liveblog
NOS NieuwsAangepast

Partij Poetin aan kop in bezette gebieden • Buitenlandse hulpverleners omgekomen

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

liveblog gesloten

Partij Poetin aan kop in door Rusland bezette gebieden

De partij van de Russische president Poetin, Partij Verenigd Rusland, gaat aan kop bij de verkiezingen in de door Rusland geannexeerde gebieden in Oekraïne. Dat heeft de Russische Centrale Verkiezingscommissie gemeld. Het gaat om de regio's Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk, die sinds vorig jaar door Rusland worden bezet. Vandaag was voor de inwoners van de gebieden de laatste dag om te stemmen; nog niet alle stemmen zijn geteld.

Oekraïne en bondgenoten hebben zich de voorbije dagen uiterst kritisch uitgelaten over de stembusgang, die volgens de landen "schijnverkiezingen" zijn. Rusland heeft het in de gebieden militair gezien namelijk niet volledig voor het zeggen. Bovendien heeft Moskou volgens Kyiv niet het recht om verkiezingen te organiseren op geannexeerd Oekraïens grondgebied.

De Oekraïense veiligheidsdienst heeft gewaarschuwd dat namen worden bijgehouden van mensen die Rusland helpen bij het organiseren van de verkiezingen en dat er repercussies zullen volgen.

In Rusland zelf worden ook verkiezingen gehouden; Russen kiezen in totaal 21 gouverneurs, inclusief de burgemeester van Moskou. Verwacht wordt dat de zittende burgemeester Sergej Sobjanin, een vertrouweling van Poetin, opnieuw zal winnen. In 2013 werd hij bijna verslagen door oppositieleider Navalny, die nu een jarenlange celstraf in een strafkamp uitzit.

Canadese en Spaanse humanitaire medewerkers gedood

Bij een aanval in het oosten van Oekraïne zijn een Spaanse en Canadese medewerker van hulporganisatie Road to Relief omgekomen.

De Oekraïense hulporganisatie berichtte gisteren zelf over de dood van de Canadese man, maar kon de toestand van de Spaanse vrouw niet achterhalen. Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt vandaag dat de vrouw ook is omgekomen.

Volgens de humanitaire organisatie werd de auto waarin de hulpverleners zaten aangevallen door Russische strijdkrachten. Een Duitse en een Zweedse hulpverlener zijn daarbij gewond geraakt.

Nederlandse hardloper rent in 51 dagen naar Kiev

Een Nederlandse hardloper heeft in 51 dagen van Amsterdam naar Kiev gerend. Hij finishte vandaag in het centrum van de hoofdstad. Gedurende het laatste stuk van zijn reis van 2500 kilometer renden supporters mee.

Boas Kragtwijk wil met zijn actie geld ophalen voor een organisatie die ambulances koopt voor Oekraïne. Tot nu toe heeft hij 60.000 euro opgehaald; genoeg om twee ambulances te kopen.

Kragtwijk zegt tegen persbureau Reuters dat hij onderweg in schuilkelders heeft geslapen, en met slachtoffers en militairen heeft gesproken. "Ik kon me voorbereiden op het hardlopen, maar ik kon me niet voorbereiden op wat ik allemaal in Oekraïne heb gezien. Het moeilijkste gedeelte was de oorlog met eigen ogen te zien."

Kyiv opnieuw bestookt met drones, zeker één gewonde

Kyiv vannacht bestookt met drones: 'Hele enge ervaring'

Braziliaanse president Lula: Poetin welkom in Brazilië

De Russische president Poetin is welkom op de volgende G20-top in Rio de Janeiro, volgend jaar. Dat heeft de Braziliaanse president Lula da Silva gisteren gezegd op de G20-bijeenkomst in Delhi. Poetin zal in Brazilië niet worden gearresteerd. Lula zei ook dat hij zelf van plan is een bijeenkomst van het BRICS-blok bij te wonen die in Rusland gepland staat, voorafgaand aan de top in Rio.

"Ik geloof dat Poetin gewoon naar Brazilië kan komen", zei Lula. "Zolang ik president van Brazilië ben en hij komt naar Brazilië, is het onmogelijk is dat hij gearresteerd zal worden." Het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigde in maart een arrestatiebevel uit tegen Poetin wegens de deportatie van honderden kinderen uit Oekraïne. De uitspraken van Lula zijn opmerkelijk, omdat Brazilië lid is van het ICC en daarom verplicht is om Poetin aan te houden zodra hij voet aan grond zet in het land.

Sinds de oorlog in Oekraïne heeft Poetin Rusland zelden verlaten. Ook heeft hij herhaaldelijk internationale bijeenkomsten overgeslagen en was hij dus ook niet aanwezig bij de bijeenkomst van de G20 in Delhi. Daar werd de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov naartoe gestuurd. Gisteren ondertekenden de G20-landen een verklaring waarin Rusland niet expliciet wordt veroordeeld vanwege de oorlog in Oekraïne. Wel spraken de G20-leiders zich uit tegen het dreigen om territorium te veroveren en het dreigen met het gebruik van kernwapens.

Meer daarover in onderstaand artikel:

Roemenië roept Russische zaakgelastigde op het matje om vondst droneresten

Het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische zaakgelastigde op het matje geroepen naar aanleiding van de vondst van nieuwe fragmenten van een Russische drone. Een zaakgelastigde is een diplomaat die in afwezigheid van een ambassadeur diens taken waarneemt.

Gisteren kwam naar buiten dat Roemenië opnieuw resten had gevonden van een drone van het type dat door Rusland wordt gebruikt. Het is de tweede keer in een week tijd dat er brokstukken van Russische drones op Roemeens grondgebied waren terechtgekomen.

President Iohannis van Roemenië zei gisteren dat de tweede vondst wijst op een onacceptabele schending van het Roemeense luchtruim. NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei dat de NAVO als één man achter Roemenië staat.

Rusland voert geregeld aanvallen uit op Oekraïense Donauhavens, om de export van graan via de Zwarte Zee te dwarsbomen. De havens liggen vlak over de grens met NAVO-lidstaat Roemenië.

Drones neergehaald boven Kyiv

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is aangevallen met drones, meldt burgemeester Klitsjko van de stad. In drie wijken van de stad zijn volgens hem brokstukken neergekomen van neergehaalde Russische drones. Er is zeker één gewonde.

De brokstukken beschadigden wegen en er zou ook brand zijn ontstaan in een appartement door het puin van de drones. Die brand werd snel geblust. Getuigen melden dat ze minstens vijf explosies hebben gehoord. Klitsjko waarschuwde zijn inwoners rond 00.40 uur om de schuilkelders in te gaan omdat er meer drones onderweg waren.

In verschillende delen van het land is ook het luchtalarm afgegaan.

Resten van vermoedelijk Russische drone gevonden in Roemenië

Roemenië heeft opnieuw resten gevonden van een drone van het type dat door Rusland wordt gebruikt. Dat meldt het Roemeense ministerie van Defensie. President Iohannis zegt dat dit wijst op een onacceptabele schending van het Roemeense luchtruim. Iohannis heeft NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg bijgepraat. Die heeft hem verteld dat de NAVO als één man achter Roemenië staat.

Rusland valt sinds enige tijd Oekraïense havens aan de Donau aan, niet ver van de Roemeense grens. Stoltenberg noemt die aanvallen "destabiliserend", al lijkt het er volgens hem niet op dat Rusland een NAVO-lidstaat heeft willen aanvallen.

De VS heeft al aangekondigd met extra straaljagers het Roemeense luchtruim in de gaten te gaan houden.

De Oekraïense havenstad Izmail, geizen vanuit Roemenië

Compromis over oorlog in Oekraïne in G20-verklaring

De leiders van de G20 zijn een gezamenlijke verklaring overeengekomen, heeft de Indiase premier Modi laten weten. Dat is een opsteker voor gastheer Modi, want even leek het erop dat de landen het daar voor eerst in de geschiedenis van het samenwerkingsverband niet over eens zouden worden. Er was tot gisteravond grote onenigheid over de manier waarop de oorlog in Oekraïne in de verklaring moest worden opgenomen.

Europese landen, veelal trouwe bondgenoten van Oekraïne, wilden dat de G20 zich gezamenlijk in harde bewoordingen uitsprak over de Russische invasie. Rusland en China wilden dat er überhaupt niet gerept zou worden over de oorlog. Inmiddels is er een tekst opgesteld waar alle G20-leiders zich min of meer in kunnen vinden. Rusland wordt niet aangewezen als agressor of direct genoemd in de context van de de oorlog.

Rusland blijft bij eisen voor hervatten graandeal

Een nieuwe graandeal tussen Oekraïne en Rusland lijkt voorlopig niet ophanden. Het Kremlin houdt vast aan de gestelde eisen, laat een woordvoerder van president Poetin weten. "Onze voorwaarden zijn bekend en vereisen geen interpretatie."

De Russische landbouwexport van onder meer voedsel wordt door het Westen niet belast met sancties, maar het betalingsverkeer en de logistiek worden dat wel. Poetin vindt dat de Russische handel door die sancties ernstig wordt belemmerd. Hij wil dat het Westen de sancties opheft voordat er over een nieuwe graandeal wordt gesproken.

Afgelopen week sprak de Turkse president Erdogan in Rusland met Poetin in de hoop de deal nieuwe leven in te blazen. Het onderwerp kwam ook aan bod in de marge van de G20-top in India.

De oorspronkelijke graandeal werd in de zomer van 2022 gesloten en een jaar later door Moskou opgeschort. De graandeal wordt gezien als zeer belangrijk voor de voedselzekerheid in Afrika en het Midden-Oosten.

Musk 'weigerde verzoek Oekraïne' om satellieten in te zetten

Elon Musk zegt op zijn platform X, voorheen bekend als Twitter, dat hij vorig jaar een verzoek van Oekraïne geweigerd heeft om zijn satellietnetwerk in te zetten voor een aanval op de door Rusland bezette Krim. Hij reageerde onder een bericht van CNN waarin werd geschreven dat Musk dat netwerk, Starlink, uitschakelde om Oekraïne te dwarsbomen.

Musk zegt dat hij niet instemde met het Oekraïense verzoek "omdat SpaceX dan duidelijk medeplichtig zou zijn aan een oorlogsdaad en aan escalatie van het conflict". Wanneer en hoe Musk het verzoek van Oekraïne precies gekregen heeft, schrijft hij niet.

Armeense ambassadeur op het matje geroepen door Rusland

De Armeense ambassadeur in Rusland, Vagharshak Harutyunyan, is door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken opgeroepen om "onjuistheden" tegen te spreken. Daarmee doelt Rusland onder meer op kritische uitspraken van een Armeens parlementslid over een woordvoerder van het Russische ministerie. Het ministerie rept bovendien over "onvriendelijke zetten" van Armenië, zoals toenemende samenwerking met de Verenigde Staten en de humanitaire hulp die het land biedt aan Oekraïne.

Eerder deze week kondigde Armenië al aan militaire oefeningen te plannen met de Verenigde Staten, een duidelijk gevolg van de spanningen die al langer spelen tussen Rusland en Armenië.

Na de oorlog met Azerbeidzjan in 2020 was afgesproken dat Rusland vredesonderhandelingen tussen Armenië en Azerbeidzjan zou begeleiden. Rusland zou zich onder meer ontfermen over de toegang tot de regio Nagorno-Karabach, waar het conflict om draaide. Sinds afgelopen december wordt de toegang echter geblokkeerd door Azerbeidzjan en grijpt Rusland niet in, zoals wel was afgesproken. De blokkade veroorzaakt voedseltekorten in Nagorno-Karabach.

Beelden van reddingsactie in Soemy, schade in Kryvy Rih

In de Oekraïense stad Soemy is een gewonde vrouw onder het puin vandaan gehaald na een Russische raketaanval. Zeker twintig huizen raakten beschadigd. In de stad Kryvy Rih kwam zeker een iemand om het leven na een Russische aanval.

Bekijk hier de beelden:

Vrouw onder puin vandaan gehaald na Russische raketaanval

Oekraïne noemt verkiezingen in geannexeerde regio's een farce

In de door Rusland geannexeerde regio's in Oost-Oekraïne zijn vandaag de verkiezingen voor het regionale parlement en gemeenteraden begonnen. Tot en met zondag kunnen inwoners hun stem uitbrengen in de delen van de regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja die door Rusland zijn bezet.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de stembusgang een farce en volkomen waardeloos. De verkiezingen hebben geen enkele wettelijke basis, stelt Oekraïne. Het roept landen op om de uitslagen niet te erkennen.

Ook het Westen veroordeelt de verkiezingen. Mensenrechtenorganisatie Raad voor Europa ziet een overduidelijke schending van het internationale recht. De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken noemt de gang van zaken onwettig. Rusland vindt dat de VS zich niet met 'interne aangelegenheden' moet bemoeien.

Drie burgers omgekomen bij aanval op regio Cherson

Een Russische luchtaanval op de plaats Otradokamenka in de regio Cherson heeft aan drie burgers het leven gekost. Volgens de Oekraïense minister Klymenko van Binnenlandse Zaken gaat het om twee vrouwen en een man. Hun leeftijd is niet bekendgemaakt. Ook zijn vier inwoners van Otradokamenka gewond geraakt.

Klymenko spreekt op Telegram van een oorlogsmisdaad.

Dode en tientallen gewonden bij Russische aanvallen op Oekraïne

Bij verschillende Russische raket- en droneaanvallen op Oekraïne is volgens de Oekraïense autoriteiten zeker een iemand om het leven gekomen en zijn tientallen mensen gewond geraakt.

De dode viel bij een raketaanval op de stad Kryvy Rih, de geboorteplaats van president Zelensky. Op foto's is te zien dat meerdere gebouwen zijn verwoest.

Gouverneur Serhi Lysak van de regio Dnjepropetrovsk zegt op Telegram dat zeker veertig mensen gewond raakten. Hij vervloekt de Russen: "Dit zullen we jullie niet vergeven."

Reddingswerkers halen een gewonde politieman onder het puin vandaan in Kryvy Rih

Bij de noordoostelijke stad Soemy raakten een man en een vrouw gewond toen hun huis onder vuur kwam te liggen. Door een raketinslag raakten twintig huizen en acht voertuigen beschadigd. Er zijn geen meldingen van meer slachtoffers.

De Oekraïense luchtmacht meldt verder dat het vannacht zestien van de twintig Russische drones die op weg waren naar de havenstad Odesa uit de lucht heeft geschoten. Of de overige vier schade hebben aangericht, zegt de luchtmacht niet.

Volgens de gouverneur van Odesa zijn er boven zijn regio veertien drones neergehaald. Een ervan beschadigde een gebouw en zette droog grasland in brand. De brand kon snel worden geblust.

Terugkijken: Nieuwsuur over Oekraïense killerdrones

Oekraïne valt Rusland om de haverklap aan met drones. Niet alleen aan het front, de Oekraïners proberen ook doelen in Rusland te raken. Sinds de Russische inval is een enorme drone-industrie ontstaan in Oekraïne.

Nieuwsuur maakte daarover deze reportage:

Oekraïense killerdrones hebben effect

Cuba arresteert 17 vermoedelijke ronselaars voor Rusland

De Cubaanse autoriteiten hebben zeventien mensen opgepakt op verdenking van het ronselen van jonge Cubanen voor de oorlog in Oekraïne. De mannen zouden voor Rusland moeten gaan vechten.

Begin deze week werd al bekend dat de Cubaanse overheid het vermoedelijke mensenhandelnetwerk had ontdekt, maar nu is de omvang ervan pas duidelijk. De groep was zowel op Cuba als in Rusland actief. Onder de gearresteerde verdachten zit volgens Cuba ook de leider. De vermoedelijke mensensmokkelaars kunnen jarenlange gevangenisstraffen krijgen.

Cuba is een belangrijke bondgenoot van Rusland, maar houdt zich in de oorlog met Oekraïne afzijdig. Het land wil niet dat zijn staatsburgers als huurlingen worden gerekruteerd.

De Russische president Poetin met de Cubaanse premier Marrero Cruz in Moskou, half juni

Blinken belt met Roemeense ambtgenoot over droneresten

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft met zijn Roemeense ambtgenoot Odobescu gesproken. De twee belden over de brokstukken van een drone die deze week neerkwamen in Roemenië.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Blinken, die de afgelopen twee dagen in Oekraïne was, tegen Odobescu zijn "onwrikbare steun" uitgesproken voor NAVO-bondgenoot Roemenië. Ook hebben de ministers het gehad over "aanvullende samenwerking om de beveiliging van het luchtruim te waarborgen". Zo gaan extra Amerikaanse F-16's helpen bij NAVO-patrouilles boven Roemenië.

Minister Blinken bezocht deze week onder meer een school in Oekraïne

De drone-resten werden deze week gevonden vlak bij de grens met Oekraïne. Mogelijk waren ze er beland als gevolg van een Russische aanval op een Oekraïense haven in de buurt. De Roemeense autoriteiten zeiden direct dat ze niet uitgaan van een doelbewuste aanval op Roemenië.

Ook NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei gisteren dat er geen informatie is die wijst op een opzettelijke aanval door Rusland. Wel benadrukte hij de risico's van Russische luchtaanvallen zo dicht bij het grondgebied van het militaire bondgenootschap.

'Elon Musk dwarsboomde Oekraïense drone-aanval op Krim'

Volgens CNN heeft zakenman Elon Musk vorig jaar een Oekraïense drone-aanval op de Krim verhinderd. De nieuwszender baseert zich op passages uit een nog te verschijnen biografie van de miljardair.

Musk zou de medewerkers van zijn bedrijf Starlink hebben opgedragen de internetverbinding te verbreken in de omgeving van de Oekraïense aanvalspoging. Als gevolg verloor de onderzeeërdrone met explosieven de verbinding en spoelde het onbemande vaartuig aan voor de kust, schrijft CNN. Het is onduidelijk wanneer in 2022 dit zou zijn gebeurd.

Volgens biograaf Walter Isaacson handelde Musk uit angst voor een Russische nucleaire vergeldingsactie. Inmiddels heeft Oekraïne talloze drone-aanvallen uitgevoerd op de Krim die door Rusland is geannexeerd, zonder dat Rusland kernwapens heeft ingezet. De zakenman heeft volgens het bericht ook contact gehad met Russische functionarissen. Musk heeft nog niet gereageerd op de publicatie.

Sinds het uitbreken van de oorlog is Oekraïne voor een groot deel afhankelijk van de Starlink-satellieten van Musk voor toegang tot het internet. "Hoe ben ik in deze oorlog terechtgekomen", vraagt de miljardair zich af in de biografie. "Starlink was bedoeld voor Netflixen en chillen (...) voor vreedzame dingen, niet drone-aanvallen."

Elon Musk op een foto uit juni

Uraniummunitie is omstreden en gemaakt om tanks uit te schakelen

De VS gaat munitie met verarmd uranium leveren aan Oekraïne. Het is onderdeel van het nieuwste steunpakket voor Kyiv, ter waarde van ruim een miljard dollar. Critici wijzen erop dat dit type munitie gevaarlijk is voor de omgeving.

Volgens de nucleaire waakhond van de VN komen er kleine hoeveelheden radioactieve stof vrij bij het gebruik ervan. Als mensen deeltjes ervan inademen, kan dat in ernstige gevallen leiden tot nierfalen. Rusland noemt de leverantie van uraniummunitie "een stap richting versnelde escalatie".

Anderzijds is het risico totaal onvergelijkbaar met het gebruik van verrijkt uranium. Er kan bijvoorbeeld geen nucleaire reactie ontstaan. Experts vertellen dat munitie met verarmd uranium vooral bedoeld is om tanks uit te schakelen. Vanwege de hoge dichtheid van het materiaal is het geschikt om staal te doorboren.

Lees verder:

NAVO-chef ziet vooruitgang in Oekraïens tegenoffensief

NAVO-chef Jens Stoltenberg ziet vooruitgang in het Oekraïense tegenoffensief. De Oekraïners vorderen langzamer dan gehoopt, maar ze winnen terrein met 100 meter per dag, zegt hij. "En we mogen het begin niet vergeten, toen was het Russische leger het op één na sterkste leger ter wereld. Nu is het het op één na sterkste leger in Oekraïne", zei hij in het EU-parlement in Brussel.

Oekraïne verscheept nu graan via Kroatië

Oekraïne is gestart met het exporteren van graan via Kroatische zeehavens. De belangrijkste exportroute van Oekraïne loopt via de eigen havens aan de Zwarte Zee, maar Kyiv moest op zoek naar alternatieve routes sinds Rusland half juli besloot om te stoppen met de graandeal die de export ondanks de oorlog mogelijk maakte.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zei eind juli al tijdens een bezoek aan Zagreb dat Oekraïne en Kroatië een akkoord hadden gesloten over de mogelijkheid om Kroatische havens aan de Donau en de Adriatische Zee te gebruiken voor de export van Oekraïens graan.

"We zijn dankbaar voor deze mogelijkheid. Hoewel het een niche handelsroute is, is deze nu al populair," schrijft de eerste vicepremier van Oekraïne.

NAVO-chef: brokstukken drone in Roemenïe geen doelbewuste aanval

De NAVO ziet geen doelbewuste aanval op NAVO-lid Roemenië in de brokstukken van Russische drones die bij de grens met Oekraïne waren neergekomen. Oekraïne zei maandag dat er na een Russische aanval op een Oekraïense haven vlak bij de grens drones waren neergekomen op Roemeens grondgebied.

De Roemeense autoriteiten ontkenden dat aanvankelijk, maar kwamen daar gisteren van terug. Delen van wat een Russische drone zou kunnen zijn, waren in een gebied vlak bij de Oekraïense grens gevonden, zei de minister van Defensie.

"We hebben geen informatie die wijst op een opzettelijke aanval door Rusland en we wachten de uitkomst van het lopende onderzoek af", zei NAVO-chef Jens Stoltenberg er vandaag over. Stoltenberg benadrukte wel de risico's van Russische luchtaanvallen zo dicht bij het grondgebied van het militaire bondgenootschap.

Belgische F-16's naar Oekraïne 'ondenkbaar', zegt stafchef leger

Het is ondenkbaar dat België F-16 gevechtsvliegtuigen zal leveren aan Oekraïne, zegt de stafchef van het Belgische leger op VRT Radio 1. De toestellen die het land nog heeft, zijn bijna aan het einde van hun levensduur. Ook heeft België ze zelf nodig om eigen opdrachten uit te kunnen voeren. "Voor de verdediging van het luchtruim van de Benelux en van de Baltische staten."

Eerder hadden Nederland, Denemarken en Noorwegen wel toegezegd dat F-16's te gaan leveren aan Oekraïne. Ook leiden de landen piloten en technici op om met de toestellen te werken. België is dat laatste ook van plan.

Schade en gewonden bij droneaanvallen over en weer

Rusland en Oekraïne hebben over en weer opnieuw aanvallen uitgevoerd met drones. Rusland bestookte in Odesa een haven, een graansilo en een aantal gebouwen. Daarbij viel zeker een gewonde.

Rusland zegt dat er vannacht in de buurt van Moskou, de zuidelijke regio Rostov en bij het zuidwestelijke Brjansk Oekraïense drones zijn neergehaald.

In Rostov raakte een persoon gewond geraakt en werden drie gebouwen beschadigd:

Explosie in Rostov door onderschepte drone

Ook in de door Rusland bezette stad Enerhodar, in de Oekraïense regio Zaporizja, werd een woonblok geraakt door drones. Niemand raakte gewond, volgens de door Rusland ingestelde gouverneur.

Macron: geen plek voor Rusland op Spelen in Parijs

De Franse president Macron vindt dat Rusland niet mag meedoen aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. "Het is duidelijk dat de Russische vlag niet aanwezig kan zijn." Macron wees onder meer op door Rusland gepleegde oorlogsmisdaden en kinderen die uit Oekraïne zijn gedeporteerd.

Hij wil niet zeggen dat Russische sporters meteen helemaal uitgesloten worden, of dat ze misschien onder neutrale vlag deel kunnen nemen. "De echte vraag waarover de olympische wereld zich moet buigen is welke plaats Russische atleten krijgen. Zij hebben soms een leven lang voor de Spelen getraind en kunnen ook slachtoffer zijn van het Russische regime." Bij de Winterspelen vorig jaar in China deden de Russische atleten mee onder neutrale vlag.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Rusland en Belarus nog geen uitnodiging gestuurd voor de Spelen, maar wil wel dat atleten mogen meedoen. Verschillende internationale sportbonden, zoals de internationale atletiekunie, zijn daar geen voorstander van.

Russische atleten deden bij de Winterspelen vorig jaar in China mee onder neutrale vlag

Blinken: nieuwe wapensteun moet afschrikmiddel zijn

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is de nieuwe Amerikaanse wapensteun ook bedoeld voor de lange termijn. "Het moet niet alleen helpen bij het tegenoffensief, maar ook als afschrikmiddel." Blinken stelt dat Amerika vastbesloten is te blijven samenwerken om in Oekraïne een sterke economie en democratie "te herbouwen en opbouwen".

Onderdeel van het steunpakket ter waarde van 1 miljard dollar is munitie met verarmd uranium. De levering daarvan ligt gevoelig in Washington, omdat de radioactieve stof schade kan veroorzaken aan de omgeving. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Rjabkov noemt het een "misdaad" van Amerika.

De levering komt vlak na een van de dodelijkste Russische aanvallen sinds het begin van de oorlog. Bij een aanslag op een markt in Oekraïne kwamen gisteren zeventien mensen om het leven. Volgens een Witte Huiswoordvoerder toont die aanval aan hoe "belangrijk het is om de mensen in Oekraïne te blijven steunen".

Nieuw steunpakket Verenigde Staten voor Oekraïne

De Verenigde Staten geven een nieuw steunpakket met een totaalbedrag van meer dan 1 miljard dollar aan Oekraïne. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Blinken aangekondigd.

Onderdeel van het pakket is omstreden tankmunitie met verarmd uranium. In juni meldde The Wall Street Journal op basis van anonieme regeringsfunctionarissen al dat de VS munitie met verarmd uranium naar Oekraïne wilde sturen.

Het gebruik van verarmd uranium ligt gevoelig in Washington, vanwege de schade die de radioactieve stof kan veroorzaken aan de omgeving. Dit voorjaar kondigde het Verenigd Koninkrijk ook aan munitie met verarmd uranium te leveren aan Oekraïne.

Blinken is op verrassingsbezoek in Kyiv. Het is de vierde keer dat hij in Oekraïne is sinds het begin van de oorlog. Hij heeft ontmoetingen gehad met president Zelensky en andere hoogwaardigheidsbekleders.

De Amerikaanse minister Blinken in overleg met de Oekraïense president Zelensky

Ravage na Russische aanval op Oekraïense markt in beeld

De Russische aanval op de Oekraïense markt heeft voor een enorme ravage gezorgd in een winkelstraat in de Oekraïense stad Kostjantynivka.

Tientallen winkels, elektriciteitskabels, een bank en een verdieping van een appartementencomplex raakten beschadigd door de aanval. Ook brandden verschillende marktkramen en auto's volledig af.

Op de foto's hieronder is de schade in de winkelstraat te zien:

  • Telegramkanaal Klymenko
    Reddingswerkers aan het werk in Kostjantynivka
  • AFP
    Reddingswerkers tussen het puin in Kostjantynivka
  • AFP
    Ravage na de aanval op de Oekraïense stad Kostjantynivka

Zoek- en reddingsoperatie Kostjantynivka voltooid

De zoek- en reddingsoperatie in Kostjantynivka is voltooid, meldt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Klymenko op zijn Telegramkanaal. Bij een Russische aanval op een markt in het oosten van Oekraïne werd gezocht naar slachtoffers onder het puin.

Het dodental van de Russische aanval is opgelopen tot zeventien. Volgens Klymenko zijn er daarnaast 32 mensen gewond geraakt.

De Russische autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de aanval.

Zestien doden bij Russische aanval in stad in regio Donetsk

Bij een Russische aanval in de stad Kostjantynivka, in het oosten van Oekraïne, zijn zestien burgers om het leven gekomen, onder wie een kind. Zeker twintig anderen raakten gewond. De aanval was op een markt in de plaats in de regio Donetsk. De stad ligt niet ver van het front. Op beelden die president Zelensky heeft gedeeld, is te zien dat artillerie inslaat in een straat. Volgens lokale media gaat het om een raketaanval, maar dat is nog niet bevestigd.

"Een gewone markt, winkels, apotheek, mensen die onschuldig zijn. Er zijn veel gewonden. Helaas kan het aantal doden en gewonden nog meer toenemen", schrijft de Oekraïense president bij de video. "Mijn condoleances aan al diegenen die dierbaren hebben verloren. We moeten dit Russische kwaad zo snel mogelijk verslaan."

Aanval op Oekraïense markt: zeker 16 doden en 20 gewonden

'Resten van Russische drone gevonden in Roemenië'

In Roemenië zijn brokstukken van een Russische drone gevonden, zegt de Roemeense minister van Defensie tegen Antena 3 CNN. De stukken werden gevonden op Roemeens grondgebied aan de grens met Oekraïne, nadat de afgelopen dagen nabijgelegen Oekraïense havens door Rusland werden aangevallen.

Oekraïne zei maandag al dat Russische drones waren neergekomen op Roemeens grondgebied, maar Roemenië zelf ontkende dat toen nog. Uiteindelijk werden in de omgeving van Plauru resten van een neergestorte drone gevonden.

De Roemeense minister gaat de beveiliging in het gebied opschroeven, met meer observatiepunten en patrouilles. Eerder veroordeelde hij ook al de aanval op de Oekraïense havens vlak bij de grens met Roemenië.

Oekraïne heeft nieuwe minister van Defensie

Roestem Oemjerov is benoemd als de nieuwe Oekraïense minister van Defensie. Het parlement heeft zoals verwacht ingestemd met zijn benoeming. Oemjerov legde tijdens de plenaire vergadering van het parlement de eed af.

Oemjerov was hiervoor het hoofd van de organisatie die gaat over de privatisering van staatsbezittingen. Hij volgt Oleksi Reznikov op als defensieminister.

Eergisteren werd duidelijk dat Reznikov vervangen zou worden, vermoedelijk omdat hij te weinig heeft gedaan om corruptie binnen het ministerie aan te pakken. Reznikov diende daarop zijn ontslag in.

Roestem Oemerov, de nieuwe minister van Defensie

Amerikaanse buitenlandminister op verrassingsbezoek in Kyiv

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is in Kyiv. Het gaat om een verrassingsbezoek dat niet vooraf was aangekondigd. Blinken zal waarschijnlijk bekendmaken dat de VS meer wapens gaat leveren aan Oekraïne, met een waarde van rond de 200 miljoen dollar. Later deze week wordt nog een groter militair steunpakket verwacht.

Het is de vierde keer dat Blinken in Oekraïne is sinds de start van de oorlog. Het is wel de eerste keer dat hij heeft overnacht in de Oekraïense hoofdstad. De VS zegt dat Blinkens beslissing om te slapen in Kyiv bedoeld was als symbolisch signaal van steun aan de Oekraïners.

Blinken in de trein richting Kyiv

Oekraïense bevelhebber: situatie langs oostfront blijft lastig

De bevelhebber van de Oekraïense grondtroepen zegt dat de situatie langs de frontlinie in het oosten lastig blijft. Volgens hem is de belangrijkste taak voor zijn troepen om te zorgen voor een betrouwbare verdediging en te voorkomen dat bolwerken die in handen van Oekraïne zijn, verloren gaan. "De vijand geeft zijn plannen om de grenzen van de regio's Donetsk en Loehansk te bereiken niet op", schrijft de bevelhebber op de berichtenapp Telegram.

"Onze belangrijkste taak is om het verlies van onze bolwerken en posities in de richtingen Koepjansk en Lyman te voorkomen, en om met succes voorwaarts te gaan en de aangewezen linies in de richting Bachmoet te bereiken", zegt de bevelhebber van de Oekraïense troepen.

Oekraïne is nu zo'n drie maanden bezig met een tegenoffensief. Het is het leger op verschillende plaatsen gelukt om door de eerste Russische verdedigingslinies te breken. Van grote terreinwinst is geen sprake, maar toch verschuift de frontlinie gestaag.

Odesa en Kyiv weer bestookt, ook Brjansk zou zijn aangevallen

Rusland heeft de Oekraïense regio Odesa weer aangevallen met drones. Bij de aanval, die dit keer bijna drie uur duurde, werden verschillende landbouw- en havenfaciliteiten beschadigd en brak er brand uit in een van de belangrijkste graanexporthavens van Oekraïne.

Eén inwoner van de regio kwam om het leven. Volgens de gouverneur gaat het om iemand die werkte voor een landbouwbedrijf. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en overleed later in het ziekenhuis.

Volgens het Oekraïense leger werden 23 van de 33 drones en raketten die door Rusland werden afgevuurd, neergehaald door luchtverdedigingssystemen. Rusland gebruikte voor de aanval onder meer 25 Iraanse drones, zeven kruisraketten en een ballistische raket, zegt het leger.

Rusland lanceerde vannacht ook opnieuw raketten richting Kyiv, zegt de burgemeester van de Oekraïense hoofdstad. Volgens het militaire bestuur van de stad is de aanval afgeslagen door de luchtverdedigingssystemen. Het hoofd van de dienst zegt dat er voor zover bekend geen schade is ontstaan of mensen gewond zijn geraakt. Om hoeveel raketten het ging, is niet duidelijk.

Net voor middernacht zei het Russische ministerie van Defensie dat een luchtverdedigingssysteem een Oekraïense drone heeft neergehaald boven Brjansk, een regio die grenst aan Oekraïne. Volgens de gouverneur was er geen schade door ontstaan en raakte er niemand bij gewond.

Brand en schade in Odesa door droneaanvallen afgelopen zondag

Wagner-groep in VK binnenkort bestempeld als terreurorganisatie

De Britse regering is van plan om de Russische Wagner-groep op de nationale terreurlijst te plaatsen, melden Britse media. De Britse minister Braverman van Binnenlandse Zaken omschreef het huurlingenleger als "gewelddadig en destructief" en als "militair verlengstuk van het Rusland van Vladimir Poetin".

De Britten hadden al eerder duidelijk gemaakt dat ze Wagner als terreurgroep wilden aanmerken, maar inmiddels ligt er een regeringsvoorstel op tafel. Als dat er doorheen komt, wordt het strafbaar om Wagner te steunen. Verwacht wordt dat het Britse parlement daarmee akkoord gaat.

Het huurlingenleger speelt niet alleen een belangrijke rol in de Oekraïne-oorlog, maar is ook actief in tal van Afrikaanse landen. Wagner wordt daar in verband gebracht met grove mensenrechtenschendingen. Minister Braverman omschreef de groep in een toelichting als een "bedreiging voor de wereldwijde veiligheid". Op de Britse terreurlijst staan bijvoorbeeld ook Hamas en Boko Haram.

De parlementen in Frankrijk en Oekraïne hebben Wagner al bestempeld als terreurgroep. De Europese Unie deed dat nog niet, al dringt Frankrijk daar al langer op aan. Wel zijn er sancties opgelegd aan individuen die in verband worden gebracht met het huurlingenleger. Dat betekent dat hun tegoeden in Europa worden bevroren en ze niet naar EU-grondgebied kunnen reizen.

'Russische helikopterpiloot krijgt beloning van tonnen voor overlopen'

Een Russische helikopterpiloot die met zijn helikopter in Oekraïne is geland, krijgt een beloning van 463.000 euro. Dat heeft een woordvoerder van de Oekraïense inlichtingendienst gezegd. Het Oekraïense parlement stemde in april in met een wet die beloningen tot bijna een miljoen euro mogelijk maakt voor Russen die met meenemen van materieel naar Oekraïne overlopen.

De 28-jarige Rus Maksim Koezminov zette zijn Mi8-helikopter op 23 augustus op een Oekraïens vliegveld in de regio Charkiv aan de grond. Het toestel had reserveonderdelen voor gevechtsvliegtuigen aan boord. De twee andere bemanningsleden zouden zijn gedood. Wanneer en door wie wordt niet gezegd.

Aan de actie zouden zes maanden aan onderhandelingen met de Oekraïense militaire inlichtingendienst vooraf zijn gegaan. De familie van Koezminov zou eerder al naar Oekraïne zijn overgebracht.

Helikopterpiloot Maksim Koezminov

Rusland claimt neerhalen Oekraïense drone bij Belgorod

Rusland heeft opnieuw een Oekraïense drone neergehaald, meldt het Russische ministerie van Defensie op Telegram. Het onbemande toestel zou rond 21.00 uur lokale tijd boven de regio Belgorod uit de lucht zijn geschoten door Russische luchtverdediging. Meer informatie over de mogelijke droneaanval heeft Moskou niet bekendgemaakt.

Het bericht over de aanval is nog niet onafhankelijk geverifieerd, maar de afgelopen weken komt de Russische luchtafweer bij Belgorod wel vaker in actie om drones uit te schakelen. Afgelopen zaterdag zou dat nog drie keer zijn gebeurd. Met enige regelmaat weten onbemande toestellen door te dringen tot Moskou.

Oekraïens parlement akkoord met ontslag Defensieminister

Het Oekraïense parlement heeft het ontslag goedgekeurd van minister Reznikov van Defensie. Ook het ontslag van Roestem Oemerov als hoofd van de organisatie die gaat over de privatisering van staatsbezittingen is goedgekeurd. Daarmee is de weg vrij voor Oemerov om de baan van Reznikov over te nemen als minister.

Gisteren werd duidelijk dat Reznikov vervangen zou worden, vermoedelijk omdat hij te weinig heeft gedaan om de corruptie binnen het ministerie en de krijgsmacht aan te pakken. Daarop diende hij zijn ontslag in. Het ministerie dankte Reznikov voor al zijn inspanningen om wapensystemen naar Oekraïne te krijgen.

Het parlement stemt morgen over de aanstelling van Oemerov als de nieuwe minister van Defensie. Naar verwachting zal er een meerderheid zijn voor zijn benoeming.

Vrouw Zelensky: 'Constante stress eist zijn tol'

De voortdurende stress waarin haar familie leeft valt Olena Zelensky, de vrouw van de Oekraïense president, zwaar. Dat vertelt ze in een interview aan de BBC.

"We hebben veel hoop op de overwinning, maar we weten niet wanneer die komt. En dat lange wachten, die constante stress, die eist zijn tol", aldus de presidentsvrouw.

Haar gezin leeft niet samen met de president, zegt ze. "We hebben de mogelijkheid om elkaar te zien, maar niet zo vaak als we zouden willen. Mijn zoon mist zijn vader. Het is misschien wat egoïstisch, maar ik heb mijn man nodig aan mijn zijde. Niet een historische figuur."

Het doet haar ook pijn om te zien dat hun 19-jarige dochter niet kan reizen, uit veiligheidsoverwegingen. Olena is zich er scherp bewust dat haar man, maar ook zijzelf en haar kinderen, een doelwit kunnen zijn voor het Kremlin. "Maar we blijven sterk. We hebben genoeg kracht, emotioneel en fysiek. En ik weet zeker dat we het samen aankunnen."

Olena Zelensky

'900 doden en gewonden door clusterbommen in 2022'

In Oekraïne zijn vorig jaar ruim 900 mensen gedood of gewond geraakt door clustermunitie. Dat meldt de Cluster Munition Coalition (CMC), een beweging die actievoert tegen de wapens.

Als clustermunitie ontploft, valt het uiteen in talloze kleinere explosieven, die ook jaren later nog kunnen exploderen. Daardoor vormen ze een groot risico voor inwoners van een getroffen gebied. Volgens Oekraïne waren bijna alle slachtoffers van clusterwapens vorig jaar burgers, meldt de organisatie.

Volgens het jaarverslag van de CMC heeft sinds de invasie van Oekraïne vooral Rusland "op grote schaal" oude voorraden en ook nieuwe soorten clustermunitie ingezet. Ook Oekraïense troepen gebruiken de omstreden munitie, maar wel in mindere mate. Dat kan wel gaan veranderen door de levering van clustermunitie door de VS, stelt de CMC.

Cuba ontdekt handel in mensen voor Russisch leger

Cuba heeft een netwerk aan het licht gebracht dat Cubanen probeerde te ronselen om in Oekraïne voor Rusland te vechten. Dat heeft het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Volgens het ministerie werken de autoriteiten op dit moment aan "het neutraliseren en ontmantelen van een mensenhandel-netwerk dat vanuit Rusland opereert om Cubanen in Rusland, en enkelen in Cuba, te ronselen voor de strijdkrachten die vechten in Oekraïne". De Cubaanse regering zegt dat er in enkele gevallen vervolging is ingesteld voor het onder druk zetten van Cubaanse burgers om deel te nemen aan de oorlog.

Rusland heeft niet gereageerd op de aantijgingen. Moskou kondigde vorig jaar aan de Russische strijdkrachten te willen uitbreiden met meer dan 30 procent tot 1,5 miljoen militairen. Die nieuwe troepen worden voor een deel in het buitenland geworven. In mei berichtte een Russische krant dat een aantal Cubaanse burgers contracten had getekend met het Russische leger en naar Oekraïne was gebracht in ruil voor het Russische staatsburgerschap.

Foto 'generaal Armageddon' opgedoken

Er is een nieuwe foto opgedoken waarop de Russische generaal Sergej Soerovikin te zien zou zijn. Hij was niet meer in het openbaar verschenen sinds de korte opstand van de Wagnergroep in juni.

De foto werd op sociale media geplaatst door een bekende actrice in Rusland, Ksenia Sobtsjak. "Generaal Sergej Soerovikin is in leven, gezond en thuis bij zijn gezin in Moskou. Foto vandaag gemaakt", schrijft Sobtjak bij de foto, waar de generaal op te zien zou zijn met zijn vrouw.

Soerovikin is een bekende commandant die in de oorlogen in Tsjetsjenië en Syrië voor Rusland actief was en vanwege zijn meedogenloze optreden de bijnaam 'generaal Armageddon' kreeg. Afgelopen winter was hij verantwoordelijk voor de aanleg van de Russische verdedigingslinies in Oekraïne, de zogeheten Soerovikin-linie. Hij had ook banden met de Wagnergroep. Volgens sommige Russische media en militaire bloggers wist Soerovikin mogelijk vooraf van de opstand en zou hij daarom onder "een soort van huisarrest" zijn geplaatst waarbij hij niet naar buiten zou mogen maar wel bezoek mocht ontvangen.

In een ander nieuw bericht op Telegram meldt een onafhankelijke Russische journalist volgens persbureau Reuters dat Soerovikin "thuis bij zijn gezin" is. "Hij is op verlof en bereikbaar voor het ministerie van Defensie", aldus de journalist, Aleksej Venediktov. De berichten kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Het paar van wie wordt gezegd dat het Soerovikin en zijn vrouw Anna zijn

Burgemeester: schade door drone-aanval in voorstad Moskou

Bij drone-aanvallen op Moskou is vanochtend vroeg aan een gebouw in de voorstad Istra beschadigd. Dat zegt burgemeester Sergej Sobjanin.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat een drone boven het Istra-district is neergehaald door de luchtafweer, evenals twee drones boven de regio's Kaloega en Tver.

Volgens Sobjanin kwamen wrakstukken in de regio Tver terecht in het dorp Zavidodvo. Daar staat volgens staatspersbureau RIA een van de residenties van president Poetin.

President Estland: premier had moeten opstappen om banden met Rusland

President Karis van Estland vindt dat premier Kallas had moeten opstappen toen bekend werd dat haar man financiële banden met Rusland heeft. Dat ze is aangebleven tast volgens hem de geloofwaardigheid van het land aan. "Maar iedereen maakt daarin een eigen afweging."

Kallas raakte twee weken geleden in opspraak toen Estse media onthulden dat haar echtgenoot mede-eigenaar is van een transportbedrijf dat samenwerkt met een firma die zakendoet in Rusland. Dat terwijl de premier het bedrijfsleven vanaf de Russische inval in Oekraïne meermaals heeft opgeroepen om alle banden met de Russen te verbreken. Ook bleek dat ze 350.000 euro aan het bedrijf van haar man had geleend.

Ze verdedigde zich door te zeggen dat ze niet op de hoogte was van alle investeringen die haar man vervolgens doet. Bovendien zou hij de sancties tegen Rusland niet hebben overtreden. Toch hebben oppositiepartijen en twee grote kranten in Estland om haar aftreden gevraagd.

Premier Kallas van Estland in juli op een NAVO-top

Zelensky: front bij Donetsk en Zaporizja bezocht

President Zelensky heeft vandaag een dag doorgebracht aan het front in de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Zaporizja, schrijft hij op sociale media. Hij bezocht brigades van verschillende onderdelen van de krijgsmacht. "Ik ben trots op ze allemaal", zegt hij.

Zelensky noemt zo'n bezoek aan de frontlinies erg nuttig om zo van de militairen en hun commandanten zelf te horen wat er nodig is voor de strijd, wat er goed gaat en wat anders moet. "Dank voor jullie openhartigheid. Alles wat jullie hebben aangedragen, zullen we met de generale staf bespreken", zei de president.

Verder deelde hij onderscheidingen uit, onder anderen aan medisch personeel.

'Noord-Koreaanse leider Kim plant bezoek in Rusland aan Poetin'

Leider Kim Jong-un van Noord-Korea is van plan Rusland te bezoeken, meldt The New York Times op basis van anonieme bronnen. De ontmoeting met de Russische president Poetin zou gepland staan voor ergens deze maand.

Volgens westerse functionarissen willen de twee leiders in gesprek over mogelijke wapenleveranties. Poetin zou munitie willen voor de oorlog in Oekraïne. Kim wil volgens de anonieme bronnen hulp van Rusland bij de ontwikkeling van satelliettechnologie en nucleaire onderzeeërs. Noord-Korea heeft ook sterk behoefte aan voedsel.

Het bericht is niet bevestigd. Maar enkele dagen geleden waarschuwde het Witte Huis dat Rusland en Noord-Korea onderhandelen over de levering van wapens. Onlangs was de Russische minister van Defensie Sjojgoe op bezoek in Noord-Korea. Ook zouden Poetin en Kim brieven hebben gestuurd naar elkaar over een nauwe samenwerking. Er is geen bewijs dat de twee buurlanden elkaar de afgelopen jaren wapens hebben gestuurd.

De Russische minister Sjojgoe en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Poetin: geen nieuwe deal tot Westen inschikt

Rusland is pas bereid een nieuwe graandeal te sluiten als het Westen tegemoetkomt aan de Russische eisen. Dat heeft president Poetin gezegd na afloop van gesprekken met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan. Hij wil dat het Westen de handelsobstakels voor Russische landbouwexport wegneemt. Voedsel en kunstmest maken geen deel uit van het westerse sanctiepakket, maar volgens Moskou belemmeren de sancties op onder meer het betalingsverkeer wel de Russische graanexport.

Volgens de Russische leider is er inmiddels een akkoord ophanden over het gratis leveren van graan aan zes Afrikaanse landen. Met financiële steun van Qatar zou graan via Turkije geleverd kunnen worden. Maar zo'n constructie moet volgens Poetin niet worden gezien als alternatief voor de oude graandeal.

Erdogan zei na afloop juist dat volgens hem een oplossing in zicht is voor de mislukte graandeal. Afgelopen juli weigerde Poetin de bestaande deal te verlengen. Die was tot stand gekomen na bemiddeling van Turkije en de Verenigde Naties en was van vitaal belang voor de voedselzekerheid in onder meer Afrika.

Overleg tussen Poetin en Erdogan na 3 uur klaar

De gesprekken tussen de Turkse president Erdogan en zijn Russische ambtgenoot Poetin zijn voorbij. De twee spraken elkaar vandaag zo'n drie uur, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Of de gesprekken iets hebben opgeleverd, is nog niet duidelijk. Poetin omschreef de onderhandelingen na afloop als constructief en zakelijk.

Op de agenda stond onder meer de samenwerking in de energiesector, maar de inzet van Erdogan bij de gesprekken was het hernieuwen van de Oekraïense graandeal. Uit onvrede over de westerse sancties tegen Rusland besloot Poetin afgelopen juli om de deal niet te verlengen. Het akkoord stelde Oekraïne in staat vanuit drie havens graan te exporteren over de Zwarte Zee.

Gesprekken Poetin en Erdogan over graandeal 'constructief'

Het eerste deel van de gesprekken tussen de Turkse president Erdogan en zijn Russische ambtgenoot Poetin is "zeer constructief" verlopen. Dat zegt een woordvoerder van het Kremlin. Erdogan is in de Zuid-Russische havenstad Sotsji om met Poetin te onderhandelen over een nieuwe graandeal met Oekraïne, zodat dat land weer graan kan exporteren via de Zwarte Zee. Afgelopen juli weigerde Poetin de deal te verlengen.

Het Russische staatspersbureau RIA meldt dat er naar verwachting vandaag geen documenten over een eventuele deal worden ondertekend. In aanloop naar de officiële gesprekken liet Poetin weten wel open te staan voor onderhandelingen.

Erdogan in Sotsji om te praten over graandeal

De Turkse president Erdogan is aangekomen in de Zuid-Russische havenstad Sotsji om met de Russische president Poetin te praten over het verlengen van de graandeal met Oekraïne. Erdogan hoopt Poetin over te halen om een nieuwe deal te sluiten, zodat Oekraïne weer graan kan exporteren via de Zwarte Zee.

Poetin zei aan het begin van de ontmoeting dat de relatie tussen de twee landen op een "heel goed, hoog niveau" zit. Een adviseur van Erdogan zegt dat Turkije "hoopt op succes".

Een archieffoto van schepen in de Zwarte Zee

Roemenië: geen Russische drones op ons grondgebied

Het Roemeense ministerie van Defensie ontkent dat er op Roemeens grondgebied Russische drones zijn ontploft. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie beweerde eerder vandaag dat de drones vannacht terechtkwamen in het NAVO-land. Woordvoerder Nikolenko pleitte in zijn bericht tevens voor meer hulp bij de luchtverdediging.

Roemenië zegt in de verklaring verder dat het ministerie de aanval vannacht nauwlettend in de gaten hield, en dat er "op geen enkel moment" een gevaar voor het land was. Roemenië veroordeelt de aanval wel, benadrukt het ministerie.

De Oekraïense woordvoerder plaatste een foto bij zijn bericht, volgens hem van de aanval op Roemeens grondgebied. De foto kan niet onafhankelijk geverifieerd worden.

De aanval van vannacht, volgens de defensiewoordvoerder

Rusland heeft vannacht een aanval uitgevoerd op Izmajil, een Oekraïense havenstad aan de grens met Roemenië. Dat is een van de belangrijkste havens van waaruit Oekraïens graan naar andere landen wordt uitgevoerd, nadat Rusland uit de graandeal was gestapt.

Oekraïense defensieminister dient ontslagbrief in

De Oekraïense minister van Defensie Reznikov heeft zijn ontslagbrief ingediend, laat hij op X weten. President Zelensky besloot gisteren om Reznikov weg te sturen, nadat de minister onder druk was komen te staan vanwege een corruptieschandaal op zijn ministerie.

"Het was een eer om het Oekraïense volk te dienen en te werken voor het Oekraïense leger in de laatste 22 maanden. De meest zware periode in de moderne geschiedenis van Oekraïne", schrijft Reznikov. Zelensky zei gisteren dat Reznikov al "550 dagen van oorlog heeft doorgemaakt" en dat het daarom tijd is voor "een nieuwe aanpak bij het ministerie".

In februari zei de fractieleider van Zelensky's partij al dat Reznikov werd vervangen, maar die mededeling werd een dag later ingetrokken.

De aankondiging van Reznikov op X

Correspondent Groot Koerkamp over graandeal: 'Vraag is of Poetin veel keuze heeft'

De Russische president Poetin en Turkse president Erdogan praten vandaag in Sotsji over een nieuwe graandeal, nadat Rusland afgelopen juli uit het akkoord was gestapt. Met een graandeal kan Oekraïne ondanks de oorlog weer graan over de Zwarte Zee exporteren. Turkije en de Verenigde Naties waren betrokken bij de totstandkoming van de overeenkomst. Rusland eist dat handelsbeperkingen worden opgeheven voor het zich weer aansluit, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

Rusland: vier Oekraïense legerboten vernietigd

Rusland zegt dat het vier militaire opblaasbare boten met Oekraïense troepen heeft vernietigd op de Zwarte Zee.

Het zou gaan om vier snelle boten van Amerikaanse makelij, die onderweg waren naar het Tarkhankut-schiereiland in het uiterste westen van de Krim. Volgens Moskou werden ze onder vuur genomen door vliegtuigen. Oekraïne heeft nog niet op de claim gereageerd.

Afgelopen week zou Rusland bij een vergelijkbare aanval ook al vier boten met vijftig Oekraïense soldaten aan boord hebben uitgeschakeld.

Poetin en Erdogan spreken in Sotsji over graandeal

De Russische president Poetin en zijn Turkse collega Erdogan ontmoeten elkaar vandaag in de Zuid-Russische badplaats Sotsji om te praten over de graandeal. De graandeal moet de Oekraïense export via de Zwarte Zee regelen. Afgelopen juli stapte Rusland uit de graandeal. Turkije was samen met de Verenigde Naties betrokken bij de totstandkoming van de overeenkomst.

Volgens Moskou wordt de Russische landbouwexport te veel belemmerd door internationale sancties, en het land eist daarom dat handelsbeperkingen worden opgeheven voor het zich weer opnieuw aansluit bij de overeenkomst.

De buitenlandministers van Rusland en Turkije spraken vorige week al over de graandeal.

Erdogan en Poetin bij een eerdere ontmoeting vorig jaar

Rusland valt havenstad Izmajil aan, aan de grens met Roemenië

Rusland heeft in de nacht van zondag op maandag een aanval uitgevoerd op Izmajil, een Oekraïense havenstad aan de grens met Roemenië. Dat is een van de belangrijkste havens van waaruit Oekraïens graan naar andere landen wordt uitgevoerd. Het is onduidelijk of er schade of slachtoffers zijn, lokale media meldden wel dat er knallen gehoord werden. Inwoners van de stad kregen van de autoriteiten de opdracht om schuilkelders op te zoeken.

Een dag eerder werd al het nabijgelegen Reni getroffen, ook een havenstad die belangrijk is voor de uitvoer van Oekraïens graan. Daarbij raakten ten minste twee mensen gewond, en werd de haven beschadigd. Ook Reni ligt direct aan de grens met Roemenië, sinds 2004 lid van de NAVO.

Vanochtend staat een ontmoeting gepland tussen de Russische president Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan, in de Russische badplaats Sotsji. Onderwerp van gesprek zal onder meer de graandeal voor de Zwarte Zee zijn, waaruit Rusland zich in juli terugtrok. De deal maakte de uitvoer van graan uit Oekraïne mogelijk via de Zwarte Zee. Turkije en de VN hopen Rusland te bewegen zich weer bij de afspraak aan te sluiten.

Zelensky besluit defensieminister Reznikov weg te sturen

President Zelensky heeft besloten minister van Defensie Reznikov weg te sturen. Hij vraagt het parlement deze week om toestemming om Roestem Oemjerov tot nieuwe defensieminister te benoemen.

Het vertrek van Reznikov hing al langer boven de markt. Hij staat onder druk vanwege een corruptieschandaal op zijn ministerie. In februari zei de fractieleider van Zelensky's partij al dat Reznikov werd vervangen. Maar die mededeling werd een dag later ingetrokken. Nu lijkt het vertrek van Reznikov definitief.

Oemjerov staat onder meer aan het hoofd van overheidsorganisatie SPFU die gaat over de privatisering van staatseigendommen. Oekraïne heeft de laatste jaren op grote schaal publieke instellingen verkocht aan investeerders, meldt de Oekraïense denktank GMK.

Zelensky maakte het nieuws bekend in zijn dagelijkse videotoespraak:

Zelensky vervangt Oekraïense minister van Defensie

Oekraïense minister van Defensie: 'Enorme groei productie van Oekraïense drones verwacht'

Oekraïne is van plan om de productie van drones dit najaar te verhogen. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov tegen persbureau Ukrinform gezegd.

Het land voert steeds meer drone-aanvallen uit op Russisch grondgebied. Op sommige dagen wordt Rusland door tientallen drones tegelijk aangevallen. Dinsdagavond werd een luchthaven in Pskov, 600 kilometer van Oekraïne, met tien tot twintig drones aangevallen waardoor volgens Russische bronnen vier militaire vliegtuigen beschadigd raakten. Het Russische ministerie van Defensie zegt de afgelopen week 281 Oekraïense drones te hebben vernietigd.

"Ik verwacht dit najaar een enorme groei in de productie van verschillende Oekraïense drones", zei Reznikov. De Oekraïense autoriteiten hebben volgens de defensieminister wet- en regelgeving versoepeld, zodat de droneproductie opgeschroefd kan worden.

Welkom

Welkom in het liveblog over de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Wil je het nieuws van afgelopen week teruglezen? Hier lees je het liveblog van vorige week terug.