NOS Wielrennen

Brit Tarling (19) declasseert Bissegger en Van Aert in tijdrit EK in Emmen

Brit Tarling (19) declasseert Bissegger en Van Aert in tijdrit EK in Emmen

De Britse tiener Joshua Tarling is de nieuwe Europees kampioen tijdrijden. De 19-jarige Welshman reed de 29,8 vlakke kilometers met start en finish in Emmen in 31.30. Daarmee was hij 42 seconden sneller dan de Zwitser Stefan Bissegger, die 0,4 seconden sneller was dan de Belg Wout van Aert.

De jonge Ineos-renner uit Wales reed de kleine dertig kilometer op de EK in Drenthe met een gemiddelde snelheid van 56,7 kilometer per uur. Nooit werd er zo snel gereden op een Europees kampioenschap.

Bekijk hier de reacties van Tarling en Van Aert:

Tarling, wereldkampioen junioren van 2022 en de winnaar van het tijdritbrons op het WK in Glasgow dit jaar, reed na de doorkomst op het tweede tussenpunt (24 kilometer) nog harder dan 60 kilometer per uur.

"Het was zwaar", zei de Brit na afloop. "Ik voelde mij vandaag zwakker dan tijdens de WK (in Glasgow, red.). En de wind maakte het lastig."

Joshua Tarling met zijn gouden tijdritmedaille

Bij afwezigheid van wereldkampioen Remco Evenepoel, voormalig wereldkampioen Filippo Ganna, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar en uittredend wereldkampioen Tobias Foss was het aantal aanwezige tijdritspecialisten beperkt.

Naast Tarling, Bissegger en Van Aert reden Stefan Küng, Mattia Cattaneo en Yves Lampaert ook voor de podiumplekken. De Nederlandse deelnemers Daan Hoole (zevende) en Sjoerd Bax (tiende) reden niet mee om de medailles, maar finishten wel knap in de toptien.

Hoole zette met nog acht renners die binnen moesten komen, de snelste tijd neer, sneller dan Lampaert, maar al gauw doken de grotere namen onder Hoole's tijd.

Bekijk hier de reacties van Hoole en Bax:

"Het was niet heel technisch, dus het was jezelf klein maken en zo hard mogelijk duwen", zei Holle na afloop. "Het was zwaar en supersnel. Maar niet super lang, dus je kunt het nergens laten liggen." De zevende plek op dit EK is een opsteker voor Hoole na een teleurstellende 34ste plek op de WK. "Ik heb er het beste uit gehaald."

"De zijwind maakte het verraderlijk. Het was constant werken. Mijn benen voelden vanaf het begin heel zwaar. Ik zat vanaf het begin af aan te vechten. Het voelde als mijn minste tijdrit van het jaar", zei Bax na afloop, die tevreden is met zijn tiende plek. "Ik heb toch een stap gezet. Ik kan er volgend jaar nog meer werk van gaan maken."

Val Küng

Een van de renners die voor het podium gingen, was Stefan Küng. Maar de Zwitser kwam zwaar ten val toen hij in de laatste kilometers botste op een dranghek dat hij te laat zag. Met een bebloed gezicht en shirt en een gebroken helm kwam Küng over de finish. Direct na de aankomst werd hij, zittend op het asfalt, door medici onderzocht.

Ondanks zijn valpartij zette Küng de elfde tijd neer.

Küng knalt tegen dranghek in EK-tijdrit, valt hard en verliest kans op zilver

De EK wielrennen gaan donderdag verder met de gemengde ploegentijdrit. Zaterdag rijden de vrouwen de wegwedstrijd, met Nederlandse kopvrouwen Lorena Wiebes en Demi Vollering.

De mannen rijden hun race op zondag, daar is Olav Kooij de kopman van de Nederlandse ploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl