Ajax wint met 2-0 in Arena • Topclub PSG ten onder in Amsterdam

liveblog gesloten

Tot volgende week

Hiermee sluiten we dit liveblog af voor vandaag. Bedankt voor het volgen en graag weer tot volgende week donderdag, als Ajax op bezoek gaat bij AS Roma.

AJA-PSG | 90+6' Afgelopen!

Ajax boekt een sensationele 2-0 zege op PSG in de Champions League. De Amsterdammers gaan aan kop in groep C.

Volgende week donderdag wacht meteen de tweede wedstrijd: uit tegen AS Roma.

AJA-PSG | 90' Nog 5 minuten

Ajax controleert in de slotfase. De ploeg krijgt een corner en even later een vrije trap. Het levert niets op, maar kost wel veel tijd.

En nu heeft PSG-verdediger De Almeida een blessurebehandeling nodig. Het kost Leuchter een gele kaart. De tijd tikt weg in het voordeel van Ajax. De blessuretijd bedraagt 5 minuten.

AJA-PSG | 86' Stunt steeds dichterbij

Voor de zoveelste keer werkt Spitse de bal weg uit het Amsterdamse strafschopgebied. PSG slaagt er maar niet in om kansen te creëren in deze slotfase. Een stunt voor Ajax komt steeds dichterbij.

AJA-PSG | 79' Defensiever

Met wat defensieve wissels probeert Ajax wat meer zekerheid op te bouwen. PSG gaat steeds meer va banque spelen.

Ajax moet aan de bak. Een stevige overtreding van Grant wordt terecht met geel bestraft. De tweede van de avond voor Ajax.

AJA-PSG | 71' Kunst en vliegwerk

Bijna is daar een doelpunt voor PSG. Als De Sanders de bal niet weg krijgt, kan Albert van PSG schieten. Van Eijk laat de bal in eerste instantie half door haar handen glippen, maar keert de bal nét voor de doellijn.

AJA-PSG | 67' Groenen eruit

Dubbele wissel bij zowel Ajax als PSG. Bij de Fransen verlaat Jackie Groenen onder luid applaus van het Amsterdamse publiek het veld.

Bij Ajax gaat Noordam eruit. Ze had al geel en maakte zojuist nog een behoorlijke overtreding. Ook rechtsback Kardinaal, die het steeds moeilijker had, maakt plaats. Van de Velde en Keijzer komen erin.

Groenen in duel met Noordam

AJA-PSG | 64' Van Eijk paraat

Albert probeert het met een schot van afstand en Ajax-keeper Regina van Eijk redt met de nodige moeite in twee instanties.

Ajax geeft al een tijdje geen kansen meer weg en dus moet PSG het van afstand proberen.

AJA-PSG | 61' Hoekstra!

Na goed werk van spits Leuchter kan Hoekstra uit de draai schieten. Ze raakt de bal hard, maar niet zuiver genoeg. Haar pegel gaat net over het Franse doel.

AJA-PSG | 60' Stevige duels

Ajax moet in de tweede helft de strijd aan met PSG. We zien veel strijd op het middenveld en felle duels. Maar de jonge Amsterdamse ploeg doet ook op dit vlak zeker niet onder voor PSG, dat in de afgelopen vier jaar toch drie keer in de halve finale van de Champions League stond.

AJA-PSG | 49' Kans Baltimore

PSG begint met veel drive aan de tweede helft. Het levert meteen een flinke kans op voor Baltimore, die Spitse uitspeelt maar dan hard op Van Gool schiet.

AJA-PSG | 46' Aftrap

We zijn begonnen aan de tweede helft. Kan Ajax deze toch wel sensationele voorsprong vasthouden?

De doelpunten

AJA-PSG | 45+3' Rust

In de slotseconden van de eerste helft krijgt Noordam de eerste gele kaart van de avond. Het is het enige smetje op een uitstekende eerste helft van Amsterdamse zijde. Dankzij Tiny Hoekstra en Sherida Spitse staat het 2-0 in de Johan Cruijff Arena.

Daar hadden ze bij PSG vast niet opgerekend. De Franse topclub zal na rust uit een ander vaatje moeten tappen.

AJA-PSG | 45' Penalty, 2-0

Weerden gaat mee naar voren en passeert Hunt, die haar met een wilde tackle onderuit haalt: penalty voor Ajax!

Aanvoerder Spitse mag hem nemen en scoort met een droge schuiver in de hoek.

AJA-PSG | 44' Weerden in de fout

Linksback Weerden geeft de bal in eigen strafschopgebied zomaar cadeau aan PSG, maar de Fransen kunnen niet profiteren.

AJA-PSG | 38' Bijna meteen 2-0

Ajax heeft de smaak te pakken en bijna is het meteen 2-0. Bij een voorzet vanaf rechts valt de bal voor de voeten van Yohannes, die van dichtbij over schiet.

AJA-PSG | 34' Goal Ajax!

Ajax komt brutaal op voorsprong. Yohannes stuurt met een fijne pass spits Leuchter weg. Die legt terug op Noordam. Haar harde schot wordt geblokt door een verdediger van PSG, waarna Tiny Hoekstra het meest attent reageert.

De linksbuiten schuift de bal vanuit een lastige hoek binnen: 1-0.

• ANP
    Hoekstra na haar doelpunt
    Ajax viert de 1-0 van Hoekstra

AJA-PSG | 29' Lat!

PSG is dicht bij de 0-1, maar de kopbal van Chawinga gaat via de lat over.

Even later is Grant kansrijk voor Ajax, als de doelvrouw Picaud van PSG ver uit haar doel is. Verdediger Karchaoui blokt de bal en botst daarna hard op haar eigen keeper. Beiden moeten een blessurebehandeling ondergaan.

Botsing tussen Picaud en Karchaoui

AJA-PSG | 26' PSG loert

Ajax heeft in de openingsfase verreweg het meeste balbezit, maar dat geeft een vertekend beeld. De Franse ploeg loert op Amsterdams balverlies en probeert na elk foutje razendsnel om te schakelen.

Zo is PSG voorlopig de meest dreigende ploeg, maar Ajax maakt tot nu toe geen slechte indruk.

Chasity Grant aan de bal voor Ajax

AJA-PSG | 21' Van Eijk met moeite

Keeper Regina van Eijk gaat onder een hoge voorzet door, waarna Baltimore kan schieten namens PSG. Maar haar inzet wordt gekeerd door Van Eijk, die de stuatie zo zelf oplost.

AJA-PSG | 16' Mispeer Leuchter

Ajax meldt zich steeds vaker op de Franse helft. Echte kansen levert dat nog niet op.

Romée Leuchter kan nu uithalen, maar de spits raakt de bal helemaal verkeerd: ruim naast. Hoe dan ook: het laat zien dat Ajax wel wat durft tegen de Franse topclub.

AJA-PSG | 6' Van Eijk in de fout

Keeper Van Eijk is ver uit haar doel, maar verliest het duel van een aanvaller van PSG. Het leidt tot een schietkans voor Katoto, maar die trapt de bal net over het doel, waar Spitse op de lijn stond.

AJA-PSG | 1' Aftrap

De wedstrijd is begonnen. Ajax begint met aanvallende intenties.

De hymne

De spelers van Ajax en PSG komen het veld op

De spelers van Ajax en PSG komen het veld op, terwijl de Champions League-hymne door de Arena schalt. We gaan beginnen in Amsterdam.

Ajax-trainer Bakker vertelde even hiervoor dat ze erg uitkijkt naar de wedstrijd.

Ajax-trainer Bakker voor de wedstrijd tegen PSG

De stand in de groep

Stand groep C

BAY-ROM | 90+6' Afgelopen!

Terwijl de bal over de achterlijn gaat en Bayern een hoekschop verdient, fluit de scheidrechter af. We zaten al ruim in de blessuretijd en de hoekschop mag niet meer genomen worden.

De spelers van Roma vallen elkaar dolblij in de armen. Ze pakken na een 2-0 achterstand toch een punt in München.

BAY-ROM | 90+4' Bijna 2-3

AS Roma gaat er bijna nog met de volle buit vandoor. Bij een hoekschop kan invaller Barbara Latorre koppen, maar haar inzet wordt door een verdediger van Bayern van de lijn gehaald.

BAY-ROM | 90' Goal Roma

Daar is de gelijkmaker voor Roma! Na een voorzet van rechts kan aanvoerder Manuela Giugliano uithalen. Haar eerste inzet wordt door de keeper van Bayern gekeerd, maar in de rebound schiet Giugliano via een Duits been wel raak.

Bayern München - AS Roma 2-2

BAY-ROM | 85' Wat een redding

Klara Buhl heeft de 3-1 voor het intikken namens Bayern. Maar verdediger Lucia Di Guglielmo van AS Roma weet haar inzet met een reflex van de lijn te halen.

Roma blijft nog in de wedstrijd. Kunnen de Italianen een slotoffensief opzetten?

Warmlopen

Terwijl de eerste toeschouwers hun plekje in de Arena opzoeken, beginnen de spelers van Ajax en PSG aan hun warming-up. Nog iets meer dan een half uur tot de aftrap.

Aankomst van de spelers

Lachende gezichten bij de spelers van Ajax. Ze hebben duidelijk zin in de wedstrijd van vanavond.

Bij PSG zien we juist strakke koppies. Ze hebben duidelijk hun 'gameface' al opgezet.

BAY-ROM | 58' Goal Roma

Roma is fel begonnen aan de tweede helft en probeert er wat van te maken. Dat leidt al tot een paar goede kansen en nu is het raak. De Canadese Evelyne Viens schuift de bal met links in de verre hoek.

Bayern München - AS Roma 2-1

Opstelling PSG

Bij PSG staat Jackie Groenen op het middenveld. Zoals bekend ontbreekt de geblesseerde Martens in de selectie.

Opstelling Ajax

Twee wijzigingen ten opzichte van de 3-1 zege op PEC Zwolle van zaterdag. Middenvelder Yohannes en verdediger De Sanders spelen in plaats van Sabajo en Noordman.

De 16-jarige Amerikaanse Lily Yohannes speelt sinds begin dit seizoen in de Amsterdamse hoofdmacht. Kay-Lee De Sanders (25) speelt sinds 2019 bij Ajax.

Lily Yohannes

BAY-ROM | 45+4' Doelpunt Bayern

Op slag van rust komt Bayern München op 2-0. Er gaat daar een hoop fout achterin bij Roma.

Allereerst is het aanvoerder Giugliano die in eigen strafschopgebied de bal verspeelt. Daarna kan Katharina Naschenweng uithalen. Haar schot wordt door twee spelers van Roma van richting veranderd. De laatste is Linari, die daarmee haar eigen keeper op het verkeerde been zet.

Geen poep in de broek, hoopt Spitse

Paris Saint-Germain mag dan een abonnement op de Champions League hebben, als het aan aanvoerder Sherida Spitse ligt, gaan de Ajax-vrouwen hun huid duur verkopen.

"We moeten niet opeens met poep in de broek gaan spelen. Natuurlijk heb je te maken met een tegenstander die heel goed is, maar je moet jezelf ook niet vergeten."

BAY-ROM | 20' Goal Bayern

Bayern München komt op voorsprong. Bij een vrije trap loopt spits Jovana Damnjanovic de bal binnen, nadat verdediger Glodis Viggosdottir de bal voor het doel bracht.

Maar is dat geen buitenspel van de nummer 9 van Bayern? De spelers van Roma denken van wel en protesteren. Het is zinloos, want er is geen VAR.

Damnjanovic (links) viert haar 1-0 met haar ploeggenoten van Bayern

Geen Martens, wel Groenen

Jackie Groenen en Lieke Martens

Lieke Martens moet de wedstrijd tegen Ajax missen. Die andere Nederlandse speler van PSG is er wel gewoon bij. Het wordt voor Jackie Groenen de eerste keer dat ze in de Johan Cruijff Arena gaat spelen.

"Dat we in de Arena spelen, is echt een ervaring. Ik kijk ontzettend uit naar de wedstrijd", zei ze gisteren op de persconferentie.

BAY-ROM | 1'Aftrap

Op het trainingscomplex van Bayern München begint het eerste duel in groep C: Bayern München tegen AS Roma.

Bij de Duitse ploeg zit Oranje-international Jill Bayings op de bank. Sterspeler Pernille Harder, die vandaag haar 31ste verjaardag viert, ontbreekt met een blessure.

Valentina Giacinti aan de bal voor Roma

'Katoto verdient in een maand wat Ajax-speler in een jaar krijgt'

Katoto op de tribune bij PSG

Het duel met PSG wordt een loodzware opgave voor Ajax, voorspelt NOS-analist Leonne Stentler. "PSG heeft meerdere spelers die bepalend zijn bij hun nationale ploeg. Ajax stelt daar juist een relatief jong team tegenover, met uitzondering van Sherida Spitse."

"En als je naar de spelerssalarissen kijkt, zie je ook een enorm contrast. Aanvalster Marie-Antoinette Katoto verdient in een maand wat een grootverdiener bij Ajax in een jaar krijgt."

Lees hier het hele verhaal:

15.000 toeschouwers

Ajax verwacht zo'n 15.000 toeschouwers vanavond. De groepswedstrijd tegen PSG is de eerste van drie thuiswedstrijden, die allemaal in de Johan Cruijff Arena zullen worden gespeeld.

De Arena zal straks voor ongeveer een derde gevuld zijn. In maart van dit jaar trok de Klassieker tussen de vrouwen van Ajax en Feyenoord nog 31.000 toeschouwers.

De Johan Cruijff Arena

Goedenavond

En welkom in het liveblog van de Champions League voor vrouwen. Het wordt een historische dag voor Ajax, want voor het eerst speelt de ploeg een wedstrijd in de groepsfase van het clubtoernooi.

De wedstrijd in de Johan Cruijff Arena begint om 21.00 uur. Maar eerst is er om 18.45 uur nog de wedstrijd tussen poulegenoten Bayern München en AS Roma.