liveblog
NOS VoetbalAangepast

Marokko treft Frankrijk in halve finales • Giroud kopt Fransen langs Engelsen

Dit is het WK-blog van zaterdag 10 december, met nog een kwartfinale op het programma.

Automatische updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

We sluiten ons liveblog hierbij af. Bedankt voor het volgen!

Check hieronder nog onze reportage op Aruba, waar roots van Denzel Dumfries liggen.

Southgate beslist op later moment over toekomst als bondscoach

Gareth Southgate weet nog niet of hij doorgaat als bondscoach van Engeland. Dat zei hij na de uitschakeling in de kwartfinales van het WK tegen Frankrijk (2-1).

"Je gevoelens tijdens zo'n groot toernooi gaan alle kanten op, zeker ook na een wedstrijd als deze", vertelde Southgate. "Ik heb allerlei verschillende emoties. Dit is niet het juiste moment om te zeggen of ik wel of niet door wil. Daar moet ik echt even mijn tijd voor nemen."

Southgate volgde in 2016 Sam Allardyce op als bondscoach. Onder leiding van oud-international Southgate, die zelf 57 interlands speelde, haalde Engeland de halve finales van het WK 2018. Ze verloren daarin na verlenging van Kroatië (1-2) en moesten het in de strijd om de derde plaats ook afleggen tegen België (0-2).

Bij het EK, vorig jaar zomer, verloor Engeland in de finale op Wembley na strafschoppen van Italië. De 52-jarige Southgate heeft nog een contract als bondscoach tot eind 2024.

Gareth Southgate

Portugees Pepe breekt arm in verloren duel met Marokko

De Portugese international Pepe heeft tijdens het verloren duel in de kwartfinale van het WK in Qatar een breuk in een arm opgelopen. De nationale voetbalbond van het land maakte bekend dat er een fractuur in de linkerelleboog is geconstateerd bij de 39-jarige verdediger.

Pepe, die zijn vierde WK speelde, had na de wedstrijd vanwege aanhoudende klachten een bezoek aan het ziekenhuis gebracht. Hij was als aanvoerder aan het duel begonnen, droeg de band echter over aan Cristiano Ronaldo toen die in mocht vallen.

Pepe

Het ingevulde schema van de knock-outfase

Frankrijk is de laatste van vier halvefinalisten, dus we kunnen onze WK-bracket invullen.

De knock-outfase op het WK

Wedstrijdverslag

Frankrijk heeft tegen Engeland het geluk van de kampioen, met Giroud als verlosser

Regerend wereldkampioen Frankrijk is de laatste halvefinalist op het WK. In de kwartfinales werd afgerekend met Engeland (2-1), in een duel dat pas na rust echt ontbrandde.

Olivier Giroud kopte in het laatste kwartier de winnende binnen, na een fase waarin juist de Engelsen het duel naar zich toe leken te trekken. Harry Kane schoot daarna nog een penalty hoog over, een zeldzame misser vanaf elf meter voor de spits van Tottenham Hotspur.

Frankrijk speelt nu woensdagavond tegen Marokko. In de andere halve finale treffen Kroatië en Argentinië elkaar.

90+11' Afgelopen!

Engeland krijgt nog een kans met een vrije trap op de rand van de zestien, maar Rashford knalt over. Daarna is het meteen gedaan. Frankrijk naar de halve finales!

90+2' Blessuretijd loopt

Er komen acht minuten bij. Nog even billenknijpen voor Frankrijk, de Engelsen met de vertrouwde 'Engelse' lange bal.

84' KANE MIST!

Geen 2-2! Kane schiet de bal gigantisch hard over. Frankrijk nog op 2-1.

82' Strafschop Engeland

Hernandez loopt hard in de rug van Mount en scheidsrechter Sampaio laat doorspelen. Na tussenkomst van de VAR gaat de bal op de stip.

78' DOELPUNT FRANKRIJK!

Dan toch de goal van Giroud! Griezmann slingert de bal voor waarna de spits de 2-1 binnen kopt. Maguire komt net te kort en ziet de bal via zijn schouder binnen vallen.

77' PICKFORD!!!

Vanaf een meter of tien krijgt de geheel vrijstaande Giroud de kans om binnen te schieten. Met een geweldige reflex duwt Pickford de bal uit zijn doel.

70' Bijna Maguire!

Een hele gevaarlijke kopbal van Maguire komt op de buitenkant van de paal terecht. Engeland is op dit moment de bovenliggende partij.

Kane op gelijke hoogte met Rooney

Dankzij zijn treffer is Harry Kane op gelijke hoogte gekomen met Wayne Rooney als topscorer aller tijden voor Engeland. Beide spitsen wisten 53 keer te scoren voor hun land.

Wayne Rooney (l) en Harry Kane samen bij het EK in 2016

Frankrijk meteen gevaarlijk

De Fransen zijn vanaf de aftrap meteen gevaarlijk. Rabiot komt door in het midden en schiet hard op doel. Pickford kan maar net de bal naar de zijkant duwen.

54' DOELPUNT ENGELAND!

Het is weer gelijk in Al Khor! Ondanks dat Kane uit zijn concentratie wordt gehaald omdat hij de bal opnieuw neer moet leggen knalt hij de strafschop keihard binnen.

52' Bal op de stip!

Tchouaméni vloert Saka in de zestien waarna de bal op de stip gaat. Kane gaat achter de bal staan.

47' Bellingham!!!

Een heerlijke volley van Jude Bellingham vliegt bijna in het doel, maar Lloris is paraat en tikt de bal net over de lat. Daar was Engeland heel dicht bij de gelijkmaker.

Nog even terug naar Marokko-Portugal

Vlak voor het einde van Marokko-Portugal kreeg Pepe een geweldige kans om Portugal op gelijke hoogte te brengen. Zijn kopbal van dichtbij ging maar net naast waarna Jawad El Yamiq hem even bedankte...

46' Tweede helft

De bal rolt weer in Qatar. Geen wissels aan beide kanten.

45+4' Rust

De eerste 45 minuten zitten erop in het Al Bayt stadion. Frankrijk heeft de voorsprong, maar Engeland het meest de bal. De Fransen loeren op de counter, maar de Engelsen zijn ook zo nu en dan gevaarlijk. Grote kansen heeft het nog niet opgeleverd, maar deze wedstrijd is nog lang niet gespeeld.

Feest Marokkaanse fans loopt in verschillende steden opnieuw uit de hand

De WK-winst van Marokko op Portugal wordt vanavond in verschillende Nederlandse steden op straat gevierd. De straatfeesten begonnen feestelijk, maar mondden op meerdere plekken uit in ongeregeldheden. De politie greep daarop in, ook werden noodbevelen afgekondigd.

In Den Haag heeft de gemeente voor een deel van de Schilderswijk een noodbevel afgegeven. Met name op de Vaillantlaan was het opnieuw onrustig, daar werd met vuurwerk naar de politie gegooid, zegt een politiewoordvoerder. De ME vordert mensen om de Vaillantlaan te verlaten.

Ook in de Utrechtse wijk Lombok kwam de ME in actie. Daar werd de politie bekogeld met vuurwerk. "Wat begon met een feestelijke sfeer in de stad werd op bepaalde plekken helaas grimmiger naarmate de avond vorderde. Omdat er rondom het Moskeeplein door vernielingen, het gooien van zwaar vuurwerk en agressie tegen de politie een onacceptabele situatie ontstond is de ME ingezet", laat de gemeente weten.

29' Kane schiet!

Met een hard schot dat richting de kruising zeilt stelt Harry Kane zijn ploeggenoot bij Tottenham Hotspur, Hugo Lloris, op de proef. De Franse keeper kan er maar net een corner van maken.

17' DOELPUNT FRANKRIJK!

Alle ogen zijn gericht op Mbappe, maar Tchouaméni opent de score. Griezmann legt de bal breed waarna de middenvelder van Real Madrid verwoestend uithaalt. De bal knalt binnen in de verre hoek.

11' Giroud gevaarlijk

Na een foutje in de Engelse opbouw komt de bal bij Dembele. Een scherpe voorzet wordt al vallend door Giroud op doel gekopt. Een gevaarlijk balletje, maar Pickford kan simpel vangen.

Overleden journalist geëerd

De Amerikaanse sportjournalist Grant Wahl, die vrijdag op de tribune tijdens de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië overleed, is voor het duel tussen Engeland en Frankrijk geëerd.

Op de perstribune ligt een bos bloemen en op het grote scherm van het Al Bayt stadion wordt een afbeelding van de Amerikaan getoond.

  • reuters
    Bloemen voor Grant Wahl
  • reuters
    Grant Wahl wordt geëerd

1' Aftrap

Frankrijk heeft de bal in het spel gebracht. De laatste kwartfinale is begonnen!

Record voor Lloris

Met zijn basisplaats is Hugo Lloris nu de Fransman met de meeste WK-ervaring. De keeper speelt tegen de Engelsen zijn 18de WK-wedstrijd. Antoine Griezmann (17), Fabien Barthez (17), Thierry Henry (17), Olivier Giroud (16) en Lilian Thuram (16) volgen hem op de voet. Barthez, Henry en Thuram zijn niet meer actief.

Hugo Lloris

Engeland-Frankrijk: wat feitjes op een rij

- Engeland en Frankrijk speelden al 41 keer eerder tegen elkaar. De Engelsen wonnen 24 keer, de Fransen elf keer. Van de laatste acht ontmoetingen werd er maar één door Engeland gewonnen.

- Engeland won in 2002 voor het laatst een WK-duel van een land dat hoger op de FIFA-ranglijst staat (Argentinië). Daarna verloor het zes van zijn zeven duels met een land dat hoger staat.

- Frankrijk is er al 5 WK-duels op rij niet in geslaagd de nul te houden.

- Engeland is het team dat het vaakst verloor in de kwartfinales van een WK: zes van de negen keer.

- Kylian Mbappé scoorde 16 keer in z'n laatste 14 interlands. Dit WK was hij al goed voor vijf treffers en twee assists.

- Jude Bellingham (19) is de jongste speler ooit voor Engeland in de kwartfinales van een WK. Daarmee verbreekt hij het record van Wayne Rooney, die 20 jaar oud was toen hij tegen Portugal in de basis stond in kwartfinale op het WK van 2006.

- Harry Kane (22) komt op gelijke hoogte met Ashley Cole (22) als het gaat om wedstrijden op een eindronde voor Engeland. Raheem Sterling, die weer terug is in de selectie nadat hij even terug was gegaan naar Engeland vanwege een inbraak in zijn huis, kan ook op gelijke hoogte komen met Cole.

Oranje geland op mistig Schiphol

Het Nederlands elftal is zaterdag om 18.19 uur geland op Schiphol. Dat gebeurde na een vlucht van ruim zes uur. Eenmaal aangekomen op het mistige vliegveld stapten de spelers en begeleiders in twee bussen die hen naar Hilton Schiphol brachten. De meeste internationals moeten zich snel weer melden bij hun clubs.

De spelersbus van Oranje

Opstelling Engeland

Opstelling Engeland

Opstelling Frankrijk

Opstelling Frankrijk

Wedstrijdverslag

Marokko schrijft geschiedenis: eerste Afrikaanse land in halve finales WK

Hoe het WK ook eindigt, de spelers van Marokko gaan de geschiedenisboeken in. Door een 1-0 zege op Portugal bereikten Hakim Ziyech en consorten de halve finales, als eerste Afrikaanse land ooit.

Voor de wedstrijd in het Al Thumama Stadion waren de ogen - en camera's - weer gericht op de man die niet speelde: Cristiano Ronaldo. De wereldster maakte net als in de achtste finale plaats voor Gonçalo Ramos, die tegen Zwitserland een hattrick maakte.

Bij Marokko, dat zich met enorme fysieke inspanning naar de laatste acht had gevochten, waren meerdere spelers niet fit. Noussair Mazraoui en Nayef Naguerd konden helemaal niet meedoen. Sterkhouder Sofyan Amrabat stond wel in de basis, maar was ook verre van okselfris.

Eerste Afrikaanse land in halve finales

Het is de eerste keer in de WK-geschiedenis dat een Afrikaans land zich plaatst voor de halve finales van een WK. Het is de derde keer dat er teams van drie verschillende continenten in de halve finales staan.

90+8' Marokko wint!

AFGELOPEN! Marokko naar de halve finales!

90+7' KANS PEPE!

Terwijl alle Marokkanen op apegapen liggen krijgt Pepe nog een geweldige kans. Maar van dichtbij kopt hij net naast.

90+2' RODE KAART!

Cheddira krijgt eerst geel voor een tik op het hoofd van Pepe en een minuut later krijgt hij zijn tweede kaart voor een harde tackle. Marokko met tien man verder.

90' Acht minuten nog

We krijgen er 8 minuten blessuretijd bij in Doha. Op het moment dat het bord van de vierde official omhoog gaat schiet Ronaldo op doel. Bounou kan maar net aan redding brengen. We gaan een bloedstollende slotfase tegemoet.

82' WAT EEN KANS!

Bounou, de keeper van Marokko, zal ongetwijfeld een standbeeld krijgen na dit WK. Zoals zo vaak dit WK houdt hij zijn ploeg op de been. Een vlammend schot van Joao Felix wordt door de keeper over de lat getikt.

Ziyech naar de kant

Einde wedstrijd voor de oud-Ajacied. Na een flinke tackle moet hij even behandeld worden, maar even later moet hij toch naar de kant. Oud-AZ'er Zakaria Aboukhlal is zijn vervanger.

75' Marokko houdt stand

Met nog een kwartier te gaan is het spelbeeld nog altijd onveranderd. Portugal dringt aan, krijgt zo nu en dan een kansje, maar Marokko houdt stand. Het enige verschil met de eerste helft is dat de Marokkanen er nog maar sporadisch uitkomen.

Record voor Ronaldo

Met zijn invalbeurt bij Portugal is Cristiano nu samen met Bader Al-Mutawa (Koeweit) de international met de meeste interlands achter zijn naam. Beiden kwamen 196 keer in actie voor hun land. Wesley Sneijder is met 134 interlands de recordhouder voor Nederland. Met 99 wedstrijden is Daley Blind de hoogste actieve speler op de Nederlandse ranglijst.

Supporters in Helmond gaan uit hun dak

Vanuit een filmzaal in Helmond kijken meer dan honderd Marokko-supporters gespannen naar de kwartfinale. Zo reageerden ze toen de 1-0 viel.

48' Mazzeltje voor Portugal

Een vrije trap van Ziyech wordt maar net gekeerd door Costa, die zelf waarschijnlijk niet eens wist dat hij redde. Inmiddels is Ronaldo binnen de lijnen gekomen bij de Portugezen.

46' Daar gaan we weer!

Gaat Marokko dit vasthouden? Nog 45 minuten volhouden en de halve finale is een feit.

45+2' Rust

Pauze in Doha. Marokko leidt met 1-0.

45' Portugal meteen gevaarlijk

De Portugezen willen heel graag snel de gelijkmaker maken. Met een mooi schot vanaf de rechterkant van het veld schiet Bruno Fernandes op de lat.

42' DOELPUNT MAROKKO!

En dan staat het op slag van rust 1-0 voor Marokko. Na wat geluk krijgt Attiyat-Allah de bal mee en slingert hij hem de zestien in. En-Nesyri vliegt de lucht in en klopt een Portugese verdediger en doelman Costa.

35' Kansjes Marokko

Via de linkerkant komt de bal voor de voeten van Amallah. Zijn volley gaat hoog over, daar had wel meer in gezeten. Even later schiet Boufal van ver in de handen van keeper Costa. Marokko is zeker niet kansloos in deze wedstrijd.

31' Poeh hey!

Bijna de voorsprong voor Portugal. Joao Felix neemt hem op de pantoffel op randje zestien waarna de bal via de rug van El Yamiq maar net over het Marokkaanse doel gaat.

15' Portugal maakt het spel

Vooralsnog lijkt dit duel veel op Marokko-Spanje, toen de Marokkanen de tegenstander het spel lieten maken en vooral bezig waren met tegenhouden en hopen op een gevaarlijk uitbraak. Onder aanvoering van Amrabat lukt dat vooralsnog aardig al zijn de Portugezen al een paar keer gevaarlijk geworden.

6' Ook Marokko al gevaarlijk

Net als tegen Spanje graaft Marokko zich in, maar net als tegen de Spanjaarden komen er zeker wel kansen. Uit een corner kopt Youssef En-Nesyri geheel vrijstaand hoog over.

4' Eerste kans voor Portugal

Het duurt niet lang voordat Portugal z'n eerste kans al te pakken heeft. Uit een vrije trap kopt Joao Felix op keeper Bounou. Marokko is gewaarschuwd.

Best wel wat interesse voor Ronaldo

Cristiano Ronaldo gaat op de foto

1' Aftrap!

De derde van vier kwartfinales is inmiddels begonnen. Portugal heeft afgetrapt.

Jongste basisploeg op een WK ooit voor Portugal

Met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en 332 dagen heeft Portugal de jongste basisopstelling ooit op een WK. In de halve finale van het WK in 1966 tegen Engeland hadden de Portugezen een gemiddelde leeftijd van 27 jaar en 74 dagen.

Marokko-Portugal: wat feitjes op een rij

- De enige twee eerdere ontmoetingen waren ook op een WK. Marokko boekte in 1986 zijn eerste WK-zege door met 3-1 te winnen van Portugal. In 2018 won Portugal met 1-0 (goal Ronaldo).

- Marokko is het vierde Afrikaanse land ooit bij de laatste acht. Kameroen, Senegal en Ghana strandden in de kwartfinales ondanks een gelijke stand na 90 minuten.

- Ronaldo staat met 195 interlands net achter wereldrecordhouder Al-Mutawa, die 196 keer voor Koeweit speelde.

- Marokko hield de nul in zeven van z'n laatste acht duels. De enige tegengoal was een eigen doelpunt tegen Canada.

- Van de acht kwartfinalisten scoorde Marokko het minst (4 goals) en kreeg het de minste goals tegen (1).

Marokko-Portugal ook op NPO 1

De voorbeschouwing op Marokko-Portugal is inmiddels begonnen op NPO 1. Schakel in op onze stream om mee te kijken. Khalid Boulahrouz en Ibrahim Afellay blikken vooruit op het duel.

Geen Ronaldo, geen Mazraoui dus

Net als in de achtste finales tegen Zwitserland, waarin Portugal een galavoorstelling weg gaf tegen Zwitserland (6-1), zit Cristiano Ronaldo op de bank. De Portugese vedette moet zijn plek in de aanval afstaan aan Gonçalo Ramos, die tegen de Zwitsers drie keer scoorde.

Bij Marokko geen Noussair Mazraoui. De oud-Ajacied liep tijdens dit toernooi een heupblessure op, speelde nog wel mee in de achtste finales tegen Spanje, maar moet nu toch verstek laten gaan. Ook centrale verdediger Aguerd (West Ham), die zich tegen de Spanjaarden met een ingezwachteld been naar het einde knokte, ontbreekt.

Opstelling Marokko, zieke en geblesseerde Mazraoui ontbreekt

De opstelling van Marokko

Opstelling Portugal, weer geen Ronaldo in de basis

Opstelling Portugal

Rapper Ice over Ziyech en Marokkaans elftal: 'Voor Ronaldo zijn we niet bang'

Rapper Ice vertelt in Qatar over zijn band met Hakim Ziyech en de kansen van het Marokkaanse elftal op het WK voetbal:

Ook Franse judogrootheid geniet van WK voetbal

Teddy Riner is een grootheid in de judowereld. Hij is tweevoudig olympisch kampioen in het zwaargewicht en heeft al tien gouden WK-medailles in zijn kast hangen. De Fransman kan in zijn eigen land niet over straat zonder herkend te worden, maar traint momenteel in alle rust op Papendal.

Uiteraard houdt ook hij de prestaties van de Franse voetballers op het WK in Qatar nauwlettend in de gaten. "Natuurlijk", lacht Riner. "Ik vind het WK geweldig. Er zijn geen kleine landen meer. Tegenwoordig zijn alle teams van niveau."

Riner komt Kylian Mbappé, de sterspeler van de Fransen, regelmatig tegen in het dagelijks leven. "Ik zit bij PSG judo, Kylian bij PSG voetbal", legt de judoka uit. "Het is een geweldige vent, die toont dat hij een van de beste spelers ter wereld is."

Seizoen voor keeper Neuer nu al klaar na beenbreuk tijdens skivakantie

Manuel Neuer in het ziekenhuis

Het jaar 2022 is voor Manuel Neuer geëindigd in een deceptie. De keeper van Bayern München brak tijdens een skitrip deze week zijn been en is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.

De Duitser was nog bezig met het verwerken van de roemloze uitschakeling van Die Mannschaft op het WK, toen het ongeluk gebeurde, vertelt hij op Instagram.

Altijd die twijfels over Giroud, zelfs FC Utrecht kocht hem toch niet en haalde Fortuné

Olivier Giroud op het WK voetbal 2022 in Qatar

De kersverse topscorer aller tijden van Frankrijk had zomaar in de eredivisie kunnen spelen. Maar net als eigenlijk bijna iedereen twijfelde ook FC Utrecht ooit aan de kwaliteiten van Olivier Giroud.

"Dat verhaal kan ik bevestigen", aldus Foeke Booy, van 2002 tot 2007 hoofdtrainer van de Utrechters. "We keken destijds veel naar spelers uit de tweede divisie van Frankrijk. En uiteraard kwam hij daardoor ook snel bij ons in het vizier."

Israëlische journalisten zijn welkom in Qatar, maar er verslag doen is lastig

Israël heeft zich niet gekwalificeerd voor het WK. Toch zijn honderden Israëlische journalisten naar Doha afgereisd. Hun werk verloopt er moeizaam; ze worden genegeerd door veel fans. Vooral Arabische fans willen niet met ze praten.

Marokko loopt warm voor kwartfinale tegen Portugal

In de straten van Casablanca in Marokko heerst een aanstekelijke vrolijkheid, mensen groeten elkaar met mambrouk alina: "gefeliciteerd aan onszelf." De altijd norse bakkersvrouw draagt een pet in de kleuren van de Marokkaanse vlag, iedereen in Marokko is in de ban van het WK.

In aanloop naar de kwartfinale vandaag om 16.00 uur tussen Portugal en Marokko hoopt heel het land op een nieuwe overwinning van de "Leeuwen van de Atlas". De Marokkanen hier hebben het over een wonder, ze behoren tot de groep van de acht beste voetballanden ter wereld.

WK-revelatie Bellingham controleur en aanvaller tegelijk op Engels middenveld

Jude Bellingham in extase na zijn 1-0 tegen Iran

De jeugd timmert aardig aan de weg bij het WK voetbal in Qatar. Maar liefst negen spelers van onder de twintig jaar stonden, gerekend tot en met de achtste finales, een keer aan de aftrap van een WK-duel. Een evenaring van het oeroude record uit 1930, toen Uruguay het allereerste mondiale titeltoernooi in huis had.

Twee tieners kregen zelfs bij álle wedstrijden van hun land een basisplaats toebedeeld. Voor de Spanjaard Gavi, met zijn 18 jaar de jongste van het stel, is de teller op vier blijven steken, maar voor Jude Bellingham gloort wellicht nog meer roem.

De middenvelder van Borussia Dortmund, die afgelopen zomer zijn 19de verjaardag vierde, loodste Engeland met een assist bij de 1-0 en een voorassist bij de 2-0 ten koste van Senegal naar de kwartfinales. Daarin is vanavond titelverdediger Frankrijk de tegenstander.

Grote steden over wedstrijd Marokko: buurtvaders ingezet, geen staat van beleg

In Qatar wordt het vanmiddag sowieso spannend, als Marokko de kwartfinale speelt tegen Portugal. Maar ook in de grote steden in Nederland wacht men af. Want daar was het bij de vorige wedstrijden van Marokko op sommige plekken onrustig.

Otamendi vierde zege in gezicht van spelers Oranje: 'Wij reageerden op hun gedrag'

De Argentijnse spelers reageren weinig sportief na de winnende strafschop van Lautaro Martínez

Nicolás Otamendi heeft uitgelegd waarom hij na de zege na strafschoppen van Argentinië op het WK denigrerende gebaren naar de spelers van Oranje heeft gemaakt. Cameramensen en fotografen legden vast hoe hij samen met enkele ploeggenoten hun Nederlandse collega's uitdaagden.

"Ik vierde het in hun gezicht omdat er een speler was van Nederland die bij iedere strafschop die wij namen naar ons toe kwam en wat riep richting onze spelers", legt Otamendi uit. "Ik zag op sociale media een foto van ons dat we hen uitdaagden. Maar die foto vertelt niet het hele verhaal. Wij reageerden op hun gedrag."

Otamendi wilde niet zeggen welke speler van Nederland hij bedoelde. Maar na afloop reageerde Lionel Messi geïrriteerd op Wout Weghorst. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz gaf Denzel Dumfries na de strafschoppenserie een tweede keer gele kaart nadat de rechtsback woedend had gereageerd op provocaties van Otamendi.

Verhit potje

Je weet dat Nederland tegen Argentinië een verhit potje is", zei Dumfries. "Dat je wordt uitgedaagd en dat er opstootjes komen. Je probeert elkaar te provoceren, het gaat over en weer. Ik was zelf ook bezig tijdens de strafschoppenserie. Je probeert alles te doen. Zij ook. Ik houd er niet van om naar andere spelers te wijzen, maar ik had zo mijn redenen. Of dat slim is weet ik niet. Er gebeurde iets waardoor ik reageerde."

Dagboek Doha: een ode aan de Argentijnse fans, die eigenlijk al wereldkampioen zijn

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Het laatste dagboekje vanuit Doha gaat over de hartstochtelijke Argentijnse fans, die de wereldtitel in Qatar eigenlijk wel verdienen.

Wotte kneedde aan Marokkaanse succesgeneratie: 'Reisden samen heel Afrika door'

In de Syrische hoofdstad Damascus kijkt er vanmiddag een Nederlander nagelbijtend naar Marokko-Portugal. Mark Wotte, tegenwoordig onder contract bij de Syrische voetbalbond, werkte tussen 2016 en 2019 als bondscoach van Marokko onder 20 en onder 23.

De jonge talenten die hij toen leerde kennen - van Hakimi tot Amrabat en van Mazraoui tot Ounahi - spelen om 16.00 uur om een plek bij de laatste vier op het WK. "Ik ben jarenlang met ze door heel Afrika gereisd. Het is prachtig om ze nu op dit WK te zien schitteren."

Die ene titel is Van Gaal niet gegeven, ook zijn derde WK-missie mislukt

Zichtbaar aangeslagen stond Louis van Gaal vrijdagavond na afloop voor de camera. Zijn missie, zijn derde poging om wereldkampioen te worden, is mislukt.

De derde plaats van 2014 blijft zijn beste prestatie als bondscoach en dat doet pijn. Met Oranje werd hij net als acht jaar geleden na strafschoppen uitgeschakeld door Argentinië.

Deze man vatte het gevoel van de Oranjesupporters goed samen

Zijn middelvinger tijdens de wedstrijd Nederland - Argentinië ging viraal. Na de wedstrijd wilde deze fan daarom graag nog excuses aanbieden aan zijn moeder.

Weghorst in tranen na de uitschakeling tegen Argentinië

Wout Weghorst was met twee doelpunten en een benutte strafschop in de penaltyreeks de man van de wedstrijd bij Oranje. Maar de kwartfinale tegen Argentinië ging uiteindelijk verloren.

"Het had een van de mooiste avonden uit mijn leven moeten zijn...", treurde de invaller na afloop. "En het kwam ook heel dichtbij. Maar uiteindelijk is het zuur hoe het afloopt. Het is zo ontzettend jammer."

De wedstrijd van Nederland

Het leek zo mooi te kunnen worden na de twee late goals van Wout Weghorst, maar het Nederlandse strafschoppentrauma werd weer tot leven gewekt in de kwartfinale tegen Argentinië.

Lees hier het verslag van de wedstrijd terug en bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd:

Welkom!

Welkom in het WK-liveblog van zaterdag 10 december.

Terwijl Oranje zaterdag met een kater in het vliegtuig naar Nederland zal vertrekken, zullen de Argentijnen hun overwinning van vrijdag nog even goed vieren.

Ook vandaag staan er weer twee kwartfinales op de rol: om 16.00 uur trappen Marokko en Portugal af. Vanaf 15.20 uur begint de voorbeschouwing op NPO 1, waar Ibrahim Afellay en Khalid Boulahrouz zullen aanschuiven.

Om 20.00 uur wordt de laatste kwartfinale tussen Frankrijk en Engeland gespeeld. De voorbeschouwing van die wedstrijd start om 19.20 op NPO 1 in Studio WK22, waar Herman Brusselmans, Marco van Basten en Imke Courtois te gast zijn. De wedstrijd wordt geanalyseerd door Karim El Ahmadi.

Lees hier het liveblog van gisteren nog eens terug.

NOS op het WK