NOS Wielrennen

Bredewold grijpt Europese titel op de weg na machtige demarrage, zilver Wiebes

Bredewold pakt Europese titel na sterke demarrage

Mischa Bredewold heeft in Drenthe verrassend de Europese titel op de weg voor zichzelf opgeëist. Na een krachtige demarrage op tien kilometer van de finish, kwam de 23-jarige Amersfoortse solo over de streep op de VAM-berg.

Ze hield vier seconden over op landgenote en favoriet Lorena Wiebes. De Belgische Lotte Kopecky, ook een van de kanshebbers, kwam als derde over de streep.

In Meppel begon het peloton aan de 129,6 kilometer lange rit. Na zo'n zestig kilometer koersen doemde de 'bekendste vuilnisbelt van Nederland' voor het eerst op. In totaal dienden vijf lokale rondjes à 13,7 kilometer bij de VAM-berg als slotstuk van de race.

De rensters hielden lange tijd hun kruit droog en de Nederlandse equipe, naast Bredewold en Wiebes bestaande uit Demi Vollering, Loes Adegeest, Yara Kastelijn, Floortje Mackaij, Riejanne Markus en Shirin van Anrooij, hoefde weinig te doen.

Het duurde even voordat er wat spannends gebeurde tijdens de achtste editie van de wegrace voor de vrouwen, maar op 54 kilometer van de finish sprong er een groepje weg. Het drietal Jelena Eric (Servië), Elise Cabbey (Zwitserland), en Soraya Paladin (Italië) pakte uiteindelijk een voorsprong van maximaal veertig seconden.

Bekijk hieronder de reacties na de race van Bredewold, Vollering en Wiebes.

Op zo'n dertig kilometer voor het einde werd het trio echter teruggehaald en kon Nederland de koers controleren. De Poolse Katarzyna Niewiadoma gaf op een steil stuk VAM-berg even stevig gas, maar veel bereikte ze niet met haar aanval op zo'n 28 kilometer van de finish.

De demarrage van de Zwitserse Marlen Reusser, die in Emmen afgelopen week goud greep op de individuele tijdrit, had meer om het lijf. Zij versnelde met nog 14 kilometer te gaan, kort voor het ingaan van de laatste ronde en kreeg de Britse Pfeiffer Georgi en de Italiaanse Elisa Balsamo mee.

De toptien van het EK

Vollering offerde zich op en reed het gat op de nieuw aangelegde top van de klim, het 'Dak van Drenthe', dicht. Het peloton was door Vollerings werk al flink uitgedund, voorin viel het even stil en Bredewold benutte het moment optimaal.

De 23-jarige Amersfoortse kende een machtige demarrage en had snel een serieus gaatje van zo'n dertig seconden geslagen.

Wiebes pakt zilver

Reusser probeerde daarna meerdere keren het gat naar Bredewold te dichten, maar werd telkens bijgehaald door Markus en Vollering. De Noorse Emma Norsgaard wist zich uiteindelijk wel los te wurmen uit de Nederlandse houdgreep, reed hard richting Bredewold, maar viel uiteindelijk stil op de laatste beklimming.

Bredewold hield vervolgens net genoeg over om haar eerste grote zege bij de elite-renners te boeken. Uiteindelijk vochten Wiebes en Kopecky om het zilver. Wiebes, de Europees kampioene van vorig jaar, was de wereldkampioene van dit jaar net te snel af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl