Antonio Rüdiger baalt na de uitschakeling
NOS Voetbal

Duitse exit: 'Van wereldkampioen tot voetbaldwerg, einde van trotse voetbalnatie'

Vier keer wereldkampioen, drie keer Europees kampioen. "Das war einmal", refereert Bild aan de gouden tijden van het Duitse voetbal. De roemloze uitschakeling op het WK komt keihard aan.

"Op 1 december 2022 waren we getuige van het einde van een eens zo grote en trotse voetbalnatie", is de conclusie na de derde vroegtijdige aftocht op rij.

Sinds de wereldtitel in 2014 kwam Duitsland de groepsfase niet meer door. In 2018 werd de titelverdediger laatste in een groep met Zweden, Mexico en Zuid-Korea. "Na het toernooi in Rusland dachten we: erger kan het niet. Sinds vandaag weten we: het wordt erger."

Verworden tot voetbaldwerg

Het toernooi wordt door de krant samengevat met een beschamende nederlaag tegen Japan (1-2), een sterk gelijkspel tegen Spanje (1-1) en een klinkende zege op Costa Rica. En dat is niet voldoende voor de volgende ronde. "Het is een schande."

"Drie toernooien op rij waar we geen potten hebben kunnen breken", wordt de uitschakeling in de achtste finales van het EK ook meegerekend. "Vroeger beefde de voetbalwereld voor ons. We werden geprezen als toernooiteam. Nu is Duitsland gewoon een voetbaldwerg."

De uitschakeling van de Duitsers in beeld:

Op sociale media is veel leedvermaak na de vroege aftocht van de Duitsers. Zeker ook vanuit Engeland.

Tijdens het WK van 2010 werden de Engelsen door Duitsland uitgeschakeld, mede doordat een zuiver doelpunt van Frank Lampard niet werd waargenomen. Inmiddels is er een videoscheidsrechter, waardoor de winnende Japanse goal tegen Spanje in het andere groepsduel werd goedgekeurd. Een goal die de Duitsers achteraf de kop kostte.

Even leek het er zelfs op dat Japan en Costa Rica naar de achtste finales zouden gaan. Maar mede dankzij twee goals van Kai Havertz kregen de Duitsers de Costa Ricanen in het laatste kwartier nog wel op de knieën. En dus kwam Spanje met de schrik vrij.

"Dank u, Señor Havertz", kopt de Spaanse sportkrant AS. "De goals van de Duitse spits brachten ons naar de achtste finales."

Of Havertz trouwens blij was met zijn uitverkiezing tot Man van de Wedstrijd? De foto in onderstaande tweet van de FIFA werd ook al veelvuldig gedeeld op een van de zwartste avonden in de historie van het Duitse voetbal.

"Een aardbeving schudt de planeet voetbal", blikt het Franse Le Monde terug op een enerverend avondje. Het Italiaanse La Gazzetta dello Sport laat duidelijk doorschemeren dat ook Spanje zijn sportieve plicht wel wat serieuzer had mogen nemen.

"Duitsland gaat naar huis, verraden door Spanje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl