NOS NieuwsAangepast

Russische die op tv tegen oorlog protesteerde opnieuw korte tijd vastgezet

De oud-medewerkster van de Russische staatstelevisie die in maart tijdens een uitzending protesteerde tegen de oorlog in Oekraïne, is opnieuw opgepakt. Vermoedelijk is dat vanwege een nieuwe protestactie. Vrijdag liet Marina Ovsjannikova bij het Kremlin een bord zien met daarop onder meer de tekst "Poetin is een moordenaar".

Haar advocaat zei tegen de Russische nieuwssite Meduza dat Ovsjannikova in de buurt van haar huis is gearresteerd. Een paar uur later werd Ovsjannikova weer vrijgelaten, schrijft ze op haar eigen Facebookpagina. Ze zegt dat ze naar een politiebureau in Moskou is gebracht: "Ik maakte een ommetje met de honden, en net buiten de poort kwamen mensen in uniform naar me toe. Ik ben nu thuis, alles is in orde. Maar nu weet ik dat je beter een koffer en paspoort mee kunt nemen als je naar buiten gaat."

Ovsjannikova werd in maart wereldnieuws toen ze tijdens een journaaluitzending op het eerste tv-kanaal van Rusland een vel papier in beeld bracht met teksten als "stop de oorlog" en "jullie worden hier voorgelogen". Ook riep ze "stop de oorlog".

Protest tegen oorlog tijdens Russisch tv-journaal op staatszender

Naar aanleiding van dit protest moest Ovsjannikova een boete betalen van 30.000 roebel. Na haar actie nam ze ontslag bij de tv-zender, maar besloot wel in Rusland te blijven.

Bij het protest van vrijdag bij het Kremlin liet ze dus opnieuw een tekst zien. Behalve "Poetin is een moordenaar" stond daarop ook: "Zijn soldaten zijn fascisten, 352 kinderen zijn omgekomen. Hoeveel kinderen moeten nog meer sterven voordat jullie hiermee stoppen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl