De trein waar Kim Jong-un mee zou reizen, gezien bij de grens met Rusland en China
NOS NieuwsAangepast

Kim Jong-un met trein naar Vladivostok voor bezoek aan Poetin

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is op weg naar Rusland voor een ontmoeting met de Russische president Poetin. Dat hebben het Kremlin en het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bevestigd.

Kim komt naar Rusland op uitnodiging van Poetin. De Russische president zou vandaag zijn aangekomen in Vladivostok, niet ver van de grens met Noord-Korea. Zuid-Koreaanse media meldden eerder al dat Kim met de trein onderweg is naar Vladivostok, en dat de twee elkaar daar dinsdag ontmoeten.

Volgens Amerikaanse bronnen zullen de leiders met elkaar spreken over wapenleveranties en voedselhulp. Poetin zou wapens willen kopen van Noord-Korea voor de strijd in Oekraïne. In ruil daarvoor zou Kim nucleair aangedreven onderzeeërs, Russische satelliettechnologie en aanvoer van voedsel willen voor de bevolking. Het meest gesloten land ter wereld kampt al jaren met voedseltekorten.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau noemt overigens geen reden voor de ontmoeting. KCNA zegt alleen dat Poetin en Kim elkaar zullen ontmoeten en met elkaar in gesprek zullen gaan.

'Grote fout'

De Russische minister van Defensie Sjojgoe bracht in juli een bezoek aan de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Hij zou Kim toen al hebben gevraagd om wapens naar Rusland te sturen, zeggen Amerikaanse bronnen. Sjogjoe zei destijds ook dat Rusland en Noord-Korea overwegen om gezamenlijke militaire oefeningen te houden. Het zou voor het eerst zijn dat de landen dat samen ondernemen.

Washington stelt dat het een "grote fout" zou zijn als Noord-Korea wapens aan Rusland levert die gebruikt kunnen worden in Oekraïne, en waarschuwt Pyongyang dat het daarvoor "zal boeten".

Gepantserde wagons

Kim verlaat zijn land maar zelden. De laatste keer was in 2019, voor de coronapandemie, toen hij ook naar Vladivostok reisde voor een ontmoeting met de Russische president.

De Noord-Koreaanse leider reist net als de vorige keer met zijn eigen trein, die ook vaak door zijn vader en grootvader werd gebruikt. De wagons zijn naar verluidt gepantserd. Dat maakt de trein zwaar en relatief traag: de maximumsnelheid zou maar zo'n 88 kilometer per uur zijn.

Aan boord is er sprake van luxe die de gemiddelde Noord-Koreaan niet kent. Verschillende hooggeplaatste Russische ambtenaren die in het verleden met de trein mochten meereizen, schreven over diners met Franse wijnen en verse kreeft, zingende vrouwelijke conducteurs en speciale wagons voor de Mercedessen van Kim.

Japanse media schrijven dat de beveiliging van het station van de Russische grensstad Chasan is opgevoerd, waar de trein van Kim waarschijnlijk Rusland binnenrijdt. Dat komt overeen met eerdere berichten over zijn treinreizen: stations op de route zouden van tevoren uitgebreid worden gecontroleerd, en Kims trein wordt voor de veiligheid voorgegaan door een andere trein met beveiligers aan boord. Ook in Vladivostok zou veel politie op de been zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl