NOS VoetbalAangepast

Opluchting bij België na moeizame zege • Duits protest wordt niet bestraft

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Morgen opnieuw vier duels, graag tot dan!

11.00 uur: Zwitserland - Kameroen
14.00 uur: Uruguay - Zuid-Korea
17.00 uur: Portugal - Ghana
20.00 uur: Brazilië - Servië

BEL-CAN | De samenvatting

Bekijk hier de samenvatting van België - Canada

Belgische doelman Courtois opgelucht

Benauwde zege baart ook Courtois zorgen: 'We halen geen goed niveau'

De doelman van België kreeg 22 doelpogingen van Canada te verwerken (waarvan vier tussen de palen). Het was aan de sluitpost van Real Madrid te danken dat België de nul hield.

Kusje voor mevrouw De Bruyne

Reuters
De Bruyne begroet zijn gezin op de tribune

Kevin De Bruyne speelde behoorlijk onder zijn niveau vandaag. Maar die zorgen zullen snel verdwenen zijn als hij na afloop de tribune opklimt om zijn vrouw en kinderen te begroeten.

Een intiem moment wordt dat niet, tientallen supporters filmen het moment met hun mobiel.

Geen straf voor Duits protest

FIFA

Het stille protest van het Duitse team blijft zonder gevolgen. De disciplinaire commissie van de FIFA gaat geen onderzoek instellen.

Aanvoerder Manuel Neuer en de andere spelers hielden op de teamfoto voor de wedstrijd tegen Japan demonstratief de hand voor de mond. De ploeg wilde hiermee een signaal afgeven aan de FIFA, die de OneLove-aanvoerdersband had verboden.

WK voorbij voor Deen Delaney

Voor Thomas Delaney zit het WK er al na één duel op. De Deen heeft in de eerste groepswedstrijd tegen Tunesië (0-0) een knieblessure opgelopen.

Uit nader onderzoek is gebleken dat Delaney zeker vier weken nodig heeft voor zijn herstel. "We zullen hem missen, op en naast het veld. Andere spelers staan echter klaar en we hebben nog steeds een sterke selectie voor de komende duels", liet de Deense bondscoach Kasper Hjulmand weten. Denemarken speelt zaterdag tegen Frankrijk.

Reuters

Vier duels op één dag voor Infantino

  • Reuters
    Infantino bij Spanje - Costa Rica
  • Reuters
    Infantino bij Duitsland - Japan
  • Reuters
    Infantino bij Marokko - Kroatië

Het voordeel van het WK in Qatar is dat alle afstanden goed te overbruggen zijn. FIFA-baas Infantino zat bij alle vier de duels op de tribune vandaag.

Hij werd niet alleen door een Belgische minister met de veelbesproken OneLove-band geconfronteerd, ook een Duitse minister droeg die band.

Belgische minister wijst FIFA-baas Infantino op OneLove-band

Belgische minister wijst Infantino op OneLove-band

Tijdens België-Canada laat Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, de FIFA-baas weten waar ze voor staat.

BEL-CAN | 90+5' Afgelopen!

Moegestreden lopen de dappere Canadezen over het veld in de laatste minuten. Ze kunnen echt niet meer. In de eerste helft wisten ze de Belgen behoorlijk te overrompelen, maar het lukte maar niet om te scoren.

Een treffer van Batshuayi is genoeg voor de 3 punten voor België, maar de ploeg kan onmogelijk tevreden zijn met dit matige optreden.

België - Canada 1-0

BEL-CAN | 90' Blessuretijd

Er komen 'slechts' 5 minuten blessuretijd bij. Relatief weinig voor dit WK. Kan Canada nog iets afdwingen?

BEL-CAN | 85' De Bruyne is zichzelf niet

Kevin De Bruyne heeft bepaald zijn dag niet vandaag. De spelmaker van de Belgen heeft nu ruimte om op te stomen met de bal aan de voet, maar zijn schot gaat uiteindelijk ruim naast en over.

Reuters

BEL-CAN | 81' Charge

We hebben dit WK nog geen rode kaart gezien, maar de Canadees Johnston doet er nu een gooi naar. Hij schopt in volle sprint met twee benen Openda van achteren onderuit, en mag met geel niet mopperen.

Reuters

BEL-CAN | 80' Courtois redt alweer

De voorzet is op maat, met de kopbal van Larin is weinig mis. Maar om Courtois te kunnen passeren is meer nodig: de Belgische doelman pakt de bal klemvast.

BEL-CAN | 75' Ren je rot

Het is zo'n 60 minuten lang ren-je-rot geweest, met vooral Canada dat een enorm tempo aan de dag legde. Nu slaat de vermoeidheid bij beide ploegen toe en is het van twee kanten erg slordig.

Het middenveld bestaat soms amper, het spel blijft op en neer golven, maar echte kansen hebben we al een tijdje niet gezien. Nu grijpt Alderweireld in vlak voordat Buchanan kan uithalen. De Canadees stort met kramp naar het gras.

Bij de Belgen komt er een bekend gezicht binnen de lijnen: voormalig Vitesse-spits Lois Openda komt erin voor de moegestreden Batshuayi.

BEL-CAN | 66' Canada wordt moe

Na rust kan Canada niet meer dezelfde energie aan de dag leggen als in de eerste helft. België krijgt steeds meer ruimte en komt er vaker gevaarlijk door. Het kan in deze fase zomaar beslist worden.

Nu komt België er met vier man uit tegen drie verdedigers. De Bruyne schenkt de kans aan Batshuayi, maar die wacht zo lang met schieten dat de Canadees Laryea ertussen kan komen,

BEL-CAN | 59' België gaat de strijd aan

Reuters
Meunier krijgt geel na deze arm in het gezicht bij een Canadees

België maakt er na rust een fysieke strijd van. Invallers Meunier en Onana geven het 'goede' voorbeeld en hebben al geel gekregen.

BEL-CAN | 48' De Bruyne gepoort

Canada gaat na rust vrolijk door met aanvallen. Eustaquio speelt De Bruyne door de benen en geeft voor, maar David kopt de bal over.

BEL-CAN | 46' Tweede helft

Bij België komen Onana en Meunier erin. Carrasco en Tielemans moeten plaatsmaken. We beginnen aan de tweede helft.

BEL-CAN

De statistieken van de eerste helft:

Balbezit: België 46% - Canada 39% (15% in duel)
Doelpogingen: België 4 - Canada 14
Aanvallen in 'final third': België 10 - Canada 28
Overtredingen: België 3 - Canada 9
Voorzetten: België 3 - Canada 12

BEL-CAN | 45+5' Rust

België leidt halverwege met 1-0, maar bondscoach Roberto Martínez zal het komende kwartier genoeg te vertellen hebben in de rust. Zijn ploeg heeft de handen vol aan het offensieve Canada, dat een penalty miste en nog een aantal mooie kansen liet liggen.

BEL-CAN | 45+2' Grote kans

Daar is het al bijna weer gelijk. Buchanan komt voor zijn man bij een lage voorzet, maar schiet van dichtbij hoog over.

BEL-CAN | 44' Goal België!

Canada verdient de voorsprong, maar het is België dat scoort. Door de aanvalsdrang van Canada ligt er regelmatig flink wat ruimte achterin. Zo ook nu, bij een simpele lange bal van Alderweireld. Batshuayi kan zomaar doorlopen en knalt hard raak.

België - Canada 1-0

Reuters
De 1-0 van Batshuayi
Batshuayi breekt ban voor België op slag van rust

BEL-CAN | 39' Penalty? Nee!

België krijgt nog steeds alle hoeken van het veld te zien tegen het enthousiast aanvallende Canada.

Nu gaat Laryea in het strafschopgebied onderuit nadat Witsel ongelukkig op zijn voet gaat staan. De VAR kijkt en ongeveer een minuut naar, maar ziet toch geen aanleiding om de Zambiaanse arbiter naar het scherm te roepen.

Reuters
Geen penalty voor deze vermeende overtreding van Axel Witsel

BEL-CAN | 30' Courtois redt maar weer eens

Canada blijft een enorm tempo hanteren en brengt België keer op keer in de problemen. Nu is het rechtsback Johnston die mee opstoomt en hard uithaalt. Courtois bokst de bal met enige moeite weg.

Even later een goede schietkans voor David, maar Alderweireld kan de bal blokken. Het is al de tiende doelpogingen van Canada deze wedstrijd, België noteerde er slechts twee.

BEL-CAN | 27' Hutchinson probeert het

Het was een korte opleving van België, want Canada blijft de betere ploeg. Davies rommelt zich een weg langs drie Belgen en legt breed op Hutchison. De controleur kan schieten van 20 meter, maar de bal gaat een meter naast.

Reuters
Vertonghen komt te laat, maar Hutchinson schiet naast

BEL-CAN | 23' Eindelijk België

Eindelijk een kans voor de Belgen, met een snelle uitval. Hazard kan er vandoor en geeft voor op Tielemans. Die controleert de bal matig, maar weet hem toch nog bij Batshuayi te krijgen. Het schot van de spits gaat via een Canadees naast.

SPA-COS | Alle zeven goals van Spanje nog eens terugkijken?

Bekijk hier de samenvatting van Spanje - Costa Rica

BEL-CAN | 16' Alle hens aan dek

De Belgen hebben het enorm lastig in deze openingsfase. Canada valt vol overgave aan, al is het vaak wel wat wild. Nu schiet Hoilett de bal een meter of twee naast het doel van Courtois.

BEL-CAN | 11' Penalty gemist

Davies neemt de penalty en schiet hem matig in. Courtois brengt redding en in de rebound knalt Buchanan over. België ontsnapt!

België - Canada 0-0

Reuters
Courtois pakt de penalty van Davies

BEL-CAN | 8' Canada begint sterk

Canada begint verrassend sterk aan de wedstrijd. Nu kan Buchanan schieten, maar de bal wordt aangeraakt.

Even later legt de Zambiaanse arbiter het spel stil, terwijl De Bruyne komt opgestoomd. Er is hands gemaakt door Carrasco en de VAR denkt aan een penalty. De scheidsrechter legt de bal op de stip voor Canada!

Reuters
De handsbal van Carrasco