NOS Voetbal

Guidetti en Fischer: ooit sensationeel in de Klassieker, nu samen in Solna

  • Thierry Boon

    NOS Sport

  • Thierry Boon

    NOS Sport

Wonderkinderen. Toptalenten. Scandinavische sensaties. Ooit kwam men na de Klassieker superlatieven tekort om de voetbalkwaliteiten van John Guidetti en Viktor Fischer te omschrijven.

Toen toptalenten Fischer en Guidetti nog bepalend waren in de Klassieker

Het is januari 2012 als de dan 19-jarige Guidetti zijn debuut maakt in de Klassieker. Eerder dat seizoen, in Amsterdam, zit de Zweed negentig minuten op de bank. In Rotterdam wordt hij met een hattrick de grote man in de 4-2 zege op de aartsrivaal.

Het is januari 2013 als de dan 18-jarige Fischer zijn debuut maakt in de Klassieker. Eerder dat seizoen, in Rotterdam, zit de Deen negentig minuten op de bank. In Amsterdam wordt hij met twee goals de grote man in de 3-0 zege op de aartsrivaal.

Grote beloftes

De grote beloftes van Guidetti en Fischer worden nooit helemaal ingelost. Geen FC Barcelona of Manchester City, anno 2023 spelen de toptalenten van weleer - in wat de beste jaren van hun carrière zouden moeten worden - samen bij AIK Solna in Zweden.

Viktor Fischer en John Guidetti bij AIK Solna

"Ik heb soms het gevoel dat de wereld aan mij voorbijgaat, omdat ik dag in, dag uit met voetbal bezig ben." Al op jonge leeftijd is Fischer anders dan veel teamgenoten. Hij denkt. Om vervolgens weer te denken over die gedachtes.

Klieren in het hoofd

Piekeren. Of zoals hij het zelf zegt: "Even wat in mijn hoofd klieren." Daar krijgt hij gedurende zijn carrière onverhoopt alle tijd voor. Zijn loopbaan wordt namelijk getekend door blessures.

Op zijn zestiende haalt Ajax hem vanuit Denemarken naar Nederland. Naar een gastgezin in Ouderkerk aan de Amstel om precies te zijn. Ook op zijn zolderkamertje piekert hij. Hij is dol op zijn gastgezin, maar het is niet zoals thuis.

In zijn eerste seizoen bij de A-selectie gaat Fischer, emotioneel in het veld en rustig daarbuiten, als een komeet. In 23 duels komt hij tot 10 goals en 5 assists. Het moet het begin zijn van iets moois, maar dubbele cijfers haalt hij daarna nooit meer.

Viktor Fischer scoort in 2013 tegen Feyenoord

Een blessure, een verkeerde diagnose en een mislukte operatie houdt de jonge voetballer in zijn tweede seizoen bij Ajax een jaar aan de kant.

"Daar heeft hij moeten inleveren op het gebied van wendbaarheid en snelheid", stelt de Deense oud-Ajacied Søren Lerby, jarenlang zaakwaarnemer van Fischer.

'Viktor wou, zou en moest'

"Viktor viel in de jeugd al enorm op en stond al snel op alle lijstjes van de grote clubs. Hij deed er alles aan, maar door blessures is hij niet geworden wat men van hem had verwacht", aldus Lerby, die zijn voormalig pupil nog af en toe spreekt.

"Hij was wellicht ook te kritisch op zichzelf. Hij wou, zou en moest. Dan verkramp je soms als voetballer juist. Viktor probeerde voor alles een oplossing te vinden, maar die is er niet altijd in topsport. Het is geen wiskunde. Dat gaf frustratie."

Zijn laatste wedstrijd voor Ajax is het debacle op de Vijverberg, waar het elftal van Frank de Boer de titel verspeelt door gelijk te spelen tegen De Graafschap. Fischer is invaller.

Viktor Fischer zijn laatste minuten in het shirt van Ajax, bij het debacle op de Vijverberg

Hij vertrekt naar Middlesbrough, speelt daarna voor Mainz, Kopenhagen en Antwerp, maar zo goed als in zijn eerste seizoen bij Ajax wordt de welbespraakte Deen nooit.

"Ik was op mijn best wanneer een stemmetje in mijn hoofd zei: je bent beter dan de rest. Soms wil je dat heel graag tegen jezelf zeggen, maar geloof je er niet in", blikte Fischer eens terug.

John Guidetti na zijn hattrick tegen Ajax in de Kuip

John Guidetti heeft geen stemmetje in zijn hoofd nodig. Als er iemand overtuigd is van zichzelf, is het de Zweedse lefgozer wel, wanneer hij zich in 2011 als huurling van Manchester City bij Feyenoord meldt.

Fel baasje Guidetti

Een fel baasje met een Zlataneske portie zelfvertrouwen. Flamboyant, wars van hiërarchie, irritant soms, maar vooral goed. Het seizoen ervoor zijn de Rotterdammers tiende(!) geworden. Guidetti maakt met zijn lef van Feyenoord weer een topclub.

De hattrick tegen Ajax maakt hem legendarisch bij het Legioen. Net als het moment dat hij tijdens de wedstrijd op het veld meedoet met de wave, die door de kolkende Kuip gaat.

John Guidetti steekt drie vingers de lucht in na zijn hattrick tegen Ajax

Hij wil de beste spits van Europa worden en lijkt ook goed op weg, totdat ook Guidetti te maken krijgt met tegenslag. Een virus houdt hem de laatste duels bij Feyenoord aan de kant. Uiteindelijk staat Guidetti maandenlang stil. "Een hel", noemt hij het.

Zo nu en dan laat hij bij Stoke City, Celtic, Celta de Vigo, Deportivo Alaves en Hannover 96 nog zien wat hij kan. Maar zo goed als dat ene seizoen in Rotterdam wordt het nooit.

Ajacieden plagen

Wel maakt hij zich in 2016 nog populairder bij de aanhang van Feyenoord, met een goal in de Europa League namens Celta de Vigo tegen Ajax in Amsterdam.

Hij valt in, scoort, juicht met zijn handen achter zijn oren en roept "Feyenoord, Feyenoord!" naar het Ajax-publiek, dat helemaal wild wordt. Ook steekt hij drie vingers de lucht in, verwijzend naar zijn hattrick in de Klassieker.

John Guidetti scoort in de Arena en haalt verhaal bij de Ajax-fans

Jaren later zijn de voormalig toptalenten van Ajax en Feyenoord dus teamgenoten in Zweden, waar ze bij AIK Solna een voorhoede vormen die elke tegenstander bang moet maken.

Grote namen in Solna

Met hun naam maken ze in ieder geval al een hoop indruk in Zweden, weet journalist Marcus Bring, die namens Fotboll Sthlm de club volgt.

"Toen de eerste geruchten over Fischer naar buiten kwamen, had iedereen het erover. De mensen in Zweden kennen hem nog van zijn tijd bij Ajax. Het is nog steeds een grote naam, zeker voor Solna."

"De komst van Guidetti vorig jaar was nog groter, want hij is natuurlijk een Zweed. Toch stelde hij een beetje teleur in zijn eerste seizoen. Het gaat vaak over zijn fysiek. Men denkt soms dat hij te zwaar is", aldus Bring.

John Guidetti zwaait naar de fans van AIK Solna

In het nieuwe seizoen in Zweden - de competitie speelt zich af per kalenderjaar - verwacht de voetbaljournalist veel van het koningskoppel van AIK.

"Ze zullen tien jaar terug niet hebben gedacht nu in Zweden te spelen, maar Guidetti en Fischer zijn hier met hun talent nog steeds de beste aanvallers van de competitie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl