Feyenoord deelt dreun uit aan Ajax in titelstrijd; eerste zege in Arena sinds 2005

Bekijk de samenvatting van Ajax - Feyenoord

Feyenoord heeft in de strijd om de titel een gevoelige dreun uitgedeeld aan Ajax. In een intense Klassieker in de Johan Cruijff Arena versloeg de koploper uit Rotterdam de aartsrivaal met 3-2. Het was de eerste zege voor Feyenoord in de Arena sinds 2005.

Het verschil tussen Feyenoord en Ajax is daardoor opgelopen tot zes punten, met nog acht wedstrijden te gaan.

AZ had later op zondag de tweede plaats over kunnen nemen van Ajax door te winnen bij FC Twente, maar de Alkmaarders verloren met 2-1. Ook PSV verspeelde punten: 1-1 tegen Vitesse.

Stand eredivisie

Bij Ajax stond Jorge Sánchez weer eens in de basis, door een blessure van rechtsback Devyne Rensch. Het was de enige wijziging ten opzichte van het duel met sc Heerenveen van vorige week.

Feyenoord kende één wijziging in de basis vergeleken met het Europa League-duel met Sjachtar Donetsk: Quilindschy Hartman was weer beter en verving Marcos López als linksback.

Moordend tempo

De Klassieker ging van start zoals iedereen had gehoopt: in een moordend tempo en vol felle duels. En de eerste de beste kans was meteen raak.

Santiago Gimenez was het eindstation van een geoliede Feyenoord-aanval: via een hakje van Oussama Idrissi en een voorzet van Hartman schoof de Mexicaan de bal al in de vijfde minuut koeltjes langs keeper Gerónimo Rulli (0-1). De achtste goal van het seizoen van Gimenez.

Ajax had even nodig om van die vroege dreun bij te komen, maar wist de draad weer op te pikken. Een vrije trap van oud-Feyenoorder Steven Berghuis zeilde een meter naast het doel en in de zeventiende minuut was het alweer gelijk.

Edson Álvarez werd bij een corner over het hoofd gezien door de Feyenoord-defensie en kopte vrij bij de tweede paal de 1-1 binnen.

Bekijk hieronder de reacties van beide teams na de wedstrijd en de aankomst van de spelersbus van Feyenoord bij de Kuip.

De rust keerde vervolgens zeker niet terug: als een sneltrein bleef het spel op en neer golven, vol harde duels. En soms te hard: in de twintigste minuut haalde Hartman - die al vroeg in de wedstrijd geel had gekregen - Mohammed Kudus neer.

Hartman ontsnapt en wordt gewisseld

Tot opluchting van Feyenoord hield scheidsrechter Danny Makkelie een tweede gele kaart op zak. Trainer Arne Slot zag een rode bui echter al hangen en haalde Hartman vijf minuten later al naar de kant, ten faveure van López.

De Amsterdammers hadden in deze fase het betere van het spel en dat leidde acht minuten voor rust tot een voorsprong. Berghuis vond Steven Bergwijn, op randje buitenspel, op de flank en die bediende Dusan Tadic op maat.

De aanvoerder - bij wie de veelbesproken OneLove-band voor rust verstopt zat onder zijn Amsterdamse aanvoerdersband - rondde beheerst af voor de 2-1 voorsprong.

De lijn van de VAR toont aan: Steven Bergwijn stond niet buitenspel

Ook daarna kwam het publiek af en toe ogen tekort in de meeslepende eerste helft. Zo kreeg Dávid Hancko namens Feyenoord vlak voor rust nog een beste kans.

Feyenoord neemt controle over

Na een kwartiertje uitblazen ging de tweede helft net zo spectaculair van start als de eerste. Feyenoord gaf meteen gas en zette vol de druk op de Amsterdamse defensie, die het even niet meer wist.

Na een lange aanval, die begon met een redding van Rulli op een grote kans voor López, werd de bal uiteindelijk voorgezet door Alireza Jahanbakhsh, waarop Sebastian Szymanski in de 52ste minuut de 2-2 tegen de touwen knalde.

Feyenoord had de boel in deze fase helemaal onder controle en het duurde wel een kwartier voordat Ajax zich weer enigszins met het spel begon te bemoeien.

Zo intens als voor rust was het niet meer, maar de spanning vergoedde veel. Wel kreeg Szymanski nog een grote mogelijkheid toen hij alleen op Rulli afstormde, maar slechts een slap schotje produceerde.

Beide trainers wisselden volop voor het laatste kwartier, waarin beide clubs nog voor de overwinning gingen. Ajax kreeg in de 84ste minuut nog een geweldige kans via Kudus, waarop Wellenreuther met vingertoppen redding bracht.

Kudus baalt na zijn gemiste kans in de slotfase tegen Feyenoord.

Maar twee minuten later was het raak voor de koploper, die al zo vaak na de 85ste minuut scoorde: Hancko kopte een corner door en Lutsharel Geertruida kopte de 3-2 langs Rulli.

Een spannende slotfase volgde, maar Ajax kon niet meer voorkomen dat Feyenoord voor het eerst in achttien jaar als winnaar van het veld stapte in Amsterdam.