liveblog gesloten

Dolgelukkige Feyenoord-supporters onthalen spelersbus na zege bij Ajax

Met beelden van dolgelukkige Feyenoord-fans die de spelersbus van de koploper in Rotterdam onthalen, sluiten we dit blog af.

Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Dolgelukkige Feyenoord-supporters onthalen spelersbus na zege bij Ajax

De stand

De winnaar van het weekend was al vanmiddag bekend. Koploper Feyenoord kan de titel ruiken met een voorsprong van zes punten op nummer twee Ajax.

Stand eredivisie

Klaar in Enschede: Twente verslaat AZ

AZ had een uitgelezen mogelijkheid om de tweede plek in de eredivisie over te nemen van Ajax, maar op bezoek bij FC Twente ging de ploeg van trainer Pascal Jansen onderuit.

Milos Kerkez baalt na een treffer van Twente

Flekken incasseert in slotseconden gelijkmaker

Doelman Mark Flekken meldt zich maandag ongetwijfeld met een teleurgesteld gevoel bij het Nederlands elftal. De keeper van SC Freiburg moest in de Duitse competitiewedstrijd tegen FSV Mainz 05 in de slotseconden de gelijkmaker incasseren: 1-1. De aangegeven 5 minuten blessuretijd waren al verstreken toen Karim Onisiwo na een doorgekopte ingooi de 1-1 langs Flekken schoot.

Met Bart Verbruggen, ook geselecteerd voor Oranje, op doel won Anderlecht, de aanstaande tegenstander van AZ in de kwartfinales van de Conference League, in de Belgische voetbalcompetitie de uitwedstrijd tegen OH Leuven met 2-0.

Sergi Roberto zet Barça naast Real

Sergi Roberto maakt op slag van rust namens FC Barcelona gelijk tegen Real Madrid. Het is 1-1 in El Clásico.

TWE-AZ | 83' Meerdink dichtbij

Debutant Meerdink is dicht bij de gelijkmaker, maar Julio Pleguezuelo glijdt ervoor en voorkomt dat de inzet van het AZ-talent het doel van Twente bereikt. Even later vindt Meerdink wel het net met een lob, maar staat hij buitenspel.

FC Twente - AZ 2-1

TWE-AZ | 66' DOELPUNT AZ!

Met een fraaie pass stuurt Clasie Karlsson weg en de Zweed schiet de bal overtuigend in de hoek. De spanning is terug in Enschede.

FC Twente - AZ 2-1

Jesper Karlsson

TWE-AZ | 60' Eredivisiedebuut Mexx Meerdink

Mexx Meerdink, woensdag met AZ Onder 19 nog met 4-0 te sterk voor Real Madrid in de Youth League, maakt als invaller bij AZ zijn eredivisiedebuut. De 19-jarige spits, zoon van oud-international Martijn Meerdink, vervangt Pavlidis.

TWE-AZ | 54' Ryan onder schot

Alle hens aan dek bij AZ. Salah-Eddine en Van Wolfswinkel vuren af op het AZ-doel, maar keeper Ryan redt. Een omhaal van Vlap gaat over.

FC Twente - AZ 2-0

Real op voorsprong in El Clásico

Real Madrid komt op 0-1 in El Clásico. Ronald Araújo kopt een voorzet van Vinícius Júnior achter zijn eigen doelman Ter Stegen.

TWE-AZ | Tweede helft

Kan AZ het tij keren in de tweede helft? Ugalde, de man van de twee goals, kan toch niet verder en keert niet terug. Virgil Misidjan is zijn vervanger. Bij AZ maakt Goes plaats voor Beukema.

Cambuur-trainer voelt zich 'extreem machteloos', Excelsior juicht voor Feyenoord

Cambuur-trainer voelt zich 'extreem machteloos', Excelsior juicht voor Feyenoord

TWE-AZ | Rust in Enschede

Het is rust in Enschede, waar AZ in problemen verkeert. Door twee goals van Manfred Ugalde leidt FC Twente met 2-0. De 20-jarige spits uit Costa Rica leek vijf minuten voor rust na een tackle van Jordy Clasie de strijd te moeten staken met een zware blessure, maar Ugalde keerde gewoon terug in het veld.

Ruststand: FC Twente-AZ 2-0

Lazio wint verhitte Romeinse derby met vijf rode kaarten, Napoli dendert door

Lazio heeft in de Serie A in een zoals altijd beladen Derby della Capitale met 1-0 gewonnen van AS Roma. Lazio staat daardoor voorlopig tweede in de Serie A, in afwachting van het resultaat van Internazionale-Juventus later vanavond.

Napoli behield zijn straatlengte voorsprong door een 4-0 zege bij Torino.

Lazio viert de overwinning samen met mascotte Olympia

TWE-AZ | 35' Hilgers valt uit

Een tegenvaller voor FC Twente. Met op het oog een liesblessure verlaat verdediger Mees Hilgers geblesseerd het veld. Julio Pleguezuelo is zijn vervanger.

TWE-AZ | 30' Ugalde mist kans op hattrick

Ugalde mag dan in topvorm zijn, een hattrick binnen een half uur lukt hem niet. Na een voorzet van Brenet staat hij geheel vrij om de 3-0 binnen te knallen, maar de spits uit Costa Rica schiet hoog over.

FC Twente - AZ 2-0

Ten Hag met United in halve finales FA Cup, na drie keer rood voor Fulham

Manchester United heeft zich in navolging van Manchester City, Sheffield United en Brighton & Hove Albion geplaatst voor de halve finales van de FA Cup. Tegen Fulham knokte de ploeg van trainer Erik ten Hag zich met veel moeite van een achterstand naar een 3-1 zege.

Erik ten Hag zag dat zijn ploeg het moeilijk had tegen Fulham

TWE-AZ | 25' Knal van Reijnders

Via Tijjani Reijnders laat AZ van zich horen na het desastreuze begin voor de Alkmaarders. De middenvelder knapt op doel, maar doelman Lars Unnerstall van Twente werkt de bal met een goede reflex uit het doel.

FC Twente - AZ 2-0

TWE-AZ | Ugalde in topvorm

Manfred Ugalde maakte in de maand maart al 5 eredivisie-goals. In de 5 grootste Europese competities én de eredivisie was deze maand alleen Loïs Openda namens RC Lens net zo vaak trefzeker. De spits uit Costa Rica maakt voor de tweede speelronde op rij 2 goals. Vorige week scoorde hij al 2 keer op bezoek bij Fortuna Sittard (0-3).

Manfred Ugalde viert de 1-0

TWE-AZ | 11' DOELPUNT FC TWENTE!

En weer is het raak en weer is het Ugalde. Opnieuw kopt hij binnen.

FC Twente - AZ 2-0

TWE-AZ | 8' DOELPUNT FC TWENTE!

Een fraaie openingsgoal van Twente. Ugalde staat vrij en kopt op aangeven van Brenet binnen.

FC Twente - AZ 1-0

FC Twente viert de 1-0 van Manfred Ugalde

TWE-AZ | Aftrap

De bal rolt in Enschede, waar FC Twente en AZ de 26ste speelronde van de eredivisie afsluiten. Bij winst is AZ de nieuwe nummer twee.

Jesper Karlsson

Frenkie de Jong start in El Clásico

Om 21.00 uur begint El Clásico in Camp Nou met Frenkie de Jong in de basis bij de thuisploeg.

Het verschil op de ranglijst tussen koploper Barça en nummer twee Real is negen punten.

Feyenoord door supporters met vuurwerk onthaald in Rotterdam

Duizenden supporters hebben de spelers van Feyenoord met vuurwerk onthaald in Rotterdam na de gewonnen Klassieker in de Johan Cruijff Arena. Voor het eerst sinds 2005 zegevierde Feyenoord in Amsterdam: 2-3. De ploeg van trainer Arne Slot sloeg daardoor aan kop van de ranglijst een gat van zes punten met Ajax.

De spelersbus keerde aan het begin van de avond terug op trainingscomplex 1908. Daar hadden duizenden supporters zich verzameld. Zij staken vuurwerk en fakkels af toen de bus arriveerde. Eerder op de dag waren enkele supporters al in de fontein gesprongen bij het Hofplein, nabij de Coolsingel, om de zege op Ajax te vieren.

Acht wedstrijden voor het einde van de competitie heeft Feyenoord de beste papieren om kampioen te worden. De laatste titel van de Rotterdammers dateert van 2017.

Opstelling FC Twente: Van Wolfswinkel en Brenet terug

Ricky van Wolfswinkel en Joshua Brenet., vorige week tegen Fortuna Sittard nog gepasseerd en als invaller bijdragend aan een 3-0 zege, keren terug in de basis bij FC Twente. Alfons Sampsted en Sem Steijn zitten op de bank.

Opstelling AZ: zelfde 11

AZ-coach houdt tegen FC Twente vast aan het elftal dat afgelopen donderdag Lazio met 2-1 versloeg.

VIT-PSV | Samenvatting en reacties

Resterend programma topvier

Resterend programma eredivisie (toppers vetgedrukt)

Feyenoord (26-61) Ajax (26-55) AZ (25-53) PSV (26-53)
FC Twente (uit)
Sparta (uit) Go Ahead Eagles (uit) sc Heerenveen (thuis) NEC (uit)
RKC Waalwijk (thuis) Fortuna Sittard (thuis) Sparta (thuis) Excelsior (thuis)
SC Cambuur (uit) FC Emmen (thuis) Fortuna Sittard (uit) FC Volendam (uit)
FC Utrecht (thuis) PSV (uit) RKC Waalwijk (thuis) Ajax (thuis)
Excelsior (uit) AZ (thuis) Ajax (uit) Sparta (uit)
Go Ahead Eagles (thuis) FC Groningen (uit) FC Emmen (thuis) Fortuna Sittard (thuis)
FC Emmen (uit) FC Utrecht (thuis) NEC (uit) sc Heerenveen (thuis)
Vitesse (thuis) FC Twente (uit) PSV (thuis) AZ (uit)

Een blik op de stand in de eredivisie

De 26ste speelronde zit er nog niet op, want om 20.00 uur neemt AZ het in Enschede nog op tegen FC Twente. De Alkmaarders kunnen bij een overwinning gewoon weer de nummer twee van Nederland zijn.

De stand in de eredivisie met FC Twente - AZ nog voor de boeg.

VIT-PSV | Afgelopen

PSV stelt enorm teleur in Arnhem en komt niet verder dan 1-1 tegen Vitesse. De Arnhemmers kunnen dat punt heel goed gebruiken na vier nederlagen op rij.

Eindstand: Vitesse-PSV 1-1

VIT-PSV | 90'+2 Ook Obispo geblesseerd

Obispo is er net in, maar gaat nu alweer naar de kant met een blessure. Boscagli is zijn vervanger in de 92ste minuut. De vierde man gaf net drie minuten extra tijd aan...

Vitesse-PSV 1-1

VIT-PSV | 84' Rentree Hazard

PSV gaat risico nemen in de slotfase, want Thorgan Hazard staat klaar langs de lijn. Hij komt erin voor verdediger Ramalho. Winteraanwinst Hazard raakte in het bekerduel met FC Groningen op 11 februari in de slotfase geblesseerd en maakt zijn rentree.

PSV gaat de laatste minuten in met vier aanvallers.

Vitesse-PSV 1-1

Thorgan Hazard krijgt de laatste instructies van assistent André Ooijer.

VIT-PSV | 78' Arcus poeiert in het zijnet

PSV kan bij een zege naast Ajax komen op de ranglijst, maar daar lijkt de ploeg van Ruud van Nistelrooij niet van doordrongen. Sterker, de beste kansen zijn de laatste minuten voor Vitesse. De grootste was net voor Arcus, die door Meulensteen met een fraai passje werd weggestuurd.

De Haïtiaan poeiert de bal in het zijnet, de bal lijkt zelfs de buitenkant van de paal te schampen.

Vitesse-PSV 1-1

VIT-PSV | 67' Blessures aan beide kanten

Het is een wedstrijd in een laag tempo en juist dan liggen spierblessures op de loer. Dat blijkt ook nu, want bij PSV moet Branthwaite geblesseerd naar de kant en bij Vitesse geldt dat voor Kozlowski. Obispo en Vidovic zijn de vervangers.

Meteen na de wissels schiet Melle Meulensteen de bal via een tegenstander net naast het PSV-doel.

Vitesse-PSV 1-1

VIT-PSV | 61' GOAL VITESSE

PSV verzuimt uit te lopen tegen Vitesse en krijgt de deksel op de neus. Van Ginkel verlengt een vrije trap en die verdwijnt via de borst van Sangaré in het doel: 1-1. De vrije trap ontstond ook nog, omdat Sangaré veel te nonchalant uitverdedigde en Van Aanholt aan de noodrem moest trekken.

Een slechte minuut voor de Ivoriaan kortom. En opeens gelooft het Vitesse-publiek er weer in.

Vitesse-PSV 1-1

Marco van Ginkel viert de 1-1 tegen PSV.

VIT-PSV | 57' Hoe kun je 'm missen?

Het zit Luuk de Jong dit seizoen nog niet echt mee wat het maken van doelpunten betreft. Hoe deze kans niet tot een doelpunt leidt, zal hij zichzelf ook afvragen. De bal komt uit een corner op het bovenbeen van De Jong, maar die ziet de bal van een halve meter toch nog voor het doel langs stuiten.

Vitesse-PSV 0-1

Luuk de Jong krijgt de bal ongelukkig op de knie en mist daardoor voor een leeg doel.

EXC-CAM | Samenvatting van een eenzijdige degradatiekraker

Bekijk de samenvatting van Excelsior - SC Cambuur

AJA-FEY | Samenvatting van de Klassieker

Bekijk de samenvatting van Ajax - Feyenoord

VIT-PSV | 52' De Jong schiet net naast

Het eerste dreigende moment in de tweede helft in Arnhem komt van Luuk de Jong. De aanvaller draait iets over de middenlijn goed weg bij zijn tegenstander, kiest er niet voor om de bal mee te geven aan Simons en schiet zelf. En dat schot is helemaal niet slecht, maar gaat wel net naast.

Vitesse-PSV 0-1

Zes punten achterstand Ajax 'wel heel veel', maar Heitinga geeft niet op

Of de titelstrijd beslist is in de eredivisie ? Dat wil Ajacied Steven Berghuis niet zeggen. "Maar dat het moeilijker wordt, is een ding wat zeker is."

Feyenoord vocht zich voor de zoveelste keer dit seizoen terug van een achterstand, dit keer in de Johan Cruijff Arena, en won in Amsterdam met 3-2 door een late goal van Lutsharel Geertruida. Het gat tussen de koploper en Ajax is nu zes punten.

"Deze komt wel aan", zegt Ajax-trainer John Heitinga na de wedstrijd. Maar is het ook voorbij? "Nee, absoluut niet. Ik ben de laatste die zal opgeven. Er zijn genoeg wedstrijden, genoeg punten te verdelen, tot het einde zullen wij strijden. We zullen weer moeten gaan jagen. En dat is de realiteit."

VIT-PSV | Tweede helft

Met inderdaad Bakayoko voor El Ghazi begint PSV aan de tweede helft in Arnhem tegen Vitesse. Of dat een verzwakking is, moet blijken: de Belg Bakayoko was de laatste vijf wedstrijden goed voor drie doelpunten en twee assists.

Vitesse-PSV 0-1

Kökçü was even klaar met Amsterdamse branie: 'In pure emotie roep je weleens dingen'

'Geen woorden, maar daden' is al heel lang het adagium van Feyenoord. Dat werd maar weer eens aangetoond in de Johan Cruijff Arena, waar de Rotterdammers aan Ajax een dreun uitdeelde in de titelstrijd door de Klassieker met 3-2 te winnen.

Feyenoord trad getergd aan, nadat Ajax-trainer John Heitinga zijn ploeg afgelopen week als favoriet had bestempeld.

Aanvoerder Orkun Kökçü liet zijn ergernis over de Amsterdamse bravoure meteen na de winst duidelijk merken voor de camera's van ESPN: "Ik was er persoonlijk wel een beetje klaar mee dat ze denken dat zij de beste zijn. Zij praten veel voor de wedstrijd, maar zoals wij erin staan met Feyenoord: geen woorden, maar daden. En dat hebben we vandaag weer laten zien."

Een paar minuten later, toen de adrenaline een beetje was weggezakt, reageerde Kökçü een stuk rustiger: "Dat was vlak na de wedstrijd, nog in pure emotie. Dan roep je weleens dingen."

Directeur Gudde over komst Lukkien

Ook reageerde Wouter Gudde, algemeen directeur van FC Groningen, nog op de komst van Dick Lukkien als nieuwe trainer. Het nieuws lekte zondag kort voor het duel met sc Heerenveen uit en daar was Gudde niet bepaald blij mee.

Gudde over komst Lukkien: '‘We hebben een mondeling akkoord'

Minderjarige opgepakt op verdenking slaan Jetro Willems (FC Groningen)

In Groningen is een jongen gearresteerd die ervan verdacht wordt voetballer Jetro Willems te hebben geslagen. De verdediger van FC Groningen kreeg een klap van een supporter in de slotfase van de verloren wedstrijd tegen sc Heerenveen.

Behalve de minderjarige is er tijdens het duel ook nog een man opgepakt. Ook hij wordt door de politie verdacht van mishandeling. Het tweetal is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Nadere details over de twee verdachten zijn niet bekendgemaakt.

Bekijk hieronder de reacties van Willems, trainer Dennis van der Ree en algemeen directeur Wouter Gudde.

VIT-PSV | Rust

Het is rust in Arnhem, waar PSV met 1-0 leidt tegen Vitesse. El Ghazi heeft het volgehouden tot de rust, maar hem zullen we in de tweede helft waarschijnlijk niet meer terugzien.

Vitesse-PSV 0-1

Ondertussen in Engeland: Arsenal klopt Vieira-loos Crystal Palace

Arsenal heeft in de Premier League een overtuigende zege geboekt op het zwalkende Crystal Palace. De koploper zegevierde in eigen huis met 4-1. Palace, dat nu al twaalf competitieduels op rij niet gewonnen heeft en eerder deze week coach Patrick Vieira ontsloeg, kreeg nog wel de eerste kans, maar Zaha raakte de paal. Arsenal nam daarna het heft in handen en won dankzij treffers van Saka (2), Xhaka en Martinelli.

VIT-PSV | 43' Eindelijk weer een kans voor PSV

Daar was dan eindelijk weer een kans voor PSV en een grote ook! Luuk de Jong kopt een voorzet terug voor het doel, maar Fabio Silva krijgt zijn hoofd er niet goed tegen en kopt naast.

Ondertussen zien we Bakayoko zich klaar maken voor een invalbeurt. Dat komt omdat El Ghazi niet fit meer is. "Als het echt niet meer gaat, moet je erin", horen we Van Nistelrooij zeggen.

Vitesse-PSV 0-1

El Ghazi wordt verzorgd in het duel met Vitesse.

VIT-PSV | 34' Manhoef ontsnapt bijna

Na de 1-0 van Simons heeft PSV wel heel veel gas terug genomen. Niet dat Vitesse nou heel veel creëert, maar het is nu al wel een paar keer dreigend geweest met een snelle omschakeling. De beste kans was net voor opnieuw Manhoef, die ene sprintduel uitvocht met Patrick van Aanholt op weg naar het doel.

De verdediger won het duel op punten: vlak voor Manhoef kan uithalen, haalt hij de bal voor zijn voeten weg met een sliding. PSV is wel gewaarschuwd!

Vitesse-PSV 0-1

Patrick van Aanholt glijdt de bal net op tijd weg voor Million Manhoef kan uithalen.

VIT-PSV | Reünie in Gelredome

Vitesse-PSV is natuurlijk ook een wedstrijd vol kruisverbanden. Of, zo je wilt, een reünie. Vitesse-trainer Phillip Cocu en assistent Chris van der Weerden hebben een verleden bij beide clubs, net als Marco van Ginkel en de geblesseerde Davy Pröpper.

Bij PSV zit oud-Vitesse-coach Fred Rutten als assistent op de bank en zien we Patrick van Aanholt als linksback. Armando Obispo zit op de bank.

De geblesseerde Davy Pröpper is aandachtig toeschouwer bij het duel tussen zijn twee laatste clubs.

VIT-PSV | 20' Heerlijke panna Manhoef, maar geen strafschop

Na twintig minuten bijt Vitesse eindelijk een beetje van zich af. Million Manhoef zet Ramalho zelfs even te kijk met een heerlijke panna. Vervolgens gaat hij neer in het strafschopgebied, maar zowel arbiter Van Boekel als de VAR zien er geen strafschop in.

Dan onthouden we de panna maar.

Vitesse-PSV 0-1

Million Manhoef speelt de bal door de benen van Ramalho.

VIT-PSV | 12' Nog een tegenvaller voor Vitesse: blessure Flamingo

Na de vroege tegentreffer krijgt Vitesse nog een tegenvaller te verwerken. Ryan Flamingo liep bij zijn poging om Simons te achterhalen namelijk een spierblessure op en moet binnen het kwartier naar de kant. Arcus is zijn vervanger.

Vitesse-PSV 0-1

VIT-PSV | 8' GOAL PSV |

Xavi Simons krijgt opeens wat ruimte en dat moet je hem niet geven. Hij begint op eigen helft, kapt Isimat-Mirin simpel uit en schuift de bal in de hoek: 1-0. Het is al de 13de goal dit seizoen van Simons.

Vitesse-PSV 0-1

  • ANP
    Xavi Simons viert zijn 1-0 tegen Vitesse.
  • Pro Shots
    Xavi Simons op weg naar de 1-0 van PSV tegen Vitesse.

Willems niet onder indruk van klap van fan: 'Kom uit Rotterdam-Zuid'

Willems na klap van fan: 'Ben gelukkig van Rotterdam-Zuid, heb wel wat meegemaakt'

"Ik ben gelukkig van Rotterdam-Zuid, dus ik heb wel wat meegemaakt. Ik voelde mij niet bedreigd", liet Jetro Willems na het verloren competitieduel met sc Heerenveen (0-2) weten.

De verdediger van FC Groningen bleef weliswaar stoïcijns, maar de klap die hij in de slotfase kreeg van een fan van de thuisploeg was het absolute dieptepunt van de middag. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük besloot vervolgens het treffen tijdelijk te staken.

Verder lezen? Dat kan via de link hieronder.

VIT-PSV | Aftrap

Straks natuurlijk de reacties van Ajax-Feyenoord, nu snel over naar Gelredome waar Vitesse het opneemt tegen PSV. De Eindhovenaren kunnen bij winst op gelijk hoogte komen met Ajax. Vitesse heeft ieder punt keihard nodig in de strijd tegen degradatie.

PSV heeft afgetrapt.

Vitesse-PSV 0-0

Ruud van Nistelrooij voor het duel met Vitesse.

AJA-FEY | Afgelopen: Feyenoord wint voor het eerst sinds 2005 in Amsterdam

Feyenoord viert de late 3-2 tegen Ajax.

Het is afgelopen in de Johan Cruijff Arena. Opnieuw komt Feyenoord terug van een achterstand en is voor het eerst sinds 2005 Ajax de baas in Amsterdam: 3-2.

Met zes punten voorsprong op Ajax en een veel lichter programma kan de ploeg van Arne Slot de landstitel al bijna ruiken...

Eindstand: Ajax-Feyenoord 2-3

EXC-CAM | Afgelopen

Het is sowieso een Rotterdams feestje vandaag, want Excelsior heeft zojuist met 4-1 gewonnen van Cambuur. De Kralingers doen prima zaken in de strijd tegen degradatie.

Excelsior-Cambuur 4-1

AJA-FEY | 87' GOAL FEYENOORD

Lutsharel Geertruida doet het! Hij kopt kort voor tijd een corner steenhard achter Ajax-doelman Rulli en brengt Feyenoord op 3-2. Dit begint er heel goed uit te zien voor de Rotterdammers!

Wat een week voor Geertruida trouwens: vrijdag werd hij opgeroepen voor het Nederlands elftal en werd ook zijn contractverlenging bij Feyenoord gevierd. En nu matchwinner in de Klassieker?!

Ajax-Feyenoord 2-3

Lutsharel Geertruida kopt Feyenoord vlak voor tijd op 3-2 tegen Ajax.

AJA-FEY | 84' Wat een kans voor Kudus!

Dat had de 3-2 van Ajax moeten zijn! De bal komt na een handig overstapje van Klaassen voor de voeten van Kudus en die stuurt de bal ook prima richting de hoek. Feyenoord-doelman Wellenreuther krijgt er nog zijn vingertoppen tegen, een heel knappe redding van de reservegoalie.

Ajax-Feyenoord 2-2

  • ANP
    Mohamed Kudus stuit op Timon Wellenreuther.
  • ANP
    Kudus baalt na zijn gemiste kans in de slotfase tegen Feyenoord.

AJA-FEY | 81' Geel Pedersen

Calvin Bassey gaf in een interview eerder deze week al aan dat hij leert van zijn fouten. En het moet gezegd, in de tweede helft is hij een stuk beter dan voor rust. Net draaide hij zelfs fraai weg bij Pedersen, maar die schoffelde hem vervolgens onderuit. Geel voor de Feyenoord-back.

Ajax-Feyenoord 2-2

AJA-FEY | 76' Verse krachten aan beide kanten

Ajax heeft een treffer nodig en dus brengt trainer John Heitinga Brian Brobbey en Davy Klaassen nog in de slotfase. Bergwijn en Taylor verlaten het veld.

Ook Feyenoord-trainer Slot brengt verse krachten voor de slotfase: Dilrosun, Paixão en Danilo voor het aanvallende trio Giménez, Jahanbkhsh en Idrissi.

Ajax-Feyenoord 2-2

EXC-CAM | 75' Excelsior mist strafschop

Excelsior krijgt een uitgesproken kans om de marge met Cambuur weer op vier te brengen, maar Nikolas Agrafiotis schiet een strafschop het Van Donge & De Roo Stadion uit. De penalty ontstond nadat de bal via de paal terugstuiterde in de zestien van Cambuur en invaller Jamie Jacobs ietwat ongelukkig een overtreding maakte.

Excelsior-Cambuur 4-1

AJA-FEY | 69' Feyenoord tevreden met gelijkspel?

We zitten eindelijk een beetje in een rustiger fase van de wedstrijd. Het zou zomaar kunnen dat Feyenoord eigenlijk wel tevreden is met een gelijkspel. Met drie punten voorsprong en een aanmerkelijk minder zwaar programma in het restant van de competitie is daar ook wel iets voor te zeggen.

Maar ook Ajax komt de laatste minuten niet echt meer dreigend door, maar dat kan ook komen omdat er flink wat spelers een nieuwe rol hebben gekregen door de wissel van Conceiçao voor Wijndal.

Ajax-Feyenoord 2-2

VIT-PSV | Opstellingen: De Jong terug bij PSV

PSV is in Arnhem, waar het om 16.45 uur tegen Vitesse speelt. Belangrijkste nieuws voor de Eindhovenaren: hun aanvoerder is terug, Luuk de Jong begint in de basis. Net als El Ghazi en Silva overigens. Bakayoko is de pineut en begint op de bank, vorige week stond hij nog in de basis.

AJA-FEY | 64' Tijd voor wissels aan beide kanten

Er wordt gewisseld aan beide kanten: bij Ajax komt Conceiçao in het veld voor Wijndal. Bij Feyenoord vervangt Pedersen Trauner. Einde dienstmededeling.

Ajax-Feyenoord 2-2

AJA-FEY | 52' GOAL FEYENOORD

De goal zat eraan te komen, want Feyenoord zet Ajax na rust met de rug tegen de muur.

Jahanbakhsh geeft een goede voorzet en Szymanski schiet de 2-2 tegen de touwen.

Ajax-Feyenoord 2-2

Alireza Jahanbakhsh en Sebastian Szymanski vieren de 2-2 in de Arena tegen Ajax.

EXC-CAM | 51' GOAL CAMBUUR

Terugkomen van een 4-0 achterstand zou nog eens een Remontada zijn. Maar het begin is daar voor Cambuur.

Aanvoerder Alex Bangura schuift de bal in het doel van Excelsior: 4-1.

Excelsior-Cambuur 4-1

AJA-FEY | 47' Álvarez en Wieffer met de hoofden tegen elkaar

Het spel ligt meteen even stil omdat Álvarez en Wieffer met de hoofden tegen elkaar zijn geknald. Feyenoord-coach Slot gebruikt het moment om nog wat instructies mee te geven aan verdediger Hancko. Daar heeft hij blijkbaar in de rust geen tijd voor gehad.

Ajax-Feyenoord 2-1

AJA-FEY | Tweede helft

De spelers van Ajax en Feyenoord hebben allen nog een korte opwarming gedaan voor de tweede helft, dus dat belooft stromachtig te worden. De bal rolt weer in de Johan Cruijff Arena.

Ook in Kralingen is de tweede helft begonnen bij Excelsior-Cambuur. Excelsior leidt met liefst 4-0.

AJA-FEY | Feyenoord weer op achterstand, maar dat zegt niet alles

Het lijken mooie records. Feyenoord pakte dit seizoen van alle clubs in de eredivisie de meeste punten na een achterstand en sloeg daarnaast vaak toe met doelpunten in de slotfase.

Het zegt echter ook dat de koploper wel erg vaak op achterstand komt en tot het einde toe moet knokken voor de punten.

De NOS dook voor aanvang van de 26ste speelronde van de eredivisie, waarin koploper Feyenoord tegen achtervolger Ajax speelt, in de cijfers van statistiekenbureau Opta.

GRO-HEE | Wedstrijdverslag en samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - sc Heerenveen

Alles lezen over Groningen-Heerneveen? Lees het wedstrijdverslag en bekijk de samenvatting.

GRO-HEE | Even terug naar eerder vandaag

Even terug naar eerder deze middag in Groningen. Het duel tussen Groningen en Heerenveen begon nog met een prachtige sfeeractie, maar eindigde met verschrikkelijke beelden op de tribune. Jetro Willems probeerde een opstootje te sussen, maar kreeg zelf een harde klap op zijn hoofd.

De beelden spreken voor zich.

AJA-FEY | Rust

Na een meeslepende eerste helft in Amsterdam gaan Ajax en Feyenoord een kwartiertje bijkomen. Feyenoord begon ijzersterk, maar kon na de eerste tien minuten geen vuist meer maken. Ajax wel en dus leiden de Amsterdammers met 2-1.

Ajax-Feyenoord 2-1

Feyenoorder Gernot Trauner baalt na de 2-1 van Dusan Tadic.

AJA-FEY | 38' Ajax leidt, maar Bassey heeft het moeilijk

De treffer zat er wel een beetje aan te komen, want net kreeg Bergwijn ook al een reuzenkans. Tot twee keer toe schoot hij de bal echter op doelman Wellenreuther en achteraf bleek hij ook een fractie buitenspel te hebben gestaan. Hoewel, dat blijkt niet uit de beelden.

Feyenoord creëert niet zoveel meer, maar heeft toch nog wel wat kansjes gekregen. Dat is vooral omdat Calvin Bassey bepaald niet lekker in de wedstrijd zit en nogal wat foutjes maakt.

Ajax-Feyenoord 2-1

De lijn van de VAR toont aan: Steven Bergwijn stond niet buitenspel

AJA-FEY | 37' GOAL AJAX

Na de moeizame eerste tien minuten heeft Ajax het betere van het spel tegen Feyenoord en dat resulteert na 37 minuten in de 2-1 van Dusan Tadic. Berghuis vindt Bergwijn op de flank, die speelt de bal in de loop van Tadic en die rondt koeltjes af.

Ajax-Feyenoord 2-1

Dusan Tadic viert zijn 2-1 tegen Feyenoord met aangever Steven Bergwijn.

EXC-CAM | 33' GOAL EXCELSIOR

En daar is ook al de 4-0 van Excelsior. El Yaakoubi speelt zichzelf knap vrij en geeft een prachtige voorzet op Lamprou die de bal koeltjes inschiet.

Excelsior-Cambuur 4-0

AJA-FEY | 20' Hartman speelt met vuur en wordt gewisseld

Feyenoord-back Hartman ontsnapt aan zijn tweede gele kaart als hij zijn been laat staan en zo Kudus ten val brengt. Scheidsrechter Makkelie geeft een laatste waarschuwing, maar trainer Arne Slot weet genoeg en heeft López de warming-up ingestuurd.

Sterker, hij wisselt Hartman meteen. Kwestie van zelfbescherming.

Ajax-Feyenoord 1-1

  • NOS
    Quilindschy Hartman wordt naar de kant begeleid door aanvoerder Kökçü.
  • NOS
    Hartman gedesillusioneerd na zijn vroege wissel tegen Ajax.

EXC-CAM | 20' GOAL EXCELSIOR

Het kan niet op in Kralingen, waar Excelsior op 3-0 komt tegen Cambuur. Verdediger Siebe Horemans werkt een vrije trap achter de Cambuur-doelman.

Excelsior-Cambuur 3-0

AJA-FEY | 17' GOAL AJAX

Edson Álvarez kopt een hoekschop van Berghuis in het doel van Feyenoord.

Het staat weer gelijk in de Arena: 1-1.

Ajax-Feyenoord 1-1

AJA-FEY | 15' Moordend tempo

Na de explosieve openingsfase, waarin Feyenoord op voorsprong kwam via Gimenez en Hartman de eerste gele kaart van de wedstrijd kreeg, is het nog geen moment rustig geweest in de Arena. Echte kansen hebben we sinds de 1-0 niet meer gezien, maar net zagen we wel een gevaarlijke vrije trap van Berghuis naast gaan.

Het tempo is moordend tot nu toe.

Ajax-Feyenoord 0-1

EXC-CAM | 10' GOAL EXCELSIOR

En daar is ook al de 2-0 van Excelsior. Deze treffers mag doelman Robbin Ruiter zich aanrekenen. Hij tast compleet mis als een voorzet door Cambuur verdediger Bergsma met het bovenbeen wordt aangeraakt.

Excelsior-Cambuur 2-0

EXC-CAM | 6' GOAL CAMBUUR

Kenzo Goudmijn bezorgt Excelsior een bliksemstart in het degradatieduel met Cambuur: 1-0.

Excelsior-Cambuur 1-0

AJA-FEY | 5' GOAL FEYENOORD

Binnen vijf minuten ligt de bal al in het net!

Giménez schuift de bal na een heel knappe aanval koeltjes langs doelman Rulli in het doel.

Feyenoord leidt met 1-0!

Ajax-Feyenoord 0-1

AJA-FEY | Aftrap

De bal rolt in Amsterdam, waar de rook van het vuurwerk het zicht een beetje belemmert. Dit belooft een vurige klassieker te worden.

Ajax-Feyenoord 0-0

AJA-FEY | Beide aanvoerders zonder zichtbare OneLove-band

Dat Feyenoord-aanvoerde Kökçü met een alternatieve aanvoerdersband speelt is bekend. Maar nu zien we dat ook Ajax-aanvoerder Tadic de OneLove-band onder zijn Amsterdamse band heeft verstopt.

Tadic deed dit ook bij de vorige actie. Later in de wedstrijd was hij destijds wel te zien met een OneLove-band, maar droeg hij die op de kop.

Zowel Dusan Tadic als Orkun Kökçü spelen zonder (zichtbare) OneLove-aanvoerdersband.

AJA-FEY | Spelers op het veld

Snel over naar de Johan Cruijff Arena, waar de spelers van Ajax en Feyenoord inmiddels op het veld staan. We zien

GRO-HEE | Afgelopen: Heerenveen wint

Het is afgelopen in Groningen, waar in de slotfase niet vele meer gebeurde. Heerenveen wint door twee goals van Van Hooijdonk met 2-0 van Groningen.

Vijf onvergetelijke Klassiekers in Amsterdam

Over tien minuten begint de Klassieker in de Johan Cruijff Arena. Niet vaak was dat duel zo belangrijk voor de strijd om de landstitel als nu: de winnaar van vandaag is koploper.

Maar er zijn in het verleden veel fraaie ontmoetingen geweest in Amsterdam. We hebben er vijf op een rij gezet.

GRO-HEE | Spelers terug op het veld

Onder aanvoering van Jetro Willems keren de spelers terug op het veld. De wedstrijd gaat verder rond de 82ste minuut met een vrije trap voor Heerenveen.

FC Groningen-sc Heerenveen 0-2

GRO-HEE | Wedstrijd gestaakt

'Schaam je kapot', klinkt het van de tribunes in de Euroborg. Maar het leed is al geschied in de hoek van het stadion. Nadat eerst een supporter het veld probeerde te betreden, richt de woede zich vervolgens op de eigen spelers. En dus rest arbiter Gözübüyük niets anders dan de beide ploegen naar binnen te sturen.

De wedstrijd is (tijdelijk) gestaakt. En dat is helaas niet voor het eerst in Groningen.

FC Groningen-sc Heerenveen 0-2

Jetro Willems kreeg een klap van een Groningen-supporter.

GRO-HEE | 80' Spel ligt stil, supporters op de vuist met eigen spelers

De wedstrijd begon met zo'n mooie sfeeractie van de Groningse fans, maar nu laten een paar onverlaten zich toch weer van hun slechtste kant zien. Een Groningen-supporter probeert het veld te betreden, maar kan door de beveiliging worden tegengehouden.

Maar in de hoek van het veld blijft het onrustig. Als Jetro Willems ernaartoe gaat om de boel te sussen, krijgt hij zelfs klappen. De wedstrijd ligt stil, wat een trieste vertoning.

FC Groningen-sc Heerenveen 0-2

Jetro Willems krijgt een klap van een eigen supporter.

GRO-HEE | 65' Zit een Groningse comeback er nog in?

De tweede helft in de Euroborg is inmiddels alweer 20 minuten oud en niet veel wijst erop dat FC Groningen de 2-0 achterstand nog kan goedmaken. De ploeg lijkt murw gebeukt door alle tegenslag en Heerenveen vindt het - begrijpelijk - wel best.

Groningen-coach Van der Ree heeft net Elvis Manu naar de kant gehaald en vervangen door wingback Liam van Gelderen. Aan Heerenveen-kant is ook gewisseld: Olsson is in de ploeg gekomen voor Nunnely.

FC Groningen-sc Heerenveen 0-2

De veelbesproken aanvoerdersband van Orkun Kökçü

Er was deze week (wederom) het nodige over te doen: de band waarmee Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü de Klassieker speelt.

Kökçü doet niet mee aan de OneLove-actie van de KNVB, maar heeft in plaats daarvan gekozen voor een band met 'Respect voor iedereen' erop. In Feyenoord-kleuren, dus geen regenboogmotief te bekennen.

De veelbesproken aanvoerdersband van Orkun Kökçü

GRO-HEE | 50' Pijn bij Van Hooijdonk

Sydney van Hooijdonk deed FC Groningen voor rust twee keer pijn, maar nu ligt hij zelf gekwetst op de grond. De spits komt niet prettig neer na een luchtduel met Bech en moet een tijdje worden opgelapt. Met succes zo lijkt het, want de Heerenveen-spits kan verder.

Sydney van Hooijdonk landt op zijn onderrug na een luchtduel met Bech.

AJA-FEY | Opstelling Feyenoord: Hartman terug in basis

De enige wijziging bij koploper Feyenoord ten opzichte van de 7-1 tegen Sjachtar Donetsk afgelopen donderdag is de terugkeer van Quilindschy Hartman. Marcos López maakt plaats als linksback.

GRO-HEE | Tweede helft

In de Euroborg is de tweede helft begonnen. Kan het geplaagde FC Groningen zich nog oprichten tegen Heerenveen? De Friezen leiden met 2-0.

FC Groningen-sc Heerenveen 0-2

AJA-FEY | Opstelling Ajax: Sánchez op plek geblesseerde Rensch

Ajax-trainer John Heitinga heeft één noodgedwongen wijziging doorgevoerd in zijn basiself, ten opzichte van het uitduel met sc Heerenveen van vorige week.

Devyne Rensch is geblesseerd. Zijn plek rechts achterin wordt overgenomen door Jorge Sánchez.

Het middenveld bestaat wederom uit Kenneth Taylor, Edson Álvarez en Steven Berghuis. Davy Klaassen zit op de bank.

GRO-HEE | RUST

Het is rust in de Euroborg, waar FC Groningen de eerste 25 minuten de betere ploeg was. Maar na de eerste treffer van Sydney van Hooijdonk zie je ook dat het vertrouwen heel broos is.

Heerenveen leidt met 2-0.

FC Groningen-sc Heerenveen 0-2

GRO-HEE | 40' GOAL HEERENVEEN

Weer staat Van Hooijdonk op de goede plek bij een door doelman Verrips toegestane rebound op een inzet van Van Amersfoort. En dus is het 2-0 voor Heerenveen in een wedstrijd waarin Groningen lange tijd de betere was.

Ook voor Blokzijl is dit sneu, want hij voorkwam met een ultieme tackle dat Van Amersfoort helemaal vrij voor keeper Verrips kon inschieten.

FC Groningen-sc Heerenveen 0-2

Sydney van Hooijdonk na zijn tweede treffer tegen FC Groningen.

GRO-HEE | 35' Willems heeft last

De sfeer in de Euroborg is compleet omgeslagen na de 1-0 van Van Hooijdonk. En dan zien we ook nog Jetro Willems op het gras zitten. De oud-international lijkt last te hebben van zijn hamstring, maar kan wel verder.

Jetro Willems in duel met Ché Nunnely.

GRO-HEE | 27' GOAL HEERENVEEN

Heerenveen komt wat makkelijk en tegen de verhouding in op 1-0 in de Euroborg. Doelman Verrips verkijkt zich op een ongevaarlijk ogend schot en geeft een rebound weg. Daar weet Van Hooijdonk - in zijn 50ste eredivisieduel - wel raad mee.

FC Groningen-sc Heerenveen 0-1

Sydney van Hooijdonk heeft de 1-0 gemaakt tegen FC Groningen en viert dat met de meegereisde fans.

GRO-HEE | Ongeacht de stand

Ongeacht de stand: Groningen-fans steunen ploeg met prachtige sfeeractie

GRO-HEE | 14' Blokzijl bijna

De sfeer op de tribunes doet FC Groningen goed, want nu is het Thijmen Blokzijl die zijn schot maar net langs de paal ziet vliegen. En dat zien ook zijn grootouders, die een plekje op de tribune hebben.

De net 18-jarige revelatie verlengde deze week zijn contract tot 2026.

FC Groningen-sc Heerenveen 0-0

  • NOS
    De opa en oma van Thijmen Blokzijl zagen hun kleinzoon bijna scoren tegen sc Heerenveen.
  • Pro Shots
    Thijmen Blokzijl haalt de bal weg voor Sydney van Hooijdonk.

GRO-HEE | 10' Manu ramt de bal op de lat

FC Groningen begint energiek aan de wedstrijd met Heerenveen. Met name Tomas Suslov heeft er zin in. Net gaf hij een passje op Elvis Manu en die knalt de bal snoeihard op de lat achter de graaiende armen van doelman Xavier Mous.

Op dat schot was Oranje-international Andries Noppert, vandaag aandachtig toeschouwer, waarschijnlijk ook kansloos geweest.

Andries Noppert is aandachtig toeschouwer in de Euroborg
Elvis Manu pegelde de bal tegen de onderkant van de lat.

Nieuws uit Eindhoven: Ledezma verlengt en wordt uitgeleend

De Amerikaanse aanvaller Richy Ledezma heeft zijn contract bij PSV verlengd tot medio 2025. Vandaag zit hij niet in de wedstrijdselectie voor het duel met Vitesse, want hij is bezig met een huurovereenkomst. Met welke club is niet bekend.

GRO-HEE | Aftrap

De bal rolt in de 57ste eredivisie-ontmoeting tussen FC Groningen en sc Heerenveen.

Sfeer in Euroborg, groots en subtiel

We zien een fraaie sfeeractie op de tribune in de Euroborg. Maar ook subtiel wordt de steun duidelijk gemaakt. Steun voor de FC, ongeacht de stand.

  • NOS | Nanko Boelman
    Steun voor FC Groningen, ongeacht de stand
  • ANP
    Sfeeractie van de Z-side in de Euroborg.
  • NOS
    Carnaval in het Noorden: voor de wedstrijd gaven local legends Rooie Rinus en Pé Daalemmer een optreden.

Groningen-coach Van der Ree: 'Spelers net nog ingelicht over Lukkien'

Groningen-coach Dennis van der Ree zal dus plaats moeten maken voor Dick Lukkien. "Ik wist al langerdat ze er mee bezig waren", zei de coach bij ESPN. "Dat deed wel een beetje pijn ja."

Wat het voor hem betekent? "Dat zal ik de komende dagen naar buiten brengen." Opvallend genoeg lekte het nieuws vanochtend uit, hoewel Groningen en Emmen een afspraak hadden gemaakt dat het pas na het weekend bekendgemaakt zou kunnen worden. De voorbereiding van Van der Ree op het duel met Heerenveen werd daardoor verstoord. "De spelers en de staf waren nog niet op de hoogte, dus ik heb ze net nog even ingelicht. Sommige spelers hebben me even een knuffel gegeven. Het zou ook een voordeel kunnen zijn."

Dennis van der Ree moet na de zomer plaatsmaken voor Dick Lukkien als coach van FC Groningen.

Zaterdag: veel vuurwerk op laatste training Ajax en Feyenoord

Volle tribunes in Rotterdam en Amsterdam bij laatste trainingen voor Klassieker

Emmen-coach Lukkien in de zomer naar FC Groningen

Dick Lukkien in de dugout tijdens het duel FC Groningen en FC Emmen op 18 februari.

Trainer Dick Lukkien verruilt na dit seizoen FC Emmen voor FC Groningen. Wouter Gudde, algemeen directeur van FC Groningen, bevestigde zojuist voor de camera van ESPN dat de overgang "voor 99 procent rond is."

De 50-jarige Groninger volgt Dennis van der Ree op, die in december het stokje overnam van de ontslagen Frank Wormuth. Lukkien is sinds 2016 trainer van Emmen en schreef in 2018 met de club historie door voor het eerst naar de eredivisie te promoveren.

Emmen degradeerde in 2021 maar promoveerde vorig seizoen opnieuw. Lukkien werkte ook van 2010 tot 2016 al in Groningen. Hij was er trainer van de beloftenploeg en later assistent-coach. FC Emmen en FC Groningen strijden dit seizoen beide tegen degradatie.

Uitbrander Van Seumeren in kleedkamer FC Utrecht

Toornstra en Silberbauer over uitbrander Van Seumeren in kleedkamer: 'Iedereen is ontevreden'

Veerkrachtig Feyenoord vaak op achterstand: 'Dat kleeft wel beetje aan ons'

Het lijken mooie records. Feyenoord pakte dit seizoen van alle clubs in de eredivisie de meeste punten na een achterstand en sloeg daarnaast vaak toe met doelpunten in de slotfase.

Het zegt echter ook dat de koploper wel erg vaak op achterstand komt en tot het einde toe moet knokken voor de punten.

Tekortkoming

De NOS dook voor aanvang van de 26ste speelronde van de eredivisie, waarin koploper Feyenoord vandaag tegen achtervolger Ajax speelt, in de cijfers van statistiekenbureau Opta. Rotterdammers kwamen dit seizoen in maar liefst tien wedstrijden op achterstand. Een pijnlijke constatering, vindt ook trainer Arne Slot.

"Dat is een tekortkoming die we graag uit ons spel willen halen. We proberen alles om te voorkomen dat we op achterstand komen en eigenlijk vind ik ook dat wij dat doen. We geven weinig kansen weg en hebben zelf veel de bal."

Arne Slot

Ajax-trainer Heitinga té zelfverzekerd? 'Zo was hij als 17-jarige debutant ook'

"Natuurlijk zijn wij de favoriet."

Bijna als vanzelfsprekend sprak Ajax-trainer John Heitinga die woorden over de Klassieker, die vanmiddag wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena (14.30 uur). Dat het bezoekende Feyenoord de koploper is in de eredivisie en momenteel als een tierelier draait terwijl Ajax een vooralsnog teleurstellend seizoen speelt, doet weinig met zijn zelfvertrouwen.

Misplaatste arrogantie vinden ze in het grootste deel van Nederland, logisch vindt oud-teamgenoot Richard Knopper, die nu zijn eigen voetbalschool runt. "Dat is Ajax, hè. Daar hoort een bepaalde arrogantie bij. De slogan van de club luidt: Wij zijn Ajax, wij zijn de beste. Dat is niet voor niets. Dat spreekt iedereen uit."

John Heitinga

Hoogtepunten van de tot nu toe gespeelde duels

Bekijk hieronder de samenvattingen van de 26ste speelronde van de eredivisie. We beginnen met de laatst gespeelde wedstrijd.

Stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie na de wedstrijden van zaterdag

Welkom!

Vandaag liefst vijf wedstrijden in de eredivisie, met uiteraard heel veel aandacht voor de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Daarvoor staat nog de noordelijke derby tussen Groningen en Heerenveen op het programma. Later op de dag speelt PSV in Arnhem tegen Vitesse en nemen FC Twente en AZ het tegen elkaar op.

Volg alle ontwikkelingen op de velden in ons liveblog.