President Poetin
NOS NieuwsAangepast

Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin voor kinderdeportaties

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Poetin vanwege Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Het ICC noemt de deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland als hoofdreden. Onafhankelijke onderzoekers stelden onlangs vast dat minstens 6000 kinderen daarheen zijn gebracht.

Het ICC verdenkt Poetin van betrokkenheid bij de onwettige deportatie van kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne naar Rusland. Moskou erkent het in Den Haag gevestigde hof niet en een woordvoerder noemt het arrestatiebevel in een eerste reactie "zonder betekenis, ook juridisch gezien".

Het kabinet benadrukte vanmiddag zijn steun voor het ICC. Volgens minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft het ICC een "belangrijke taak om straffeloosheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te bestrijden". Nederland zal volgens hem "het uiterste doen om het ICC in staat te stellen om deze moeilijke taak veilig en onafhankelijk uit te oefenen".

Zeer kleine kans

Advocaat Geert-Jan Knoops noemt de kans bijzonder klein dat het daadwerkelijk tot een zaak komt, omdat een proces bij het hof alleen kan plaatsvinden als de verdachte fysiek aanwezig is in Den Haag. "Rusland zal niet meewerken aan uitlevering en Poetin kan nog gewoon zonder opgepakt te worden reizen naar landen die het ICC niet erkennen."

Wel wordt de Russische president door het arrestatiebevel verder diplomatiek en juridisch geïsoleerd, zei Knoops in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Ook tegen Maria Lvova-Belova is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Zij is de Russische commissaris voor kinderrechten en ook zij wordt beschuldigd van verantwoordelijkheid voor de kinderontvoeringen. "Het is mooi dat de internationale gemeenschap de hulp aan onze kinderen erkent: dat we ze niet in oorlogsgebieden achterlaten (...)", luidt haar opmerkelijke reactie tegenover staatspersbureau RIA.

Oekraïne blij

EU-buitenlandchef Josep Borell noemt het arrestatiebevel "nog maar het begin van Rusland verantwoordelijk houden voor gepleegde misdaden en wreedheden". En de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken reageert verheugd op het nieuws uit Den Haag. Op Twitter zegt hij dat "internationale misdadigers altijd verantwoordelijk zullen worden gehouden voor de ontvoeringen van kinderen en andere misdaden."

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt het besluit van het ICC "een belangrijke dag voor de vele slachtoffers van misdaden begaan door Russische troepen sinds 2014". "Dit laat zien dat orders geven om serieuze misdaden tegen burgers te begaan of te tolereren kunnen leiden tot een gevangeniscel in Den Haag."

Nieuwsuur maakte begin dit jaar deze reportage over Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn gedeporteerd:

Rusland 'ontvoert' kinderen uit Oekraïne

Het Internationaal Strafhof heeft geen eigen politie om daadwerkelijk mensen op te laten pakken en is voor het afdwingen van een arrestatiebevel afhankelijk van de internationale gemeenschap.

Het hof buigt zich al over in Oekraïne gepleegde oorlogsmisdaden. Maar het strafhof heeft geen bevoegdheid om een oordeel te vellen over een besluit tot een militaire invasie. Speciaal daarvoor komt, eveneens in Den Haag dus, het Internationaal Centrum voor de Vervolging van de Misdaad van Agressie in Oekraïne te staan.

Het centrum is bedoeld als opmaat voor de eventuele komst van een Oekraïnetribunaal. Zo kan alvast bewijsmateriaal worden veiliggesteld voor het geval er daadwerkelijk zo'n tribunaal komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl