liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zelensky: luchtafweergeschut prioriteit nummer 1 • VN bijeen over annexaties

liveblog gesloten

Biden zegt Zelensky geavanceerde luchtafweersystemen toe

Oekraïne kan volgens Biden blijven rekenen op militaire steun van de VS, inclusief de levering van geavanceerde luchtafweersystemen. Dat staat in een verklaring die het Witte Huis heeft vrijgegeven over het gesprek tussen de twee presidenten.

Zelensky noemt investeren in luchtafweergeschut defensieprioriteit nummer een. Rusland vuurde volgens Oekraïne vandaag 81 raketten af, waarvan ongeveer de helft zou zijn onderschept. Biden veroordeelt de Russische luchtaanvallen.

Verenigde Naties bijeen over illegale annexatie Oekraïense gebieden

De Algemene Vergadering van de VN is begonnen met het debat over de illegale Russische annexatie van Oekraïense gebieden. De hoofdinzet is of er van Rusland zal worden geëist om de inlijving, die in strijd is met het internationaal recht, terug te draaien. De eerste sprekers hadden het vooral ook over de tientallen raketaanvallen vandaag op Oekraïense steden.

Onder meer de Oekraïense ambassadeur sprake schande van de Russische vergeldingsactie. "De hele wereld heeft opnieuw het ware gezicht gezien van de terroristenstaat die onze mensen vermoord", zei hij. Rusland heeft nog niet het woord gekregen.

Tijdens deze sessie van de Algemene Vergadering, waarin alle lidstaten zijn vertegenwoordigd, zal blijken hoeveel steun Rusland internationaal nog heeft. Het besluit om Oekraïne binnen te vallen werd in maart door 141 landen veroordeeld, slechts vier landen steunden Moskou en 35 landen onthielden zich van stemming, waaronder China.

Oekraïens parlementslid: 'Veel infrastructuur vernietigd, winter wordt zwaar'

Dnipro, de derde stad van Oekraïne, was een van de steden die vanochtend werden geraakt door Russische raketten. "Dit was niet een aanval op een paar steden, maar een massale aanval op het hele land", zegt burgemeester Boris Filatov tegen Nieuwsuur.

"Dat was zelfs bij de inval op 24 februari niet het geval. Bij ons zijn acht raketten neergekomen, vooral op burgerdoelen en voorzieningen: de elektriciteitscentrale, verwarmings- en communicatiegebouwen. Ze proberen onze infrastructuur te vernietigen."

Lees verder:

Zelensky: luchtafweergeschut is prioriteit nummer 1

De Oekraïense president Zelensky roept het Westen met klem op luchtafweersystemen te sturen. De verwoestende raketaanvallen op diverse steden tonen de noodzaak voor Oekraïne om hierin te investeren.

"Luchtafweer is momenteel prioriteit nummer 1 in onze defensiesamenwerking", twittert Zelensky na een "productief gesprek" met de Amerikaanse president Biden. En ook in gesprek met de Canadese premier Trudeau en premier Truss van het Verenigd Koninkrijk hamerde hij op het belang van luchtafweergeschut.

"Oekraïne heeft een luchtschild nodig om burgers en cruciale infrastructuur te beschermen", stond in zijn tweet over het gesprek met Trudeau. Meerdere steden kampen met stroomuitval. Daarnaast is de export van stroom stilgelegd vanwege schade aan infrastructuur. Zeker elf burgers zijn volgens Oekraïne omgekomen bij de tientallen raketaanvallen. Er is sprake van vele tientallen gewonden.

Inwoners Kiev laten schade zien van luchtaanvallen

'We gaan de schade repareren, al weet ik nog niet hoe'

Kremlin: Rusland staat open voor diplomatie, maar VS werkt niet mee

Rusland beweert dat het nog altijd openstaat voor een diplomatieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne. Maar volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gooit de VS roet in het eten "door de Oekraïense oorlogszucht" aan te wakkeren.

"Hoe langer Washington Kiev aanmoedigt, in plaats van terreurdaden verhinderen door Oekraïense saboteurs, hoe moeilijker het wordt tot een diplomatieke oplossing te komen", staat in een verklaring van het ministerie. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de verwoestende explosie op de Krimbrug dit weekend.

De Amerikaanse president Biden heeft de reeks Russische raketaanvallen op Oekraïense steden sterk veroordeeld. Hij noemde de beschietingen exemplarisch voor de "wreedheid van Poetin". Washington is de belangrijkste militaire bondgenoot van Kiev.

Video toont schade aan speeltuin en kinderdagverblijf

Onderzoeksjournalist Christo Grozev heeft op Twitter video's gedeeld van schade aan een speeltuin als gevolg van Russische raketaanvallen. Ook deelt hij een filmpje van een kinderdagverblijf in Zaporizja dat zou zijn verwoest bij de beschietingen van vanochtend vroeg.

Grozev maakt deel uit van het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat. "Een precisieraket raakt een speeltuin", zegt hij over het eerste filmpje. "En ook een 'strategisch' kinderdagverblijf werd verwoest", zegt hij over de tweede video.

Oekraïne legt stroomexport stil vanwege aanvallen

Als gevolg van de luchtaanvallen op Oekraïense steden zal het land voorlopig geen elektriciteit exporteren. Het ministerie voor Energie wil eerst "het eigen energiesysteem stabiliseren", staat in een verklaring.

Russische raketten hebben belangrijke infrastructuur beschadigd, de omvang van de schade is niet bekendgemaakt. Als gevolg van de aanvallen zitten meerdere gebieden in Oekraïne zonder stroom. Het gaat volgens de minister voor Energie om "de grootste" aanval op het Oekraïense energienetwerk in deze oorlog.

NOS-verslaggever in Kiev: groot deel middag doorgebracht in schuilkelder

Sinds het begin van de avond mogen inwoners van Kiev weer uit de schuilkelders. "Er is geen luchtalarm meer, maar er waren vanmiddag weer luide explosies hoorbaar", zei NOS-verslaggever Wessel de Jong in het NOS Journaal van 18.00 uur.

Volgens de Oekraïense autoriteiten was dit het geluid van luchtafweergeschut, bedoeld om kamikazedrones neer te halen. De Jong zei dat hij en de anderen in Kiev een groot deel van de middag in de schuilkelder hebben doorgebracht.

"Mensen hebben nu nog langer in de schuilkelders gezeten dan op 24 februari, de dag dat de invasie begon." De inwoners van de stad zijn volgens Wessel de Jong strijdvaardig.

President Biden veroordeelt bombardementen op Oekraïense steden

De Verenigde Staten veroordelen de Russische luchtaanvallen op Oekraïense steden, zegt president Biden. De reeks beschietingen met tientallen raketten en drones laat volgens Biden nogmaals de wreedheid van de Russische president Poetin zien. "Deze aanvallen hebben burgers gedood en verwond en doelwitten vernietigd zonder enige militaire waarde."

Eerder vandaag nam voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen vergelijkbare woorden in de mond. "Rusland heeft nogmaals laten zien waar het voor staat: voor terreur en wreedheid", zei Von der Leyen.

Schade aan een flat in Dnipro als gevolg van de bombardementen

Ook Duitsland begonnen aan onderzoek naar sabotage Nord Stream

Duitsland is begonnen met zijn onderzoek naar de veronderstelde sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Volgens de openbare aanklager is er voldoende bewijs dat de gasleidingen in de Oostzee eind vorige maand opzettelijk werden opgeblazen.

Als gevolg van de zware explosies zijn grote hoeveelheden methaan weggelekt. Het Duitse onderzoek moet ophelderen wie voor de explosies verantwoordelijk is. Ook Zweden heeft zo'n onderzoek ingesteld; de aanklager meldde onlangs dat er op locatie bewijs is veiliggesteld. Oekraïne heeft Rusland beschuldigd van de sabotageactie, maar Moskou spreekt die beschuldiging tegen.

Vandaag heeft de exploitant van Nord Stream 1 en 2 veiligheidscontroles uitgevoerd aan de enige onbeschadigd gebleven leiding van Nord Stream 2. De resultaten hiervan moeten nog worden geanalyseerd.

Hoogleraar: Rusland wil militaire kracht tonen en burgers angst aanjagen

De raketaanvallen van Rusland op Oekraïense steden lijkt de verhoudingen tussen de strijdende partijen weer op scherp te zetten. Toch zegt Frans Osinga dat de Russische strategie van steden aanvallen niet nieuw is en juist past in een patroon.

Volgens de hoogleraar Oorlogsstudies in Leiden, die verbonden is aan de Nederlandse Defensie Academie, hebben we alleen de schaal van dit soort aanvallen een tijdlang niet gezien. "Veel aanvallen tegelijk over het hele land verspreid, het is een reminder van de Russen om aan Oekraïne te laten zien dat Moskou nog wel degelijk over slagkracht beschikt."

VN-chef: Russische luchtaanvallen zijn onacceptabele escalatie

Secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, is geschokt door de reeks Russische luchtaanvallen op Oekraïense steden. "Dit is nog een onacceptabele escalatie van de oorlog", zegt zijn woordvoerder namens hem in een verklaring.

Sinds het begin van de oorlog waren de Russische aanvallen in zo'n korte tijd niet zo wijdverbreid, meldt persbureau Reuters. "Zoals altijd betalen burgers de hoogste prijs", zegt de woordvoer van Guterres. Oekraïne spreekt van vele tientallen gewonden en doden als gevolg van de bombardementen.

Klitsjko: 5 doden, 51 gewonden in Kiev

In Kiev zijn tot nu vijf mensen omgekomen en 51 gewond geraakt. Dat heeft burgemeester Vitali Klitsjko in een nieuwe verklaring op Telegram gezegd. Hij zei dat "Russische barbaren" een "grote terroristische aanslag" hebben gepleegd op zijn stad. "In Kiev werden 's ochtends en gedurende de dag verschillende gebieden getroffen, met name in het stadscentrum", zei Klitsjko.

"De hondsdolle agressor raakte ook verschillende objecten van de vitale infrastructuur van de hoofdstad." Van de 51 gewonden moesten er 42 worden opgenomen in het ziekenhuis. "De dreiging van nieuwe aanvallen houdt aan", voegde hij eraan toe.

Eerder vandaag had een adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne het over 8 doden en 24 gewonden in Kiev.

Mensen schuilen in een metrostation in Kiev voor de beschietingen

Schuilende Oekraïners zingen in metrostations

Zingen in metrostations in Oekraïne om hoopvol te blijven

Dodental Oekraïne loopt op naar 11

Het dodental in Oekraïne, na een golf van Russische aanvallen vanmorgen is opgelopen naar minstens 11. Nog eens 64 zijn gewond geraakt. Deze update van het dodental werd verstrekt door de Oekraïense staatsnooddienst DSNS. De verwachting is dat het aantal slachtoffers nog stijgt.

De dienst meldde verder op de Telegram-berichtenapp dat vier regio's geen elektriciteit hebben door de aanslagen: Lviv, Poltava, Soemy en Ternopil - en dat de elektriciteitsvoorziening in andere delen van het land gedeeltelijk was onderbroken.

Opnieuw luchtalarm in Kiev

In Kiev zijn zojuist opnieuw luchtalarmsirenes afgegaan, meldt het officiële Telegram-kanaal van de Oekraïense hoofdstad. Eerder riep burgemeester Vitali Klitsjko de inwoners op om veiligheidsmaatregelen in acht te blijven nemen en water en voedsel in te slaan.

Zelensky: 'Met Rutte gesproken over meer militaire steun'

De Oekraïense president Zelensky heeft met premier Rutte gebeld over militaire steun, zegt hij op Twitter. "In een telefoongesprek met premier Rutte hebben we gesproken over meer defensiesteun voor Oekraïne en de gecoördineerde reactie van de wereld op de nieuwe aanvallen door de Russische Federatie", zegt Zelensky.

"Los daarvan hebben we ons gericht op de hulp bij het herstellen van vernielde infrastructuur". Ook Rutte heeft het over het telefoongesprek op Twitter. "Nader geïnformeerd over de Russische raketaanvallen met overduidelijk doel om ook onschuldige burgers te treffen", zegt hij. "Dit is geen vergelding, dit is terrorisme. Heb mijn afschuw uitgesproken en andermaal de niet aflatende Nederlandse steun aan benadrukt."

Hulporganisaties pauzeren werkzaamheden in Oekraïne vanwege veiligheid

Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft de werkzaamheden in Oekraïne om veiligheidsredenen vandaag tijdelijk stopgezet. Dat heeft een een woordvoerder vandaag aan Reuters gemeld. "Om veiligheidsredenen hebben onze teams de operaties vandaag gepauzeerd", zei de woordvoerder.

Ook de mensenrechtenorganisatie Noorse Vluchtelingenraad (NRC) meldt vandaag dat hulpoperaties in Oekraïne zijn stopgezet totdat het veilig genoeg is om ze te hervatten.

Oekraïense politie: 10 doden, 60 gewonden door aanvallen op Oekraïne

De nationale politie van Oekraïne heeft gezegd dat er in het hele land tien mensen zijn omgekomen en ongeveer zestig gewond zijn geraakt als gevolg van de Russische aanvallen van vanmorgen op Oekraïens grondgebied.

'Baas atoomwaakhond gaat praten met Poetin'

Volgens het Kremlin gaat het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, morgen op bezoek bij de Russische president Poetin. De twee ontmoeten elkaar volgens het Kremlin in Sint-Petersburg. Het IAEA en Grossi hebben het nieuws nog niet bevestigd. Grossi zei gisteren wel dat hij naar Rusland en Oekraïne zou gaan om over een beschermingszone rond de kerncentrale van Zaporizja te praten.

De atoomwaakhond pleit al sinds het begin van de oorlog voor zo'n beschermingszone rond de centrale die door Rusland wordt bezet. De centrale was dit weekend weer even afgesloten van het stroomnet. De laatste nog aangesloten elektriciteitskabel raakte zaterdag na beschietingen beschadigd en moest worden losgekoppeld voor reparaties.

De IAEA-baas meldde zondag dat de centrale weer was aangesloten. Grossi noemde de heraansluiting op Twitter "een tijdelijke opluchting in een nog altijd onhoudbare situatie". Hij herhaalde dat er rond de kerncentrale een beschermingszone moet komen.

Zware aanvallen op Oekraïne, explosies door het hele land

Zware aanvallen op Oekraïne, explosies door het hele land

Duitsland levert luchtafweergeschut aan Oekraïne

Duitsland levert over een paar dagen een luchtafweersysteem aan Oekraïne. Het is het eerste van in totaal vier IRIS-T systemen, het modernste luchtafweersysteem dat Duitsland in bezit heeft. Volgend jaar worden de andere drie geleverd. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz maakte in juni bekend dat het systeem aan Oekraïne gegeven zou worden.

Volgens defensieminister Christine Lambrecht laten de Russische luchtaanvallen van vandaag op Kiev en veel andere steden zien hoe belangrijk het is dat Oekraïne wordt voorzien van luchtafweer. Ze wil nu die steun leveren, omdat "Ruslands aanvallen met raketten en drones in het bijzonder de burgerbevolking terroriseren". Met het IRIS-T systeem kunnen straaljagers, helikopters, raketten en drones op maximaal 40 kilometer afstand uit de lucht worden geschoten.

Bij de raketaanvallen op Kiev is ook het Duitse consulaat geraakt. Duitse media melden dat er niemand aanwezig was toen het gebouw werd geraakt.

Poetin: 'Aanvallen op ons territorium worden keihard bestraft'

De Russische president bevestigde in een korte televisie-toespraak dat de aanvallen van vanochtend een vergelding waren voor de verwoesting van de brug naar de Krim.

Poetin: 'Aanvallen op ons territorium worden keihard bestraft'

Nieuwe kaart Russische aanvallen Oekraïne

Vandaag zijn Kiev en veel andere Oekraïense steden getroffen door Russische aanvallen. Hieronder de meest recente kaart met alle plekken waar aanvallen zijn gemeld.

Europa veroordeelt Russische aanvallen: 'Barbaarse en laffe aanvallen'

Vanuit heel Europa stromen de reacties binnen nadat het Russische leger steden in Oekraïne heeft aangevallen. De Franse president Emmanuel Macron belde met de Oekraïense president Zelensky en bevestigde in een verklaring opnieuw zijn steun aan Oekraïne. Macron sprak ook zijn "extreme bezorgdheid" uit na de berichten over burgerslachtoffers.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak ook met Zelensky en verzekerde hem van steun uit Berlijn en de andere G7-staten, meldde een woordvoerder van de Duitse regering eerder. De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly noemde de Russische aanvallen op burgerleiders "onaanvaardbaar" en een "demonstratie van zwakte van Poetin, niet van kracht".

Ook de Europese Commissie liet van zich horen. "Het zijn barbaarse en laffe aanvallen", zei een woordvoerder op een persconferentie. Ook hij noemde de aanvallen een overtreding van het internationaal humanitair recht. Daarnaast verwees hij naar een klacht van Moldavië dat drie door Rusland afgevuurde kruisraketten het Moldavische luchtruim hadden geschonden. Dat noemde hij onaanvaardbaar.

Premier Rutte en vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra hebben de aanvallen ook veroordeeld en hun steun aan Oekraïne uitgesproken. Komende woensdag reist Rutte naar Roemenië. Hij bezoekt de ongeveer 200 Nederlandse NAVO-militairen die er gestationeerd zijn. Ook spreekt hij met president Iohannis en minister-president Ciucă, onder meer over de oorlog in het Roemeense buurland.

Nederland herhaalt reisadvies Oekraïne: 'Verlaat het land'

Omdat de onveiligheid in heel Oekraïne sinds vandaag is toegenomen, herhaalt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er een negatief reisadvies geldt voor het land. Nederlanders daar worden opgeroepen het land te verlaten, zodra het veilig genoeg is om te reizen. Code rood geldt voor heel het land.

"Zodra de situatie het toelaat, verlaat dan onmiddellijk het land. Houd rekening met kans op filevorming. Reis niet naar Oekraïne. Het maakt niet uit wat uw situatie is of welke goede bedoelingen u heeft."

Het ministerie weet niet hoeveel Nederlanders er momenteel in het land verblijven, omdat niet iedereen zich meldt bij de ambassade.

'Duitse consulaat in Kiev getroffen'

Het gebouw van het Duitse consulaat in Kiev is getroffen door een Russische raketaanval, zo citeert persbureau Reuters het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is op dit moment niet duidelijk of er iemand is omgekomen of gewond is geraakt bij de aanval.

Poetin: aanvallen vergelding voor Krimbrug

De Russische president Poetin heeft onverwachts een korte verklaring gegeven op televisie. De president bevestigt dat hij opdracht heeft gegeven voor de raketaanvallen op Oekraïense doelen vanochtend. Volgens hem zijn langeafstandsraketten ingezet tegen militaire, communicatie- en energiedoelen. "Als de aanvallen blijven doorgaan, zullen wij die hard beantwoorden", zei hij verder.

Hij bevestigde verder dat de aanval een reactie is op de explosie die zaterdag de brug tussen Rusland en het bezette Krim-schiereiland trof. Hij sprak van Oekraïens terrorisme en zei dat Oekraïense speciale eenheden achter de gedeeltelijke vernietiging van de brug zaten.

De Russische president beweerde verder dat Oekraïne heeft geprobeerd de aardgaspijpleiding TurkStream op te blazen. Die gaspijpleiding loopt via de Zwarte Zee vanuit Rusland naar Turkije. Details over die beschuldiging gaf hij niet.

Kremlin bevestigt luchtaanvallen Oekraïne

Het Kremlin heeft de aanval op verschillende Oekraïense steden vandaag bevestigd. Ze maken volgens Rusland deel uit van de "speciale militaire operatie", zoals Rusland de invasie van Oekraïne noemt.

De aanvallen worden gezien als een wraakaanval voor de explosie op een belangrijke brug die Rusland in het weekend met het geannexeerde Krim-schiereiland verbond. Dat heeft het Kremlin niet expliciet bevestigd.

Verschillende Oekraïense steden zijn zonder stroom of water komen te zitten nadat tientallen Russische raketten maandagochtend steden in het hele land hadden getroffen. Het aantal slachtoffers is nog niet duidelijk. In Kiev zouden er acht doden en 24 gewonden zijn gevallen.

Vice-premier Moldavië roept Russische ambassadeur op matje

Rusland heeft drie kruisraketten gelanceerd vanaf Russische schepen in de Zwarte Zee. Die raketten doorkruisten het luchtruim van Moldavië, zegt de Moldavische vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Nicu Popescu op Twitter.

"Ik heb opdracht gegeven de Russische ambassadeur te ontbieden om uitleg te geven", zegt Popescu. "Moldavië veroordeelt in de sterkst mogelijke bewoordingen de schending van zijn luchtruim door drie Russische kruisraketten toen Rusland vanmorgen Oekraïense steden aanviel. Wij veroordelen de aanhoudende agressie van Rusland tegen Oekraïne", besluit hij.

Rusland-correspondent Iris de Graaf: 'Poetin wordt al langer opgeroepen tot harder ingrijpen'

"Er wordt hier al weken opgeroepen tot harder ingrijpen van Poetin, vooral door de nationalisten, propagandisten en hardliners rondom hem", zegt correspondent Iris de Graaf vanuit Moskou. "Volgens deze groep heeft Kiev de afgelopen weken bewezen niet te willen onderhandelen, en is het nu duidelijk een 'terroristische vijand onder leiding van de VS en de NAVO'. Daar reageerde Poetin al op door de mobilisatie af te kondigen. De aanval op de Krimbrug, een enorme vernedering voor Poetin, lijkt hier beschouwd te worden als druppel die de emmer deed overlopen om opnieuw voluit aan te vallen, in de vorm van grootschalige raketaanvallen op militaire en burgerdoelen in heel Oekraïne."

"Later vandaag heeft Poetin overleg met de veiligheidsraad, waarin hij waarschijnlijk met een toespraak komt. We verwachten dat hij het daar zal gaan hebben over deze 'rode lijn' en mogelijk ook over nieuwe doelen of eventuele opschaling van de zogenaamde 'speciale militaire operatie'."

Loekasjenko: 'Belarus en Rusland zetten gezamenlijke troepenmacht op'

Belarus en Rusland gaan een gezamenlijke regionale troepenmacht opzetten. Dat heeft de Belarussische leider Alexander Loekasjenko vandaag gezegd. Als reden hiervoor noemt Loekasjenko "een toename van de spanning aan de westelijke grenzen van zijn land", meldt het door de staat gerunde persbureau Belta.

Loekasjenko zei dat de twee landen twee dagen geleden begonnen zijn hun troepen samen te brengen, waarschijnlijk dus na de explosie op de Russische brug naar de Krim. Russische troepen gebruikten Belarus als tussenstation voor hun invasie van Oekraïne op 24 februari dit jaar, waarbij ze troepen en materieel naar Noord-Oekraïne stuurden vanuit bases in Belarus.

Zelensky: 'Ze willen chaos en paniek zaaien'

President Zelensky: 'Ze willen chaos en paniek zaaien'

'Elf belangrijke infrastructurele objecten getroffen'

In acht Oekraïense regio's zijn elf belangrijke infrastructurele objecten getroffen in acht verschillende Oekraïense regio's. Dat heeft de Oekraïense premier Denys Sjmyhal gezegd op Telegram.

Sjmyhal zei dat een van de eerste doelen een kinderspeelplaats was. "Helaas stierven er mensen", zei hij. "Nu zijn sommige gebieden afgesloten. Het is noodzakelijk om erop voorbereid te zijn dat toegang tot voorzieningen voor licht, water en communicatie tijdelijk stopt.

"Het belangrijkste doel van deze oorlogsmisdadigers is om paniek te zaaien, angst aan te jagen en de Oekraïners zonder licht en warmte achter te laten."

Hieronder een kaartje van de plekken in Oekraïne die zijn getroffen vandaag:

De verwoesting in Kiev in beeld

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Oekraïense legerchef: 'Helft van afgevuurde raketten neergehaald'

Oekraïne zegt dat Oekraïne meer dan de helft van de vandaag afgevuurde raketten heeft neergeschoten. Volgens de Oekraïense legerchef Valeri Zaloezjny zijn bij de aanhoudende aanvallen van vanochtend zijn tot dusver minstens 75 raketten afgevuurd en 41 daarvan zijn door de de Oekraïense strijdkrachten neergeschoten, zegt Zaloezjny op Twitter

"Het terroristische land Rusland voert raket- en luchtaanvallen uit op Oekraïens grondgebied en gebruikt aanvals-UAV's", zegt hij over de onbemande gevechtsdrones. "In de ochtend werden 75 raketten gelanceerd. 41 daarvan werden door onze luchtverdediging geneutraliseerd. De strijdkrachten doen er alles aan om medeburgers te beschermen. De vijandelijke aanval gaat echter door. Ik dring er bij iedereen op aan om in opvangcentra te blijven!"

Zelensky: 'Twee doelen: energievoorzieningen en mensen'

De Oekraïense president Zelensky heeft in verklaring over de situatie in Oekraïne, waar verschillende steden en regio's zijn geraakt, gezegd dat Moskou wapens van Iraanse makelij heeft gebruikt: "Tientallen raketten, Iraanse 'Shaheds'", zegt hij, doelend op onbemande Shahed-gevechtsdrones.

Volgens Zelensky richt Rusland zich op twee doelen: energievoorzieningen en mensen. Zelensky kwam ook met een lijst van regio's die zijn aangevallen: "De regio Kiev en de regio Chmelnytsky, Lviv en Dnipro, Vinnytsja, de regio Ivano-Frankivsk, Zaporizja, de regio Soemy, de regio Charkov, de regio Zjytomyr, de regio Kirovohrad, in het zuiden."

"Ze willen paniek en chaos, ze willen ons energiesysteem vernietigen. Ze zijn hopeloos", voegde hij eraan toe. "Het tweede doelwit zijn mensen. De tijd van de aanvallen en de doelen zijn speciaal gekozen om zoveel mogelijk schade aan te richten." De president drong er bij de inwoners op aan om vandaag in schuilplekken te blijven.

'Charkov geraakt door drie raketten'

De stad Charkov in het noordoosten van Oekraïne is vandaag drie keer geraakt door raketten. Dat heeft Ihor Terechov, de burgemeester van de stad, volgens Sky News gemeld. Volgens de burgemeester werd een "energie-infrastructuurfaciliteit" geraakt. "In sommige delen van de stad viel de elektriciteit weg. Er is geen watervoorziening", citeert Sky News de burgemeester.

Verslaggever Wessel de jong in schuilkelder

NOS-verslaggever Wessel de Jong is in Kiev. Hij deelde een foto van zijn schuilkelder.

China roept op tot de-escalatie

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opgeroepen tot de-escalatie in Oekraïne na de serie aanvallen op Oekraïne van vanochtend. "We hopen dat de situatie snel zal de-escaleren", zei een woordvoerder van het ministerie tijdens een persconferentie, meldt persbureau Reuters.

De relatie met China is erg belangrijk voor Poetin, die het land graag in zijn kamp wil krijgen. De strijd van de Russen in Oekraïne zou een uitgelezen kans voor de Chinezen kunnen zijn om hun controle over de Kaukasus én Poetin, uit te breiden.

Tijd lang rustig in Kiev

Zoals eerder gemeld heeft Kiev een aantal relatief rustige maanden achter de rug. In het begin van de oorlog slaagde Moskou er niet om de controle over Kiev te krijgen, waarop de Russen de aandacht meer op het oosten en zuiden richtten.

De laatste aanval op Kiev was eind juni, waarbij één dode viel. Hier ging het om een raketaanval die gezien werd als signaal aan een G7-top.

Over het algemeen werden vooral de buitenwijken van de hoofdstad troffen. In de aanvallen van vandaag werd juist het centrum geraakt.

Klitsjko: 'Vitale infrastructuur geraakt'

Burgemeester Klitsjko meldt dat "vitale infrastructuur" is getroffen in de Oekraïense hoofdstad. "Verschillende objecten behorend tot de vitale infrastructuur van de stad zijn getroffen", zei Klitsjko. "Alle hulpdiensten zijn ter plaatse aan het werk."

Er zijn vanochtend meerdere explosies in de stad gemeld. Volgens de laatste berichten zijn er acht burgerdoden en 24 gewonden gevallen bij de aanval op de Oekraiënse hoofdstad.

In onderstaand filmpje is een nieuwe explosie te zien terwijl er elders een rookpluim boven de stad trekt:

'Klitsjko-brug in Kiev aangevallen'

Op Twitter is een grote explosie te zien bij een brug. Het zou gaan om de Klitsjko-brug, een brug voor voetgangers en fietsers in Kiev. De brug, die als toeristische attractie bekendstaat, draagt de naam van bokslegende en burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko.

De aanvallen van vanochtend worden gezien als een Russische vergeldingsactie na de explosie op de Krimbrug dit weekend. Die brug was een prestigeproject van Poetin. "Toen de brug af was, reed Poetin zelf als eerste in een grote vrachtwagen de brug over. Het was bedoeld om de wereld te laten zien dat de Krim vanaf dat moment permanent 'herenigd' was met Rusland, en dat Rusland het schiereiland niet meer zou laten gaan", zei Rusland-correspondent Iris de Graaf eerder.

Kaartje van steden waar explosies in Oekraïne zijn gemeld

Zoals eerder in dit blog gemeld zijn er naast Kiev ook explosies gemeld in andere regio's en steden in Oekraïne. Enkele van die steden liggen in het westen van het land, ver van het front.

Een overzicht:

'Acht doden bij raketaanval in Kiev'

Bij de aanval in de wijk Shevchenkivski in het centrum van Kiev zijn acht doden gevallen en 24 mensen gewond geraakt, meldt Rostislav Smirnov, adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne volgens persbureau Nexta.

Oekraïense minister van Defensie: 'Onze moed wordt niet vernietigd door raketten'

De Oekraïense minister van Defensie Reznikov heeft op Twitter gezegd dat de moed van zijn land "nooit zal worden vernietigd door raketten van terroristen, zelfs niet als ze het hart van onze hoofdstad raken". Ook zegt hij dat Russische aanvallen "de vastberadenheid van onze bondgenoten niet aan het wankelen zal brengen".

Populair park in Kiev getroffen

Het Shevchenko Park, een populair park in Kiev, is ook getroffen door de aanval vanochtend.

BBC-verslaggever onderbreekt livegesprek na zware explosie in Kiev

BBC-verslaggever onderbreekt livegesprek na zware explosie in Kiev

Kiev veel centraler getroffen dan voorheen

Op sociale media zijn beelden te zien van getroffen gebouwen in verschillende delen van Kiev. De stad lijkt dit keer veel centraler te zijn getroffen dan de Russische aanvallen op de stad eerder in de oorlog.

Volgens de burgemeester van Kiev Vitali Klytsjkois onder meer de wijk Shevchenkivski in het stadscentrum getroffen.

Verslaggever Wessel de Jong vanuit Kiev over de inslagen

Verslaggever Wessel de Jong in Kiev over explosies in de stad

Jonge vrouw filmt zichzelf tijdens ontploffing in Kiev

Een jonge vrouw nam een videoboodschap op terwijl er vlakbij haar een explosie was. In de video is de schokgolf achter haar te zien.

Nieuwe explosies te horen in Kiev

In Kiev zijn nieuwe explosies gehoord, melden getuigen aan persbureau Reuters. Ook verslaggever Wessel de Jong die in Kiev is, hoorde een nieuwe ontploffing.

Burgervoertuigen getroffen, 'mogelijke vergeldingsactie voor Krimbrug'

Op beelden op Twitter is te zien dat meerdere burgervoertuigen in Kiev in brand staan. EU-ambassadeur Matti Maasikas plaatste onder andere een foto op het sociale netwerk. Meerdere lokale media en autoriteiten maken melding van een onbekend aantal doden en gewonden als gevolg van de explosies.

Het gaat om een grote aanval in het centrum van de stad. Een druk kruispunt werd tijdens de ochtendspits getroffen. Het was de afgelopen tijd relatief rustig in de Oekraïense hoofdstad.

Journalisten in Kiev gaan ervan uit dat de stad door Russische raketten getroffen is. Mogelijk gaat het om een vergeldingsactie na de explosie op de Krimbrug dit weekend. De Russische president Poetin zei gisteravond dat hij de Oekraïense geheime dienst verantwoordelijk houdt voor deze actie.

'Meerdere steden getroffen'

Verschillende media in Oekraïne melden dat er vanochtend meerdere steden getroffen worden door Russische raketten. Ook Dnipro en Zaporizja zouden vanochtend getroffen zijn. Het is nog niet mogelijk om deze berichten te verifiëren.

BBC-verslaggever was live op televisie tijdens explosies

De correspondent Hugo Bachega en de cameracrew hebben een plek om te schuilen bereikt, meldt de BBC.

Verslaggever Wessel de Jong: zeker twee explosies

NOS-verslaggever Wessel de Jong is in Kiev. "Ik heb zeker twee explosies gehoord. Eerst een soort straaljagergeluid en dan een knal." Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Het was de afgelopen maanden relatief rustig in de hoofdstad van Oekraïne.

Meerdere explosies in centrum van Kiev

In het centrum van Kiev zijn rond 07.20 uur explosies gehoord. Burgemeester Klitsjko spreekt van verschillende ontploffingen en op de eerste beelden is zwarte rook die zien die opstijgtvan getroffen gebouwen in het centrum van de stad.

De Oekraïense krant The Kyiv Independent spreekt van vier explosies. Wat er precies gebeurd is, is onduidelijk. Journalisten van persbureau AP melden dat het lijkt alsof de explosies het gevolg zijn van raketaanvallen.

Onderzoek naar sabotage Nord Stream gaspijpleidingen begonnen

Denemarken en Zweden zijn deze week, in alle stilte, begonnen aan het strafrechtelijk onderzoek rondom de explosies aan de Nord Stream-gaspijpleidingen. De plaats delict, op zo'n 80 meter diepte midden in de Oostzee, maakt het onderzoek uiterst gecompliceerd.

Ook bestaat in Scandinavië de angst dat Rusland het onderzoek zal verstoren. Dat land heeft in principe het recht om zijn eigen pijpleidingen te onderzoeken. Russische marineschepen varen rond in het Kattegat, zo'n 35 kilometer van de Deense kust. Dat leidt tot onrust in de Scandinavische landen. Zeker ook doordat de fregatten hun gps-signaal hebben uitgezet waardoor ze niet meer vanaf land kunnen worden gevolgd.

In Denemarken wordt dat onderzoek geleid door de politie van Kopenhagen, in Zweden door de veiligheidsdienst. "Het strafrechtelijk onderzoek verloopt in principe net als op land", zegt Frederik Harhoff, die jarenlang als rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag werkte. "Er wordt onder andere gezocht naar stukjes metaal, plastic of ander materiaal van explosieven en naar kruitresten."

Welkom

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.