NOS NieuwsAangepast

Nederlanders opgepakt voor omzeilen Rusland-sancties

De opsporingsdienst van de belasting, de FIOD, heeft twee Nederlanders opgepakt op verdenking van het omzeilen van sancties tegen Rusland. Onder hen is een medewerker van defensie.

In een persbericht meldt de FIOD vandaag dat 29 augustus een 53-jarige man uit Arnhem is opgepakt. Bij het doorzoeken van zijn woning, bedrijf en opslagruimte is een kwart miljoen euro aan contanten gevonden, vliegtuigonderdelen, wapens en munitie.

Er werd ook beslag gelegd op banktegoeden van ongeveer 160.000 euro. De verdachte heeft een bedrijf dat vliegtuigonderdelen exporteerde, voornamelijk naar Rusland.

Via tussenlanden

Een dag later werd de tweede persoon aangehouden, de 48-jarige defensiemedewerker, eveneens uit Arnhem. Beide mannen zouden samen via tussenlanden zijn doorgegaan met export naar Rusland, ondanks de sancties die er sinds het begin van de Oekraïne-oorlog gelden.

Beide mannen zijn inmiddels voorgeleid voor de rechter-commissaris en mogen zeker nog zestig dagen worden vastgehouden. Omdat het gaat om defensiepersoneel is ook de marechaussee betrokken bij het onderzoek.

Er zijn eerder mensen opgepakt wegens het schenden van sancties tegen Rusland, onder meer wegens het uitvoeren van computeronderdelen of het uitbetalen van dividend. Ook werden tientallen miljoenen bevroren op rekeningen die in verband konden worden gebracht met personen op de Europese sanctielijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl