Arne Slot ziet dat het niet lekker loopt
NOS Voetbal

Veerkrachtig Feyenoord vaak op achterstand: 'Dat kleeft wel beetje aan ons'

 • Jorrit Hansen

  volgt Feyenoord namens NOS Sport

 • Jorrit Hansen

  volgt Feyenoord namens NOS Sport

Het lijken mooie records. Feyenoord pakte dit seizoen van alle clubs in de eredivisie de meeste punten na een achterstand en sloeg daarnaast vaak toe met doelpunten in de slotfase.

Het zegt echter ook dat de koploper wel erg vaak op achterstand komt en tot het einde toe moet knokken voor de punten.

Tekortkoming

De NOS dook voor aanvang van de 26ste speelronde van de eredivisie, waarin koploper Feyenoord tegen achtervolger Ajax speelt, in de cijfers van statistiekenbureau Opta. De Rotterdammers kwamen dit seizoen in maar liefst tien wedstrijden op achterstand. Een pijnlijke constatering, vindt ook trainer Arne Slot.

"Dat is een tekortkoming die we graag uit ons spel willen halen. We proberen alles om te voorkomen dat we op achterstand komen en eigenlijk vind ik ook dat wij dat doen. We geven weinig kansen weg en hebben zelf veel de bal."

Het probleem: veel van die weinig weggeven kansen gaan erin. Hoe dat zo komt? "Daar heb ik al heel vaak over nagedacht", peinst Slot. "Het kan zijn dat je zo vaak in aanvallen zit, dat je bij een moment van verdedigen net een paar procent scherpte mist. Ik probeer ook maar iets te zoeken, maar voor mezelf is dit best een logische verklaring."

Veerkracht

Dan die veerkracht waar Feyenoord zo om wordt geroemd. Want van die tien wedstrijden waarin de ploeg op achterstand kwam, verloor het er slechts één. Alleen uit tegen PSV ging het mis (4-3 nederlaag). In zes gevallen werd zelfs nog een overwinning uit het vuur gesleept.

Feyenoord pakte 21 punten na een achterstand. Dat zijn er twee meer dan RKC Waalwijk en acht meer dan Ajax en Fortuna Sittard. Het clubrecord van Feyenoord is 24. Dat werd vorig seizoen behaald, ook onder Slot. "Dat kleeft wel een beetje aan ons", vindt hij.

Moedeloos wordt Slot van alle achterstanden, trots is hij op de vele keren dat het toch nog (redelijk) goed afliep. En dat is geen toeval, aldus de trainer. "Het is een kwaliteit van de groep en de hele organisatie."

 • NOS
  De eredivisieduels waarin Feyenoord op achterstand kwam
 • NOS
  Feyenoord pakte 21 punten na een achterstand
 • NOS
  Feyenoord vaak trefzeker na de 85ste minuut

Feyenoord sloeg niet alleen vaak alsnog toe na een achterstand, het sloeg ook vaak láát toe. En dat gebeurde vooral dit kalenderjaar. Feyenoord scoorde al vijf keer na de 85ste minuut. In de tien grootste Europese competities kwamen alleen Paris Saint-Germain en Sporting Portugal ook zo vaak zo laat tot een treffer.

Die twee ploegen kregen echter ook nog twee goals tegen, terwijl het Feyenoord lukt om in die slotfase het eigen doel schoon te houden. Daardoor leverden de late goals Feyenoord zes punten extra op. Alleen Arsenal verdiende in 2023 net zo veel punten door goals na de 85ste minuut.

Feyenoord pakte tegen FC Utrecht en PSV nog een punt na een achterstand. Tegen AZ en FC Groningen werd een gelijke tussenstand omgezet in een voorsprong. Zonder die late goals had Feyenoord dit weekend op de vierde plaats gestaan.

'We doen het samen'

Slot heeft na het horen van bovenstaande cijfers een duidelijke conclusie: "Het zegt dat de jongens ontzettend fit zijn. Daar zijn zij met de staf verantwoordelijk voor. Daarnaast zijn ze mentaal zo sterk, dat als het tegenzit, ze de vermoeidheid niet voelen. En we hebben nog de steun van onze supporters."

Oussama Idrissi na zijn winnende goal tegen Groningen

Om het eredivisierecord te breken moet Feyenoord nog de nodige achterstanden overleven. Ajax pakte in het seizoen 2017/18 maar liefst dertig punten na een achterstand, negen meer dan Feyenoord tot nu toe.

Dat Feyenoord nu twee seizoenen onder Slot zo veel punten pakt na een achterstand, is opmerkelijk. De veerkracht wil de coach echter niet op zijn conto schrijven. "Ik wil mijn eigen inbreng niet onderschatten, maar ook niet overschatten. Het is echt wel iets wat je samen doet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl