Rusland houdt bij Avdiivka 'niet op met aanvallen en bombarderen'
In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne.
Cherson herhaaldelijk bestookt met Russische raketten
De Oekraïense stad Cherson in het zuiden van het land is vandaag meerdere keren aangevallen, meldt onder meer het hoofd van het regionale bestuur. Bij de Russische raketaanvallen zijn elektriciteitsleidingen beschadigd en huizen verwoest, meldt Roman Mrotsjko.
De stad viel vorig jaar maart in Russische handen, maar werd in november heroverd door het Oekraïense leger. Sindsdien wordt de stad voortdurend bestookt.
Poetin: Rusland versterkt posities
Rusland is bezig met het versterken van zijn posities langs de frontlijn in Oekraïne. Dat heeft de Russische president Poetin gezegd op de staatstelevisie. Hij noemde het Oekraïense offensief, dat een paar maanden geleden begon, een mislukking.
De Oekraïners begonnen in juni met een poging om de Russen terug te drijven, maar ook volgens westerse waarnemers hebben ze daarbij nog niet veel terrein heroverd.
Volgens Poetin, die van "een complete mislukking" spreekt, maakt de tegenstander zich op voor nieuwe offensieve acties: "We zien dat en weten het." Op zijn beurt is het Russische leger bezig met "een actieve defensie", zegt Poetin.
Rusland viel in februari 2022 met tienduizenden militairen Oekraïne binnen. Sindsdien zijn honderdduizenden mensen gewond geraakt of gedood.
Minder aandacht voor Oekraïne bij Poolse verkiezingen vanwege graanconflict
Bij de verkiezingen in Polen gaat de strijd voornamelijk tussen de populistische, conservatieve partij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) van premier Morawiecki en de liberale KO (Burgercoalitie) van oud-premier Tusk. De PiS leidt in de peilingen, maar een absolute meerderheid lijkt er niet in te zitten.
In het buurland van Oekraïne speelt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook een rol in de verkiezingsstrijd. Polen is een belangrijke bondgenoot van Oekraïne, hoewel de twee landen met elkaar overhoop liggen over graanleveringen. Morawiecki zei onlangs dat Polen geen wapens meer naar Oekraïne stuurt vanwege onenigheid over de graanexport.
Polen, Slowakije en Hongarije stelden een maand geleden een tijdelijk importverbod in voor graan uit Oekraïne. De hoeveelheden die uit Oekraïne komen om te worden doorgevoerd, zijn te groot. Dat komt door het afschaffen van de douaneheffing voor graan. Landbouwers in eigen land krijgen nu geen goede prijs meer voor hun producten. De Oekraïense president Zelensky noemde het verbod "politiek theater" en zei dat het Rusland in de kaart speelt. Dat viel verkeerd in Polen. Sinds die tijd is de toon verhard. De PiS, met veel steun op het platteland, heeft in zijn campagne minder de nadruk gelegd op Oekraïne.
Rusland houdt bij Avdiivka 'niet op met aanvallen en bombarderen'
Voor de vijfde dag op rij heeft het Russische leger zware aanvallen uitgevoerd op de stad Avdiivka, in de regio Donetsk. De stadsbestuurder Vitali Barabasj zei op een Oekraïense tv-zender dat "de vijand niet ophoudt met aanvallen en bombarderen", en zegt dat de Russen aanvullende troepen inzetten om de stad te omcirkelen.
Avdiivka wordt beschouwd als 'het nieuwe Bachmoet' omdat het Russische leger van zins lijkt om de stad in te nemen, zelfs als dat tot enorme verliezen aan mankracht en materieel leidt. De stad ligt al sinds 2014 aan de frontlinie tussen Oekraïne en het bezette deel van de regio Donetsk. Voor de invasie vorig jaar woonden er zo'n 31.000 mensen, nu zijn daar nog 1600 van over.
Geen slotverklaringen IMF en Wereldbank om tekst oorlog Oekraïne
De jaarlijkse bijeenkomsten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Marrakech zijn geëindigd zonder een gemeenschappelijke slotverklaring, omdat de aangesloten landen het niet eens konden worden over de benaming van de oorlog in Oekraïne.
De meeste aangesloten landen wilden in de slotverklaring wel een verwijzing naar de oorlog, maar zonder daarbij Rusland als agressor aan te wijzen. Dit gebeurde eerder bij een slotverklaring van de G20, de groep van 20 grootste economieën ter wereld. Maar bij het IMF en de Wereldbank zijn ook kleinere landen aangesloten. Een deel daarvan, zoals enkele Baltische en Scandinavische landen, vond volgens een aanwezige onderhandelaar de G20-verklaring "te mild" voor Rusland.
De organisaties slaagden er echter wel in om overeenstemming te bereiken over een verhoging van de bijdrage van lidstaten en een betere vertegenwoordiging van Afrikaanse landen door het toevoegen van een IMF-bestuurszetel voor dat continent.
Eerder deze week sprak de Oekraïense president Zelensky de vergadering in Marrakech toe:
VS: Noord-Korea heeft wapens geleverd aan Rusland
Noord-Korea heeft wapens geleverd aan Rusland voor de strijd in Oekraïne, meldt Witte Huis-woordvoerder John Kirby. De Amerikaanse regering zegt dat er zeker duizend containers met militaire goederen naar Moskou zijn vervoerd.
De Verenigde Staten verwachtten al dat Noord-Korea wapens zou leveren. Op satellietbeelden waren grote hoeveelheden treinwagons te zien die richting Rusland gingen. Woordvoerder Kirby zegt de leveringen van Noord-Korea te veroordelen. Ook zegt hij dat de VS in de gaten houdt of er meer wapens naar worden Rusland gestuurd.
Rutte was in Odesa
Demissionair premier Rutte heeft vandaag in de Oekraïense havenstad Odesa een ontmoeting gehad met president Zelensky. In hun gesprek zegde de premier nieuwe militaire steun aan Oekraïne toe. Nederland gaat extra Patriot-raketten en patrouilleboten sturen.
Meer over het grote offensief bij Avdiivka
Rusland heeft een groot offensief geopend in de Oost-Oekraïense regio Donetsk. Al enkele dagen op rij worden zware aanvallen uitgevoerd op de frontstad Avdiivka. Oekraïne erkent dat de situatie op de grond 'erg moeilijk' is, maar benadrukt dat de militairen hun posities behouden.
Militair specialisten Tom Simoens en Frans Osinga analyseren de Russische aanval:
'Russische oorlogsschepen getroffen in Zwarte Zee'
Oekraïne heeft de afgelopen dagen weer aanvallen uitgevoerd op Russische oorlogsschepen in de Zwarte Zee, zo meldt een bron bij de Oekraïense veiligheidsdiensten aan persbureau Reuters. Vandaag zou het fregat Boejan zijn getroffen, twee dagen geleden al het soortgelijke schip Pavel Dersjavin.
Beide schepen worden gebruikt om raketten mee af te vuren. Ze zouden zijn geraakt met mariene drones, in een gezamenlijke operatie van de Oekraïense geheime dienst en de marine.
De aanvallen zijn niet onafhankelijk te verifiëren, maar op Telegram-kanalen op de Krim worden wel beelden gedeeld van een Russisch oorlogschip dat in brand staat.
Dit zou de Boejan zijn, vandaag geraakt:
Russische journaliste die protesteerde tegen oorlog mogelijk vergiftigd
De Franse justitie onderzoekt of de naar Frankrijk gevluchte Russische journaliste Marina Ovsjannikova is vergiftigd. Zij werd vorig jaar internationaal bekend toen ze op de Russische staatstelevisie protesteerde tegen de Russische invasie in Oekraïne.
Ovsjannikova voelde zich gisteren niet lekker worden toen ze de deur van haar appartement in het centrum van Parijs opende.
Lees hier meer:
Dode na Russische luchtaanval op Pokrovsk
Bij een Russische luchtaanval op de stad Pokrovsk, in de regio Donetsk, is ten minste een dode gevallen. Ook raakten 12 mensen gewond. Bij de aanval werden twee overheidsgebouwen beschadigd, melden reddingsdiensten. Drie inwoners werden levend onder brokstukken vandaan gehaald.
Boetes en werkstraffen voor Nederlanders die meebouwden aan Krimbrug
Vier bedrijven en acht personen hebben straffen opgelegd gekregen van het Openbaar Ministerie (OM) omdat ze tussen 2014 en 2017 meewerkten aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en de Krim. De bedrijven moeten samen 160.000 euro betalen, de acht mensen hebben taakstraffen van 20 tot 60 uur gekregen.
De Krimbrug werd gebouwd na de snelle inname van het schiereiland door Russische troepen in 2014. De brug, die voor Oekraïne symbool staat voor de Russische bezetting, is in het afgelopen jaar meerdere malen zwaar beschadigd door Oekraïense aanvallen.
Lees hier meer:
'Significant Russisch offensief' bij Avdiivka, vlakbij Donetsk
Er wordt hard gevochten om het stadje Avdiivka, iets ten noorden van de stad Donetsk. Dat melden het Oekraïense leger en Russische militaire bloggers. Avdiivka is in handen van Oekraïne, Donetsk van de Russen. Volgens Kyiv probeert Rusland het stadje en Oekraïense troepen daar te omsingelen, vooralsnog zonder succes: zeven Russische aanvallen op Avdiivka en zeven op dorpjes eromheen zouden zijn afgeslagen, met veel verlies aan Russisch materieel en mankracht. Aan Russische kant claimt men terreinwinst.
Volgens de Oekraïense legerleiding wordt de situatie lastiger doordat Rusland intensiever gebruik is gaan maken van zijn luchtmacht. Die werd de afgelopen maanden sporadisch gebruikt uit vrees voor de effectieve Oekraïense luchtafweer, maar nu zouden Oekraïense troepen zwaar zijn gebombardeerd in Avdiivka en omliggende plaatsjes.
Het Institute for the Study of War schatte enkele dagen geleden in dat het Russische offensief rond Avdiivka louter bedoeld zou zijn om Oekraïense troepen daar vast te pinnen, zodat ze niet elders kunnen worden ingezet. Maar nu lijkt het toch op een "significant en voortdurend offensief", zo schrijft het ISW.
Dodental door raketaanval Hroza stijgt naar 59
De raketaanval op het dorp Hroza in het noordoosten van Oekraïne is opgelopen naar zeker 59, meldt minister van Binnenlandse zaken Klymenko op basis van politiebronnen.
Vorige week kwamen raketten neer op een supermarkt en een café waar mensen bijeen waren na een herdenkingsdienst voor een omgekomen Oekraïense militair. Er kwamen in een paar seconden zeker 50 mensen om het leven. Het is de dodelijkste raketaanval op burgers tot nu toe sinds de inval van Rusland in februari 2021. Volgens Oekraïne zit Rusland achter de aanval, maar Rusland ontkent dat.
Tsjechië en Denemarken leveren tanks en wapens aan Oekraïne
Tsjechië en Denemarken gaan de komende maanden tanks en wapens aan Oekraïne leveren. De leveringen zijn afkomstig van Tsjechische defensiebedrijven en gefinancierd door Denemarken. Dat melden de ministeries van Defensie in Praag en Kopenhagen.
In de eerste fase worden 50 infanteriegevechtsvoertuigen en gevechtstanks, 2.500 pistolen, 7.000 geweren, 500 lichte machinegeweren en 500 sluipschuttersgeweren geleverd. Ook zou er in de eerste fase uitrusting voor elektronische oorlogsvoering worden geleverd. Voor later zijn leveringen van onder meer antitankwapens en handgranaten gepland. De waarde van de wapenleveranties is niet bekend gemaakt.
Roemenië: weer gevechtsdrone neergestort langs Oekraïense grens
In Roemenië is een gevechtsdrone neergestort aan de grens met Oekraïne. De drone kwam volgens het Ministerie van Defensie in Boekarest neer in een onbewoond gebied, vlakbij het dorp Plauru. Op die plek, aan de Donau bij de grens met Oekraïne, werd een dronekrater aangetroffen die mogelijk is veroorzaakt door een explosie.
Of het gaat om resten van een Russische drone is niet duidelijk. Wel zijn de nabijgelegen Oekraïense Donauhavens de laatste tijd meerdere keren aangevallen door het Russische leger. Sinds Rusland zich afgelopen zomer terugtrok uit de graandeal, is Oekraïne meer graan gaan exporteren via havens aan de Donau.
Het is niet de eerste keer dat er droneresten worden gevonden in Roemenië, dat lid is van de EU en de NAVO. Het is het vierde soortgelijke incident in het land. In september werden er al twee keer overblijfselen van Russische Shahed-drones van Iraanse makelij gevonden vlakbij Plauru. Ook werden er overblijfselen gevonden nabij het dorp Nufaru, 14 kilometer van de Oekraïense grens. Roemenië heeft al meerdere veiligheidsmaatregelen in het grensgebied genomen.
Rusland: doden bij aanval in Belgorod
In de Russische regio Belgorod zijn drie doden gevallen door brokstukken van een drone, zegt gouverneur Gladkov van de regio op chatapp Telegram.
De drone was neergehaald door het Russische leger, de brokstukken kwamen op woonhuizen terecht. De slachtoffers zijn een man, een vrouw en een kind. Nog eens twee mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.
Belgorod ligt op ongeveer 30 kilometer van de grens met Oekraïne. Gladkov noemt Oekraïne niet in zijn bericht, en het land eist de verantwoordelijkheid voor aanvallen zelden op.
Poetin naar Kirgizië; eerste reis sinds arrestatiebevel
De Russische president Poetin is aangekomen in Kirgizië, waar hij enkele bondgenoten gaat ontmoeten. Het is zijn eerste reis naar het buitenland sinds het Internationaal Strafhof in maart een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde.
Poetin loopt in Kirgizië niet het risico om te worden gearresteerd; het land is net als Rusland niet bij het hof aangesloten.
Poetin ontmoet vandaag de presidenten van Kirgizië en Azerbeidzjan. Morgen neemt hij deel aan een top van voormalige Sovjetlanden, waar ook zijn belangrijkste bondgenoot, de Belarussische president Loekasjenko, aanwezig is.
Het ICC legde het arrestatiebevel op wegens Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Het ICC noemde de deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland als hoofdreden.
Zelensky gaat voor tweede termijn als de oorlog doorgaat
De Oekraïense president Zelensky zegt dat hij bereid is om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in 2024 als deze tijdens de oorlog worden gehouden. "Ik kan niet weglopen tijdens de oorlog", zei hij in een interview met de Roemeense zender Digi24 . Maar als de oorlog dan is afgelopen zal hij niet voor een tweede termijn gaan.
In het interview zei Zelensky verder dat de laatste fase van de oorlog is aangebroken. "Ik denk dat we bij het laatste deel zijn. We hebben veel zorgen over geld, wapens... Maar we zijn bij het laatste, moeilijkste deel aangekomen."
Oekraïne: twee naar Rusland gevluchte Oekraïners hielpen bij dodelijke raketaanval
De Oekraïense inlichtingendienst beschuldigt twee naar Rusland gevluchte Oekraïners van het helpen bij een raketaanval waarbij 55 Oekraïners omkwamen. De aanval vond plaats in het dorpje Hroza, in het oosten van Oekraïne. De raket trof de herdenking van een soldaat uit het dorp.
In een persverklaring op Telegram laat de Oekraïense inlichtingendienst weten dat het gaat om twee broers die uit het dorp komen. Toen Rusland Hroza in 2022 een aantal maanden in bezit had, zouden zij samengewerkt hebben met de Russen.
Toen Oekraïense troepen het dorp vorig jaar september terugveroverde, vluchtten de twee naar Rusland. Ze zouden nog altijd samenwerken met het Kremlin en een netwerk van informanten hebben opgebouwd in Oekraïne. Begin oktober zouden zij informatie hebben verzameld over de herdenking door contact te zoeken met bekenden uit het dorp.
De Oekraïense inlichtingendienst plaatste bij het statement ook foto's van Russische paspoorten van de broers en foto's van de gesprekken die zij met bekenden voerden. Het ging om een van de dodelijkste raketaanvallen sinds Rusland Oekraïne in februari 2022 binnenviel.
België wil Oekraïne F-16-straaljagers sturen 'vanaf 2025'
Ook België wil Oekraïne F-16's gaan leveren en Oekraïense piloten trainen. De straaljagers worden "vanaf 2025" geleverd, zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder in een interview met radiozender Bel RTL . Maar die toezegging komt wel met een voorbehoud, heeft premier De Croo aan de Oekraïense president Zelensky laten weten: het is een voorlopig besluit, de volgende Belgische regering beslist pas definitief.
De Belgische autoriteiten wachten sowieso met de levering tot de nieuwe F-35-toestellen operationeel zijn die de F-16's vervangen.
Het nieuws werd bekendgemaakt op de dag dat president Zelensky onaangekondigd Brussel bezoekt. De Oekraïense president sprak met enkele Belgische ministers en premier De Croo.
Onder meer NAVO-landen Denemarken en Nederland gingen België voor in het besluit om de straaljagers te leveren. Het is nog onduidelijk hoeveel F-16's het Belgische leger beschikbaar stelt. Wel zal het land helpen bij de opleiding van Oekraïense piloten, het onderhoud van de vliegtuigen in België en de training van technisch personeel, aldus minister Dedonder.
Zelensky in Brussel
President Zelensky is vandaag in Brussel. Hij spreekt daar in ieder geval de ministers van Defensie van de NAVO-landen toe. Die hebben een tweedaags overleg in de Belgische hoofdstad, waar de situatie in Oekraïne hoog op de agenda staat.
Het bezoek was niet aangekondigd. Volgens de omroep VRT heeft Zelensky ook ontmoetingen met de Belgische premier De Croo en meerdere ministers.
Voor Zelensky is het het tweede bezoek aan Brussel sinds het begin van de oorlog. In februari woonde hij in de Belgische hoofdstad een EU-top bij en werd hij ontvangen door koning Filip.
Coalitie met Nederland geeft Oekraïne 115 miljoen om mijnen te ruimen
De internationale coalitie onder leiding van het Verenigd Koninkrijk, waar ook Nederland deel van uitmaakt, is akkoord met een steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 115 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor materieel voor de strijdkrachten, vooral voor apparatuur waarmee mijnenvelden kunnen worden geruimd.
Volgens het Britse ministerie van Defensie is Oekraïne "het land met de meeste mijnen ter wereld". Dat is een groot obstakel geworden voor het Oekraïense tegenoffensief tegen Rusland. Het opruimen van de mijnen is volgens het Britse ministerie dan ook essentieel om het land vooruit te helpen in de oorlog.
Het pakket wordt mogelijk gemaakt met geld van het Internationaal Fonds voor Oekraïne, met daarin een groep landen waaronder Groot-Brittannië, Noorwegen, Nederland, Denemarken en Zweden.
Hooggeplaatste medewerkers defensie verdacht van verduistering 6 miljoen euro
Oekraïne heeft twee hooggeplaatste functionarissen van het ministerie van Defensie aangehouden op verdenking van het verduisteren van ongeveer 6 miljoen euro, dat bestemd was voor het kopen van kogelvrije vesten. Het staatsonderzoeksbureau zei dat de twee functionarissen "kogelvrije vesten van lage kwaliteit" uit het buitenland hadden besteld. "Dit leidde niet alleen tot het verlies van 250 miljoen hryvnia (bijna 6,5 miljoen euro), maar ook tot de ondermijning van de defensiecapaciteit van het land en een bedreiging voor het leven en de gezondheid van het legerpersoneel", aldus de onderzoekers. De twee zitten momenteel vast.
Oekraïne is al langer bezig om de corruptie in het land te bestrijden. In augustus meldde president Zelensky dat de hoofden van alle regionale militaire rekruteringscentra in het land worden ontslagen vanwege gesjoemel met het werven van militairen.
De bestrijding van corruptie heeft ook te maken met het feit dat Oekraïne lid wil worden van de Europese Unie en de NAVO. Een belangrijke voorwaarde om toe te kunnen treden voor de lidstaten is dat het land aantoont dat het een goed functionerend anti-corruptieprogramma heeft.
Berlijn geeft Oekraïne 'winterpakket' ter waarde van 1 miljard
Duitsland geeft Oekraïne een nieuw steunpakket ter waarde van ongeveer 1 miljard euro. Het Duitse ministerie van Defensie meldt dat het gaat om extra luchtverdediging en grondvoertuigen. "Duitsland zal Oekraïne blijven steunen met wat het het meest dringend nodig heeft: luchtverdediging, munitie en tanks", zei de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. "Met dit nieuwe winterpakket vergroten we de operationele paraatheid van de Oekraïense strijdkrachten de komende maanden."
Duitsland was aanvankelijk terughoudend met militaire steun voor Oekraïne, maar het land wil nu ieder jaar ongeveer 5 miljard euro aan steun geven. Dat zei de Duitse minister van Financiën Lindner eind augustus .
Geen plek voor Rusland in Mensenrechtenraad
Rusland keert niet terug in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Vorig jaar werd Rusland geschorst vanwege de massamoorden in het Oekraïense Boetsja. Nu waren er twee zetels vrij. Omdat de zetels worden verdeeld per regio moest Rusland het opnemen tegen Albanië en Bulgarije. Die kregen allebei meer stemmen. Rusland kreeg maar 87 stemmen, Bulgarije 160 stemmen en Albanië 123.
De Mensenrechtenraad moet toezien op het beschermen van mensenrechten. Er zitten meerdere landen in de raad, die geen goede reputatie hebben op het gebied van mensenrechten.
IMF optimistisch over economie Oekraïne
Het Internationaal Monetair Fonds is optimistisch over de Oekraïense economie. Waar het IMF voor dit jaar eerst uitging van een krimp van 3 procent, verwacht het nu een groei van 2 procent. Het fonds is een belangrijke geldverstrekker aan Oekraïne.
Volgend jaar groeit de Oekraïense economie met nog eens 3,2 procent, denkt het IMF . Dat is wel iets lager dan waar Oekraïne zelf rekening mee houdt. Het land gaat voor dit en volgend jaar uit van een groei van 5 procent,
De Oekraïense economie stortte vorig jaar in na de Russische inval. Er was sprake van een krimp van ongeveer een derde. Maar mede dankzij steun uit het buitenland herstellen de landbouw en industrie sneller dan gedacht. Ook is er een sterkere binnenlandse vraag naar goederen en diensten.
Wel blijft de inflatie nog een groot probleem: die zal volgens het IMF dit jaar op bijna 18 procent uitkomen en ook volgend jaar nog 13 procent bedragen.
Zelensky in Boekarest
De Oekraïense president Zelensky is aangekomen in Boekarest. In de hoofdstad van Oekraïnes buurland Roemenië heeft hij vandaag een ontmoeting met onder anderen zijn ambtgenoot Johannis.
Ook zal hij het parlement toespreken, meldt de Roemeense publieke omroep TVR . Het is het eerste bezoek van Zelensky aan Roemenië sinds de Russische invasie.
Zelensky zegt dat hij dankbaar is voor de steun van de Roemenen:
Rusland verdedigt in V-raad aanval met veel burgerdoden
Leden van de VN-Veiligheidsraad hebben de recente aanvallen van Rusland op Hroza en Kharkiv veroordeeld. Bij de raketaanval op een café in Hroza kwamen donderdag zeker 52 mensen om het leven. Minder dan 24 uur later kwamen er ook raketten neer op gebouwen in het centrum van Kharkiv. Daarbij raakten 28 mensen gewond, onder wie een baby van 11 maanden.
Frankrijk noemde het een flagrante overtreding van het internationale recht en zei dat niets dit soort aanvallen kan rechtvaardigen. Ook Zwitserland noemde de aanvallen disproportioneel. De vertegenwoordiger van Albanië in de Veiligheidsraad zei dat de raketaanvallen opnieuw laten zien dat burgers een vreselijke prijs betalen, twintig maanden na de Russische inval in Oekraïne.
Rusland verdedigde zich door te zeggen dat er in het café een wake was voor een Oekraïense militair, die werd bijgewoond door andere militairen. Daarmee zou het een legitiem doel zijn, maar meteen na de aanval was duidelijk dat er vooral burgers waren omgekomen .
Mensenrechtenraad
De zaak speelt op het moment dat Rusland opnieuw wil toetreden tot de Mensenrechtenraad van de VN. Na de invasie van Oekraïne werd het als lid geschorst, waarna het zelf uit de raad stapte . Het land wil nu een van de twee zetels bemachtigen die vrijkomen voor Oost-Europese landen. Ook Albanië en Bulgarije azen op een plek, waarover vandaag wordt gestemd.
De VN-ambassadeur van Albanië vindt dat een land dat onschuldige burgers doodt en havens en graansilo's vernietigt geen plek verdient in de Mensenrechtenraad. Ook de VS wil Rusland niet in de Mensenrechtenraad omdat het "openlijk doorgaat met het plegen van oorlogsmisdrijven. Het zou een ondermijning zijn van de geloofwaardigheid van het instituut en van de VN."
Oekraïne bevestigt luchtaanval op Krim
Het Oekraïense leger heeft vorige week een luchtaanval uitgevoerd op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 werd bezet door Rusland. Dat heeft een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst gezegd op een tv-zender , meldt The Kyiv Independent .
De aanval was volgens de woordvoerder op een militair doel in Dzjankoj, in het noorden van de Krim. Bij de aanval zou een onbekend aantal Russische militairen om het leven zijn gekomen.
Dat er zaterdag een aanval had plaatsgevonden, was eerder ook door Rusland erkend. Maar volgens de Russen waren de raketten door de luchtafweer ontdekt en uitgeschakeld.
Tientallen drones op Zuid-Oekraïne
Rusland heeft de afgelopen nacht zeker 36 drones naar doelen in Zuid-Oekraïne gestuurd, zeggen de Oekraïense autoriteiten. Volgens het leger werden 27 projectielen onderschept.
De drones hadden de regio's Odesa, Mykolajiv en Cherson als doelwit. De gouverneur van Odesa zegt dat er schade is aangericht aan een logistiek gebouw, maar geeft verder geen details. Er zou niemand gewond zijn geraakt.
'Rusland heeft baat bij aanwakkeren oorlog in het Midden-Oosten'
Rusland heeft baat bij het aanwakkeren van oorlog in het Midden-Oosten om zo de "wereldwijde eenheid" zwakker te maken. Dat zegt president Zelensky in een videoboodschap die vanavond geplaatst is op zijn account via X.
Daar heeft Oekraïne volgens Zelensky duidelijk bewijs voor. De oorlog in het Midden-Oosten zou in het voordeel van Rusland werken, omdat die "nieuwe bron van pijn en lijden" onder meer verdeeldheid veroorzaakt. Die verdeeldheid zou Rusland helpen de vrijheid in Europa te ondermijnen.
49 slachtoffers uit Hroza geïdentificeerd met behulp van DNA-onderzoek
Dankzij DNA-onderzoek zijn 49 slachtoffers van de aanval op het Oekraïense dorp Hroza geïdentificeerd. Afgelopen donderdag sloeg een raket in op een drukke plek in het dorp. Van de 300 inwoners kwam er 51 om.
De aanval op Hroza was de dodelijkste van de afgelopen maanden. Van een getroffen supermarkt en een naastgelegen café was niets over. In het café waren zo'n zestig mensen bij elkaar gekomen voor de uitvaart van een Oekraïense militair.
Veel lichamen konden na de verwoestende aanval volgens onderzoekers alleen met DNA-onderzoek geïdentificeerd worden. Na de DNA-tests werden elf lichamen overhandigd aan familieleden.
Vandaag werd een aantal slachtoffers begraven:
Zelensky maakt vergelijking tussen Rusland en Hamas
De Oekraïense president Zelensky heeft de militante Palestijnse beweging Hamas vergeleken met Rusland. Volgens de Oekraïense president gaat het om "hetzelfde kwaad". Het enige verschil volgens Zelensky is dat Israël is aangevallen door een terroristische organisatie en Oekraïne "door een terroristische staat".
Zelensky deed zijn uitspraken via een videoverbinding tijdens een overleg van parlementariërs uit NAVO-landen. De jaarlijkse vergadering van die zogenoemde Parlementaire Assemblee van de NAVO wordt dit jaar gehouden in de Deense hoofdstad Kopenhagen.
Zelensky zei in zijn speech verder dat Hamas dezelfde tactieken gebruikt als Rusland. Journalisten uit Israël die ook in Oekraïne zijn geweest, en "de nasleep van de gruweldaden" hebben gezien, zien volgens Zelensky nu hetzelfde gebeuren in hun thuisland.
VN bezorgd over terugkeer Oekraïense kinderen uit Rusland
De Verenigde Naties maken zich zorgen over het ontbreken van een systeem waarmee Oekraïense kinderen die zijn meegenomen naar Rusland, kunnen terugkeren naar huis. Volgens Oekraïne zijn sinds de Russische invasie bijna 20.000 kinderen naar Rusland of naar door Rusland geannexeerde gebieden gebracht, zoals de Krim. Tot nu toe zijn slechts 400 kinderen gerepatrieerd, zegt Oekraïne.
Het kantoor van de Hoge Mensenrechtencommissaris van de VN (OHCHR) zegt dat de kinderen nu afhankelijk zijn van hun ouders of andere familieleden of voogden, die op eigen risico naar Rusland reizen om ze terug te halen. Dat kan maanden duren, omdat het de ouders veel moeite kost om te achterhalen waar hun kinderen zijn.
Sommige kinderen vertelden na thuiskomst dat ze geestelijk of fysiek waren mishandeld, staat in een recent VN-rapport . De mishandelingen vonden meestal plaats als ze weigerden mee te doen aan pro-Russische activiteiten, zoals het zingen van het Russische volkslied of het hijsen van de vlag.
Rusland claimt dat de kinderen, van wie een onbekend aantal in een instelling woonde, uit veiligheidsoverwegingen zijn meegenomen. Maar de VN wijst erop dat een bezetter zich volgens het humanitair oorlogsrecht moet inspannen om de familie op de hoogte te houden en moet meewerken aan terugkeer.
Bij het Internationaal Strafhof in Den Haag loopt een zaak tegen onder anderen president Poetin vanwege het deporteren van kinderen naar Rusland. Het ICC spreekt van een oorlogsmisdaad.
Deense premier wil meer F-16's voor Oekraïne
Denemarken wil dat meer landen meehelpen met het leveren van F-16's aan Oekraïne, zei premier Frederiksen tegen de Parlementaire Assemblee van de NAVO. Die jaarlijkse vergadering van een paar honderd parlementariërs uit de NAVO-landen is dit jaar in de Deense hoofdstad Kopenhagen.
"Zolang de Oekraïners bereid zijn om deze oorlog te vechten zodat wij vrij kunnen zijn, moeten wij ervoor zorgen dat oorlogsmoeheid niet kan toeslaan in onze trans-Atlantische gemeenschap", zei Frederiksen. Ze vindt ook dat de landen van de Europese Unie betere afspraken moeten maken over de gezamenlijke aankoop van wapens en munitie.
Denemarken leidt samen met Nederland de zogenoemde F-16-coalitie van landen die deze Amerikaanse straaljagers aan Oekraïne beschikbaar stellen of vliegtrainingen en onderhoudscursussen verzorgen. Frederiksen wil die coalitie "verbreden en verdiepen".
Luchtalarm in regio's Cherson en Charkiv
In de regio Cherson in het zuiden van Oekraïne is vanochtend het luchtalarm afgegaan. Volgens de Oekraïense luchtmacht is er gevaar van raketaanvallen en van andere luchtaanvallen. "Blijf schuilen", staat op Telegram .
Gisteren viel zeker één dode bij een Russisch bombardement in het noorden van de regio, zegt gouverneur Prokoedin . Achttien mensen raakten gewond, onder wie twee kinderen. De gouverneur waarschuwt ook voor nieuwe luchtaanvallen, op het plaatsje Berislav op zo'n 75 kilometer van de stad Cherson.
Ook in de Oost-Oekraïense regio Charkiv is het luchtalarm afgegaan. Daar kwam gisteren een vrouw van 65 om het leven bij een bombardement.
Opnieuw rustige nacht in Dnipropetrovsk
In de regio Dnipropetrovsk in Oost-Oekraïne waren er vannacht geen luchtaanvallen, meldt gouverneur Lysak op Telegram . Het was de tweede nacht op rij dat het rustig bleef. "De nieuwe werkweek begint met goed nieuws", schrijft Lysak. "Laten we weer hard ons best doen."
Vorige week werd de regio dagelijks bestookt door de Russen. Daarbij raakten enkele mensen gewond en werd vooral veel schade aangericht .
Welkom
Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne.
Je kunt het liveblog van vorige week hier teruglezen .