NOS Voetbal

Ajax-vrouwen willen genieten tegen PSG, niet met 'poep in de broek spelen'

Ajax-vrouwen willen genieten tegen PSG, niet met 'poep in de broek spelen'

"We moeten niet opeens met poep in de broek gaan spelen." Paris Saint-Germain mag dan een abonnement op de Champions League hebben, als het aan aanvoerder Sherida Spitse ligt, gaan de Ajax-vrouwen hun huid duur verkopen.

"Natuurlijk heb je te maken met een tegenstander die heel goed is, maar je moet jezelf ook niet vergeten."

Ajax debuteert morgenavond in de nieuw opgezette groepsfase van de Champions League. Paris Saint-Germain, een gevestigde naam in het Europese clubvoetbal bij de vrouwen, is dan de tegenstander in de Johan Cruyff Arena.

"PSG heeft topspeelsters. Maar die topspeelsters zijn ook gewoon mensen met hun kwetsbaarheden", valt Ajax-trainer Suzanne Bakker haar aanvoerder Spitse bij. "Met ons wedstrijdplan willen we proberen die kwetsbaarheden bloot te leggen."

Ajax - PSG te zien bij de NOS

Ook voor Spitse, als gelouterde Oranje-speelster met 225 interlands achter haar naam, wordt dat een bijzondere ervaring. "Dit voelt anders dan een EK- of WK-finale. Dit is toch wel iets extra's, want dit is mijn club. Hier speel ik al van jongs af aan. Fantastisch om mee te maken."

Maar gespannen is de 33-jarige verdedigster niet. "Eerder opgewonden. Ik heb gewoon zin om in dit mooie stadion te voetballen en hier Champions League te spelen. Ook voor mij is dit nog een kans om me te laten zien, op het hoogste podium in het clubvoetbal. Voor mij is dit ook een uitdaging."

Onvergetelijke avond

Ajax-trainer Bakker vindt het vooral belangrijk dat het voor haar speelsters een onvergetelijke avond wordt. "Natuurlijk wil je als speelster altijd winnen, maar het doel is samen genieten, dat is het allerbelangrijkste. Voor de meeste speelsters is dit de grootste wedstrijd uit hun carrière."

In een poule met behalve Paris Saint-Germain ook Roma en Bayern München - door Bakker aangeduid als de 'poule des doods' - zal het lastig worden om bij de eerste twee te eindigen. "Het zijn wel fantastische tegenstanders om ons te meten. We willen graag actief zijn op het hoogste podium. Dat is gelukt. Vanuit de underdogpositie kunnen we vrijuit voetballen."

Realistisch

Spitse is benieuwd waar Ajax staat tegen een Europese topploeg als Paris Saint-Germain. "As je realistisch bent, hebben we op papier een minder elftal, maar in voetbal kan heel veel gebeuren en we hoeven onszelf niet meteen al af te schrijven. Zij hebben kwaliteiten, maar wij ook."

Bakker schat de winstkansen van Ajax op "minder dan vijftig procent". "Met hun snelheid voorin zullen we niet te veel ruimtes moeten prijsgeven achter onze laatste linie", geeft ze iets van het tactische plan prijs. "En aan de bal kunnen we zeker ons eigen spel spelen. Als we in staat zijn de bal lang te houden, vinden zij verdedigen ook niet leuk en hebben wij genoeg kwaliteit om kansen te creëren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl