Marina Ovsjannikova bij een persconferentie van Reporters Without Borders in Parijs, februari 2023
NOS NieuwsAangepast

Russische journaliste die protesteerde tegen oorlog niet vergiftigd

De Russische journaliste Marina Ovsjannikova zegt op basis van testuitslagen dat ze niet vergiftigd is. De Franse justitie onderzocht of de naar Frankrijk gevluchte Ovsjannikova mogelijk vergiftigd was. Zij werd vorig jaar internationaal bekend toen ze op de Russische staatstelevisie protesteerde tegen de Russische invasie in Oekraïne.

Ovsjannikova meldt op X dat ze plots onwel werd en in het ziekenhuis belandde. Ze voelt zich nu beter en zegt dat er geen giftige stoffen in haar lichaam zijn gevonden. Ze zegt dat ze de uitslagen heeft teruggekregen van de meeste onderzoeken.

Ook laat ze weten dat ze geen verdachte substantie had opgemerkt op de deur van haar appartement voordat ze onwel werd, zoals in verschillende media werd gemeld. Volgens haar begon de politie een onderzoek omdat ze plotseling ziek werd op straat. Ze zegt dat ze dat niet verrassend vindt, omdat Rusland vaker in verband wordt gebracht met de vergiftiging van politici en journalisten.

Ovsjannikova bracht in maart vorig jaar tijdens een journaaluitzending op het eerste tv-kanaal van Rusland een vel papier in beeld met teksten als "stop de oorlog" en "jullie worden hier voorgelogen". Ze werd onlangs in Rusland bij verstek veroordeeld tot ruim acht jaar cel voor het verspreiden van nepnieuws. Ze ontvluchtte het land en woont sindsdien in Frankrijk.

Het protest op de Russische staatszender:

Protest tegen oorlog tijdens Russisch tv-journaal op staatszender

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl