NOS VoetbalAangepast

Ziyech en Modric kunnen stempel niet drukken op doelpuntloos gelijkspel

Marokko en Kroatië zijn het WK voetbal in Qatar begonnen met een gelijkspel. In het Al Bayt stadion in Al Khor wisten beide landen niet tot scoren te komen, 0-0.

Met de verwachting dat België het sterkste land gaat zijn in deze groep en Canada het zwakste, waren Marokko en Kroatië gebrand op een goed resultaat. Na een wat nerveus en slordig begin kropen de 'Leeuwen van de Atlas' uit hun hol en zetten ze de Kroaten wat meer onder druk. Het leidde tot de eerste mogelijkheid voor oud-Ajacied Hakim Ziyech. Zijn schoten werden echter tot twee maal toe geblokt.

Amallah helpt Kroatië

Het eerste Kroatische gevaar van de wedstrijd kwam van de voet van Ivan Perisic. Daarbij werd hij wel flink geholpen door Selim Amallah, die de bal onbedoeld bij de aanvaller van Tottenham Hotspur in de voeten schoof. Perisic haalde uit vanaf een meter of 25, maar zijn inzet ging net een half metertje over.

Hoewel de wedstrijd verder voortkabbelde, kreeg Kroatië, verliezend finalist van het WK in 2018, de beste kans om op voorsprong te komen. Op slag van rust zette Nikola Vlasic zijn voet tegen een strakke voorzet van Borna Sosa, maar de Marokkaanse keeper Yassine Bounou wist net aan redding te brengen.

In de tweede helft bleef het spelbeeld onveranderd. Beide ploegen speelden weliswaar voor de winst, maar deden dat berekenend waardoor de kansen schaars waren. Een van die kansen was voor oud-Ajacied Noussair Mazraoui, die net als Ziyech en Sofyan Amrabat (oud-FC Utrecht en Feyenoord) een eredivisie-tintje aan de wedstrijd gaf.

Mazraoui probeerde met een kopbal een afgeslagen bal in het doel te werken, maar zijn inzet werd gepakt door de Kroatische keeper Dominik Livakovic. De back van Bayern München moest zijn inzet bekopen met een blessure.

Noussair Mazraoui ligt geblesseerd op het veld

Een betere kans was er even later voor Achraf Hakimi. Ziyech legde een vrije trap breed waarna de aanvaller van Paris Saint-Germain met een harde knal het Kroatische doel onder vuur nam. Livakovic, wist zijn doel maar net aan schoon te houden.

Afgezien van een gevaarlijk indraaiende vrije trap werd Kroatië niet meer gevaarlijk in het restant van de wedstrijd. Ook Marokko, dat voor de zesde keer present is op het WK, maar alleen in 1986 de groepsfase overleefde, kon wel leven met het punt. België en Canada treffen elkaar vanavond om 20.00 uur.

Ik denk dat we in verdedigend opzicht best goed stonden en dat ze weinig gecreëerd hebben", reageerde Ziyech na afloop. "We vergeten zelf om veel kansen te creëren. Dat is wel wat werk voor de komende dagen. We moeten vooral niet onrustig worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl