Brandende wrakken na een explosie in Kiev vanochtend
NOS NieuwsAangepast

Meerdere Oekraïense steden aangevallen, zeker 11 doden

Rusland heeft aanvallen uitgevoerd op meerdere steden in Oekraïne. Er werden vanmorgen explosies gemeld in de hoofdstad Kiev, Dnipro, Chmelnytsky, Zjytomyr, Ternopil, Lviv en Charkov. De Russische president Poetin zei in een korte televisietoespraak dat de brede aanval op het land een vergelding is voor de explosie op de Krimbrug, afgelopen weekend.

Volgens de laatste berichten zijn in het hele land zeker elf doden en 60 gewonden gevallen. Kiev werd voor het eerst sinds juni aangevallen. De eerste explosies in de hoofdstad waren rond 08.00 uur (lokale tijd) vanochtend, zegt burgemeester Vitali Klitsjko. Hij sprak later op de dag van zeker 5 dodelijke slachtoffers en 51 gewonden.

Waar eerder vooral buitenwijken van Kiev werden getroffen, werd de stad vandaag in het centrum geraakt. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is een raket ingeslagen in de buurt van het hoofdkwartier van de Oekraïense geheime dienst en het kantoor van president Zelensky. Enkele minuten voor de explosies zou het luchtalarm in het hele land zijn afgegaan.

Ook in steden ver van het front, in het westen van het land, zijn explosies gemeld. In meer dan twintig provincies zouden bombardementen zijn geweest.

Er zin in ieder geval explosies gemeld in de volgende steden:

De Oekraïnse president Zelensky zegt in een reactie op de aanvallen dat Rusland energievoorzieningen en mensen wil treffen. Hij drong er bij de Oekraïners op aan om vandaag in schuilplekken te blijven.

"Ze willen paniek en chaos, ze willen ons energiesysteem vernietigen. Ze zijn hopeloos", zei hij. "Het tweede doelwit zijn mensen. De timing van de aanvallen en de doelen zijn speciaal gekozen om zoveel mogelijk schade aan te richten."

Zelensky zei ook dat Rusland bij de aanvallen wapens van Iraanse makelij gebruikt. "Tientallen raketten, Iraanse 'Shaheds'", zegt hij, doelend op onbemande Shahed-gevechtsdrones. Het Oekraïense leger zegt 41 van minstens 75 raketten raketten te hebben onderschept.

Poetin bevestigde in de televisietoespraak dat het doel van de langeafstandsraketten vanochtend Oekraïense energievoorzieningen, militaire doelen en communicatiekanalen waren. Als de aanvallen tegen Rusland doorgaan, zal het antwoord "hard" zijn, vervolgde hij.

Hoe de aanval van zaterdag bij de Krimburg precies is uitgevoerd is nog onduidelijk. De Krimbrug is symbolisch en strategisch belangrijk voor Rusland, onder andere omdat die een belangrijke bevoorradingslijn van de strijdkrachten is.

Bijzonder hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga, verbonden aan de Nederlandse Defensie Academie en de Universiteit Leiden zegt over de vergeldingsactie dat deze een andere impact heeft dan de explosie op de Krimbrug. "Het verschil natuurlijk is dat Oekraïne een brug aanvalt - wat een legitiem militair doel is - terwijl nu steden worden aangevallen, waarbij je weet dat burgers omkomen."

De aanvallen op Oekraïense steden zijn op zich niet nieuw, zegt Osinga. Wel vindt hij het opvallend dat Kiev doelwit is. Afgelopen maanden bleef de hoofdstad relatief "buiten schot", aldus Osinga.

Geen verschil aan front

Osinga denkt dat de aanvallen van vandaag geen grote indruk zullen maken op de Oekraïense president Zelensky. "Voor de positie aan het front maakt het geen verschil, en daar maakt Oekraïne nog steeds vorderingen."

Dit weekend meldde een militaire woordvoerder van Oekraïne dat het land sinds de start van de tegenaanval op Rusland eind augustus 1170 vierkante kilometer land heroverd heeft in de zuidelijke regio Cherson.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl