De Argentijnse spelers reageren weinig sportief na de winnende strafschop van Lautaro Martínez
NOS VoetbalAangepast

Gemoederen liepen hoog op: Dumfries krijgt na afloop rood, Messi bekvecht met Weghorst

Het record van de 'Slag om Neurenberg' kwam vrijdagavond in Doha angstvallig dichtbij. De Spaanse arbiter Mateu Lahoz trok negentien gele kaarten bij de verhitte kwartfinale tussen Nederland en Argentinië. Daarmee bleef hij net onder de twintig prenten (waaronder vier keer rood) die de Rus Valentin Ivanov in 2006 uitdeelde bij Nederland - Portugal.

Na afloop van de penaltyserie gaf Lahoz nog een tweede gele kaart (en dus rood) aan Denzel Dumfries, die furieus reageerde op een provocatie van de Argentijn Nicolas Otamendi. Eerder hadden Dumfries en Noa Lang nog tijdens de strafschoppenreeks geel gehad omdat ze Argentijnse spelers uit hun concentratie probeerden te halen.

Op beelden van onderstaande tweet is te zien dat meerdere spelers van Oranje Lautaro Martínez, die de laatste strafschop moest nemen, hinderden.

Ook na afloop was het in de catacomben nog lang onvriendelijk. Terwijl hij geïnterviewd werd, riep de zwaar geïrriteerde Lionel Messi tot viermaal toe: "Wat kijk je nou, gek", richting Wout Weghorst.

De zevenvoudig wereldvoetballer van het jaar was met een assist en een benutte penalty wederom de grote man aan Argentijnse zijde, maar ergerde zich behoorlijk tijdens de wedstrijd. Messi zocht gefrustreerd de confrontatie met de Nederlandse bank.

"Van Gaal verkondigt altijd dat hij goed aanvallend voetbal speelt, maar zijn ploeg ramt alle ballen weg", zei Messi na afloop.

  • AFP
    Duwen en trekken bij Nederland-Argentinië
  • Getty
    Lionel Messi viert zijn doelpunt provocerend tegenover de Nederlandse bank

Ook voor de Spaanse arbiter Lahoz had Messi geen goed woord over. "Ze kunnen niet een scheidsrechter op deze wedstrijd zetten die zijn taak niet aankan. Maar ik wil niet over de scheidsrechter praten, want als ik zeg wat ik denk dan word ik geschorst."

Handbal Messi onbestraft

Voor het gemak was Messi even vergeten dat hijzelf gespaard werd door Lahoz. De Argentijnse vedette maakte een opzettelijke handsbal, maar kreeg daarvoor geen gele kaart. Later in de wedstrijd werd Messi wel op de bon geslingerd door Lahoz wegens protesteren.

Ook de Argentijnse doelman Emiliano Martínez uitte forse kritiek op de arbitrage. "Hij floot alles in het voordeel voor Nederland. Er werd tien minuten blessuretijd bijgeteld zonder reden en hij gaf wel drie keer een vrije trap net buiten de zestien. Ik hoop dat we deze scheidsrechter nooit meer krijgen, hij is nutteloos."

De keeper was ook niet te spreken over Van Gaal. "Ik hoorde Van Gaal zeggen dat Nederland zou winnen met strafschoppen. Ik denk dat hij beter zijn mond kan houden."

Een ander opvallend moment vond in de tweede helft plaats. De Argentijn Leandro Paredes schoffelde eerst Aké onderuit en trapte vervolgens de bal keihard de Nederlandse reservebank in. Hij kreeg vervolgens een beuk van Virgil van Dijk en werd belaagd door zo'n beetje alle wisselspelers van Oranje.

Lahoz gaf geel aan Paredes en Van Dijk. De Spaanse arbiter gaf tijdens de wedstrijd ook een aantal kaarten aan mensen die niet op het veld stonden. Weghorst kreeg al voor zijn invalbeurt geel wegens protesteren en Steven Bergwijn werd bestraft toen hij zich na zijn wissel met een opstootje bemoeide. De Argentijnse coach Lionel Scaloni en zijn assistent Walter Samuel werden eveneens op de bon geslingerd.

"Dat soort onvriendelijkheden gebeuren soms op een voetbalveld", zei Scaloni op de persconferentie na de wedstrijd. "Maar ik ga het niet over de scheidsrechter hebben. Ik heb een goede relatie met hem. Dus dit laten we maar zo..."

In de halve finale speelt Argentinië dinsdag tegen Kroatië. De beide backs Gonzalo Montiel en Marcos Acuña zijn geschorst na hun gele kaart tegen Oranje, omdat ze al op scherp stonden door een eerdere gele kaart.

Pas na de kwartfinales worden alle gele kaarten kwijtgescholden door de FIFA, dus de spelers die nog maar een kaart hadden kunnen met een schone lei aan de halve finale beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl