ANP
NOS Voetbal

Dagboek Doha: machtige Mbappé levert meteen in eerste avondvoorstelling

  • Thierry Boon

    NOS-redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    NOS-redacteur in Qatar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

De bus uit, accreditatie om de nek, oortjes in, een vriendelijk knikje naar de beveiliger en het stadion in. Superster Kylian Mbappé is binnen in het Al Janoub Stadium in Al Wakrah.

Terwijl hij zich klaarmaakt, wordt op de grote schermen in het stadion een grote foto van hem getoond. Volgens de FIFA is hij namelijk de 'Player to Watch' aan Franse zijde, in de eerste groepswedstrijd tegen Australië.

23 jaar, 1,78 meter lang, 59 interlands, 28 goals, valt er te lezen. En, zo wordt er omgeroepen: hij is samen met Pelé de enige tiener die ooit scoorde in een WK-finale. Er klinkt een hard gejuich uit het vak van de Fransen.

Dan de warming-up. Een beetje afwerken. Mbappé ramt de bal in de kruising, draait zich om en voelt dan dat er achter zijn rug een hoge bal terugkomt vanaf de tribunes. Achteloos neemt hij de bal aan met zijn hak. Opnieuw klinkt er gejuich.

Bronsachtige schoenen

De wedstrijd begint. Al binnen vijf minuten laat hij de Australische rechtsback Nathaniel Atkinson, verdediger van Heart of Midlothian die het idee had alsof hij tegenover een wervelstorm stond, de hielen van zijn bronsachtige schoenen zien.

Mbappé blijft vaak aan de linker zijlijn. Als hij de bal krijgt, is de opwinding in het stadion voelbaar. Wat gaat hij doen? Aannemen, z'n man opzoeken, dreigen, voelen. Zoeken naar het juiste moment om zijn opgevoerde setje benen te starten.

Zonder bal is het vooral wandelen. Rustig kijken hoe het spel zich ergens anders op het veld ontwikkelt. Frankrijk komt verrassend 1-0 achter, maar dat lijkt Mbappé niets te doen. Hij kijkt nog eens naar zijn voeten en weet dan genoeg. Hij weet wat er komen gaat.

ANP
Kylian Mbappé balt zijn vuisten

Al snel maakt Frankrijk gelijk. En dan, vrijwel uit het niets, is er een moment van genialiteit. Australië lijdt achterin balverlies. De bal komt bij Mbappé, die 'm in een snelle beweging via de hak bij Adrien Rabiot bezorgt, die op zijn beurt voorgeeft en Olivier Giroud ziet binnentikken: 2-1.

Sjokken om op te laden

Mbappé is los. Er volgen meer hakjes. Eentje, een rollende, kan een assist zijn, maar Griezmann weet niet te scoren. Mbappé blijft zoeken naar zijn momenten. Soms lijkt een pass op hem veel te hard, totdat hij begint te sprinten. Tussendoor is het nog altijd sjokken. Opladen voor de uitspattingen.

Tussen twee Australische verdedigers komt hij het hoogste. Na wat kansen met de voet te hebben gemist, lukt het Mbappé om met het hoofd te scoren: 3-1. Hij heeft z'n goaltje te pakken, maar dan moet het hoogtepunt nog komen.

Schijnbeweging, passeren, inhouden, weer versnellen en voorbij die arme Atkinson. Voorgeven en panklaar afleveren bij Giroud: 4-1. De handen van Mbappé gaan, wijd uit elkaar, de lucht in. Hij balt z'n vuisten en blijft seconden lang in die pose.

Alle ogen van de wereld zijn op hem gericht en hij heeft geleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl