liveblog
NOS WielrennenAangepast

Europees kampioen Bredewold: 'Ik ben aan het dromen' • Wiebes tweede op de VAM-berg

De wegwedstrijd van de EK wielrennen in Drenthe

liveblog gesloten

Wiebes baalt: 'Iets te veel tweede plekken'

Lorena Wiebes bleek de sterkste in de sprint, maar die was 'slechts' voor zilver. "Ik had een goede dag, tweede is dan wel een beetje vervelend als je er zo'n groot doel van hebt gemaakt. Het zijn iets te veel tweede plekken dit jaar. Ik baal voor mezelf, even chagrijnig, maar dat gaat wel weer over", aldus Wiebes.

Toen Bredewold demarreerde, zag ze haar kansen al snel kleiner worden. "Ze kreeg al snel een groot gat", zegt Wiebes. "Voor mij een beetje vervelend, maar zo is het leven. Demi en Riejanne hebben overal op gereageerd, zodat ik in ieder geval nog voor plek twee kon sprinten."

Lorena Wiebes

Bredewold: 'Ik ben aan het dromen'

"Ik ben aan het dromen." Europees kampioen Mischa Bredewold weet niet waar ze moet beginnen na de mooiste zege uit haar carrière. "Het was niet echt de bedoeling om in de laatste ronde nog aan te vallen, maar het was het perfecte moment. Ik zat te wachten tot ze terug kwamen, maar ik moest super hard blijven werken. Zo lang mogelijk pushen, want dan hebben Lorena en Demi daar voordeel van."

Maar ze kwamen niet terug, merkte ze aan het begin van de VAM-berg. "Ik hoorde tien seconden, maar ik keek om en ik zag ze maar niet. Dus ik moest zo snel mogelijk naar boven." En toen wist ze het zeker, als eerste over de streep: "Echt geen woorden voor."

Bredewold beduusd na Europese titel: 'Ik heb er geen woorden, ik ben aan het dromen'

Bredewold en Wiebes op het podium

Mischa Bredewold heeft ze te pakken: de gouden medaille en bijbehorende Europese sterrentrui. Naast haar op het podium Lorena Wiebes met de zilveren plak.

Lees hier het verslag:

Vollering: 'Finale ging echt perfect'

"Die Mischa is supersterk", zegt Demi Vollering na de finish. Mischa Bredewold is voor haar dan ook geen verrassende Europees kampioen. "Het komt niet uit een vreemde verpakking. Ze is super sterk dit jaar, mooi om haar groei te zien."

Vollering werkte in volle finale hard om de koers in Nederlandse handen te houden. "Ik reed vandaag echt voor het team", zegt ze. "Het was heel lastig om de finale te controleren. We wilden Lorena fris houden, dus ik zei tegen haar dat ze in het wiel van Lotte moest gaan zitten; 'al moet ik omvallen voor je'. De aanval van Mischa was heel sterk. Toen Norsgaard ging, zijn we heel hard op kop gaan rijden. Op die manier namen we het heft weer in handen."

Finish | De toptien

Finish | Bredewold Europees kampioen!

Ze blijft vooruit, Mischa Bredewold is Europees kampioen!

Lorena Wiebes klopt Lotte Kopecky in het sprintje om de tweede plaats. Goud en zilver voor Nederland op de VAM-berg.

Nog 1 km | Bredewold houdt stand

Ze heeft nog altijd meer dan tien seconden voorsprong op de steile stukken van de VAM-berg. Bredewold lijkt op weg naar de Europese titel! Norsgaard staat bijna stil in de achtervolging.

Nog 2 km | Tegenaanval Norsgaard

Wat Reusser niet lukte, lukt Norsgaard wel! De Deense ontsnapt uit de achtervolgende groep en zet de aanval op Bredewold in. De Nederlandse begint aan de slotklim en heeft nog 15 seconden voorsprong.

Nog 6 km | Reusser probeert, Vollering verdedigt

In de achtervolging op Bredewold probeert de Zwiterse Reusser de tegenaanval in te zetten. Vollering zit bij elke versnelling op het wiel en controleert zo de koers. De voorsprong van Bredewold is 25 seconden. Niet veel, maar als het zo doorgaat zien ze haar niet meer terug.

Nog 9 km | Aanval Bredewold!

Mischa Bredewold gaat er vandoor! Nederland is sterk vertegenwoordigd in de voorste groep en maakt daar gebruik van. Niemand reageert in eerste instantie op de aanval van Bredewold, die een gaatje slaat.

Nederland heeft de koers nu volledig in handen. Bredewold kan dit goed, in het groepje achter haar wachten Wiebes en Vollering rustig af.

Mischa Bredewold

Nog 11 km | Val Balsamo

Oei, Balsamo is uitgeschakeld. De Italiaanse gaat onderuit in de afdaling. Ze staat snel weer op, maar haar fiets zit vast in de hekken.

Nog 13 km | Vollering haalt Reusser terug

Dat heeft veel kracht gekost, maar het is gelukt. Demi Vollering heeft het drietal tot de orde geroepen, vooraan vormt zich na de voorlaatste beklimming van de VAM-berg een groep der favorieten.

Wiebes ging mee in het spoor van Vollering, en ook onder meer Kopecky, Niewiadoma, Balsamo zitten erbij. We gaan de laatste ronde in.

Nog 15 km | Reusser meldt zich

De VAM-berg lonkt weer en daar gaat Marlen Reusser. Het Zwitserse tijdritkanon slaat direct een gat, wie kan er mee? Er is nog geen oranje te zien in het kielzog van Reusser.

Wel Balsamo (Ita) en Georgi (GBr), zij gaan mee op de steile stukken. Vollering neemt de kop in het peloton en zal het gat snel moeten dichten.

Nog 19 km | Wiebes even in kopgroep

De finale lijkt te beginnen. Nederland is attent bij de demarrages op het vlakke. Markus schuift mee met onder meer Lippert (Dui) en Schweinberger (Oos), als dat groepje wordt teruggehaald gaat Bredewold in de aanval.

Even later duikt Wiebes plots op in de voorste groep, en dan gaan alle alarmbellen af bij de concurrentie. Kopecky (Bel), Reusser (Zwi) en een groepje Italiaanse rensters maakt haast om aan te sluiten, en dat lukt.

Nog 26 km | Derde keer VAM, Adegeest opgebrand

Nederland draait als eerste op bij de derde keer VAM-berg. Niewiadoma, Persico en Baur proberen aan te vallen op een steil stuk, maar Markus gaat ernaast rijden en laat merken dat Nederland niemand de ruimte meer gunt.

Adegeest is opgebrand, na veel kopwerk moet zij het peloton laten gaan.

Loes Adegeest

Nog 29 km | Koplopers ingerekend

Van Anrooij ging even in de tegenaanval, inmiddels heeft Nederland zich met de voltallige ploeg vooraan het peloton geposteerd. Adegeest, Mackaij en Markus verrichten het werk op kop, de drie koplopers worden ingerekend.

De huidige situatie biedt ruimte voor een nieuwe aanvalspoging, de volgende doorkomst over de VAM-berg zal leren wat de Nederlandse ploeg van plan is.

Nog 41 km | Nederland controleert

Floortje Mackaij is nog niet lang terug in het peloton na haar fietswissel, maar laat zich alweer zien. Vooraan het peloton controleert zij de koers bij de derde doorkomst over de VAM-berg. Haar ploeggenoten zitten niet ver achter haar, Nederland is sterk vertegenwoordigd in de voorste rijen.

De drie koplopers mogen voorlopig vooruit blijven, zij hebben een voorsprong van zo'n veertig seconden.

Nog 50 km | Tegenaanval Vollering

Het drietal vooraan krijgt weinig ruimte. De voorsprong schommelt rond de halve minuut. In het peloton schudt Demi Vollering de boel even op met een tegenaanval, maar ver komt de beste klassementsrenster van dit seizoen niet.

De aanval van Vollering is opvallend. Als zij op het vlakke al met haar krachten smijt, lijkt de Nederlandse ploeg zich voor de winst meer te focussen op die andere kopvrouw: Lorena Wiebes.

Nog 54 km | Drietal ontsnapt

Bij de tweede doorkomst over de VAM-berg kijken de Nederlandse kopvrouwen het opnieuw aan vanuit het peloton. Vooraan demarreren twee rensters, de Servische Jelena Eric en Elise Cabbey uit Zwitserland slaan een gaatje. Soraya Paladin (Ita) sluit even later aan.

Floortje Mackaij moet het peloton even laten gaan, de Nederlandse heeft een nieuwe fiets nodig.

Nog 59 km | Meer demarrages

Na Markus proberen om beurten ook Adegeest, Reusser en Bredewold een breuk te forceren in het peloton. De Zwitserse Reusser laat haar krachten zien, woensdag werd ze Europees kampioen tijdrijden dus het is niet makkelijk om haar bij te halen.

Nog 64 km | Aanvalletje Markus

De Nederlandse rensters hebben even overlegd, Riejanne Markus gaat in de aanval. Er komt meteen reactie van een tiental rensters en het duurt niet lang voordat de rest aansluit.

Het eerste speldenprikje van de Nederlandse ploeg levert dus niet veel op. Wie is de volgende die het gaat proberen?

Riejanne Markus

Nog 66 km | Naar het dak

Na de eerste doorkomst over de finish klimt het peloton nog een stukje verder naar het 'Dak van Drenthe', de nieuw aangelegde top van de klim.

Onder meer Lippert (Dui), Kopecky (Bel) en Cecchini (Ita) zien we meteen vooraan als het zwaarder wordt. De Nederlandse kopvrouwen Vollering en Wiebes schuiven later op de klim langzaam op naar voren.

Nog 69 km | Klimmen op de VAM-berg

Het peloton begint aan de eerste beklimming van de VAM-berg, die nog vier keer volledig bedwongen wordt, bij de laatste ronde ligt de finish halverwege de klim.

De ontsnapte Fahlin is weer ingerekend, na overleg met haar bondscoach zag de Zweedse in dat haar poging kansloos was.

De VAM-berg

Nog 72 km | VAM-berg bijna in zicht

Over enkele kilometers draait het peloton de lokale ronde rond de VAM-berg op. Fahlin rijdt nog altijd eenzaam en met een minieme voorsprong voorop.

Daarachter lijkt het rustig, dus genieten we voor het klimwerk begint nog even van de oer-Hollandse plaatjes langs het parcours.

Nog 81 km | Valpartij

Valpartij in het peloton. Onder meer de Britse Barnes en Dideriksen van Denemarken liggen erbij. Dideriksen werd zeven jaar geleden wereldkampioen in Doha, maar rijdt vandaag vooral in dienst van Ludwig.

De voorsprong van Fahlin is nog altijd slechts 27 seconden, de Duitse ploeg controleert op kop van het peloton.

Nog 83 km | Demarrage Fahlin

De eerste serieuze demarrage. Emilia Fahlin gaat er in haar eentje vandoor. De Zweedse pakt een klein gaatje op het peloton.

Achteraan zien we een valpartij van Victoire Bertau. De schade valt mee voor de Frans kampioene, haar ketting ligt er snel weer op en ze kan door.

Nog 92 km | Gelost in Dwingeloo

Vooraan lijkt het rustig, achteraan strijden rensters om bij de grote groep te blijven. Het tempo ligt verraderlijk hoog, de bochtige doortocht over de keien van Dwingeloo maakt slachtoffers.

Er is nog altijd geen kopgroep, Nederland rijdt op de derde rij en overziet alles.

Nog 101 km | Nog geen kopgroep

Nu het tempo iets lager ligt hopen meerdere rensters te kunnen ontsnappen. We zien onder meer pogingen van Spaanse, Italiaanse en Franse rensters. De Belgische ploeg springt op alles mee, maar niemand komt nog echt weg. Nederland lijkt weinig interesse te hebben in de vroege vlucht.

Nog 110 km | Tempo omlaag

Nederland heeft in de eerste kilometers even gekeken wat er mogelijk is met deze wind, nu is het tempo iets lager in het peloton. De vrouwen in het oranje zitten allemaal bij de voorste rijen, waardoor iedereen gespannen volgt. Achter elke bocht schuilt het gevaar dat de wind een rol gaat spelen.

Nog 122 km | Oranje op kop

De Nederlandse ploeg gaat direct op kop van het peloton. Niet lang na de officiële start maken zij de koers al hard, en met effect. Achteraan het peloton zien we na vijf kilometer koers al rensters in moeilijkheden.

Het parcours is hier nog redelijk beschut, op de open stukken die zo volgen zal Nederland van plan zijn vol door te trekken.

Hergroeperen voor de officiële start

Zelfs in de neutralisatie is het onrustig in het peloton. Wiebes sprak haar hoop op waaiers al uit, en iedereen merkt dat er een flinke wind staat. Na het uitrijden van Meppel komt er ruim tien kilometer lang wind op de kant, de Nederlandse ploeg heeft wel zin om het op de kant te trekken.

Maar eerst wordt er nog even gewacht op een achtergebleven jury-auto en politiemotoren, zodat iedereen tegelijk vertrekt voor de officiële start. Het lijkt erop dat de motoren een andere route kozen dan het peloton, waardoor er nu geen politie voor de rensters uitrijden.

Start!

Het startsein is gegeven. De eerste zes kilometer gaan geneutraliseerd door het centrum van Meppel, daarna volgt de officiële start en begint het peloton aan de aanloop richting de lokale ronde rond de VAM-berg.

Wiebes hoopt op veel wind

"Demi en ik zijn de kopvrouwen, maar we hebben meerdere sterke rensters", zegt Lorena Wiebes voor de start. De topsprinter weet dat de scherprechter van de koers haar goed ligt. "De VAM-berg is explosief, kort, dat ligt mij goed. Voor ons is elke situatie goed. Harde koers is goed, we kunnen zelf in de aanval en we kunnen wachten op een sprint. We kunnen van alles doen en gaan sowieso voor goud."

Wiebes hoopt op pittige weersomstandigheden. "Ik hoop dat de wind een grote rol gaat spelen. Dat kan al vanaf het moment dat we Meppel uitrijden. Op de VAM-berg staat-ie meer tegen, dat kan ook weer in mijn voordeel zijn."

Titelverdediger Wiebes: 'Hoop dat wind een grote rol gaat spelen'

Vollering: 'Hoop dat ik weer in orde ben'

"Ik merk dat mijn lichaam flink leeg is", zegt Demi Vollering voor de start in Meppel. Twee weken geleden verliet zij de Ladies Tour vanwege ziekte. "Toen heb ik goed kunnen herstellen voor de Ronde van Romandië, maar die had echt geen dag langer moeten duren. Het seizoen komt een beetje ten einde, ik raak op."

Na overleg met bondscoach Gunnewijk en DS Worx-ploegleider Anna van der Breggen werd besloten de EK-tijdrit over te slaan. "Ik denk dat dat goed was. Ik heb goed uit kunnen rusten en voel me goed. Ik heb wel een paar keer geprikt in de trainingen, dus ik hoop dat het vandaag weer in orde is. Het is een pittig parcours, de VAM-berg is heel erg pittig. Dus ik denk dat dezelfde renners als op het WK in Glasgow weer goed uit de voeten kunnen."

De WK-wedstrijd reed Wiebes niet uit, Vollering wijst haar vandaag zeker aan als één van de favorieten. "Lorena doet het altijd heel goed op de VAM-Berg. Ik hoop vandaag weer. Vandaag gaan we ons best doen om weer die gouden plek voor Nederland mee naar huis te nemen."

Demi Vollering: 'Pittig parcours met de beklimming van de VAM-berg'

Kopecky gaat weer strijden met Nederlandse ploeggenoten: 'Niet leuk'

Voor Lotte Kopecky is het EK een toetje na een lang glansrijk seizoen. "Ik ga er alles aan doen om vandaag te winnen. Maar als het niet mocht lukken, zal het mijn seizoen niet raken", zegt de Belgische, die naast het WK in Glasgow ook onder meer de Omloop, de Ronde van Vlaanderen en de Ladies Tour won.

De concurrentie uit Nederland komt voor Kopecky van Wiebes en Vollering, normaal gesproken haar ploeggenoten bij SD Worx. "Het hele seizoen rijden we samen, nu zijn we elkaars grote concurrenten. Niet leuk, maar het zal moeten."

In Glasgow was het ook zo, toen won Kopecky goud na een mooie strijd met onder meer haar Vollering. "Laten we hopen dat het vandaag weer zo gaat", lacht ze. "Ik ben blij dat de VAM-berg in het parcours zit, positioneren is daar heel belangrijk. Na een lastige wedstrijd kan daar het verschil wel gemaakt worden."

Lotte Kopecky

Niewiadoma hoopt op samenwerking tegen Wiebes

Katarzyna Niewiadoma hoopt op een zware koers. De Poolse kopvrouw hoopt, door de aanwezigheid van Lorena Wiebes, een sprint om het goud te kunnen voorkomen.

"Het parcours is niet zo zwaar als wat we vorige week in Romandië hadden, maar ik denk dat het zwaar genoeg kan worden om wat schade aan te richten", aldus Niewiadoma. "In de finale zou ik niet graag de strijd aan gaan met Wiebes, dus ik hoop dat we iets kunnen proberen met bijvoorbeeld Cecilie Ludwig en Liane Lippert."

Katarzyna Niewiadoma

Ludwig gaat 'agressief koersen'

Cecile Ludwig, kopvrouw van de Deense ploeg, heeft er zin in: "Het is een mooi parcours en het weer is een beetje mysterieus vandaag, dat kan nog spannend worden", zegt zij voor de start in Meppel.

"De VAM-berg ken ik nog van jaren geleden, het is goed dat we het een paar dagen geleden hebben kunnen verkennen. Ik hoop dat het heel zwaar gaat worden vandaag, dat is in mijn voordeel." Of haar vorm nog top is, durft de Deense niet te zeggen. "Maar ik ga alles geven en agressief koersen."

Cecile Ludwig

De concurrentie

De voornaamste concurrent voor de Nederlandse ploeg lijkt Lotte Kopecky. De Belgische ploeggenote van Wiebes en Vollering bij SD Worx werd vorige maand op indrukwekkende wijze wereldkampioen in Glasgow. Kopecky blonk uit in de voorjaarsklassiekers en verraste met de tweede plaats in de Tour de France Femmes. Na de WK schreef ze onlangs ook de Ladies Tour op haar naam.

De Duitse kopvrouw Liane Lippert en Elisa Balsamo uit Italië zullen ook hun plannen hebben gesmeed om de Nederlandse ploeg van het goud af te houden. Cecile Ludwig uit Denemarken zal zich ook laten zien op de VAM-berg en wat kan tijdritkampioene Marlen Reusser op dit parcours?

Lotte Kopecky en Demi Vollering.

Gunnewijk rekent op 'sterke selectie'

Nederland heeft met Tourwinnares Demi Vollering en titelverdediger Lorena Wiebes twee topfavorieten in de gelederen. Vollering nam deze week extra rust door de individuele tijdrit over te slaan. Vorig weekend won zij de Ronde van Romandië, maar in aanloop naar die driedaagse koers kampte de 26-jarige renster met ziekte. Kan zij zich nog één keer opladen?

Over Wiebes bestaan minder twijfels, Mocht zij de kans krijgen om voor goud te sprinten, heeft ze waarschijnlijk de beste papieren. Met dertien dagzeges toont zij het hele jaar al topvorm.

Bonscoach Loes Gunnewijk ziet "verschillende mogelijke scenario's". "En dan is het zeker een voordeel dat we een sterke selectie hebben in de breedte. Maar wel nadrukkelijk met Lorena en Demi als afmakers. We zetten altijd in op goud, dat zijn we aan onze stand verplicht met zoveel internationaal sterk opererende rensters."

De Nederlandse ploeg bestaat verder uit Loes Adegeest, Mischa Bredewold, Yara Kastelijn, Floortje Mackaij, Riejanne Markus en Shirin van Anrooij.

Het parcours

Vanaf de start in Meppel rijden de rensters in een lus via plaatsen als Nijeveen, Havelte, Vledder, Wapse, Dwingeloo en Beilen richting de VAM-berg. De aanloop is vlakker dan vlak, maar aangekomen bij het recreatiegebied rond de vuilnisberg weet het peloton wat er te wachten staat.

De beklimming van de VAM-berg is vertrouwde kost in het wielerpeloton. Het is al jaren de scherprechter van de Ronde van Drenthe, die al 25 jaar op de kalender staat en één van de oudste koersen in de Women's World Tour is. Met de toevoeging het 'Dak van Drenthe' is het dit jaar nog wat pittiger geworden, weet ook bondscoach Loes Gunnewijk: "De klimmen zijn steil en volgen elkaar snel op."

Door het nieuwe 'dak' ligt de top nu op 63 meter boven NAP, 15 meter hoger dan voorheen. De klim is circa 460 meter met een maximum stijgingspercentage van 16,4 procent. De rensters bedwingen de lokale ronde op en rond de VAM-berg vijf keer en finishen op het steile 'Mount Vampad', zo'n 200 meter à 12 procent.

Live bij de NOS

De wegwedstrijd is vanaf 13.58 uur live te volgen via een livestream op NOS.nl, in de NOS-app en op NPO 1.

Nu nog rustig in Meppel....

NK wielrennen in Meppel

Tijdritkampioenen

Eerder deze week werden al verschillende tijdritdisciplines afgelegd bij de WK in Drenthe. Topfavoriet Marlen Reusser veroverde de Europese titel op de individuele tijdrit. De Zwitserse was in Emmen over 28,7 kilometer met afstand sneller dan de Britse Anna Henderson en Christina Schweinberger uit Oostenrijk. Rijanne Markus was de snelste Nederlandse, zij rijdt vandaag in dienst van de kopvrouwen van de Oranje ploeg.

Bij de mannen veroverde tijdritrevelatie Joshua Tarling het goud. De 19-jarige Brit declasseerde de Zwitser Stefan Bissegger en de Belg Wout van Aert.

Frankrijk verraste met goud op de gemengde ploegentijdrit. Achter nummer twee Italië streed het Nederlandse zestal met Duitsland om het brons, maar het podium werd op ruim een seconde gemist.

Erelijst

Nederland domineert het EK wielrennen op de weg sinds de oprichting in 2016, toen Anna van der Breggen won in Plumelec. Vervolgens stond er alleen in 2018 geen Nederlandse renster op het hoogste podium, toen zegevierde de Italiaanse Marta Bastianelli in Glasgow. Vorig jaar in München was Lorena Wiebes bij de sprint in München iedereen te snel af.

Vorige winnaars

2022 Lorena Wiebes NED
2021 Ellen van Dijk NED
2020 Annemiek van Vleuten NED
2019 Amy Pieters NED
2018 Marta Bastianelli ITA
2017 Marianne Vos NED
2016 Anna van der Breggen NED

Welkom!

Goedemiddag vanuit Drenthe. Hier is de Europese wielertop deze week samen voor de laatste grote afspraak van het jaar. Op en rond de VAM-berg wordt gestreden om de Europese titel. Na een jaar in de Europese sterrentrui zal Lorena Wiebes haar Europese sterrentrui willen verdedigen, maar er staan meer grote namen aan de start.

Via dit liveblog houden we je vandaag op de hoogte van de gebeurtenissen in Drenthe.