NOS Voetbal

Pröpper & Pröpper terug in eredivisie: 'Heb Davy nooit horen klagen tijdens revalidatie'

  • Richard van der Made

    commentator NOS Sport

  • Richard van der Made

    commentator NOS Sport

Pröpper & Pröpper terug in eredivisie: 'Heb Davy nooit horen klagen tijdens revalidatie'

Ze zijn momenteel de meest prominente broers in de eredivisie: Davy en Robin Pröpper. De oudste herstelde van een zware blessure en hoopt Vitesse in de eredivisie te houden, de jongste is aanvoerder van de trotse nummer drie van de eredivisie: FC Twente.

Ooit willen ze samen in het buitenland bij dezelfde club spelen. Maar daarover later meer, eerst naar het heden. Voormalig international Davy Pröpper (19 caps) is hersteld van een gescheurde kruisband die hem bijna een jaar aan de kant hield.

Twee jaar geleden was Pröpper (32) helemaal klaar met het voetbalwereldje en nam hij als speler van PSV een verrassend besluit door abrupt te stoppen. Toen hij in het tweede duel na zijn terugkeer zwaar geblesseerd raakte, dacht de middenvelder er niet aan om opnieuw te stoppen, zag zijn broer en FC Twente-aanvoerder Robin Pröpper (30).

"Toen Davy geblesseerd raakte, is hij er meteen vol voor gegaan", vertelt Robin Pröpper. "Ik heb hem nooit horen klagen. Hij is meteen gaan kijken: wat kan ik doen, hoe kan ik snel terugkomen. Dat vind ik wel heel knap."

Snel omschakelen

Davy Pröpper: "Toen het gebeurde, kon ik goed en snel omschakelen. Ik had nu eenmaal de keuze gemaakt om terug te komen en dan maakt het ook niet zoveel uit of je daar dan een hele tijd voor moet revalideren."

"Ik ben er nu bijna een jaar uit geweest, maar het gaat weer hartstikke goed. Ik ben conditioneel fitter en fysiek sterker dan toen ik vorig jaar weer begon. Al werkten de velden door de kou deze week niet goed mee. Maar zondag zit ik tegen FC Utrecht weer bij de selectie."

Davy en Robin Pröpper

Dat de oudste Pröpper überhaupt weer profvoetballer is, daar zag het twee jaar geleden niet naar uit. Als speler van PSV leverde hij zijn contract in. Hij was het plezier kwijtgeraakt.

"Ik was het vooral zat om geleefd te worden", blikt hij terug. "Mijn besluit om te stoppen was een combinatie van meerdere dingen, maar vooral de verplichtingen naast het voetbal gingen me tegenstaan. Wat je er allemaal voor moet laten. Elke week zag er eigenlijk hetzelfde uit. Er kwam veel meer bij kijken dan alleen het spelletje. En ik wil het liefst alleen met voetbal bezig zijn."

Nergens anders aan denken

Na een jaar afwezigheid begon het voetbal op niveau toch weer te missen. "Ik begon het samen op een veld staan en lekker voetballen te missen. Dat je helemaal nergens anders aan hoeft te denken en je overal voor kunt afsluiten."

Na een aantal gesprekken met toenmalig Vitesse-coach Phillip Cocu sloot hij aan bij zijn jeugdliefde Vitesse. Pröpper heeft nu een betere balans gevonden en loopt weer met een lach rond.

De eerste wedstrijd met de twee broers als tegenstanders: De Graafschap - PSV in 2015

Die lach is er ook bij zijn jongere broer. Robin Pröpper verlengde onlangs zijn contract bij FC Twente, dat de winterstop inging als de nummer drie van de eredivisie. Gisteravond wonnn de Enschedeërs de topper tegen nummer vier AZ (2-1).

"We staan nu derde, maar je moet wel reëel zijn. Feyenoord is hartstikke goed en die gaan denk ik niet veel punten meer laten liggen", zegt de verdediger. "Onder ons doen ook nog ploegen volop mee. Maar we hebben wel genoeg kwaliteiten, tot nu toe draaien we een heel mooi seizoen. Dat is lang niet zo geweest bij Twente."

"Het doel is Europees voetbal halen en dan volgend seizoen de groepsfase halen. Van daaruit kun je misschien nog verder kijken wat haalbaar is."

Niet de grootste prater

Van zulke teksten kan Davy bij Vitesse alleen maar dromen. 'Europa' is ver weg, degradatie voorkomen is het devies. "Het gaat alleen om de punten. Soms hoeft er niet veel te gebeuren om iets om te kunnen draaien in het voetbal. Misschien kan ik ervoor zorgen dat het weer net de andere kant op valt."

Davy en Robin Pröpper als spelers van PSV en Heracles in 2016

"Ik denk dat ze me zeker kunnen gebruiken, want het gaat natuurlijk niet super", zegt de middenvelder met veel gevoel voor understatement. "Ik ben niet de grootste prater, maar in het veld kan ik een team, ook zonder bal, wel sturen. Hopelijk kan ik vaak de juiste dingen doen en kunnen we het omdraaien."

Samen naar het buitenland?

Voor de langere termijn hebben de broers nog een andere wens: samen spelen. "Het zou heel vet zijn om nog eens samen te spelen in een elftal op niveau. Maar dan moet alles goed voelen. Ook voor het gezin", zegt Robin.

Een transfer naar Enschede voor Davy lijkt uitgesloten. "Dat denk ik niet, ik wil nu eerst bij Vitesse iets neerzetten. Maar wie weet daarna eens ergens."

De ogen van Robin beginnen een beetje te fonkelen. Hij speelde nog nooit over de grens. Davy wel, in de Premier League bij Brighton. "Voetbal wordt overal ter wereld gespeeld. Het lijkt me leuk om ook eens in een andere keuken te kijken", geeft Robin Pröpper aan.

"Toen mijn contract bij Heracles afliep, heb ik met wat clubs gesproken maar bepaalde dingen vond ik toen niet kloppen. En toen werd het toch weer het binnenland."

Davy Pröpper heeft het slotwoord, met een glimlach: "Rob heeft inderdaad wel eens aangegeven ooit nog in het buitenland te willen spelen. Misschien kunnen we zoiets combineren. Het is in hartstikke mooi om mee te maken. Als het de juiste club is in de juiste omgeving, zou ik het zeker niet afraden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl