Imago Sportfotodienst GmbH
NOS Nieuws

Sponsordeal met Qatar Airways verdeelt topclub Bayern München

  • Job Urbach

    redacteur Buitenland

  • Job Urbach

    redacteur Buitenland

Dat er dit WK grote druk op westerse landen ligt om een statement te maken over de misstanden in Qatar, is inmiddels duidelijk. Dat geldt ook voor de Duitse Mannschaft. Maar waar de Duitse voetbalbond vooral in de laatste maanden kritiek krijgt, staat de verhouding tussen fans en bestuur bij FC Bayern München al langere tijd op scherp. Reden: de sponsordeal met Qatar Airways.

Qatar Airways is sinds 2018 sponsor van Bayern. Naar verluidt ontvangt de Zuid-Duitse club zo'n 20 miljoen euro per jaar van de Qatarese luchtvaartmaatschappij. In ruil daarvoor prijkt het logo van het staatsbedrijf op de mouw van Duitslands grootste club.

De deal loopt af aan het einde van dit seizoen, in de zomer van 2023. En dus is de vraag die nu speelt bij der Rekordmeister: verlengen of stopzetten?

Kritische fans

Veel fans zien graag dat laatste. Supporters lieten met verschillende acties in de Allianz Arena, de thuisbasis van Bayern, al van zich horen. En ook op de jaarvergadering van de club in oktober klonk veel kritiek.

Een van de sprekers daar was Michael Ott. Hij zet zich als fan al een aantal jaar actief in voor het stopzetten van de sponsordeal en is uitgegroeid tot de stem van het kritische deel van de Bayern-aanhang.

"Wij vragen van het bestuur de sponsordeal met Qatar Airways niet te verlengen. Het is een staatsbedrijf dat niet past bij de waarden van Bayern München", aldus Ott.

Oude garde is voorstander

Ott en zijn medestanders staan lijnrecht tegenover twee invloedrijke clubiconen: Uli Hoeneß en Karl-Heinz Rummenigge. De erepresident en voormalig voorzitter zijn beide uitgesproken voorstander van de samenwerking met Qatar Airways.

Vorig jaar gaf Rummenigge aan dat Bayern goed geld had verdiend met de sponsoring uit Qatar. Door het geld van de deal kan de club investeren in goede spelers en daardoor blijven concurreren met de Europese top.

Als het om mensenrechten in Qatar gaat, beweerde Rummenigge dat "deze door het voetbal verbeterd zijn". Dat zegt ook Hoeneß, die er tegelijk op wijst dat de omstandigheden in andere landen in de regio slechter zijn dan in Qatar. Hij noemt kritiek op de samenwerking daarom schijnheilig.

In de jaarvergadering van afgelopen oktober botste der Uli met Michael Ott over de kwestie Qatar. "Dit is FC Bayern München en niet de algemene vergadering van Amnesty International", foeterde Hoeneß.

"Ik vind het kinderachtig en onprofessioneel. Ik heb nog geprobeerd het gesprek met hem aan te gaan, maar daar had hij geen interesse in. Het is heel slecht dat hij gewoonweg geen interesse toont voor mensenrechten," reageert Ott op de aanvaring met Hoeneß.

Huidige bestuur worstelt

Uiteindelijk zijn het noch de fans, noch de clublegendes met hun aanzien die beslissingen nemen. De verantwoordelijkheid ligt in handen van president Herbert Hainer en voorzitter Oliver Kahn. En voor hen is het nog geen uitgemaakte zaak.

Kahn en Hainer erkennen de commerciële belangen van een verlengde deal met Qatar Airways, maar zien ook dat fans "zeer kritisch tegenover de sponsordeal staan". Dat leidt er vooralsnog toe dat ze de discussie openlaten en wordt het nemen van een beslissing uitgesteld tot na het WK.

Dat het voor het bestuur niet eenvoudiger wordt, blijkt ook uit het feit dat zelfs spelers, die niet bekend staan om hun uitgesproken meningen, zich ook in het debat mengen. Zoals Leon Goretzka, middenvelder en sterkhouder bij zowel FC Bayern München als het nationale elftal.

In meerdere interviews liet hij zich kritisch uit ten opzichte van Qatar. In een reactie op homofobe uitspraken van een Qatarese WK-ambassadeur, die stelde dat homoseksualiteit een mentaal defect is, noemde Goretzka deze uitspraak "volledig onacceptabel". De uitlatingen weerspiegelen volgens hem "een wereldbeeld uit een ander millennium".

In een documentaire van de ZDF over de toewijzing van het WK aan Qatar, kreeg Goretzka de vraag of hij hoopt dat de samenwerking met Qatar Airways wordt beëindigd. "Ik zou daar persoonlijk niet tegen zijn."

Ook heeft Goretzka aangegeven een statement te willen maken op het WK zelf. Wat precies hield hij tegenover de ZDF nog voor zich. Vanmiddag om 14:00 begint het WK voor die Mannschaft met een wedstrijd tegen Japan. Dan zullen de ogen in Duitsland gericht zijn op Goretzka en zijn teamgenoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl