Volendam - Almere City 0-1

Bij rust is Alex Pastoor waarschijnlijk de meest tevreden inwoner van Schoorl in Volendam.

VOL-ALM | 33' Volendam geeft teken van leven

Volendam speelt de bal maar rond van links naar rechts en weer terug in de eigen verdediging, zonder dat er enige dreiging van uitgaat. Maar dan is er toch opeens een kans: de jarige George Cox (hij is vandaag 26 geworden) ziet zijn voorzet per toeval voor de voeten van Bilal Ould-Chikh belanden en die dwingt doelman Nordin Bakker met een harde uithaal tot een knappe redding.

Een teken van leven van de thuisclub, zullen we maar zeggen.

FC Volendam - Almere City 0-1

VOL-ALM | 28' Weer enorme kans Almere

Dat Almere-spits Hansen nog geen treffer op zijn naam heeft in dit duel mag een wonder heten. Na de enorme kans van net komt hij nu weer volledig vrij voor Backhaus, na een misverstand in de Volendam-defensie. Maar dit keer krijgt hij zijn schoen niet goed tegen de bal en dus gaat de bal naast.

FC Volendam - Almere City 0-1

VOL-ALM | 23' Almere laat kansen liggen

In de eerste seizoenshelft was FC Volendam de ploeg met het minste balbezit in de eredivisie. En het lijkt erop dat Almere-trainer Alex Pastoor daar op heeft ingespeeld en zijn ploeg geïnstrueerd heeft om de bal rustig aan de tegenstander te laten.

Met succes, want Volendam weet zich geen raad met het balbezit. En als er dan een foutje wordt gemaakt in de opbouw, levert dat meteen enorme kansen op voor Almere. Zo was Robinet dicht bij zijn tweede, maar hij draaide zich in kansrijke positie vast. Nog groter was de kans voor Hansen, die alleen op doelman Backhaus af ging. Hij probeerde het met een stiftje, maar daar liet Backhaus zich niet door verrassen.

FC Volendam - Almere City 0-1

VOL-ALM | 12' GOAL ALMERE CITY

Net kreeg Volendam een enorme kans, maar het is Almere City dat op voorsprong komt. Wie anders dan Thomas Robinet steekt zijn been voor bewaker Xavier Mbuyamba en verlengt een voorzet van landgenoot Yoann Cathline pardoes tot in de verre hoek. Het is al de zevende treffer voor de Fransman dit eredivisieseizoen.

Almere leidt met 1-0 in Volendam.

FC Volendam - Almere City 0-0

 • ANP
  Thomas Robinet viert zijn openingstreffer voor Almere City in het duel met FC Volendam.
 • Pro Shots
  Thomas Robinet heeft Almere City op 1-0 geschoten tegen FC Volendam...
 • Pro Shots
  ...en viert zijn treffer met de meegereisde fans uit Almere.

VOL-ALM | 8' Booth is warm

Een enorme kans voor FC Volendam! Oskar Buur bedient Zach Booth - met een fraaie pass in de diepte. De Amerikaan (die dus pas in de warming-up hoorde dat hij zou spelen) plukt de bal knap uit de lucht, maar dat geeft doelman Nordin Bakker precies genoeg tijd om uit te komen en de inzet van Booth te stoppen.

FC Volendam - Almere City 0-0

Zach Booth baalt na zijn gemiste kans, Almere-doelman Nordin Bakker had er goed het oog in.

VOL-ALM | 3' Foutje Mirani

Even waande Damon Mirani zich weer even speler van Almere City, want de Volendam-verdediger lanceert met een slordige terugspeelbal zomaar Almere-spits Kornelius Hansen. De Noor schiet de bal echter voorlangs en dus kan Mirani opgelucht ademhalen.

FC Volendam - Almere City 0-0

VOL-ALM | Aftrap

De bal rolt in Volendam!

FC Volendam - Almere City 0-0

VOL-ALM | Late wijziging bij Volendam

De spelers staan inmiddels op het veld en dan zien we een late wijziging bij de thuisclub. In de warming-up bleek Josh Flint toch niet fit genoeg om te starten, hij wordt vervangen door Zach Booth.

De spelers van FC Volendam en Almere City betreden het veld.

VOL-ALM | Kruisverbanden en oorbellen

Bij Volendam zien we vandaag Mister Almere City Damon Mirani centraal in de verdediging. Bij Almere City staat Nordin Bakker uit Oostknollendam, die zijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal begon in Volendam, onder de lat. Maar de mooiste foto is van Almere-coach Alex Pastoor, die van 1989 tot 1995 in Volendam speelde.

Met een fraaie oorbel. Opponent Regillio Simons droeg er in zijn jonge jaren bij Fortuna Sittard trouwens twee. Baas boven baas.

 • ANP
  Alex Pastoor als jonge voetballer bij FC Volendam.
 • ANP
  Regillio Simons als speler van Fortuna Sittard voor het seizoen 1995/96.

VOL-ALM | De twee opstellingen voor de 'Markermeerderby'

Hemelsbreed zit er maar 16,89 kilometer tussen Volendam en Almere, maar toch zullen niet veel mensen bij deze wedstrijd meteen denken aan een derby. In Almere willen ze daar graag wat aan doen. Dus munten we bij deze de term 'Markermeerderby', al denken we niet dat de spelers van Almere vandaag met de boot zijn gekomen.

Benieuwd of we ook een derbysfeertje gaan zien vandaag. Dit zijn de spelers die het gaan doen voor beide teams.

Simons vs Pastoor in Volendam

We beginnen om 12.15 uur in Volendam, waar Regillio Simons debuteert het eerst als hoofdtrainer in de eredivisie. De vader van Oranje-international Xavi Simons nam in de winterstop het stokje bij Volendam over van interim-coach Michael Dingsdag.

Bij tegenstander Almere City, dat in zijn laatste eredivisiewedstrijd voor de kerst met liefst 5-0 won van hekkensluiter Vitesse, zien we de terugkeer van trainer Alex Pastoor bij de club waar hij ooit begon als speler in het betaalde voetbal.

Het nieuwe trainersduo van FC Volendam: Regillio Simons en Michael Dingsdag.

Foutloos PSV evenaart eigen seizoensrecord uit 1987/88

"We gaan de geschiedenisboeken in", zegt PSV-aanvaller Luuk de Jong zaterdagavond lachend na de 3-1 zege op Excelsior. Zijn club heeft nu de eerste zeventien wedstrijden van het seizoen gewonnen en evenaart daarmee het eredivisierecord.

De Jong, die zelf met een hattrick het grootste aandeel had in de recordoverwinning, wil eigenlijk liever een kampioenschap en een bekerwinst dan een record. "Maar als je records kan vestigen, dan moet je dat ook doen." Hij kent de cijfers uit zijn hoofd. "We hebben nu 17 keer achter elkaar gewonnen, we gaan de geschiedenisboeken in en bij 18 overwinningen helemaal."

Dat klopt, want het PSV van 2023/24 moet het record nu nog delen met het PSV van 1987/88, dat niet alleen kampioen werd maar ook nog de Europa Cup 1 won. "Maar dit is wel heel uniek", zegt trainer Peter Bosz. "We zijn nu samen uniek met dat elftal en volgende week kunnen we dat record nog unieker maken", vertelt de trainer met enige trots.

FC Utrecht is gewaarschuwd.

Alle samenvattingen tot nu toe

Bekijk hieronder de samenvattingen van de tot nu toe gespeelde wedstrijden in de zeventiende speelronde van de eredivisie, die van vrijdag tot en met zondag afgewerkt werd. We beginnen met de laatst gespeelde wedstrijd.

Programma en stand

 • NOS
  Programma en uitslagen speelronde 17 eredivisie
 • NOS
  De stand in de eredivisie na 12 januari

Welkom!

Voor acht clubs gaat vandaag de bal weer rollen in de eredivisie. We beginnen deze eredivisiezondag in Volendam, waar de plaatselijke FC het opneemt tegen Almere City. Om 14.30 uur gaat Ajax op bezoek bij Go Ahead Eagles en ontvangt Vitesse FC Utrecht.

Feyenoord sluit deze speelronde om 16.45 uur af in de De Kuip tegen NEC. Welkom bij het eredivisieblog!