liveblog
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne claimt herovering dorpje in het oosten • Tsjetsjeense leider te zien in video na geruchten over zijn gezondheid

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.


Oekraine geeft beeld vrij van 'herovering Andriivka'

Oekraïne claimt herovering Andriivka, vlakbij Bachmoet

Het Oekraïense leger heeft deze beelden vrijgegeven waarop militairen te zien zijn die hun vlag ophangen in wat het dorpje Andriivka zou zijn. Rusland heeft de herovering tot nu toe tegengesproken. Het dorp op de beelden is totaal verwoest.

Oekraïne claimt herovering dorpje in het oosten

Het Oekraïense leger heeft het dorpje Klisjtsjiivka ten zuiden van Bachmoet heroverd op de Russen. Een hoge Oekraïense legerfunctionaris meldt dat op Telegram. Hij zegt dat de plaats in het oosten van het land is "vrijgemaakt van de Russen en bevrijd is".

President Zelensky meldt ook dat Klisjtsjiivka weer in Oekraïense handen is. Hij bedankt op X "onze strijders voor het bevrijden van ons land". En ook de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken zegt dat het dorpje is heroverd.

De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. Het leger meldde vrijdag al een "gedeeltelijk succes" in het dorpje, dat voor de oorlog zo'n 400 inwoners telde. Klisjtsjiivka ligt zo'n zes kilometer ten zuiden van Bachmoet.

Er wordt al enige tijd een felle strijd gevoerd tussen Rusland en Oekraïne in de dorpen rond Bachmoet. Deze week meldde Oekraïne ook de herovering van het dorpje Andriivka. Rusland weersprak dat.

Eerder zei de Oekraïense onderminister van Defensie dat er in de omgeving van Bachmoet zeer actief gevochten wordt.

Kadyrov te zien in video na geruchten over zijn gezondheid

Op het Telegramkanaal van de Tsjetsjeense leider Kadyrov zijn twee filmpjes verschenen. In een van de video's is te zien dat hij glimlachend een wandelingetje maakt met een regenjas aan. De video lijkt een reactie op de geruchten over zijn gezondheid. Onder meer de Oekraïense inlichtingendienst meldde dat hij in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, maar bevestiging bleef uit.

In beide video's mompelt een hijgende Kadyrov wat in het Tsjetsjeens. Ook lijkt hij iets in het Russisch te zeggen over sporten. De tekst bij de video is: "Iedereen die de waarheid niet van een leugen kan onderscheiden op het internet raad ik aan om een wandeling te maken. Om wat frisse lucht te halen en de gedachten op een rijtje te zetten. De regen kan ontzettend verkwikkend zijn."

Wanneer de video's zijn gemaakt, is niet duidelijk. Ook is niet bekend of Kadyrov iets te maken heeft gehad met de geschreven aansporing om een wandelingetje te maken in de regen. In theorie kunnen de video's al veel ouder zijn. De filmpjes hoeven dus niets te zeggen over de huidige gezondheid van Kadyrov. Er gaan al langer geruchten dat hij chronisch ziek is. Hij zou lijden aan een nierziekte.

Kadyrov wordt ook wel Poetins pitbull genoemd, omdat hij bekendstaat als een wrede handlanger van de Russische president. In de jaren 90 streed hij in de Tsjetsjeense burgeroorlog aanvankelijk tegen Rusland, maar later liep hij over, waardoor hij president van de autonome deelrepubliek kon worden. Sinds de Russische invasie van Oekraïne toont hij zich regelmatig een voorstander van de oorlog in Oekraïne en hij leverde ook Tsjetsjeense militairen voor de strijd.

Kadyrov op archiefbeeld

Noord-Koreaanse leider Kim verlaat Rusland

De Noord-Koreaanse leider Kim is weer onderweg naar Noord-Korea, na een meerdaags bezoek aan Rusland. Eerder deze week sprak hij daar met de Russische president Poetin.

Kim stapte zojuist op de trein in Artjom, in het verre oosten van Rusland. De rit gaat over zo'n tweehonderd kilometer naar Chasan, bij de grens met Noord-Korea.

Het was de eerste keer sinds de coronapandemie dat Kim een bezoek aan het buitenland bracht. Kim sprak tijdens zijn ontmoeting met Poetin zijn steun uit voor de Russen. Het is niet duidelijk of er afspraken zijn gemaakt over Noord-Koreaanse wapenleveranties.

Kim inspecteert een Russische raket

Schepen arriveren voor het eerst via alternatieve route

In Oekraïne zijn voor het eerst twee graanschepen gearriveerd via een alternatieve route over de Zwarte Zee. De corridor langs de kust van Oost-Oekraïne moet de scheepvaart over volle zee naar Turkije vervangen nu Rusland de graandeal heeft opgezegd.

Eerder verlieten al vijf schepen Oekraïense havens in omgekeerde richting, maar dit is de eerste keer dat schepen het aandurven richting het land te varen. De Resilient Africa en de Aroyat kwamen gisteravond aan in de buurt van Odesa. Het is de bedoeling dat ze 20.000 ton tarwe bestemd voor Afrika en Azië zullen vervoeren.

De VN verwelkomde het nieuws. Een anonieme woordvoerder zei tegen persbureau Reuters dat de VN "alle pogingen de normale handel te hervatten toejuicht, met name van voedsel". Het is nog niet bekend of Rusland het eenzijdig door Oekraïne uitgeroepen alternatief zal respecteren. Het Kremlin liet eerder weten alle scheepvaart naar Oekraïne als een doelwit te zien, omdat er mogelijk oorlogsmaterieel mee vervoerd wordt.

'Oekraïense drones neergehaald rond de Krim en Moskou'

Rusland zegt dat er vannacht op verschillende plekken Oekraïense drones te hebben uitgeschakeld. Het Russische luchtafweergeschut zou in de buurt van de Krim en rond hoofdstad Moskou drones hebben neergehaald.

In het oosten en noordwesten van de Krim werden volgens het Russische ministerie van Defensie in totaal vier drones vernietigd. In berichten die het ministerie daarover deelde op Telegram werd geen melding gemaakt van eventuele schade of gewonden.

De burgemeester van Moskou zegt dat het afweergeschut een drone heeft neergehaald boven Istra, een plaats zo'n 70 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad. De brokstukken hebben volgens de burgemeester niet voor schade gezorgd en er vielen ook geen gewonden.

Rusland weerspreekt Oekraïense claim over heroverd dorpje

Rusland spreekt tegen dat Oekraïne het dorpje Andriivka bij Bachmoet heeft heroverd. Gisteren meldde de Oekraïense legertop Andriivka weer in handen te hebben. Maar het Russische ministerie van Defensie zegt nu dat Oekraïne blijft doorgaan met het aanvallen van Bachmoet en dat het niet is gelukt om in Andriivka en Klishchiivka Russische troepen terug te dringen. Oekraïne heeft nog niet op dat bericht gereageerd.

Het plaatsje Andriivka, waar voor de oorlog zo'n honderd mensen woonden, ligt ongeveer vijftien kilometer ten zuiden van Bachmoet, in het oosten van Oekraïne. Bachmoet kwam in mei na een maandenlange strijd in handen van Rusland. Bij de verovering speelden de huurlingen van de Wagner-groep een grote rol.

Een Oekraïense militair in de buurt van Bachmoet, in juli

Oekraïne: er zullen meer drone-aanvallen zijn en minder Russische schepen

Oekraïne zegt dat het meer aanvallen zal uitvoeren op Russische schepen. "Er zullen meer drones zijn, meer aanvallen en minder Russische schepen. Dat staat vast", zegt de Oekraïense minister Fedorov van Digitale Transformatie tegen persbureau Reuters.

Afgelopen week voerde het Oekraïense leger meerdere aanvallen uit op de Russische Zwarte Zeevloot, onder meer rond de bezette Krim. Daarbij werden drones en raketten ingezet. Rusland heeft erkend dat een onderzeeër en een oorlogsschip beschadigd zijn geraakt bij die aanvallen, maar zegt dat alle aanvallen met zeedrones zijn afgeslagen.

Volgens Fedorov, die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van drones in het land, wordt de productie van drones fors opgeschroefd. Ook test Oekraïne met kunstmatige intelligentie (AI) om doelen te raken.

"Op dit moment bevindt alles zich nog in de testfase, maar sommige drones die we kopen gebruiken AI om doelen te herkennen", zegt Fedorov. "In een bos kan zo'n drone een doelwit detecteren en zien of het een persoon, tank of een bepaald voertuig is. Deze technologieën worden actief gebruikt."

Een Oekraïense drone tijdens een test

Krim-autoriteiten willen vastgoedbezittingen verkopen

De door Rusland aangestelde autoriteiten op de bezette Krim zijn van plan om zo'n honderd Oekraïense woningen en andere vastgoedbezittingen te verkopen. Dat heeft de voorzitter van het 'parlement' gezegd op Telegram. Een van de bezittingen is in handen van president Zelensky van Oekraïne.

Volgens voorzitter Konstantinov moet de verkoop zo'n 815 miljoen roebel opleveren, omgerekend zo'n 8 miljoen euro.

De door Rusland aangestelde autoriteiten zeiden in februari dat ze 500 vastgoedobjecten op de Krim hadden genationaliseerd, die in handen zijn van Oekraïense politici en Oekraïense zakenlieden. De Krim werd in 2014 geannexeerd door Rusland, maar wordt internationaal gezien als onderdeel van Oekraïne.

EU-graanregeling vervalt, buurlanden komen met eigen restricties

Verschillende buurlanden van Oekraïne komen met importrestricties op voedingsmiddelen, nu Europese afspraken daarover aflopen. Polen, Slowakije en Hongarije vinden die beperkingen nodig om de eigen markt te beschermen.

De Europese Unie sprak op 2 mei met Oekraïne af dat het land geen granen naar vijf EU-lidstaten in de regio zou exporteren (Bulgarije, Hongarije, Polen, Slowakije en Roemenië). Die export moest de weggevallen routes over de Zwarte Zee vervangen, maar de landen vreesden dat hun eigen agrarische markt verstoord zou raken. De beperkingen golden niet voor producten die doorgevoerd werden naar andere landen.

Afgesproken werd dat afspraken vandaag zouden verlopen als Oekraïne onrust zou kunnen voorkomen. De Europese Unie oordeelde dat Oekraïne inderdaad voldoende doet om de buurlanden niet te overspoelen met goedkoop graan en verlengde de beperkingen daarom niet, tegen de zin van Polen, Slowakije, Roemenië en Hongarije.

Polen verbiedt daarom unilateraal de binnenlandse verkoop van Oekraïense producten als graan, koolzaad en zonnebloempitten. Doorvoer ervan is wel toegestaan. Volgens de landbouwminister is dit nodig om de Poolse boeren te beschermen. Een einddatum werd niet genoemd.

Slowakije koos ook voor een graanimportverbod. Hongarije gaat met 24 producten nog een stap verder. Dat land zette ook groenten, vleesproducten en honing op de zwarte lijst.

Eurocommissaris van Handel Dombrovskis betreurt de eenzijdige maatregelen van de landen. Het is volgens hem niet toegestaan en niet nodig. Ook de Oekraïense president Zelensky reageerde teleurgesteld, maar zei dat meningsverschillen "beschaafd zullen worden opgelost". Hij noemde de afspraken die zijn land met de EU had gemaakt juist het toonbeeld van eenheid en vertrouwen.

Oekraïne gaat in op geruchten over Kadyrov

De Oekraïense inlichtingendienst wakkert geruchten aan dat de Tsjetsjeense leider Kadyrov (46) in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. De bondgenoot van Rusland, ook wel Poetins pitbull genoemd, zou al langere tijd kampen met gezondheidsproblemen, iets wat hij zelf ontkende.

"Er zijn berichten dat de oorlogsmisdadiger Kadyrov er slecht aan toe is en de aandoeningen waar hij aan lijdt zijn verergerd", zegt een Oekraïense woordvoerder op basis van "meerdere bronnen in medische en politieke kringen". Hij voegde eraan toe dat het niet ging om een verwonding, maar om chronische gezondheidsproblemen.

Een half jaar geleden speculeerde het Duitse blad Bild al over een nierziekte. Kadyrov lachte dat toen weg en zei dat hij zich goed voelde en geregeld bergwandelingen maakte.

Oekraïne meldde deze week al dat Kadyrov in coma lag. Hij zou tevergeefs naar Moskou zijn gevlogen voor een behandeling. Geen van deze geruchten is onafhankelijk te bevestigen.

Kadyrov streed bij de burgeroorlog in Tsjetsjenië in de jaren 90 aanvankelijk tegen Rusland, maar liep later over en kon zo eindigen als president van de autonome deelrepubliek, een functie die zijn vader Achmat ook had vervuld. Na de Russische invasie van Oekraïne toonde hij zich een uitgesproken voorstander van Poetins oorlog en leverde Tsjetsjeense militairen voor de strijd.

Ramzan Kadyrov in mei

Ambassadeur weer langs bij Evan Gershkovich 

De Amerikaanse ambassadeur in Rusland, Lynne Tracy, heeft opnieuw een bezoek gebracht aan Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich. Het is het vierde bezoek van de ambassadeur sinds hij eind maart werd vastgezet vanwege spionage, iets wat hijzelf, zijn krant en de VS ten stelligste ontkennen.

In een verklaring achteraf zei Tracy dat de Gershkovich (31) zich sterk houdt en het nieuws volgt, zoals de berichten dat zijn ouders gisteren bij de VN om internationale steun hebben gevraagd. "We dringen er bij alle wereldleiders op aan Evan en alles waar hij voor staat te steunen: het recht een vrije pers en vrijheid van meningsuiting."

Gershkovich werd tijdens een reportagereis naar Jekaterinaburg opgepakt omdat hij informatie over de Russische wapenindustrie zou verzamelen op last van de Amerikaanse overheid. Bewijs daarvoor hebben de Russische autoriteiten niet geleverd. Gershkovich is de eerste Amerikaanse journalist die op verdenking van spionage wordt opgepakt sinds 1986.

Een datum voor het begin van zijn proces is er nog niet. Recent bepaalde een rechter dat Gershkovich nog zeker tot november in voorarrest blijft. Als hij wordt veroordeeld kan hij 20 jaar krijgen. De arrestatie leidde tot grote onrust onder buitenlandse journalisten in het land en het vertrek van meerdere van hen.

'Generaal Armageddon' opgedoken in Algerije

De voormalige Russische bevelhebber in Oekraïne, Sergej Soerovikin, is op bezoek in Algerije als lid van een militaire delegatie. Op foto's die rondgaan op sociale media is hij te zien in een kaki pak zonder insignes. Het Noord-Afrikaanse land is een belangrijke militaire handelspartner van Rusland.

Soerovikin, die bij de strijd in Tsjetsjenië de bijnaam Generaal Armageddon kreeg vanwege zijn nietsontziende optreden, leidde enkele maanden de Russische strijdkrachten in Oekraïne tot hij begin dit jaar het veld moest ruimen na tegenvallende resultaten. Hij verdween in juni na de opstand van Wagner-baas Prigozjin tegen de legerleiding in Moskou wekenlang uit beeld: Soerovikin stond bekend als een bondgenoot van het huurlingenleger en er werd gezegd dat hij misschien wel op de hoogte was geweest van de Wagner-plannen.

Het Kremlin weigerde in te gaan op die geruchten, maar zei ook niet waar Soerovikin dan wel uithing. Begin deze maand dook hij voor het eerst weer op, met een foto in een restaurant in Moskou. De journalist die de foto plaatste zei dat hij "leeft, gezond, thuis, met zijn familie, in Moskou".

Als Soerovikin nu inderdaad lid is van een Russische afvaardiging naar Algerije, zou dat kunnen betekenen dat het Kremlin hem weer in genade heeft aangenomen. Het zou ook passen in de Russische strategie om legerleiders die niet functioneren weg te zetten in andere baantjes.

Amerikaan met Russen naar ISS

De Amerikaanse astronaut Loral O'Hara is met de Russische Sojoez-capsule op weg bij het Internationale Ruimtestation ISS. De reis met twee Russische collega's vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan duurt ruim drie uur, halverwege de avond moeten ze aankomen.

Ruimtevaart is een van de weinige terrein waar de Amerikanen en Russen nog samenwerken sinds de Russische invasie. Toch waren er bijna een jaar lang geen bemande vluchten naar het ISS gestuurd, nadat in december vorig jaar een lek in een Sojoez-capsule werd gevonden. De verblijfsduur van drie astronauten moest daardoor een half jaar worden verlengd. Zij zullen later deze maand alsnog naar aarde terugkeren.

Met de aankomst van drie nieuwe bewoners verblijven er momenteel tien personen in het station: vijf Russen, drie Amerikanen, een Deen en een Japanner. voor O'Hara's reisgenoot Oleg Kononenko is het al het vijfde bezoek. Als hij over een jaar terugkomt op aarde heeft hij met ruim duizend dagen in de ruimte een nieuwe record op zijn naam. Kononenko was ook in 2011-2012 in het ISS, toen de Nederlander André Kuipers er verbleef.

Nederlanders opgepakt voor schending sancties

De opsporingsdienst van de belasting, de FIOD, heeft twee Nederlanders opgepakt op verdenking van het omzeilen van sancties tegen Rusland. Onder hen is een medewerker van defensie.

Lees hier alles over de arrestatie:

Centrum Lviv en kerken in Kyiv op lijst van bedreigd werelderfgoed

VN-organisatie Unesco plaatst twee Oekraïense plaatsen op de lijst van bedreigde historisch plekken. Volgens de werelderfgoedorganisatie lopen het Holenklooster en de Sint-Sofiakathedraal in Kyiv en het middeleeuwse centrum van de West-Oekraïense stad Lviv gevaar.

De Oekraïense autoriteiten kunnen door de nieuwe status aanspraak maken op extra geld en hulp om de historische plekken beter te beschermen.

Unesco vergadert momenteel in Saudi-Arabië over wat er op de lijst van bedreigd erfgoed moet komen te staan.

Het beschermde historische centrum van Lviv

VS mag vastgezette journalist in Rusland bezoeken

De Amerikaanse autoriteiten mogen een bezoek brengen aan journalist Evan Gershkovich, die in Rusland wordt vastgehouden. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA op gezag van de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergej Rjabkov.

De Amerikaanse journalist Gershkovich van The Wall Street Journal werd op 29 maart opgepakt in de stad Jekaterinenburg, op verdenking van spionage. Zijn voorarrest werd drie weken geleden nog verlengd, tot 30 november. Wat de precieze aanklachten zijn is onduidelijk. Volgens de Russische veiligheidsdienst FSB probeerde hij staatsgeheimen te vergaren voor een defensiebedrijf, maar daarvoor is door Rusland geen bewijs geleverd.

Gershkovich, The Wall Street Journal en de Amerikaanse autoriteiten zeggen dat de aantijgingen geen grond hebben en dat Gershkovich geen spion is.

Evan Gershkovich (rechts) bij de rechtbank in Moskou, 24 augustus

Oekraïne meldt herovering van dorpje bij Bachmoet

Oekraïne zegt dat het een dorpje in de buurt van Bachmoet heeft heroverd op de Russen. Het gaat om Andriivka, waar voor de oorlog zo'n honderd mensen woonden. Volgens de Oekraïense legertop hebben de Russen "aanzienlijke verliezen" geleden en veel materieel verloren, en is het de Oekraïners gelukt om het dorpje in handen te krijgen.

Andriivka ligt zo'n 15 kilometer ten zuiden van Bachmoet. In laatstgenoemde plaats werd maandenlang een bloedige strijd gevoerd tussen het Oekraïense en Russische leger. De Russen namen de verwoeste stad afgelopen mei in.

In de buurt van Bachmoet heeft het Oekraïense leger de afgelopen tijd al meerdere plaatsen heroverd op het Russische leger. De Russen hebben nog niets gezegd over de Oekraïense berichtgeving.

Rond Andriivka werd al een tijdje gevochten. Dit is beeld van 22 augustus 2023

BBC: Russische straaljager probeerde vorig jaar Brits vliegtuig neer te halen

In september 2022 heeft een Russische gevechtspiloot geprobeerd een Brits verkenningsvliegtuig neer te halen boven de Zwarte Zee. De BBC concludeert dat op basis van bij de Russische luchtmacht onderschepte communicatie. Deze informatie is verkregen via drie anonieme Westerse functionarissen. Uiteindelijk liep het incident met een sisser af.

Het Kremlin weet het incident destijds aan een "technische storing". Het was nooit de bedoeling geweest om het vliegtuig onder vuur te nemen, aldus de officiële verklaring. Maar volgens de Britse omroep had de Russische piloot als gevolg van een verkeerd geïnterpreteerd commando twee raketten afgevuurd.

De straaljagerpiloot was in de veronderstelling dat hij toestemming had gekregen om het Britse toestel neer te halen. Aan boord van dat vliegtuig zaten enkele tientallen militairen. Het was de bedoeling dat de eerste raket het vliegtuig zou raken. Maar als gevolg van een technisch mankement heeft het projectiel het verkenningsvliegtuig gemist. Ook de tweede raket miste zijn doel.

Het Britse vliegtuig vloog tijdens het incident ongeveer boven het midden van de Zwarte Zee, in internationale wateren. Het werd opgepikt door twee Russische straaljagers. Uit het BBC-artikel wordt niet duidelijk welk bevel de piloten kregen van hun commandant. Maar een van de twee Russische piloten vatte het op als "je hebt een doelwit" en ging over tot de aanval. De tweede piloot zou hier verbolgen op hebben gereageerd en zijn collega hebben uitgescholden.

Zelensky volgende week naar VN in New York

President van Oekraïne Zelensky is volgende week in de VS. Hij is aanwezig bij de Algemene Vergadering van de VN in New York, bevestigt een Oekraïense topfunctionaris aan Amerikaanse media. Ook staat een ontmoeting gepland met president Biden.

Persbureau Reuters meldt dat de twee bondgenoten elkaar dan spreken in het Witte Huis.

Het wordt de tweede keer dat Zelensky een bezoek brengt aan de VS: vorig jaar december was de eerste keer, ook toen werd hij ontvangen op het Witte Huis. Amerika is veruit de belangrijkste militaire bondgenoot van de Oekraïne.

Nederland stuurt kleding voor vrouwelijke militairen naar Oekraïne

Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft kleding, schoeisel en andere benodigdheden voor de uitrusting van vrouwelijke militairen gestuurd naar Oekraïne.

Het gaat om een interne inzamelingsactie, na een oproep van de voorzitter van de Ukrainian Women Veteran Movement. Die liet in maart weten dat er een groot tekort aan kleinere maten was voor vrouwelijke militairen. Vandaag zijn de eerste spullen vanuit Nederland verstuurd.

Het gaat om ruim 65 kuub aan kleding. De uitrusting van Nederlandse militairen is vervangen, waardoor er veel kleding over is. Het ministerie wil voortaan elke maand kleding en andere spullen die tot de uitrusting behoren gaan sturen.

Nederland wil met dna-sneltesten ontvoerde Oekraïense kinderen identificeren

Nederland wil dna-testen geven aan Oekraïne om Oekraïense kinderen die zijn ontvoerd door Rusland sneller te identificeren bij hun terugkeer. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot bekendgemaakt.

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn duizenden kinderen gedeporteerd naar Rusland. Anderen keerden na hun bezoek aan 'zomerkampen' in Rusland niet terug naar Oekraïne. Volgens de Oekraïense overheid zijn ruim 350 kinderen teruggekeerd naar Oekraïne. Tegen president Poetin van Rusland is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd vanwege het deporteren van kinderen.

Op basis van de testen kan de Oekraïense overheid makkelijker vaststellen wie de familieleden van de kinderen zijn, waardoor ze sneller met hun familie herenigd kunnen worden.

Internationaal Strafhof opent kantoor in Kyiv

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft een lokaal kantoor geopend in Kyiv, Dat schrijft de hoogste aanklager van Oekraïne, Andri Kostin, op X. Het kantoor werd vandaag officieel geopend door hoofdaanklager Karim Khan van het ICC.

Volgens Kostin zorgt het kantoor ervoor dat er efficiënter kan worden opgetreden tegen Russische oorlogsmisdaden.

Het ICC vervolgt personen voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Het hof vaardigde dit voorjaar een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Poetin vanwege oorlogsmisdaden in Oekraïne. De belangrijkste aanklacht is wegens deportaties van kinderen uit Oekraïne naar Rusland. Ook een Russische commissaris voor kinderen wordt vervolgd.

Het ICC zetelt in Den Haag, maar heeft ook lokale kantoren in Darfur, Georgië en Mali.

De hoofdaanklager van het Internationaal strafhof opent het kantoor in Kyiv.

Onenigheid over Oekraïense terreinwinst

Er is onduidelijkheid over berichten over Oekraïense terreinwinst ontstaan. Andriivka is weer in handen van de Oekraïense troepen, schreef onderminister Maljar van Defensie vanmiddag in een bericht op haar Telegramkanaal. "We hebben daar goed nieuws. Andriivka is van ons", schrijft Maljar.

Maar de Oekraïense legereenheid die bij Bachmoet vecht betwistte dat kort daarna en noemt het nieuws "vals en voorbarig". Bovendien brengen dergelijke berichten het personeel en de gevechten in gevaar, zegt de legereenheid op Telegram.

"Er is enig succes geboekt in Andriivka", schreef Maljar daarna op haar Telegramkanaal. Volgens de onderminister is er een sprake van een "communicatiefout" tussen verschillende bronnen die vanuit Andriivka informatie doorgeven. Maljar gaat ook in op de beschuldigingen van het in gevaar brengen van het leger. Ze zegt berichten alleen bekend te maken na toestemming van het leger.

De Russische autoriteiten hebben de inname van Andriivka niet bevestigd.

Bulgarije stopt met verbod graan uit Oekraïne

Bulgarije stopt met het blokkeren van Oekraïens graan. Dit voorjaar besloot de Europese Unie de import van Oekraïens graan te verbieden om boeren in verschillende Oost-Europese landen te beschermen.

De Oekraïense president Zelensky bedankte Bulgarije op X. "Bulgarije is een voorbeeld van echte solidariteit", schrijft hij.

Polen en Hongarije lieten eerder deze week weten de importban te verlengen, ook als de EU de blokkade niet verlengt. De blokkade loopt officieel morgen af.

Poetin aanvaardt uitnodiging Kim voor bezoek Noord-Korea

De Russische president Poetin heeft de uitnodiging van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un voor een bezoek aan diens land "dankbaar aanvaard". Dat meldt het Kremlin. De uitnodiging van Kim volgde op de ontmoeting van de twee in Rusland.

Met het bezoek hebben de twee landen de banden aangehaald. Kim sprak zijn "onvoorwaardelijke steun" uit aan Poetin. De Russische president zei blij te zijn met de komst van Kim. Wat het concreet heeft opgeleverd, is niet duidelijk. Poetin en Kim hebben het over "economische samenwerking en humanitaire kwesties" gehad.

De Verenigde Staten hebben hun zorg geuit over de ontmoeting en vrezen dat er een deal is gesloten tussen Moskou en Pyongyang waarbij Noord-Korea Rusland voorziet van wapens en munitie en Rusland gevoelige rakettechnologie deelt.

'Russische luchtafweer vernietigd door Oekraïne"

Volgens persbureau Reuters - dat een bron heeft gesproken van de Oekraïense inlichtingendienst - heeft Oekraïne een Russisch luchtafweersysteem vernietigd. Het verdedigingsmechanisme werd vannacht in een drone-aanval met kruisraketten verwoest, aldus Oekraïne.

Het luchtafweer stond in de plaats Jevpatorija op de geannexeerde Krim. Volgens de bron wist Oekraïne de radar van het systeem uit te schakelen, waarna het naar eigen zeggen twee Oekraïense Neptunus-raketten afvuurde.

Rusland meldde eerder dat het verschillende drone-aanvallen van Oekraïense kant wist te verijdelen afgelopen nacht.

Oekraïne: jongen van 6 omgekomen door Russisch vuur

Bij de Russische drone-aanvallen in Oekraïne zijn volgens de autoriteiten vijf mensen om het leven gekomen. Oekraïne heeft afgelopen nacht naar eigen zeggen 17 van de 22 Russische drones neergehaald (zie vorige bericht).

Een van de drones die wel op Oekraïense grondgebied neerkwamen, heeft in de zuidelijke regio Cherson het leven gekost aan een 6-jarige jongen. Zijn broer van 13 en nog drie anderen raakten gewond, nadat een drone een woning had geraakt.

Ook Oekraïne claimt neerhalen drones

Na Russische claims van het neerhalen van drones, zegt ook Oekraïne afgelopen nacht meerdere drone-aanvallen vanuit Rusland te hebben verijdeld. De Oekraïense luchtmacht stelt in een bericht op Telegram dat het 17 van de in totaal 22 Russische drones heeft weten neer te halen.

"In de nacht van 14 september heeft de Russische bezetter Oekraïne aangevallen met verschillende groepen drones vanuit drie richtingen", aldus de Oekraïense luchtmacht.

Rusland: 'Meerdere drone-aanvallen verijdeld'

Rusland zegt dat het meerdere drone-aanvallen van Oekraïne heeft verijdeld op verschillende plekken. Het Russische staatspersbureau RIA spreekt van vijf zeedrones die geprobeerd hebben een patrouilleschip van de Zwarte Zeevloot aan te vallen.

Volgens Russische ministerie van Defensie heeft de luchtafweer afgelopen nacht elf drones boven de Krim neergehaald. In de West-Russische regio's Brjansk en Belgorod zou het gaan om zes Oekraïense drones. Oekraïne heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd.

Gisteren voerde Oekraïne een grote aanval uit op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sevastopol op de door Rusland geannexeerde Krim. Daarbij werden volgens de Oekraïense autoriteiten een Russische onderzeeër en een groot landingsschip verwoest.

Kim nodigt Poetin uit om naar Noord-Korea te komen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Russische president Poetin tijdens hun gesprekken in Rusland uitgenodigd om naar Noord-Korea te komen, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Poetin heeft de uitnodiging geaccepteerd, aldus Kim.

Kim heeft Poetin gezegd dat hun ontmoeting bij het ruimtevaartcentrum Vostotsjny in het oosten van Rusland de banden tussen de landen naar een hoger niveau tilt. Hij zei voor de komende honderd jaar aan een stabiele relatie te willen werken.

Beide landen hebben elkaar toegezegd de strategische en tactische samenwerking te verbeteren in het licht van de "militaire bedreigingen, provocaties en tirannie van de imperialisten", verwijzend naar het Westen. Amerikaanse bronnen meldden eerder al dat de leiders vermoedelijk bij elkaar kwamen om te spreken over wapenleveranties en voedselhulp voor Noord-Korea.

Russische onderzeeër en schip verwoest bij aanval op Krim, zegt Oekraïne

Bij de aanval op een scheepswerf van de Russische marine op de Krim zijn volgens Oekraïne een onderzeeër en een landingsvoertuig verwoest. De aanval wordt gezien als een van de grootste op de Russische marine sinds de start van de invasie.

Het Russische ministerie van Defensie meldt dat Oekraïne vanmorgen vroeg tien kruisraketten heeft gelanceerd en drie zeedrones. Het Kremlin beweert dat zeven projectielen en de drie drones zijn onderschept. Er is brand ontstaan op de scheepswerf, erkent de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de Krim. Volgens hem worden twee beschadigde vaartuigen momenteel gerepareerd.

"We kunnen met hoge zekerheid zeggen dat ze niet gerepareerd kunnen worden", zegt een topfunctionaris van de Oekraïense militaire inlichtingendienst over de twee getroffen vaartuigen. Hij benadrukt op de Oekraïense staatstelevisie dat er sprake is van significante schade aan de scheepswerf. Het is onduidelijk of er doden zijn gevallen. Rusland meldt alleen dat 24 mensen gewond zijn geraakt.

Gouverneur Michaïl Razvozjajev op een door hem vrijgegeven foto van de brand op de scheepswerf

Oekraïense aanval op scheepswerf geannexeerde Krim

Bij een aanval op een scheepswerf op de door Rusland geannexeerde Krim zijn volgens de Russische autoriteiten 24 gewonden gevallen en twee schepen beschadigd. In een bericht op Telegram zegt de Russische minister van Defensie dat de luchtafweer zeven kruisraketten en drie zeedrones heeft neergehaald. Die informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Een hoge adviseur van de Oekraïense president Zelensky heeft op X gezegd dat de aanval op havenstad Sevastopol een "professioneel en betekenisvolle verklaring" is.

Bericht op X van een adviseur van Zelensky

'Ontmoeting met Kim Jong-un belangrijk voor Rusland'

Kim en Poetin schudden elkaar zo'n 40 seconden de hand

Na een ontmoeting met de Russische president Poetin bezoekt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un nog twee andere Russische steden. Wat de ontmoeting concreet heeft opgeleverd, is niet bekend.

Maar dat met dit bezoek de banden tussen de twee landen zijn aangehaald, is wel duidelijk. Kim sprak zijn "onvoorwaardelijke steun" uit aan Poetin. De Russische president Poetin zei blij te zijn met de komst van Kim.

Roemenië vindt fragmenten van vermoedelijk Russische drone

Het Roemeense ministerie van Defensie zegt dat het fragmenten van waarschijnlijk een Russische drone heeft gevonden op Roemeens grondgebied. De drone zou de haven in de zuidelijke stad Izmajil, net over de grens met Roemenië hebben aangevallen.

In een verklaring veroordeelt het Roemeense ministerie de aanvallen op de Oekraïense havenstad sterk: "Deze aanvallen zijn onrechtvaardigheid en gaan zeer tegen de regels van het internationale recht in."

Volgens de verklaring blijft het leger in Roemenië alert en aanwezig in de als gevolg van de oorlog risicovolle grensgebieden.

Von der Leyen: Oekraïne boekt vooruitgang voor EU-toetreding

Commissievoorzitter Von der Leyen heeft in haar jaarlijkse Europese 'troonrede'; de State of the European Union, ook het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne aangehaald.

Volgens haar heeft het land grote vooruitgang geboekt om tot volledige toetreding te komen, maar is er nog wel werk aan de winkel. "Het is geen makkelijk weg, toetreding is gebaseerd op verdiensten. Het vergt hard werken en leiderschap, maar er is vooruitgang. Dat hebben we gezien", aldus Von der Leyen in haar toespraak.

Oekraïne vroeg in februari 2022 het lidmaatschap aan bij de Europese Unie en kreeg in juni van dat jaar het kandidaat-lidmaatschap toegewezen. De 27 EU-leiders stemden daar destijds unaniem mee in. Aankomend najaar debatteren de regeringsleiders over een volledige lidmaatschap van Oekraïne. In december zal de Europese Raad zich buigen over het uitbreidingsproces van de EU.

'Onvoorwaardelijke steun van Noord-Korea voor Rusland'

De Russische president Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bespreken 'economische samenwerking en humanitaire kwesties'. Ook sprak Kim Jong-un zijn "onvoorwaardelijke steun" voor de Russische regering uit. Wat ze precies hebben afgesproken is nog onduidelijk.

Kim Jong-un in gesprek met Poetin: 'Onvoorwaardelijke steun aan Rusland'

Noord-Koreaanse leider Kim en president Poetin hebben elkaar ontmoet

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Poetin hebben elkaar vanochtend ontmoet. Bij de aankomst van Kim bij het Russische ruimtevaartcentrum Vostotsjny schudden beide leiders de hand. Russische media melden dat Kim Poetin zou hebben bedankt voor de uitnodiging "ondanks zijn drukke schema." Het handen schudden duurde zo'n 40 seconden.

De twee zullen volgens het schema eerst de lanceerbasis inspecteren, waarna ze aan tafel gaan zitten voor gesprekken. Voor ze het gebouw binnenliepen werd Poetin gevraagd of Rusland Noord-Korea gaat helpen met het bouwen van satellieten. De Russische president antwoordde: "Dat is waarom we bij het ruimtevaartcentrum zijn."

Noord-Korea zoekt hulp bij zijn inspanningen om militaire verkenningssatellieten te ontwikkelen. Kim zou die hebben beschreven als cruciaal voor het vergroten van de dreiging van zijn nucleaire raketten. De afgelopen maanden is Noord-Korea er herhaaldelijk niet in geslaagd zijn eerste militaire spionagesatelliet in een baan om de aarde te brengen.

De ontmoeting tussen Poetin en Kim wordt gezien als een gelegenheid voor Rusland om deals te maken met Noord-Korea om zijn munitievoorraden aan te vullen. Die zijn door de 18 maanden durende oorlog in Oekraïne geslonken. Poetin wilde niet bevestigen of ze wapendeals zullen bespreken. "We zullen alle onderwerpen behandelen", zei Poetin.

Uren voor de ontmoeting vuurde Noord-Korea twee ballistische raketten af richting zee. Sinds 2017 heeft Noord-Korea een hele reeks intercontinentale ballistische raketlanceringen uitgevoerd.

Poetin en Kim Jong-Un ontmoeten elkaar bij Russisch ruimtevaartstation

'Poetin en Kim spreken elkaar vandaag'

De Russische president Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoeten elkaar vandaag in het Russische ruimtevaartcentrum Vostotsjny. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo op basis van een anonieme Russische functionaris. Het centrum ligt in het zuiden van Rusland, bij de grens met China.

Kim kwam gisteren in zijn privétrein aan in Rusland voor gesprekken met Poetin, die hem had uitgenodigd. Hun gesprekken zullen gaan over wapenleveranties en voedselhulp, zo stellen Amerikaanse bronnen.

Bij aankomst in Rusland zei Kim dat zijn bezoek het "strategische belang" laat zien van de betrekkingen tussen de twee landen. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de coronapandemie dat Kim naar het buitenland reist. In 2019 gebeurde het voor het laatst toen hij naar Vladivostok reisde, ook voor een gesprek met Poetin.

Dit is waarom Kim Jong-un het liefst met de trein reist

'Oekraïne voert aanval uit op Krim'

Oekraïne heeft een raketaanval uitgevoerd op de stad Sevastopol op de Krim, zegt de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van het schiereiland op Telegram. Er zouden zeker 24 gewonden zijn gevallen.

Volgens gouverneur Razvozjajev heeft de aanval een brand veroorzaakt in een "niet-civiele faciliteit". Verdere details van de aanval zijn nog niet bekend. Kyiv heeft nog niet op de bewering gereageerd.

Sevastopol is de voornaamste haven van de Russische oorlogsvloot in de Zwarte Zee.

Russische straaljager neergestort in regio Volgograd

Een straaljager van het Russische leger is neergestort in de regio Volgograd, enkele honderden kilometers ten oosten van Oekraïne. In de verklaring van het Russische ministerie van Defensie staat niet wat de oorzaak is van de crash.

De Su-24-straaljager zou zijn neergestort in onbewoond gebied. Volgens Russische staatsmedia ging het om een oefeningsvlucht; het toestel zou onbewapend zijn geweest. Reddingsdiensten zijn naar de locatie van de crash gestuurd.

Denen trekken honderden miljoenen uit voor Oekraïne

De Deense regering trekt de komende jaren 5,8 miljard Deense kronen (omgerekend zo'n 780 miljoen euro) extra uit voor steun aan Oekraïne. Het gaat onder meer om tanks, voertuigen, munitie en luchtafweergeschut. De steun geldt voor de komende drie jaren. Het grootste deel van het geld (576 miljoen euro) is bestemd voor dit jaar, de rest voor 2024 en 2025.

Minister Rasmussen van Buitenlandse Zaken zegt dat Denemarken samen met andere partners kijkt naar de aankoop van defensieve middelen voor Oekraïne. "Na meer dan 1,5 jaar zijn we bijna door onze defensievoorraad heen", zegt hij. "Daarom kijken we nu naar meer gerichte aankopen, samen met onze internationale partners."

Volgens de Deense autoriteiten is dit het twaalfde steunpakket voor Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie in februari 2022, en ook meteen het grootste pakket.

Eerste beelden van Kim Jong-un in Rusland

Russische functionarissen hebben op sociale media de eerste beelden gepubliceerd van Kim Jong-un die een bezoek brengt aan Rusland. De dictator stak eerder vandaag per trein de grens over tussen Noord-Korea en Rusland en werd op een station in Rusland begroet door Russische functionarissen.

Het is de verwachting dat Kim ergens in de komende dagen in gesprek zal gaan met president Poetin. Vermoedelijk gaan de gesprekken over de levering van wapens en over voedselhulp. Rusland heeft de Noord-Koreaanse wapens hard nodig vanwege de oorlog in Oekraïne, omgekeerd kampt Noord-Korea met een groot tekort aan voedsel.

Waar de twee met elkaar spreken is niet duidelijk. Gespeculeerd werd dat dat in Vladivostok zou zijn, waar Poetin deze week een bezoek brengt aan een economische top. Maar dat is niet bevestigd. Sommige Russische media denken dat Kim op weg is naar de ruimtebasis Vostotsjny, ook in het uiterste oosten van Rusland.

Lees in dit artikel meer over de Noord-Koreaanse trein van Kim Jong-un.

Kim Jong-un aangekomen in Rusland voor ontmoeting met Poetin

Poolse premier zegt ban op Oekraïens graan niet op te heffen

De Poolse premier Morawiecki zegt op X dat Polen niet zoals gepland de ban op graanimport vanuit Oekraïne zal opheffen. "Polen zal niet toestaan dat het Oekraïens graan ons overspoelt", schrijft Morawiecki.

Polen, Hongarije en Slowakije stelden dit voorjaar een embargo in op Oekraïense landbouwproducten. De landen deden dit in overleg met de Europese Unie, om hun binnenlandse markten en eigen boeren te beschermen. Het verbod zou vrijdag aflopen, maar de Poolse premier zegt dat zijn land zich hier niet aan zal houden.

De Oekraïense viceminister van economische zaken dreigde vorige week een rechtszaak aan te spannen tegen Polen en de EU vanwege de importban.

"Ongeacht wat de Brusselse functionarissen beslissen, wij openen onze grenzen niet", schrijft Morawiecki.

Zelensky spreekt Haagse studenten toe via livestream

De Oekraïense president Zelensky heeft vandaag studenten van de Haagse campus van Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool toegesproken via een livestream. Zelensky hield een korte toespraak, waarna een korte vraag-en-antwoordsessie met de studenten volgde.

Zelensky beantwoordde vragen over de rol van de VN in toekomstige vredesonderhandelingen, het Oekraïne-tribunaal in Den Haag, toetreding tot de Europese Unie, en Russische desinformatiecampagnes in de bezette Oekraïense gebieden.

Zelensky in gesprek met Haagse studenten: 'Indrukwekkend dat hij tijd vrijmaakt'

Poetin: 'Oekraïens tegenoffensief boekt geen vooruitgang'

De Russische president Poetin heeft tijdens een bijeenkomst vragen beantwoord over de oorlog in Oekraïne. Poetin is vandaag in havenstad Vladivostok, in het oosten van Rusland, voor een economisch forum.

Tijdens een vraag-en-antwoordsessie zei Poetin dat het Oekraïense tegenoffensief geen vooruitgang heeft geboekt. Oekraïne heeft de afgelopen weken meerdere keren terreinwinst gemeld. Gisteren zei de militaire inlichtingendienst van Oekraïne ook dat het leger een aantal boorplatforms in de Zwarte Zee heeft heroverd.

Poetin bekritiseerde daarnaast westerse landen die F-16's willen leveren aan Oekraïne. Het leveren van clusterbommen en munitie met verarmd uranium aan Oekraïne noemde hij een "misdaad".

Ook zei Poetin te verwachten dat Oekraïne uiteindelijk toch vredesbesprekingen wil als er een tekort aan middelen ontstaat. Om een staakt-het-vuren vervolgens te gebruiken om zich opnieuw te bewapenen, zei de president.

Een nieuwe verplichte mobilisatieronde in Rusland is niet nodig, zei Poetin. Volgens hem gaan dagelijks 1000 tot 1500 mensen per dag het leger in. De uitspraken van Poetin kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

'Moskou past luchtafweer aan vanwege droneaanvallen'

Rusland heeft de afgelopen weken zichtbaar aanpassingen gedaan aan de luchtafweer in Moskou. Dat schrijft het Britse ministerie van Defensie in een dagelijkse update over de oorlog in Oekraïne op X.

Volgens de Britten doet Rusland dit niet alleen om zich effectiever te kunnen verdedigen tegen droneaanvallen op de stad, maar ook om de bevolking te laten zien dat de autoriteiten de situatie onder controle hebben.

Oekraïne eist aanvallen op Russisch grondgebied niet op, maar verschillende Oekraïense autoriteiten juichen de aanvallen wel openlijk toe op sociale media. De Oekraïense premier Denys Sjmyhal maakte onlangs bekend dat de productie van drones is vertienvoudigd in een jaar tijd.

Kim Jong-un aangekomen in Rusland

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is aangekomen in Rusland voor een gesprek met de Russische president Poetin. Aan het begin van de dag stak de dictator met zijn trein de grens over, bevestigt het Zuid-Koreaanse leger.

Volgens een woordvoerder van het Kremlin zal het gesprek "in de komende dagen" plaatsvinden. Op dit moment is Poetin in Vladivostok, vlak bij de grens met Noord-Korea, voor een economisch forum. Direct daarna zullen Poetin en Kim Jong-un met elkaar spreken. Er staat geen persconferentie op de planning.

Amerikaanse bronnen meldden eerder al dat verwacht wordt dat de leiders met elkaar spreken over wapenleveranties en voedselhulp voor Noord-Korea. De Kremlinwoordvoerder zei vannacht dat er gesproken zal worden over "bilaterale betrekkingen, de situatie in de regio en op het wereldtoneel".

Poetin en Kim Jong-un tijdens een eerdere ontmoeting in Vladivostok in 2019

Kim Jong-un naar Vladivostok voor bezoek aan Poetin

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is op weg naar Rusland voor een ontmoeting met de Russische president Poetin. Dat hebben het Kremlin en het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bevestigd.

Kim komt naar Rusland op uitnodiging van Poetin. De Russische president zou vandaag zijn aangekomen in Vladivostok, niet ver van de grens met Noord-Korea. Zuid-Koreaanse media meldden eerder al dat Kim met de trein onderweg is naar Vladivostok, en dat de twee elkaar daar dinsdag ontmoeten.

Volgens Amerikaanse bronnen zullen de leiders met elkaar spreken over wapenleveranties en voedselhulp. Poetin zou wapens willen kopen van Noord-Korea voor de oorlog in Oekraïne. In ruil daarvoor zou Kim nucleair aangedreven onderzeeërs, Russische satelliettechnologie en aanvoer van voedsel willen voor de bevolking. Het meest gesloten land ter wereld kampt al jaren met voedseltekorten.

Washington stelt dat het een "grote fout" zou zijn als Noord-Korea wapens aan Rusland levert die gebruikt kunnen worden in Oekraïne, en waarschuwt Pyongyang dat het daarvoor "zal boeten".

'Oekraïne herovert boorplatforms bij de Krim'

De militaire inlichtingendienst van Oekraïne zegt dat het leger een aantal offshore boorplatforms in de Zwarte Zee in de buurt van de Krim heeft heroverd. De platforms waren sinds 2015 in Russische handen en werden sindsdien voor verschillende militaire doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld om helikopters te laten landen.

De platforms zijn weer in Oekraïense handen na een "unieke (militaire) operatie", zegt de inlichtingendienst. "Tijdens een fase van deze operatie vond er een gevecht plaats tussen Oekraïense speciale troepen op boten en een Russische Su-30 straaljager. Als gevolg van de strijd raakte het Russische vliegtuig beschadigd en werd het gedwongen zich terug te trekken", klinkt het.

De manschappen die de operatie uitvoerden, hebben volgens de dienst ook verschillende spullen in beslag genomen, waaronder helikoptermunitie en radarapparatuur, waarmee bewegingen van schepen in de Zwarte Zee gevolgd kunnen worden. Of er doden of gewonden zijn gevallen bij de operatie is niet duidelijk. Ook is niet geverifieerd of de platforms inderdaad weer in Oekraïense handen zijn.

'Rusland wil 420.000 militairen rekruteren'

Rusland streeft ernaar om tegen het einde van het jaar ongeveer 420.000 mensen te hebben gerekruteerd voor de oorlog in Oekraïne. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie in zijn dagelijkse inlichtingenupdate. De Britten merken op dat Dmitri Medvedev als hoofd van de Russische veiligheidsraad dit weekend meldde dat er al 280.000 mensen waren gerekruteerd.

Volgens de Britten leidt de dienstplicht in Rusland tot enorme personeelstekorten in de industrie, terwijl de IT-sector "stappen heeft ondernomen om de beroepsbevolking te behouden". Het ministerie vermoedt dat de Russische autoriteiten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in maart 2024 verdere impopulaire mobilisaties willen vermijden.

Rusland is al langer bezig de mobilisatie op te krikken en tegelijkertijd de economie overeind te houden. Zo werden dit jaar nieuwe wetten in noodtempo aangescherpt om ontwijking van dienstplicht aan te pakken. Ook wordt actief gezocht naar arbeidsmigranten uit Centraal-Azië, om te gaan werken in Rusland en om te dienen in het leger. De visumvoorwaarden voor arbeidsmigranten uit buurlanden zijn versoepeld en wie zich aanmeldt voor het Russische leger, kan binnen een jaar een Russisch paspoort krijgen. Voorheen duurde dat vijf jaar.

Daarover meer in de onderstaande artikelen:

'Oekraïense kolonel vraagt om gratie voor Britse 'deserteur''

Een gedecoreerde Oekraïense commandant heeft er bij president Zelensky op aangedrongen om in te grijpen in de zaak van een Britse soldaat die in eigen land is veroordeeld tot een jaar cel. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Alexander Garms-Rizzi (21) werd veroordeeld omdat hij zijn legereenheid in Estland had verlaten om te gaan vechten bij het Oekraïense vreemdelingenlegioen.

Garns-Rizzi vocht zes maanden aan de frontlinie nabij de zuidelijke stad Mykolajiv voordat hij terugkeerde naar Groot-Brittannië. In juli dit jaar werd hij gevangengezet en veroordeeld tot een straf van een jaar cel in een militair detentiecentrum. Die straf kreeg hij omdat hij het leger had verlaten en zich had aangesloten bij de Oekraïense strijdkrachten. Hij had bevelen genegeerd en een "veiligheidsrisico gecreëerd". Britse militairen hadden namelijk expliciet te horen gekregen dat ze niets moesten doen waardoor ze Groot-Brittannië zouden meesleuren in de oorlog in Oekraïne.

Nu heeft Roman Kostenko, politicus en kolonel van de Oekraïense commandotroepen, in een brief verklaard dat Garms-Rizzi onder zijn persoonlijk bevel in Oekraïne had gediend. Hij vraagt Zelensky om de kwestie te bespreken met Downing Street en te pleiten voor gratie.

In de brief staat: "Ik had de gelegenheid hem persoonlijk te ontmoeten op het slagveld en te zien hoe hij, als onderdeel van een groep, onbaatzuchtig en dapper ons land verdedigde. Ondanks zijn jonge leeftijd -en op dat moment was hij 19 jaar oud- begreep hij het strategische belang van de verdediging van Oekraïne. Ik vraag u een beroep te doen op de leiders van het Verenigd Koninkrijk, van Groot-Brittannië en Noord-Ierland met het verzoek de mogelijkheid van gratie te overwegen."

Defensieminister: Oekraïne maakt vorderingen in oosten en zuiden

Oekraïense troepen hebben meer grondgebied aan het oost- en zuidfront herwonnen. Dat meldt de viceminister van Defensie, Hanna Maliar. Strijdkrachten hebben volgens Maliar de afgelopen week bijna twee vierkante kilometer land heroverd rond de verwoeste oostelijke stad Bachmoet, die in mei na maanden van slopende gevechten door Russische troepen werd veroverd.

Volgens de defensieminister hebben Oekraïense troepen een deel van het dorp Opytne ten zuiden van de stad Avdiivka veroverd. Ze hadden daarnaast "gedeeltelijk succes" bij het dorp Novomajorske in de oostelijke regio Donetsk. Maliar meldt ook "enig succes" in de buurt van Andriivka en Klisjtsjiivka, een dorp ten zuiden van Bachmoet dat als cruciaal wordt beschouwd voor het veiligstellen van de controle over de stad.

Rook stijgt op boven gebouwen na een beschieting in Donetsk, in het door Rusland gecontroleerde Oekraïne

Het Oekraïense leger heeft sinds het begin van het drie maanden durende tegenoffensief 49 vierkante kilometer nabij Bachmoet bevrijd, aldus Maliar. In het zuiden, waar Oekraïense troepen proberen op te rukken naar de Zee van Azov in een poging de Russische strijdkrachten te splitsen, zou de afgelopen week 1,5 vierkante kilometer zijn heroverd.

Maliar voegde eraan toe dat Oekraïense troepen successen boekten ten zuiden van de dorpen Robotyne en ten westen van Verbove in de regio Zaporizja. De opmars van Kyiv wordt gehinderd door uitgestrekte Russische mijnenvelden en loopgraven. De opmerkingen van Maliar kunnen niet worden geverifieerd en Rusland heeft de Oekraïense vorderingen niet bevestigd.

Braziliaanse president Lula komt terug van opmerking over Poetin

De Braziliaanse president Lula da Silva is teruggekomen van zijn opmerkingen dit weekend over de Russische president Poetin. Lula zei dit weekend dat hij bij de volgende G20-top, volgend jaar in Rio de Janeiro, er persoonlijk op zal toezien dat Poetin niet gearresteerd wordt.

"Zolang ik president van Brazilië ben en hij komt naar Brazilië, is het onmogelijk is dat hij gearresteerd zal worden", zei Lula. Die woorden waren opmerkelijk omdat het Internationaal Strafhof (ICC) in maart een arrestatiebevel uitvaardigde tegen Poetin wegens de deportatie van honderden kinderen uit Oekraïne. Omdat Brazilië lid is van het ICC is het land verplicht om Poetin aan te houden zodra hij er voet aan de grond zet.

In gesprek met verslaggevers vandaag veranderde Lula van koers en zei hij: "Ik weet niet of de Braziliaanse justitie hem zal aanhouden. Het is de rechterlijke macht die beslist, niet de overheid."

Sinds de oorlog in Oekraïne heeft Poetin Rusland zelden verlaten. Zo heeft hij herhaaldelijk internationale bijeenkomsten overgeslagen en hij was ook niet aanwezig bij de bijeenkomst van de G20 in Delhi, afgelopen weekend.

Duitse minister van Buitenlandse Zaken in Oekraïne

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock brengt vandaag een bezoek aan Oekraïne. Het is de vierde keer sinds het begin van de oorlog in Oekraïne dat de politicus van de Groene Partij het land bezoekt. Baerbock kwam vanochtend aan in Kyiv voor een bezoek dat aanvankelijk om veiligheidsredenen geheim werd gehouden.

Bij haar aankomst beloofde Baerbock dat Duitsland Oekraïne zal steunen om lid van de Europese Unie te worden. Daarbij drong ze ook aan op verdere hervormingen, bijvoorbeeld in de strijd tegen corruptie.

Baerbock zei verder dat Duitsland Oekraïne zal "steunen in zijn verdediging tegen de Russische agressie: economisch, militair, humanitair."

Legerchef VS: 'Oekraïne heeft nog 30 dagen voor het weer omslaat'

Oekraïne heeft volgens de hoogste Amerikaanse generaal nog iets meer dan een maand voor de weersomstandigheden het tegenoffensief zullen belemmeren. Volgens generaal Mark Milley is het voor Oekraïense strijdkrachten veel moeilijker om zich te verplaatsen in kouder weer.

In een interview met de BBC zei hij dat het tegenoffensief veel trager verloopt dan verwacht, al wordt volgens hem nog wel winst geboekt. "Er wordt nog steeds zwaar gevochten. De Oekraïners boeken nog steeds gestage vooruitgang." Het tegenoffensief begon deze zomer met als doel om de Russische bezetter te verdrijven. Tot nu toe is de terreinwinst beperkt. Volgens Milley is het te vroeg om te zeggen of het tegenoffensief is mislukt.

Er zijn volgens de Amerikaanse generaal waarschijnlijk nog zo'n 30 tot 45 dagen goed weer over voor gevechtshandelingen, dus het werk voor het Oekraïense leger zit er nog niet op. "Ik zei aan het begin van deze oorlog dat het een lange, langzame, harde oorlog zou worden met veel slachtoffers en dat is precies wat het is."

Rusland zegt drones neergehaald te hebben bij Belgorod

De Russische luchtverdediging heeft vannacht twee Oekraïense drones nabij Belgorod neergehaald. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie op Telegram. Er zouden geen gewonden zijn gevallen en het drone-afval zou op een weg zijn gevallen.

Nieuw blog

Welkom in het nieuwe blog met de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Het blog van afgelopen week teruglezen? Dat kan hier.