Excelsior profiteert optimaal van Cambuur-geschutter en sterke eerste helft

Bekijk de samenvatting van Excelsior - SC Cambuur

Excelsior heeft zichzelf een goede dienst bewezen. De naar de degradatiezone afgezakte Rotterdammers boekten in de eredivisie een 4-1 zege op hekkensluiter SC Cambuur en weten nu weer drie clubs onder zich.

Nummer zeventien FC Groningen, dat eerder op de dag had verloren van sc Heerenveen, staat op zes punten achterstand, terwijl de marge met Cambuur nu zeven punten bedraagt.

Excelsior was de winterstop uitgekomen met twee overwinningen in de eerste drie duels van het nieuwe jaar. Maar het ene punt dat uit de laatste acht wedstrijden werd gepeurd, had de Kralingers in een vrije val gebracht: van de elfde naar de zestiende plaats.

Stand eredivisie

En minstens zo verontrustend voor Excelsior: in die reeks werd slechts twee keer het vijandelijke net gevonden. De thuisploeg kreeg, nadat doelman Stijn van Gassel een kopbal van Bjørn Johnsen uit het Rotterdamse doel had gehouden, echter al snel Friese hulp. In tweevoud nog wel.

Doelman Robbin Ruiter bracht zijn eigen defensie in de problemen bij het uitverdedigen, waarvan Kenzo Goudmijn met een gerichte schuiver gretig profiteerde.

En in de tiende minuut verdween een mislukte kopbal van Nikolas Agrafiotis via het bovenbeen van Cambuur-verdediger Leon Bergsma door de benen van de verraste Ruiter in het doel: 2-0.

Stijn van Gassel redt op de kopbal van Bjørn Johnsen (rechts)

Daarmee bleek de ban gebroken, want ook het derde Excelsior-doelpunt liet niet lang op zich wachten. Een vrije trap vanaf de zijkant van de 21-jarige Feyenoord-huurling Marouan Azarkan, terug van een blessure, belandde in de twintigste minuut bij Siebe Horemans, die van dichtbij eenvoudig kon scoren.

Volley

En nog was de koek in de eerste helft niet op voor de thuisploeg: na prachtig voorbereidend werk van Azarkan, voor het eerst opgeroepen voor Jong Marokko, rondde Lazaros Lamprou met een volley af: 4-0. Navarone Foor had aan de andere kant de pech dat zijn vrije trap de paal trof.

Cambuur-trainer voelt zich 'extreem machteloos', Excelsior juicht voor Feyenoord

Met enkele aanvallende wissels in de rust deed Cambuur-coach Sjors Ultee een vermetele poging het tij nog te keren. Dat sorteerde al vlot effect, toen Alex Bangura een door invaller Robin Maulun teruggetrokken bal achter Van Gassel schoot.

De 1-4 van de aanvoerder bracht prompt het geloof bij de gasten weer enigszins terug. Een schuiver van Jamie Jacobs kon met moeite door Van Gassel met twee benen gekeerd worden.

Van een serieuze inhaalrace kwam het echter niet meer, al bleef de Friezen meer ellende bespaard doordat Horemans tegen de paal kopte en Agrafiotis een strafschop bijkans het stadion uit joeg.