De presidenten Poetin (l.) en Erdogan in Sotsji
NOS Nieuws

Erdogan in Rusland om te praten over verlengen graandeal

De Turkse president Erdogan is in de Zuid-Russische havenstad Sotsji om met de Russische president Poetin te praten over het verlengen van de graandeal met Oekraïne. Erdogan hoopt Poetin over te halen om een nieuwe deal te sluiten, zodat Oekraïne weer graan kan exporteren via de Zwarte Zee.

Rusland stapte afgelopen juli uit het akkoord. Het land wil met de nieuwe onderhandelingen versoepelingen van de opgelegde handelsbeperkingen afdwingen, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Westerse landen noemen de Russische eisen chantage.

Erdogan heeft zich opgeworpen als bemiddelaar in de deal; bij de eerste overeenkomst was Turkije samen met de Verenigde Naties betrokken bij de totstandkoming. De president heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne nauw contact onderhouden met Poetin.

Poetin zei aan het begin van de ontmoeting dat de relatie tussen de twee landen op een "heel goed, hoog niveau" zit. Een adviseur van Erdogan zegt dat Turkije "hoopt op succes".

Alternatieve routes onder druk

De alternatieve routes voor de Oekraïense graanexport komen steeds meer onder druk te staan door Russische drone-aanvallen. Vannacht heeft Rusland nog een aanval uitgevoerd op Izmajil, een Oekraïense havenstad aan de grens met Roemenië. Dat is een van de belangrijkste havens van waaruit Oekraïens graan nog naar andere landen wordt uitgevoerd.

Rusland en Oekraïne zijn de belangrijkste graanexporteurs wereldwijd. Toen de handel vanuit Oekraïne vorig jaar stil kwam te liggen door de oorlog versterkte dat de forse prijsstijgingen van voedsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl